Sota, Ukraina ja mielikuvat

Talvista maisemaa Raatteentieltä. Kuvaviite: By Tuntematon - https://finna.fi/Record/sa-kuva.sa-kuva-105710, Finnish Wartime Photograph Archive (SA-Kuva), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=549538

Putin on nyt parisen vuotta sotinut Ukrainassa ja mielikuvani ovat muuttuneet ja ehkä tässä on muuttunut myös median uutisointi, johon mielikuvani pitkälti perustuvat. Mihinkäs muuhun niitä mielikuviaan voisi edes perustaa, kuin uutisiin?

Nord Stream

Nord Stream -kaasuputki (Linkki) vaikutti aikoinaan Venäjän kaupalliselta toiminnalta. Ukrainan vastustus sen rakentamista vastaan tuntui oudolta, ikäänkuin Ukrainalla olisi ollut yksinoikeus Venäjän maakaasun siirtoon. Näin jälkikäteen ajatellen ennen Krimin valtausta valmistunut putki saattoi olla valmistelua Putinin Ukrainassa käymää sotaa varten. Saksan kannalta taas Nord Stream oli mahdollisuus päästä eroon vihertyhmien äänestäjien hyljeksimästä ydinvoimasta ja samalla ehkä mahdollisuus sitoa Venäjää tiukemmin Eurooppaan. Se, että vihertyperyys on Saksassa johtanut turpeenkaltaisen ruskohiilen lisääntyvään käyttöön, on sitten eri juttu (Linkki).

Noin puolitoista vuotta sitten se putki räjähti ihan yllättäen ja pyytämättä (Linkki). Minulle syntyi mielikuva, että Venäjää epäiltiin teon tekijäksi. Sehän sopi siihen mielikuvaan, että Venäjä ja sen johtaja Putin tekevät kaikkea pahaa, kun taas Ukraina on uhrin asemassa. Nyttemmin on vahvistumassa näkemys, että Ukraina tai ukrainalaisethan sen teki (Linkki). Ranskalaismedia on jopa nimennyt vast’ikään erotetun asevoimien komentaja Zalužnyin teosta vastuulliseksi IL:n mukaan (Linkki).

Jälkiviisaasti on toki järkevämpää ajatella, että Ukraina rikkoi Venäjän putket kuin että se olisi tehnyt sen itse. Kun samaan kaasun toimitusten vähennykseen olisi Venäjä itse päässyt ihan vaan sulkemalla hanat ja kertomalla, että remontti menossa.  Vaan kun Venäjä on syyllinen paljoon pahaan ja Ukraina on uhri, niin mielikuvia on helppo siihen suuntaan ohjailla niissäkin tapauksissa, missä asiat eivät olekaan ihan niin.

Mielikuvissa voinee myös ajatella, että Saksan nihkeys Ukrainan aseavussa voisikin johtua tuosta ”pienestä” kiusasta, minkä Ukraina teki Saksalle. Tässä pitäisi silloin olettaa, että Saksa on tietänyt asiasta enemmän kuin mitä se on kertonut medialle.

Ukrainan voitto

Se, että Ukraina julisti voittamisen tavoitteekseen Putinin sodassa, oli mielikuvatasolla ihan hyvä päämäärä. Jos asettaa sotimisensa tavoitteeksi häviämisen, niin silloinhan antautuminenkin saattaisi kuulostaa paremmalta tavoitteelta. Se osa mediaa, joka on sattunut silmiini, on pääosin sitten ollut tuon Ukrainan tavoitteen mukaista uutisoinnissaan, ainakin ennen tätä vuotta. Nyt kun on selvästi nähtävissä, ettei Ukrainen viimekesäinen hyökkäystoiminta tuottanut merkittäviä aluevoittoja, on myös huoliuutisia näkynyt.

Venäjä on riittävästi ”linnoittanut” eteläistä rintalinjaa rintamalinjaa, niin ettei Ukraina pääse helposti katkaisemaan maasiltaa, joka toimii Krimin huoltoväylänä Asovanmeren pohjoispuolella. Ukrainallahan ei ole hallussaan senttiäkään Asovanmeren rantaviivaa, kun tarve olisi vähintään 40 km.

Nyttemmin on näkynyt uutisia, että myös Ukraina rakentaa uusia linnoitteita rintamalinjalle. Mielikuvissa tässä tulee ajatuksiin se, ettei aiota enää hyökätäkään, vaan pyritään torjumaan Venäjän hyökkäys. Eikä se tue kovin paljon mielikuvaa Ukrainan sellaisesta voitosta, että venäläiset saataisiin siirtymään Venäjälle.

Positiivisena uutisena voinee tuoda esille sen, että Putinin ilmoitti turvavyöhykkeen järjestämisestä. Erityisen positiivista tässä on se, että Venäjä järjestää turvavyöhykkeen omalle maalleen. Jos Stalin olisi ymmärtänyt tehdä saman, niin eihän talvisotaakaan olisi käyty.  Putinin toiminnan taustalla on ilmeisestikin Ukrainan saavutama kyky pommittaa muutaman sadan kilometrin päähän venäläisiä kohteita. Tasa-arvoisessa sodassa Ukrainalla olisi kyky pommittaa myös Siperian tuotantolaitoksia, mutta eihän sota ole tasapuolista.

Tuotantokapasiteetti

Länsimaiden kaupallisilla rajoitustoimilla on pyritty saamaan Venäjän sotatuotantokin alas, mutta tämänhetkinen mielikuva on, että Venäjä on saanut oman ase- ja ammustuotantonsa rullaamaan paremmin kuin EU-maat. Pohjois-Korean apu oli varmaan Venäjälle tarpeen, mutta vain väliaikaisesti. Tässäkään ei muut EU-maat ole ottaneet Suomea esimerkikseen, vaikka meillä sentään on asiat keskimääräistä paremmin mm. ammustuotannon osalta. Länsimaihin tukeutuvalla Ukrainalla on siis pula ammuksistakin, jos ehkä ne tykin putketkin pitäisi aika-ajoin uusia.

Kokonaismielikuva

Iso roistovaltio hyökkäsi pienen roistovaltion kimppuun. Jälkimmäisen maan rikoksista ei ollut eksistentiaalista uhkaa muille maille, mutta isosta rosvosta on. Jos wc-pyttyrosvoa ei nyt pysäytetä, niin voi tulla aika, jolloin meilläkään ei ole mahdollisuutta istua posliinin päällä. Valitettavasti Suomi kuuluu vätysunioniin, jossa mafiosot eivät ole kiinnostuneet Ukrainasta.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu