Ylen kannatusmittaus: demarit onnistuneet oppositiopolitiikassaan

Yle on jälleen julkaissut puolueiden kannatuskyselyn tuloksensa (Linkki). Puheenvuorossa taas jo ainakin blogistit Pietikäinen (Linkki) ja Nahkamäki (Linkki) ovat ehtineet kirjoittaa kyselyn tuloksista. Vaikkei päällekkäisyyksiä voikaan välttää, yritän poimia jotain aiemmin mainitsematontakin tähän kirjoitukseeni.

Kuten otsikkonikin kertoo, SDP on lisännyt suosiotaan ja jopa yli virhemarginaalin +2,7%. Se on harvinaisen iso loikka kuukaudessa. Puolueen uusi puheenjohtaja saanee laskea osan tuosta itselleen. Kun Vasemmistoliitto on niinikään oppositiopuolueena ottanut takkiinsa miltei puolet tuosta SDP:n noususta, niin heidän oppositiopolitiikkansa ei ole ollut niinkään onnistunutta ja voisi ajatella melkoisen osan tuosta Vasemmiston alamäestä johtuvan siitä, että kannatus onkin siirtynyt SDP:lle.

Meillä perussuomalaisissa saattaa olla niin, että hallituksen toteuttamat muutokset ja niiden aikomukset alkavat vaikuttaa perusäänestäjäkuntaan, eikä kannatuslaskua enää ole merkittävästi (-0,2%). Tasaisella vauhdilla laskettuna puoluetta olisi jäljellä vielä hallituskauden päätyttyäkin. Vertailuna oppositiopuolue Vihreiden -0,4% lupaisi vain n. 22 kuukauden elinaikaa puolueelle. Tämä toki kuulostaa hyvältä, vaikka pitääkin muistaa, että nuo muutoslukemat ovat alle virherajan. Vihreiden uusi pj ei ole onnistunut konekivääripuheellaan samaan kasvua, kuten ei Atte Harjannekaan eläkeläispuheillaan, mutta laajemmassa kuvassa kyse lienee siitä, että monet muut puolueet ovat sikseen paljon vihertyneet, että Vihreille on jäänyt vain äärivihreys muista erottuvaksi alueeksi. Kun tähän lisätään puolueen käännös ydinvoiman kannattajaksi, niin sopivat äänestäjät ovatkin hakusessa.

Kokonaisuutena hallituspuolueet menettivät kannatustaan RKP:tä lukuunottamatta, mutta niinpä tekivät oppositiopuoleetkin SDP:tä ja Liike Nyttiä lukuunottamatta. SDP:n loikka oli siis niin suuri, ettei juuri muille jäänyt kasvua.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu