Kristillisyyskin vaikuttaa hiukkasen onnellisuuteen?

Kun tuli julkaistua blogiartikkeli islamin ja maakohtaisen onnellisuuspisteiden korrelaatiosta (Linkki), niin pitipä se sitten väsätä kristillisyydestäkin (Linkki), kuten artikkelikuvasta näkyy.

Selitysaste on kristinuskon kohdalla alle puolet islamin saamasta tuloksesta, mutta etumerkki on eri kristillisyydellä islamiin verrattuna. Selitysaste kuvastaa sitä, kuinka iso osa muutoksesta voidaan selittää tekijällä, tässä siis kristillisyys selittäisi n. 4% kyselyn tuloksesta globaalisti.

Kun luterilais-jälkikristilliset pohjoismaat olivat hyvin sijoittuneita tuossa Suomen voittamassa maakohtaisessa onnellisuusvertailussa (LinkkPDF), niin odotuksenani oli selkeämpi korrelaatio. Selitykseksi pitänee sitten keksiä joko globaali katolisuus, luterilaisuuden jälkivaikutus tai papeista eroon pääsy onnellistuttavana tekijänä (-;

Mainitsen, että osassas maita kristittyjen osuus oli arvioitu lähdemateriaalissani kohtalaisen leveällä haarukalla ja sitten käytin keskiarvoa tai alarajaa arvonani esityksessä. Tässähän on jonkinlainen virhemahdollisuus, mutten usko virheen olevan niin suuri, että tulos merkittävästi muuttuisi. Olihan sitten muutamia maita, joissa ei onnellisuutta ollut mitattu, kuten Haiti ja Kuuba. Tästäkin tulee globaaliin tulokseen pientä heittoa ”absoluuttiseen totuuteen” verrattuna, mutta enpä nyt usko, että isoa virhettä tästäkään tulee, eikä se virhe ole ainakaan minun vastuullani.

 

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu