Sähkön kotiinkuljetuksesta yms.

Sähkön valmistaminen on normaalia yritystoimintaa, mutta tämän energiatuotteen kotiinkuljettaminen onkin sitten monopolipeliä. Minulla tämä toimittaja on Caruna. Siitähän ilkeät kielet ovat kertoneet, että vihreiden Haaviston ministerin vahtivuorolla Fortum möi valtiollisen sähköverkon yksityiselle yritykselle kokoomuksen Kataisen ollessa pääministerinä. Monopoli ja yksityinen yritys, sehän on kuin rahanpainatuslupa.

Kuva 1. Carunan 2 kk sähkönsiirtolasku, joka sisältää myös sähköveron.

Kuvassa 1 näkynee mitä Caruna perii kesäaikaan pienen sähkölämmitteisen asunnon vaatiman sähkön kotiinkuljetuksesta. Ympyröitynä numerolla 1 on kuukausimaksu, jotka tekevät reilusti puolet koko laskusta. Numerolla 2 on ymäröitynä sähkövero, joka on hiukka suurempi kuin kotiinkuljetusmaksu kesäaikaan. Numerolla 3 on ympyröity talvisin päiväaikaan perittävä maksu. Senhän vielä ymmärtäisi, että hangessa tarpominen on hankalampaa, mutta miksi maksu on valoisaan aikaan suurempi kuin pimeällä?

Kuva 2. Kooste Keravan Energian kahden kuun laskuista.

Kuvassa 2 on sitten varsinaisen tuotteen lasku sähkön valmistajalta. Ensimmäinen vihreä soikio viittaa siihen, että Keravan Energia perii minulta vähemmän kuin päivän pörssisähkön hinta on. Hyvä mielihän tämmöisestä tulee. Toinen ympyröinti sisältää sitten tuotteen kuukausimaksun, joka on alle kymmenesosa Carunan kuukausimaksusta. Ei siitäkään voi pahastua. On vain hieman vaikea uskoa, että Carunan minulle tulevat siirtojohdot aiheuttaisvat kymmenkertaisen kulun yritykselle verrattuna Keravan Energian voimaloihin. Jos vaikka en ostaisi sähköä yhtään, mutta pitäisi tilauksen voimassa, niin onhan siitä tietenkin jotain ylläpitokulua, ettei kuukausittainen perusmaksu ole mielestäni ihan väärä, mutta…

Rikkailla saattaisi olla vaihtoehto sähkön kotiinkuljetukselle, mutta köyhä ei pääse sitäkään tekemään. Nimittäin Teslan sähköauton akun voi ladata ilmaiseksi useammassakin ostoskeskuksessa ja jos sitten kotona on iso nippu Teslan kotiakkuja, niin varmasti löytyy rahalla ratkaisu, miten sen sähkön saa siirrettyä autosta kotiin.

Mitä sitten tulee verotukseen, niin tuo erillinen sähköverohan on lähinnä tuuliparonien tukemiseksi. Näin tuo turha tuki ei näy valtion budjetissa. Verokarhun julmaa tunteettomuutta taas osoittaa se, että arvonlisävero peritään kansalaiselta myös tuosta maksettavasta sähköverosta.

Jos ajatellaan, että minulle olennainen on vain tuote, jonka veroton hinta kahdellta kesäkuukaudelta on 17,92€, niin kokonaisverotus on 30,03 € summalla 168%. Ja kaikki tämä, vaikka käytän sitä samaa sähköä, millä sähköautot liikkuvat Trafin mukaan päästöttömästi.

 

 

 

rjaaskel

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa. Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia. Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen: risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu