Megáli idéa ja väestönvaihto

Kreikkalainen tavoitekartta vuodelta 1919. Kuvan tekijäviite: By NYT - New York Times, Current History 1919, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2502646

Täytyy tunnustaa, etten ole ennen tätä päivää kuullutkaan termistä Megáli idéa (Linkki). Se on 1800-luvun lopun unelma Kreikan vallan ulottamisesta kreikkalaisten asuttamille alueille, jotka ovat ainakin Antiikin aikaan olleet kreikkalaisten hallitsemiakin. Artikkelikuva yllä auttanee hahmottamaan asiaa.

Antiikin Kreikkahan oli merivalta, jolla oli hallussaan rannikkoseutuja Krimille asti. Tai ainakin kreikkalaisilla oli hallussaan, olisiko ollut kaikkialla samaa valtiota?  Tuohon aikaan laivalla saattoi kuljettaa helpoiten suurehkoja tavaramääriä, joiden kuljettaminen maitse olisi tiestön vähäisyydestäkin johtuen ollut paljon vaikeampaa. Merivallalle olisi siis tietty teknologinen perusta.

Itse arvelen, että historiallisten vääryyksien oikaisemisesta tai oikaisuyrityksistä syntyy helposti uusia vääryyksiä. Wikipedia kertoo esimerkiksi Smyrnasta näin (Linkki): ”Kreikka valtasi kaupungin vuonna 1919 osana Megáli idéan toteuttamissuunnitelmaa. Turkkilaiset valtasivat kaupungin 9. syyskuuta 1922, ja polttivat tämän jälkeen 13.–22. syyskuuta kaupungin kreikkalais- ja armenialaiskorttelit, mikä tunnetaan Smyrnan suurena palona. Ortodoksiväestö ajettiin kirjaimellisesti mereen.” Siellä siis tapahtui lopulta väestönvaihto ja kaupungin nimeksikin tuli Izmir.

Eräs länsimaisesti sivistynyt muslimituttuni kertoi, että armenialaisten kansanmurhaan (Linkki) Turkissa (vuonna 1915) olisi vaikuttanut kreikkalaisten hyökkäys jonnekin lähistölle.  Ainakaan Wikipediasta en tuollaista samanaikaisuutta löydä, mutta Kreikka kuitenkin soti melko menestyksekkäästi Turkkia vastaan ennen vuotta 1919. Siis jotain kristityille kostettavaa oli varmaan kertynyt monien muslimien mieliin.

Väestönvaihto ei siis ole pelkästään salaliittoteoria, vaan historiallinen tosiasia. Megáli idéa ei ehkä sisältänyt väestönvaihtoideaa, vaan ainoastaan vallan ottamisen, mutta se johti tai vähintäänkin antoi aiheen ideanikkareiden kannalta haitalliseen väestönvaihtoon Turkille kuuluvilla alueilla.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu