Miksi demokratia epäonnistui Saksassa?

Itävaltalainen maahanmuuttaja. Tekijäviite: By Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002 / CC-BY-SA, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63810460

Melko hyvin on tiedossa, millaisia hirveyksiä itävaltalainen maahanmuuttaja aiheutti Saksassa päästyään johtajaksi siellä, mutta miksi Weimarin tasavallassa demokratia epäonnistui (Linkki)? Eihän historiaa saa muutettua, mutta on siinä pieni mahdollisuus nykyaikana onnistua välttämään samojen virheiden toistaminen.

Viimeinen hetki tapahtuneen katastrofin välttämiseksi olisi Saksassa arvatenkin ollut vuoden 1930 valtiopäivävaalien jälkeen (Linkki). Vaikka tuossa linkitetty Wikipedia-artikkeli näyttääkin ikävästi vain suurimpien puolueiden tuloksen, niin äärvöitymiskehitys on ilmeistä, kun äärivasemmistokin on saanut kannatuslisäyksen. Natsien NSDAP on pompannut miltei tyhjästä toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Poliittinen keskusta ja pienryhmät ovat ottaneet turpiinsa, joskin se näkyy paremmin saksankielisestä Wikipediasta (Linkki). Äänestäjien tyytymättömyys demari-keskusta-koalitioon on käsinkosketeltavaa.

Kun sitten tarkastelee mitä itävaltalaisesta maahanmuuttajasta sanotaan alkuaikojensa Saksan johtajana (Linkki), niin ”…sekä valtiojohtoisilla teollistamishankkeilla, jotka nostivat Saksan ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä talouskriisistä.”  Talousongelmathan ne ovat usein äänestäjien tyytymättömyyden takana. Se, että itävaltalainen maahanmuuttaja sai talouden rullaamaan, viittaa siihen, että se olisi ollut teoriassa mahdollista demareillekin yhdessä keskiryhmien kanssa, mutta kun eivät osanneet aloittaa ajoissa, niin tyytymättömyys johti katastrofiin.

Weimarin tasavalta ei ollut näennäisdemokratia, kuten nykyajan Kiina (korj.) tai Venäjä, joten sen virheistä opiksi ottaminen niin Ranskassa kuin itse Saksassakin olisi aivan järkevää. Mikseipä tuota voi Suomessakin vähän tarkastella.

 

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu