Naton otan

Ihan alkuunsa totean, että tämän jutun tarkoituksena on itsekehu. Sitä muilta sietämättömät voivatkin siirtyä toisaalle ja näin säästää aikaansa.

Toisena teemana tässä on Nato ja suomalaiset Naton vastustajat. Putinistit ovat tietenkin Naton vastustajia ja heitä ovat ainakin UMV-nettijulkaisun kirjoittajat. Vaan miten erottaa isänmaallinen suomalainen Naton vastustaja putinistista, siinäpä pulma. Lähes rehellisesti sanottuna en pysty ratkaisemaan tuota pulmaa.  Koetan kuitenkin keittiöpsykologiaa käyttäen sanoa asiasta jotain.

Esimerkiksi aika äskettäin Puheenvuoroon ilmestnyt blogisti Aarno Vehviläinen, kenraalimajuri evp, on kuin ilmetty putinisti tekstiensä ja kirjoitusajankohtansa vuoksi. Eipä taida hänellä olla blogissaan pahaa sanottavaa Venäjän raiskaaja-armeijasta Ukrainassa? Sotilastiedusteluni kuitenkin kertoo, että hän on ollut isänmaallinen, joskin ehkä vähän omapäinen mies armeijan leivissä.  Salaliittohypoteeja voisi toki keksiä, mutta käytän keittiöpsykologiaa: Vehviläinen kokee elämäntyönsä uhatuksi. Hän on panostanut siihen, miten Suomi selviää ilman Natoa. Nyt hän sitten oletukseni mukaan kokisi työnsä tulevaisuuden valuvan hukkaan.

Paavo Väyrynen on toinen US Puheenvuoron Nato-kriitikko. Keittiöpsykologiani kertoo hänen motiivinsa olevan vähän samantapainen kuin Vehviläisen: Väyrynen olisi lähes Kekkosen veroinen sovittelija Suomen ja Venäjän välillä, jos noottikriisi puhkeaisi. Kun Suomesta tulee Naton jäsen, Venäjän nootit eivät kaipaa mitään neuvottelijaa Suomesta.  Tässä menee Väyryseltä sekä elämäntyö että poliittinen tulevaisuus.

Keittiöpsykologiani voi osua väärään yksityiskohdissa. Kokonaisuutta tarkastellen kuitenkin olisi hyvä muistaa, että on varsin todennäköisesti Nato-vastaisia ihmisiä, jotka eivät ole erityisen Putin-myönteisiä. Jotenkin vain näkemykset vaikuttavat yhteneviltä Naton osalta.

Mitä sitten tulee Nato-vastustajien perusteluihin, niin yksityiskohtiin menemättä ne vaikuttaisivat olevan tulevaisuusennusteita, joissa pahin vaihtoehto on miltei se ainoa vaihtoehto. Edes keittiöpsykologialla ei tuota pahinta vaihtoehtoa voi tehdä olemattomaksi. Sen sijaan voi ottaa esille niitä parempa vaihtoehto. Kun Boris Johnson kävi hakemassa Suomesta turvatakuut Yhdistyneelle Kuningaskunnalle, niin siinä julistuksessa oli puhetta vastavuoroisuudestakin. No, jos hiuksia halotaan, niin eivät ne varmaankaan ole juridiset turvatakuut, vaan poliittiset. UK vaikuttaisi melko petolliselta kumppanilta, jos mitään apua ei tulisi kriisin sattuessa Suomen harmaan ajan aikana.  Näin tässä on toiveikas mieli, että selvitään sinne Nato-jäsenyyteen asti.

Nato-jäsenyyden suurin etu on mielestäni se, ettei Suomen tarvitse huomioida Venäjää, jos se sattuisi vaikka unohtumaan jotakin päätöstä tehtäessä. Venäjä voi sitten ilmoittaa, että heitä harmittaa, mutta mitäpä sille voi?  Toivottavasti Nato-Suomen ja Venäjän raja on yhtä sopuisa kuin Nato-Norjan ja Venäjän raja. Kun Venäjä on Suomen suurin naapuri, niin varsin todennäköisesti monissa Suomen päätöksissä kuitenkin huomioidaan, miten päätös vaikuttaa Suomen ja Venäjän välisiin kauppasuhteisiin yms. Saattaahan tuohon naapuruussuhteiden normalisoitumiseen toki vuosia kulua.

Henkilökohtaisesti minulla keitti yli Putinin hyökkäys Ukrainaan, hän menetti täysin minun luottamukseni. Aiemmin olin siinä käsityksessä, ettei Putin nyt sentään vanhoilla päivillään Suomeen hyökkää, kun on jo niin pitkään ollut Venäjän johdossa eikä merkkejä ole ollut näkyvissä. Nyt ei tätäkään voinut enää itselleen uskotella.

Tähän teemaan liittyvän ensimmäisen artikkelin kirjoitin tänne Puheenvuoroon vähän ennen Putinin hyökkäystä (Linkki). Enkä vieläkään osaa hävetä juttuani. Sama vika tässä Perussuomalainen-blogissa (Linkki). Näkyy kirjoitetun hyökkäyksen jo alettua. Hyvä minä!

 

+4
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu