Tulisiko vaalivilppisyytökset kriminalisoida?

Suomessa vaaliasiat ovat olleet kokolailla hyvin historiamme aikana, eikä epäilyksiä ääriainestenkaan, kuten IKL:n tai kommunistien, vaalivilpeistä ole juuri näkynyt.  Siis luottamus vaalikoneiston toimivuuteen on kautta itsenäisyyden ajan historiamme ollut varsin hyvä.

Amerikoissa kaikki on toisin. Myös kunniakkaan demokratiahistorian Yhdysvalloista on alkanut kuulua syytöksiä vaalien vilpillisestä järjestämisestä. Olipa siellä yksi presidenttikin, joka julkisesti väitti, ettei kyennyt järjestämään rehellisiä vaaleja, vaan ne vaalit, joissa hän hävisi jatkokautensa, olivatkin vilpilliset.

Minun on vaikea keksiä mitään muuta tehokkaampaa väkivallatonta keinoa demokratian huojuttamiseksi, kuin vaalien ääntenlaskennan vilpillisyysväitteet.  Se on demokratiaa tuhoavampaa kuin ehkä olisi suora väkivaltaan yllytäminen, johon voi virkavalta välittömästi puuttua. Väkivallan käyttöönhän vaalivilppisyytöksetkin kierolla tavalla yllyttävät. Mitä rehellinen ihminen voi muuta alkaa, kuin kapinoimaan, jos annettua ääntä ei lasketa?

Niinpä pitäisin toivottavana, että todisteettomat vaalivilppisyytökset olisivat jotenkin kriminalisoituja Suomessa.  Tasapainoa tulisi hakea niin todelliset vaalivilppien paljastamisen helppouden kuin myös sananvapauden suhteen. Tulee mieleen kunnianloukkausrikokset, joissa sanat ovat kriminalisoituja, kun ne ovat tietynlaisia.

Ristiriitaahan tässä on juttuni aloituksen ja jatkon välillä. Jos Suomessa joku yksittäinen kylähullu on jotain vaalivilpistä joskus höpissyt, niin ei se oikeastaan muodosta uhkaa. Vaan sieltä Yhdysvalloista sitä on Suomeenkin levinnyt monenlaista outoa kulttuuria, kuten vaikkapa Halloween. Laki vaalivilppisyytösten kriminalisoinnista ennaltaehkäisisi väärän kulttuurin leviämistä maahamme ja aivan parhaassa tapauksessa herättäisi yhdysvaltalaiset itsensäkin.

+4
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu