Oppositiopuolueista ja kriisiajasta

Oppositiopuolueen, ja niistä varsinkin protestihenkisen populistipuolueen, tehtävänä on koiran virka: haukkua hallitusta. Vaan kun on kriisiaika, tämä onkin haastava tehtävä. Hallituksen toimien asiallinenkin arvostelu kääntyy helposti veneenkeikutteluksi äänestäjien mielissä.

Meneillään olevassa koronakriisissä Suomi on selviytynyt keskinkertaisesti, jos katsotaan kuolleisuuslukuja miljoonaa asukasta kohti (Linkki).  Maailman keskiarvolukema on nyt 30,5 ja Suomen lukema 39. Lähialueellamme Viro ja Norja ovat kansamme samoissa lukemissa, Islanti ja Venäjä ovat pienemmissä arvoissa ja Ruotsi selvästi isommissa. Hallitus on tehnyt virheitä kriisin hoidossa, kuten pääministeri Marin on myöntänytkin. Kun useat muut maat ovat tehneet vielä isompia virheitä, ei meidän tilanteemme näytä niin pahalta.

Oppositiolla olisi siis aihetta hallituskritiikille, mutta tässä kriisitilanteessa se ei taida tuoda kannatuslisää. Kun katsotaan uusinta Alma-kyselyä (Linkki), niin pääministeri Marinin SDP on noussut rakettimaisesti tämän vuoden puolella, yli 7 prosenttiyksikköä. Oppositiossa maltillinen Kokoomus on vajonnut maltillisesti 1,3 %-yksikköä, PS:n kannatus alentunut radikaalimmin  2,9 %-yksikköä. KD:n kannatuskehitys tämän vuoden aikan on ollut vaihtelevampaa, mutta alavireistä. Vaikea kuitenkaan kuvitella, että heidän kannatuksensa olisi pompannut reiluun nousuun hallitusta ylistämälläkään.

Kaikesta huolimatta olen itse sitä mieltä, että asiallista kritiikkiä hallituksen toimintaa kohtaan tulee jatkaa, vaikka se hetkellisesti söisikin kannatusta. Kun hallituksen toimien lasku lankeaa veronmaksajille, olisi varsin noloa, jos äänestäjät kyselisivät, että miksette mitään virkkaneet.

Eikä tiedä, jos vaikka opposition kritiikki olisikin purrut yhteen hallispuolueeseen, nimittän vihreisiin. Viherpuolueen kannatus on tippunut jo alle 10%. Se ei ole ollenkaan huonosti, vaan vihreiden kannatuskehitys on ollut suunnaltaan oikeaa ja määrältäänkin lupaavaa. Täytyy toivoa sille jatkoa Ohisalon ohjauksessa.

rjaaskel

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa. Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia. Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen: risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu