Vaalikoneleikkiä

Vaalikoneiksi kutsutaan sellaisia nettikyselylomakkeita, joihin vastaamalla voi verrata omia vastauksiaan ehdokkaiden vastauksiin. Niillä leikkiminen on sitten vaalikoneleikkiä. Se taas ei välttämättä ole harmitonta, koska leikistä suuttuminen on nykyään muotia.

Vastasin HS:n ja IS:n vaalikoneisiin Helsingin piirissä kolmella eri tavalla kaikkiin kysymyksiin: täysin eri mieltä, ilman mitään mieltä ja täysin samaa mieltä. Otin kuvankaappaukset vain puoluetuloksista. (Kuvia saanee suurennettua napsauttamalla.)

Kuva 1. Täysin erimieltä -vastauksien tulokset, HS vasemmalla.
Kuva 2. Ei mitään mieltä -vastausten tulokset.
Kuva 3. Täysin samaa mieltä -vastausten tulokset.

Vaikka tämä onkin leikkiä, niin täysin eri mieltä olevien vastausten puolueet molemmissa vaalikoneissa ovat pienpuolueita, mutta IS:llä ehkä vähän enemmän vasemmalta, kun Kommunistinen puolue on siellä päässyt joukkoon mukaan. Kristallipuolue on molemissa listoissa.

Ei mitään mieltä olevien vastausten suhteen lähimmäksi HS:llä nousee Keskusta, joka nyt ei ole ääripuolue. Eli ei kyselyssä vikaa tässä ole. Vaan kun Kristallipuolue on kiilannut tähänkin, niin se vähän ihmetyttää.  IS:llä taas kysymyksiin vastaamisen keskiväli osuu eri puolueisiin kuin HS:llä tässä, vaan miltei samaksi kuin HS:n kysymyksiin täysin samaa mieltä olemalla.

Täysin samaa mieltä HS-kysymysten kanssa lähinnä on RKP ja IS-kysymysten kanssa Korjausliike. Sekä Keskusta että Kokoomus ovat samalla IS-listalla ja kun ne olivat edellisessä sarjassa HS:n listalla, niin voinee epäillä, että näitä kahta puoluetta on vaikea erottaa näillä kysymyksillä.

PS-puolue ei tullut näkyviin tällä tavalla leikkien. Tuskinpa kyse on lehtien persusuodattimista, vaan enemmän siitä, että kyse ei ole ääripuolueesta, mutta kantaa otetaan sen verran reilusti, että mielipidettä löytyy vähän joka kysymykseen.

Joudun nyt vielä tunnustamaan, ettei lupaamani vaalitauko avausten suhteen ole ihan pitänyt. Kadun ja pahoittelen.

https://www.vaalikone.fi/eduskunta2023/hs (Linkki) HS-vaalikone.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009392574.html (Linkki) IS-vaalikone.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu