Puola on täysivaltainen tasavalta?

Suomen perustuslaki alkaa sanoilla: ”Suomi on täysivaltainen tasavalta.” (Linkki)  Saman 1. pykälän lopuksi todetaan: ” Suomi on Euroopan unionin jäsen.”

Nyt uutisoidaan siitä (Linkki), että Puola on priorisoinut oman perustuslakinsa ihan ykköseksi, tai vähintäänkin EU:n lakien yläpuolelle.

Noinhan täysivaltainen tasavalta voi mielestäni tehdä, kuten Puola teki. Kysymys onkin sitten siitä, olisiko EU vain vajaavaltaisten valtioiden liitto, josta täysivaltaiset tasavallat joudutaan potkimaan pois?

EU:ssahan on näyttänyt olevan yksimielisyysperiaate käytössä lainsäädännössä (Linkki). Tästä Puolan tapauksessa yksimielisyysperiaatteesta ei nyt kumminkaan ole apua, kun Puolan korkein oikeus teki päätöksensä ihan itsenäisesti ja maan EU-jäsenyyden oltua voimassa jo yli 16 vuotta.

Täysivaltaisten tasavaltojen tulisi kaiketi vastustaa oman perustuslakinsa vastaisia EU-lakeja jo niiden hyväksyntävaiheessa, jolloin yksimielisyysperiaate estäisi tuollaisten EU-lakiesitysten etenemisen. Mutta eihän tässä ole kaikki. Täysivaltainen tasavalta voi myös muuttaa omaa perustuslakiaan itselleen paremmin sopivaksi. Eikä tällöin kysytä EU:lta neuvoa, mutta tilanne tuon perustuslakimuutoksen jälkeen voisi olla se, ettei EU:n laki olisikaan voimassa tuossa täysivaltaisessa tasavallassa kaikilta kohdiltaan.

Selkeästi yksinkertaisempaa siis näyttäisi olevan, jos EU olisi vajaavaltaisten valtioiden liitto.

 

+4
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu