Syyttämislupaa koskeva pyyntö eduskunnalle

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Kuvankaappaus sivulta: https://yle.fi/uutiset/3-10641812 Kuva: Jouni Immonen / Yle

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on lähettänyt 16.1.2020 päivätyn syyttämislupaa koskevan pyynnön eduskunnalle (LinkkiPDF). Asia koskee kansanedustaja Juha Mäenpään (PS) eduskunnassa pitämää puhetta, joka käsitteli mm. maahanmuuttoa, islamia ja vieraslajeja. Edellä olevasta linkistä avautuvassa PDF-tiedostossa on koko puheteksti. Asiasta on jo uutisoinut ainakin IS (Linkki).

Mäenpään puheesta on tehty rikosilmoituksia, joten valtakunnansyyttäjän ei ole tarvinnut olla oma-aloitteinen. Syyttäjän on oikeastaan hyvä nähdä mahdollisimman paljon rikosta kussakin tapauksessa, kun taas puolustajan on hyvä nähdä sitä mahdollisimman vähän. Tuomioistuin sitten optimaalisessa tapauksessa ottaa kaiken huomioon ja näin oikeustoteutuu. En siis ole tästä asiasta moittimassa valtakunnansyyttäjää.

Sananvapaus on Suomessa suojatuimmillaan eduskunnan puhujapöntössä, joten sieltä lausutusta saa syytteen vain, jos eduskunnan 5/6 enemmistö poistaa puhuneen kansanedustajan syytesuojan. Tästä siis kyse tuossa syyttämislupa-anomuksessa.

Nyt siis eduskunta joutuu normaalien olosuhteiden vallitessa ottamaan kantaa kyseiseen puheeseen. Prosessissa on ainakin seuraavanalaisia vaihtoehtoja:

A) Eduskunta päättää: 1) Ei aihettaa syyttää=>syyttämättä jättäminen. Tai 2) saa syyttää=>B

B) Valtakunnansyyttäjä päättää: 1) Ei aihettaa syyttää=>syyttämättä jättäminen. Tai  syytetään =>C

C) Käräjäoikeus päättää: 1) Ei tuomita tai 2) tuomitaan. Molemmista mahdollisuus valittaa =>D.

D) Ylemmät oikeusistuimet.

Tähän tietoon siis oikeutta istuttaisiin aluksi käräjäoikeudessa eikä valtakunnanoikeudessa. Saa korjata, jos parempaa tietoa löytyy.

Kun 1/6 * 200 = n. 34, niin pelkästään perussuomalaisten kansanedustajien äänet riittävät estämään syyteasian etenemisen. Ryhmän kokohan on 39 kansanedustajaa. Päätetäänpä tästä kumminvain, niin paljon uutisia ja sanomisia syntyy. Sananvapausrikolliset ovat pärjänneet varsin hyvin tuomioitaan seuranneissa vaaleissa, että en edes ole varma, olisiko puolueen etu tyssätä asia eduskunnassa. Vaan voihan tuon tyssätä muutkin kansanedustajat.

Mikäli valtakunnansyyttäjä saa syyttämisluvan ja sitten jättää syyttämättä, niin hieman ihmettelisin tulosta, vaan eihän sekään ole mahdottomuus.

Juha Mäenpään tuomio olisi itsenäisyydenajalta erikoistapaus, jos tuomittujen kansanedustajien  listaa osasin oikein lukea (Linkki). Kiihottamistuomioita on tullut, mutta niiden tekopaikkana ei ole ollut edukunnan puhujapönttö.

Tässä on mielestäni sellainen tapaus, ettei tätä voitane jättää lööpeistä pois, kävipä miten vain. Jos suomalaisista on puolet natseja ja enemmistö rasisteja, kuten netistä saa pahimmillaan käsityksen, niin suuri julkisuus tässä tuskin syö Juha Mäenpään kannatusta. Toki sitä voidaan käyttää rangaistuksen alentamisperusteena.

 

 

 

rjaaskel

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa. Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia. Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen: risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu