Perustuslaissa ei vaadita pankkiasiakkuutta kansalaisilta

Suomen perustuslaki ei vaadi kansalaisilta pankkiasiakkuutta tai pankkitunnuksia tahi internet-yhteyttä (Linkki). Käytäntö sitten milteipä vaatii, kuten IL-uutinen kertoo (Linkki). Muistan itse, miten jo joskus 90-luvulla oli vaikea saada palkkaa lyhytaikaiselta työnantajalta ilman pankkitiliä, vaikka tuolloin laissa ensimmäinen vaihtoehto oli, että palkka maksetaan käteen ja sitten toisena mainittiin jotenkin ”tai tilille”.

Mistä tämä johtuu? Uskoisin, että eräs vaikuttava tekijä tässä kaikessa on se, että eduskunnan suurimpia puolueita ovat pankkipuolueet. Iso joukko kansanedustajia on ollut ajamassa pankkien etuja, eikä siinä vailla pankkisuhdetta olevan kansalaisen oikeudet ole olleet tärkeitä.

Suomen Pankki on kuitenkin mainittu perustuslaissa. Jospa se perustaisi kansalaispankin, johon kaikille kansalaisille avattaisiin oma tili? Ellei kansalainen muuta määräisi, tuolle tilille voisi kaikki valtion maksamat veronpalautukset ja kansaneläkkeet mennä. Tilin pankkikortti olisi samalla sirullinen henkilökortti. Asiat saattaisivat tästä helpottua. Paitsi sitten se, että nykyiset pankit vastustavat ja niiden asiamiehet eduskunnassa. Miten tarvittavat päätökset saataisiin aikaiseksi?

+18
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu