Pitäisikö toivottomien ihmisten määrä pitää pienenä yhteiskunnassa?

Varoitus: Tässä jutussa on paljon mutuilua, sen lukija ottakoon huomioon ja vaikkapa komenttiin kertokoon tutkittua täsmätietoa aiheesta.
Olen tullut siihen näkemykseen, että toivottomien ihmisten suuri määrä on riski yhteiskunnalle. Vaara tulee sitä kautta, että toivottomaan tilanteeseen ajautuneista ihmisistä vähintäänkin puolet on valmis näkemään omaan tilaansa syyllisinä valtion johtavat tahot, hallitukset yms. Tällöin yhteiskunnallisesti vallankumouksellisen toivon tarjoajat voivat saada kannatusta ja lopulta vallankin. Esimerkkeinä olkoon marxilaisen kommunismin tekemät vallankumoukset ja fasismin valtaannousu Saksassa.
Toivottomuuden torjuntaan uskonto on kohtalainen keino, mutta kristillisyyden usko, toivo ja rakkaus eivät kuitenkaan ole olleet riittävällä tasolla kaikkina aikoina Venäjän ortodoksien, Saksan luterilaisten tai Kuuban katolisten keskuudessa. Sitten on sellaisiakin uskontoja ainakin yksi, joissa toivottomuus voidaan jalostaa itsensä räjäyttämiseksi vihollisten keskuudessa ja näin toivoton voi saavuttaa sankarivainajan sädekehän.
Yksittäisenä toivottomuutta ennaltaehkäisevänä torjuntatoimena Suomen asutustilallisten järjestelyt 2. maailmansodan jälkeen vaikuttavat onnistuneilta. Näin, vaikka synnyttiinkin synnytettiinkin suuret määrät heikosti elinkelpoisia tiloja.
Nykyaikana internet mahdollistaa ”kylähullujen kokoontumisajot”, joita ei oikein olisi voinut esiintyä kirjepostiaikakaudella. Tämä voisi samalla tarkoittaa, että toivottomien määrä tulisi nyt olla pienempi kuin aiemmin, koska toivottomien agitointi on helpottunut.
Sananvapauden rajoitukset voivat jossain määrin vähentää toivottomien agitointiakin vallankumousliikkeisiin, mutta sillä tiellä ei sitten taida olla mitään muuta määränpäätä kuin eräänlainen totalitaristinen teokratia, jossa väärät ajatuksetkin ovat rangaistavia. Enemmin olisin hakemassa tältä osiin mallia USA:sta, jossa sekä fasisti- että kommunistipuolue ovat sallittuja, mutteivät suosittuja ja samalla sananvapaus on USA:ssa kohtalaisen suuri.
Pitkäaikainen toivottomuus voinee johtaa passivoitumiseen ja masennukseen, mutta tuore olosuhteiden huonontuminen vailla näkymää paremmasta lienee se räjähdysherkin tilanne, koska passivoitumista ei ole ehtinyt tapahtua. Mutta onko se optimaalista yhteiskunnalle, jos toivottoman passiivisia ihmisiä on runsaasti?
Nehän on vaalitkin tulossa ja puolueet lupaavat muutosta parempaan, jos heitä vaan äänestetään. Jotkut sitten ilkeävät epäillä noita lupauksia. Ja se uskottavuushan se on vaalilupausten ongelma. Toivottomien puolueena lienee nukkuvien puolue suurin ja sen kokonaiskannatus onkin mielestäni huolestuttavan suuri, mutta samalla ”puolueen” pasiivisuus ei uhkaa valtaapitäviä. Että olisiko Suomessa nyt onnistuttukin ratkaisemaan toivottomien muodostama yhteiskunnallinen uhka passivoimalla heidät?
Miten kristinusko voisi olla lääke toivottomuuteen yhteiskunnallisesta näkökulmasta? Doktriini käsittääkseni opettaa että maailmanloppu tulee ja että se on hyvä asia, koska oikiauskoiset ovat valittuja ja heidät Jumala nostaa taivaaseen. Voihan tuo yksilölle lohtua luoda, mutta samalla looginen johtopäätöshän on että maailmanloppu on toivottava asia ja maallisen elämän katoaminen on paitsi siunaus, myös tavoite.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ajattelin, että kristillinen toivo ulottuu maallisten vaikeuksien yli, eikä sitten aleta kapinoimaan. Varsinkin, jos se maailmanloppu olisi ihan ensi viikolla, niin olisihan se turha alkaa nyt puuhaamaan maallista vallankumousta parempien elinolojen puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Taisit itsekin todeta että vaikkapa Venäjällä, Saksassa ja Kuubassa tuo teoria on osoitettu pitämättömäksi suuressa skaalassa. Kun havainnot eivät tue teoriaa, kannattaa teoriaa muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toin esille, ettei se ole aina toteutunut, emme elä täydellisessä maailmassa. Sitähän emme tiedä, miten olisi käynyt ilman kristillisyyttä. Ainakin Maon Kiinassa vallankumous ja suuret kuolleiden määrät saatiin aikaan pitkälti ilman kristittyjen osuutta asiaan.
Puhtaasti uskonnollisia vallankumouksia kristikunnassa ei ole näkynyt. Vertaan islamilaisiin vallankumouksiin, joita esiintyy.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö? Muistaakseni George W Bush kertoi että Jumala käski hänen hyökätä Irakiin, jossa hän sitten syöksi Saddam Husseinen kabinetin vallasta. Millä mittarilla se ei ollut kristikunnan vallankumous? Meinaatko ehkä ettei Bush ollut oikea kristitty (no true scotsman)?
Ilmoita asiaton viesti
Irakissa lie valta muslimeilla edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin? Miksi Irakilaiset eivät saisi valita kenet haluavat?
Pointtini oli vain, että Bush kertoi saaneensa jumalaista ohjausta asiassa. Hänen ollessa kristitty, se tehnee tuosta kristillisen vallankumouksen. On ihan eri keskustelu mitä sen jälkeen on tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on ihan sama mitä kukakin palvoo, kunhan ei perusta päätöksiään ”Jumalan käskyyn”. Sellaiset pitäisi saada hoitoon, eikä sotia käymään. Jos perustelusi hyökätä on että Jumala käski tehdä niin, on kyse sen jumalan nimissä käydystä sodasta. George W Bushin kohdalla siis kristillisestä vallankumouksesta Irakissa.
Isänsä ei sentään lähtenyt sysäämään vastuuta minkään mielikuvitusystävän harteille, vaikka todelliset vaikuttimet eivät ehkä olleet ne julkisesti kerrotut.
Ilmoita asiaton viesti
Piripäissäni saattaisin uskoakin…
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija Stenbäckillä vallankumous ei eroa vallan kumoamisesta?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vallankumous
”… jossa yhteiskunta syrjäyttää hallituksensa ja instituutionsa. ”
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Irakissa nimenomaan syrjäytettiin itsevaltias ja korruptoitunut hallinto. Kuulostaa täysosumalta Wikipedian esimerkkitapaukseen verraten. Uudet vallanpitäjät saivat hankkeessaan vahvaa tukea Yhdysvaltojen johtamalta koalitiolta, mutta ei se sitä muuta, että Irakissa tapahtui vallankumous ja että itse sotiminen on ylipäällikön ilmoituksella tehty Raamatun Jumalan käskystä.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkovallan aloittama sota ja maan sisäinen vallankumous on eri asioita. Kun Irakia ei edes lasketa ainakaan vielä oikein kristikuntaan kuuluvaksi, niin vastaesimerkkisi oikeastaan vahvistaa väitettäni.
Mitä sitten tuohon Bushin lausuntoon tulee, niin sitä aikoinani ihmettelin. Että Bush meni julistamaan sen ääneen, oli minun mielestäni tarkoitettu erityisesti muslimeille, ikäänkuin alentamaan vastarintaa ja ehkä oikeuttamaa sotimista, kun kerta Jumala niin käski. Tämä jälkimmäinen peruste toki sopi sitten osalle kotijoukoistakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko että muslimi pitäisi hyökkäystä oikeutettuna siksi, että Raamatun Jumala käski kristittyä tekemään niin? Minä tietämätön luulin muslimien pitävän kristittyjä vääräuskoisina.
Ilmoita asiaton viesti
Arabiankielisessä Raamatussa Jumala on Allah.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni se ei kuitenkaan saanut Saddamia vakuuttuneeksi hyökkäyksen oikeutuksesta. En jaksa uskoa, että Bushkaan olisi kuvitellut niin käyvän.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän vaikeahan se on mitata toivottomien ihmisten määrää, mutta kyllä niitä varmaan kapinallisissa aika paljon on ollut.
Tämä kristillisyyden vaikutus toivottomuuteen on sitten vähän kuin sivulause tässä keskustelussa, mutta olisikohan se ollut niin, että tuolloin oli väestökirjanpito kirkon hallussa ja näin kirkon jäsenyys pakollista vielä? Eikä voi sanoa, että kristillisyys olisi estänyt missään nimessä kaikki julmuudet tuossa sodassa. Ateistit kuitenkin aloittivat julmuudet.
Ilmoita asiaton viesti
Ateismilla ei voi koskaan perustella väkivaltaa. Se ei tietenkään estä ateistia turvautumasta siihen, mutta jumaluskon puute ei vain taivu väkivallan perusteeksi. Teismi taas on kautta historian ollut yksi yleisimpiä väkivallan, ainakin sodankäynnin, perusteita. Jumalien nimissä on tehty uskomaton määrä julmuuksia.
”With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil – that takes religion.”
― Steven Weinberg
Ilmoita asiaton viesti
”Ateismilla ei voi koskaan perustella väkivaltaa. ” Ateismihan on niin lähellä ei mitään, ettei sillä voi koskaan perustella oikeastaan juuri mitään. Mutta jumalattomuus aiheuttaa kuitenkin pahuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat osoittaa että jumalattomuus aiheuttaa pahuutta, lienee ensin syytä tarkistaa mikä tai mitkä jumalat ovat olemassa?
Miksi kukaan haluaisi perustella jumaluskon puutteella (ateismills) mitään? Eihän kukaan perustele asioita myöskään joulupukkiin tai hyvään haltijaan uskomattomuudella.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmanloppuhan on fakta. Tartuin blogauksen kontekstissa siihen, että kristinuskon doktriinissa se on toivottava asia, eikä sen ennenaikaisuus ole ongelma, vaan siunaus oikiauskoisille. Siinä on meille muille vissi ero tuleeko maailmanloppu huomenna vai miljardien vuosien kuluttua.
Ikuinen elämä kaikenmaailman päiviräsästen kanssa kuulostaa karmaisevalta rangaistukselta. Onneksi en suostuisi kunnioittamaan, saati sitten palvomaan Raamatun Jumalaa, tuota julmaa, syrjivää ja sortavaa tyrannia, vaikka hän päättäisi olemassaolonsa osoittaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitus on nauttia, ei kärsiä. Joten jokainen hyvän olon hetki on arvokas.
Ei kristinuskon doktriini mitään toista mahdollisuutta tunne. Jos et maallisen vaelluksen aikana palvo, olet tuomittu kadotukseen. Siellä nähdään!
Ilmoita asiaton viesti
Hyytynyttä verta yskivää, kuolevaa 8-vuotiasta katsellessa todella toivoin, että se rakastava Jumala olisi tullut paikalle kantamaan luomuksestaan vastuuta. Se pelkurimainen paskiainen oli vain piilosilla, kuten aina kun pitäisi osoittaa selkärankaa ja moraalia!
Tai no, taidan vähän liioitella. Enhän minä sellaista toivonut, kun en ole koskaan jumaluskoa omannut. Mutta jos jotakin, niin kokemus vahvisti käsitystäni siitä, onko jumalia olemassa. Ei ainakaan mitään rakastavaa Isää, se on varma.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sattuu Jumalaan uskomaan, ei ole häntä syyttäminen, vaan kiittäminen, kävi miten vain. Kaikkvoipa kaikkivaltias ja rakastava taivaan Isä katsoi että näin on hyvä. Mikä kukaan uskova on kyseenalaistamaan Jumalan hyvyyttä, viisautta ja oikeudenmukaisuutta? Pojan oli aika siirtyä paratiisiin.
Minä katson asiaa toisin ja kiitän lääkäreitä ja hoitajia, jotka tekivät kaikkensa Jumalan tahdon toteutumisen estämiseksi, vaikka se ei riittänyt. Siitä olen samaa mieltä, ettei syyllistä ole. Elämä on arpapeliä, mutta onneksi sentään vähän pystyy itsekin vaikuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tohon toivottomien sakkiin kuuluu myös ne jotka ilmastosaarnaajat ovat saaneet pelkäämään ilmastoa. Ilmastoa pelkäävän hieman lievempi muoto on hiilidioksiidia pelkäävä joita on enemmän mutta ovat kuitenkin kohtuu helpolla keikahtamassa ilmastoa pelkäävien joukkoon.
Yhteistä kaikille pelkääjille on se että ovat toivottomia ja sen takia arvaamattomia.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki maailman toivottomat. Liittykää yhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalikampanjaa tuskin voittaisi Toivottomien puolue, joka ei lupaisi mitään. Se ei ehkä saisi edes enemmistöä toivottomien äänistä? Siis vaalilupaukset ovat tarpeen. Ne vaativat sitten joko työtä toteuttamiseensa tai selittelytaitoa. Muuten voi mennä uskottavuus seuraavissa vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas hauska kirjoitus. Ihanaa itseironiaa ja pohdintaa US:n Puheenvuoron yhdistävästä voimasta tietyissä piireissä.
Ilmoita asiaton viesti