Miksi Gazan sota näyttää kestävän yli puoli vuotta?

Kuva 3. Palestiinalaisalueet kartalla. Kuvankaappauslähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Palestiina_(valtio)

Israel kävi kuuden päivän sodan vuonna 1967 ympäröivien arabimaiden liittoumaa vastaan (Linkki).  Siihen nähden tuntuu epätodelliselta, että pienen Gazan (alueen) vastainen sota on vienyt Israelilta kohta kuusi kuukautta. Syitä pitkään sotaaikaan voi veikkailla, ja teenkin niin.

  1. Hamas on vahvempi kuin oletettiin
  2. Israelilla on aihetta pitkittää sotaa
  3. Venäjä haluaa pitkittää sotaa Gazassa

Ykköskohdassa voinee olla perää. Terroristijärjestö Hamas on Gazan hallitsijana saanut palestiinalaisille lähetetyillä avustuksilla linnoitettua aluetta. Puhutaanhan Gazan metrostakin, joka on siis se tunneliverkosto, mitä Gazasta löytyy. Ei näy merkkiä Hamasin romahduksesta.

Israelilla voi olla ainakin varovaisuudesta johtuvaa syytä sodan ”pitkittämiseen”, kun pitää varoa tappamasta panttivankeja, joita ehkä vielä on elossa. Spekulatiivisempaa pitkittämistä voisi sitten olla vaikkapa Netanjahun sisäpoliittinen asema ja sen turvaaminen. Ja voihan sitä tietenkin ajatella, että pitkä sota ja täysin tuhottu Gaza jättää gazalaisten mieliin sukupolvien ajaksi Israelille sopivan vastauksen kysymykseen: ”Kannattaako Israeliin hyökätä?”

Venäjä ei ole niin paljon puuttunut Gazan sotaan, että minä olisin havainnut asiaa. Toki Venäjän etu on, jos sen sotiminen Ukrainassa jää mediassa vähemmälle huomiolle ja USA:lta riittääkin ase-apua vain Israelille eikä ollenkaan Ukrainalle. Että mikseipä Venäjä haluaisi pitkittää, mutta onko sillä oikeasti vaikutusta, niin epäilen, ettei juurikaan. Ennemmin voisin kuvitella, että Venäjä olisi Iranin kautta tukemassa Jemenin hutheja, mutta se ei taas kovinkaan suoraan liity sodan pitkittymiseen.

Paavihan se taas teki tulitaukoaloitteen (Linkki), jossa oli mukana panttivankien vapauttaminen. Olisihan se hyvä, jos toteutuisi. Tulitauko voisi olla hyvä alku, mutta ei se missään nimessä olisi riittävä koko ongelman lopulliseen ratkaisuun. Gazan itsenäistyminen omaksi valtioksikaan ei ole tapetilla, eikä tuolla maalla taitaisi olla itsenäisen elämän edellytyksiään, ellei sitten Gazan rannikolla ole riittävästi maakaasua. Kahden valtion mallissa Gazan alue olisi osa Palestiinaa ja siinä taas Israel olemassaolollaan jakaa palestiinalaisvaltion alueet kahtia. Ei vaikuta toimivalta sekään.

Linkki aiheeseen Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Gazan_sota_2023%E2%80%93 (Linkki)

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu