Mikä vika Venäjän johdossa on aina ollut?

Putin. Kuvaajatiedot: By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106791576

Kun Neuvostoliitto hajosi, miltei kaikki kynnelle kykenevät Itä-Euroopan maat ja läntisimmät entiset neuvostotasavallat hakeutuivat Natoon. Natohan on pystytetty suojaksi Venäjää vastaan ja toiminutkin siinä roolissa varsin hyvin. Yhtään Nato-maata ei ole joutunut Neuvostoliiton tai Venäjän alusmaaksi, ei edes hyökkäyksen kohteeksi.

Vaan jos Neuvostoliittoakin johtanut Venäjä olisi kohdellut naapureitaan hyvin, niin olisiko kukaan hakenut turvaa Natosta?  En usko, että olisi. Huonon kohtelun tapoja on voinut olla useitakin, mutta kun muistelee Suomen suurruhtinaskunnan historiaa, niin kyllä kait se vika on venäläistämisessä. Jos keisarillinen Venäjä ei olisi alkanut venäläistämään Suomea, niin olisiko täällä edes päässyt syntymään mitään itsenäisyysliikettäkään? Olihan Venäjän vallan alla eläminen ollut pääosin parempaa aikaa kuin Ruotsin miehitysvallan alla olo suomalaisille.

Venäjä ei venäläistämispyrkimyksessään sinänsä taida paljon erota muista suurvalloista. Kyllä kait Kiinakin pyrkii kiinalaistamaan vähemmistöalueitaan?  Ettei Venäjäkään pyrkinyt saamaan aikaan mitään itsenäisten valtioiden liittokuntaa ympärilleen, sehän selviää jo Stalinin lausumasta: ”Luottamus hyvä, kontrolli parempi.”  Osavaltiota on helpompi kontrolloida kuin itsenäistä naapuria, vaikka tämä olisi jossain yhteistoimintasopimuksessa mukana. Venäläistämisen sitten toivotaan ennaltaehkäisevän sitä pelättyä itsenäistymistä.

Nyt menossa oleva Putinin hyökkäyssota Ukrainassa on varsin selkeästi venäläistämistä. Onhan julkilausuttuna tavoitteena hävittää ukrainalaisuus. Fasismileimailu oli käytössä jo talvisodan aikaan, ettei siinäkään ole varsinaisesti mitään uutta.  Vaikea nähdä, että Venäjä saisi uusia ystäviä toimillaan, pikemminkin Putinin voi nähdä Naton myyntitykkinä.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu