Trump jättää pitkän varjon

USA:n korkeimman oikeuden tuomari Ginsburg on kuollut, uutisoi mm. Uusi Suomi (Linkki). Ginsburg oli kuollessaan 87-vuotias ja oli toiminut USA:n korkeimman oikeuden tuomarina 27 vuotta ja sairastanut haimasyöpää erilaisia syöpiä vuodesta 1999 alkaen.

Koska USA:ssa presidentti nimittää korkeimman oikeuden tuomarit, nykyinen presidentti Trump pääsee jokatapauksessa jättämään pitkän varjon USA:n yhteiskuntaelämään tuomarin nimityksellään siinäkin tapauksessa, ettei häntä valittaisi jatkokaudelle.

Tässähän tuomarin nimitys on poliittinen päätös, niin voinen ottaa mukaan ruohonjuuritason muistelun. Itse muistan olleen kovasti närkästynyt joskus vuoden 1995 tietämissä, kun kuulin käräjäoikeuden lautamiesten valinnan tapahtuvan kunnallisvaalien valtuutettujen lukumäärän suhteessa, puolueperustaisesti siis. Kun nyttemmin olen ollut itsekin lautamiehenä, niin en oikein keksi vaihtoehtoista parempaa valintatapaa. Jos vaikka verrataan seurakuntavaaleihin, niin onhan sielläkin käytännössä puolueryhmittymiä. Milläpä ne estettäisiin erillisissä lautamiesvaaleissa? Eikä sekään olisi erityisesti parempi, että käräjien tuomari valikoisi tuttujaan istumaan sinne.

Näen nyt siis asian niin, ettemme elä täydellisessä maailmassa ja Trump saa valita mieleisensä tuomarin. Vähän siitä voimmme kärsiä Suomessakin, mutta mahdollisen väärän valinnan haitalliset seurauksethan kuitenkin kohdistuvat etupäässä ison rapakon takana eläviin. Enkä pidä edes varmana, että Trumpin tekemä valinta olisi huono. Katson konservatiivisuuden eduksi tuomarille, koska hänen tehtävänäänhän ei ole lakien uudistus tai muuttaminen, vaan niiden oikeudenmukainen tulkinta.

Linkkejä aiheesen
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruth_Bader_Ginsburg (Linkki) Lyhyesti Wikipediassa suomeksi. Englanniksi löytyy lisää tietoa.
https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2019/09/20/ruth-bader-ginsburg-supreme-courts-liberal-leader-unbowed-cancer/2367040001/ (Linkki) Monien toive oli vuosien ajan, että Ginsburgin seuraaja nimitettäisiin seuraavalla presidenttikaudella.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006641381.html (Linkki) Ginsburgin kuolinuutisoinnissa mainitaan Trump varsin usein, tässä vuorossa HeSa.

rjaaskel

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa. Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia. Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen: risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu