Ylen kannatusmittaus: demarit onnistuneet oppositiopolitiikassaan
Yle on jälleen julkaissut puolueiden kannatuskyselyn tuloksensa (Linkki). Puheenvuorossa taas jo ainakin blogistit Pietikäinen (Linkki) ja Nahkamäki (Linkki) ovat ehtineet kirjoittaa kyselyn tuloksista. Vaikkei päällekkäisyyksiä voikaan välttää, yritän poimia jotain aiemmin mainitsematontakin tähän kirjoitukseeni.
Kuten otsikkonikin kertoo, SDP on lisännyt suosiotaan ja jopa yli virhemarginaalin +2,7%. Se on harvinaisen iso loikka kuukaudessa. Puolueen uusi puheenjohtaja saanee laskea osan tuosta itselleen. Kun Vasemmistoliitto on niinikään oppositiopuolueena ottanut takkiinsa miltei puolet tuosta SDP:n noususta, niin heidän oppositiopolitiikkansa ei ole ollut niinkään onnistunutta ja voisi ajatella melkoisen osan tuosta Vasemmiston alamäestä johtuvan siitä, että kannatus onkin siirtynyt SDP:lle.
Meillä perussuomalaisissa saattaa olla niin, että hallituksen toteuttamat muutokset ja niiden aikomukset alkavat vaikuttaa perusäänestäjäkuntaan, eikä kannatuslaskua enää ole merkittävästi (-0,2%). Tasaisella vauhdilla laskettuna puoluetta olisi jäljellä vielä hallituskauden päätyttyäkin. Vertailuna oppositiopuolue Vihreiden -0,4% lupaisi vain n. 22 kuukauden elinaikaa puolueelle. Tämä toki kuulostaa hyvältä, vaikka pitääkin muistaa, että nuo muutoslukemat ovat alle virherajan. Vihreiden uusi pj ei ole onnistunut konekivääripuheellaan samaan kasvua, kuten ei Atte Harjannekaan eläkeläispuheillaan, mutta laajemmassa kuvassa kyse lienee siitä, että monet muut puolueet ovat sikseen paljon vihertyneet, että Vihreille on jäänyt vain äärivihreys muista erottuvaksi alueeksi. Kun tähän lisätään puolueen käännös ydinvoiman kannattajaksi, niin sopivat äänestäjät ovatkin hakusessa.
Kokonaisuutena hallituspuolueet menettivät kannatustaan RKP:tä lukuunottamatta, mutta niinpä tekivät oppositiopuoleetkin SDP:tä ja Liike Nyttiä lukuunottamatta. SDP:n loikka oli siis niin suuri, ettei juuri muille jäänyt kasvua.
Mitä käänne tarkoittaa asianpainotteisuuden paremman huomioimisen kannalta, vai lisääntyykö se hegemonismi, joka vallitsee paitsi globaalisti jo nyt, ja näkyvää esim Gazassa, ja Ukrainassa, …
Tarvittaisiin vielä Stalin, tekemään leipomaan kunnon otsikoita ja aiheita. Otsikkorypäleistys siinä kun tehostuisi… mikäs sen enempää tätä, millä on elää yhä paksummin.
Rakentava juttu, rakantava painotuskohta. Mitä media (julkisuus), sitä kohta kansalainen, ja mahdollisesti samalla paikalla.
Miten tämä liittyy poliitikkoihin, ja talouden harjoittamiseen, tai tällaisiin julkivaikuttaviin toimijoihin nyt, ja tulevaisuudessa arveltuna?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Sanna olisi tajunnut ottaa ritolat ajoissa niin meillä olisi edelleen sosialistihallitus 😉 .
Ilmoita asiaton viesti
Tiedä häntä, mutta kyllä tuossa SDP:n kannatuskäyrässä voisi nähdä lyhytaikaisen notkon (edellisen mittauksen) Marinin aiheuttaman huomion imun takia, joka huomio ei ollut SDP:tä korottavaa. Hallitusvastuussa demaritkaan eivät voi lupailla liikoja, mutta oppositiossa sekin on mahdollista. Nyt Suomen työmarkkinoiden uudistus pohjoismaisemmaksi saattaa olla SAK:n ja SDP:n hampaissa jne.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niitä muuteta pohjoismaisiksi kuin valikoiden. Pohjoismaista on valikoitu joitakin kapeita alueita. Väärä termi. Orwelilaista newspeakia.
Hallitus esimerkiksi ajaa ihmisiä pois osa-aikatöistä. Se ei ole ollenkaan pohjoismaista. Se ei myöskään edistä oikeistolaisuuden ideologiaa missä työelämää kuuluisi vapauttaa rajoituksilta eikä luoda uusia kannustinloukkuja. Se on luultavasti räätälöity persuille koska maahanmuuttajat esim mamunaiset tekevät enemmän osa-aikatöitä kuin syntyperäiset suomalaiset. Mutta kiristyvässä työnsaatitilanteessa tekisivät yhä useammat osa- aikatöitä. Lisäksi naisten osa-aikatöiden luulisi sopivan persujen muuhun ideologiaan. Orpon kok on suostunut persujen irrationaalisen mamuvihan välineeksi.
Sekä newspeak että irrationaalisuus tietysti karkottaa äänestäjiä.
Voi olla että Lulu Ranteen hehkutus siitä kuinka ihanaa on antaa teiden kuoppaantua jotta saa leikata ja Purran leikkaushehkutus vähentävät kannatuslaskua vähemmän kuin newspeak. Avoin masokismi ehkä sopii suomalaiseen luonteeseen mutta newspeak ei.
Ilmoita asiaton viesti
Tapahtuneet kannatusmuutokset ovat normaali ilmiö hallituskauden alussa, eivätkä ne riipu mitenkään harjoitetusta oppositiopolitiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse seuraan mielummin hallituken kannatusta kokonaisuudesaan kuin yksittäisten puolueiden ja Orpon hallituksen kannatus kansan keskuudessa jo alkumetreillä poikkeuksellisen alhainen reilusti alle 50% josta voi päätellä, että hallituspuolueiden vaalilupaukset ja hallitusohjelma ovat pahasti ristiriidassa, vaalit voitettiin siis valheellisilla lupauksilla. Marinin hallituksen kannatus ei laskenut koko voimassaolon aikana koskaan alle 50%.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus osti kannatuksensa velkarahalla. Kaikille kaikkea kivaa ulkomaita myöten, maksajista viis, rahaa on!
Ilmoita asiaton viesti
Niin mutta istuva hallitus on ottanut enemmän lainaa kuin Marinin hallitus joka kuitenkin otti sitä kaikkien puolueiden siunauksella koronan torjumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa gallupissa pitäisi olla SDP+SAK ja niiden yhteinen kannatus on noussut. Demarithan eivät ole käytännössä edes osallistuneet keskusteluun , niin että puhe olisi jotenkin erilaista kuin ay-liikkeen muodostama teema hallituksen toimiin. SAK on demareiden puolesta pitänyt ääntä uhkaamalla jopa yleislakolla. Miten vapaassa demokratiassa voidaan laittomalla lakolla uhata laillista hallitusta ja vieläpä niin, että demareiden kannatus nousee. Eikös he juuri ole olleet suuna päänä pitämässä ”rohkeasti sinun puoltasi”?
Ilmoita asiaton viesti
Nimeomaan näin. SDP ei ole saanut aikaan oikeastaan yhtään mitään lukuunottamatta perusteetonta rasismikohua johon se osallstui.
He ovat ilmeisesti huomanneet että paras on pitää suu supussa ettei tule möhlineeksi.
SDP antaa ay-liikeen tehdä likaisen työn median suosiollisella avustuksella. Näin SDP ei ryvety.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke Rantanen: mitähän sdp sai aikaan ”työväenpuolueena” omalla vastuukaudellaan?Pohjoismaisen työnhakumallin ehkä? Velvoittavan työnhaun tulos oli, että HR:ruuhkautui! Ennen tuota mallia pääsin helposti haastatteluihin, nyt huomaan, ettei haastatteluihin pääsekään helposti, vaikka työkokemusta on hiukan enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on tuo HR?
Ilmoita asiaton viesti
Jocke: HR tarkoittaa yrityksen rekrytoijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä Ari näytät rakastavan tuota ”uhata” sanaa. Ei se, että Ay-liike puolustaa jäsenistönsä oikeuksia ole uhkailua, mutta jos haluaa uhkailua löytää niin sitä löytää myös halutessaan Orpon hallituksen toiminnasta, se uhkaa lopettaa hyvin toimineen ja vastullisen sopimusyhteiskuntamme ajaessaan oman intressiryhmänsä (EK, yrittäjät) etuja.
Ilmoita asiaton viesti
Asioista sopiminen on saatu aikaan ottamalla lisää velkaa Valtiolle, ja siihen lakot nyt tähtäävät. Velkaantumista on jatkettava kiihtyvällä vauhdilla. Sitä tässä halutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Liittyy myös SDP:n:
https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/c0adaa76-093d-4980-82ae-493503bb0a6c
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän hallitus ole tehnyt työtä demareille. Hallitus on riidanhaluinen ja poukkoileva.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatko muut riidelleet kuin Ruotsalainen kansanpuolue?
Ilmoita asiaton viesti
Heidän ulosantinsa on uhmakas, riitaisa ja poukkoileva. (Sfp on olematon tekijä puolueessa ja myynyt kaikki arvonsa jonkun yhden aluesairaalan hinnalla.)
Ilmoita asiaton viesti
SFP=RKP, siis koko puolue.
https://sfp.fi/fi/etusivu/
Koska usein yritän ymmärtää, mitä toinen yrittää sanoa, niin käsitän tämän: ”Sfp on olematon tekijä puolueessa …” näin:
RKP on olematon tekijä hallituksessa…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä kestä kiittää, sädekehääni vaan tässä kirkastelen (-;
Muuten omia kommenttejaan pääsee muokkaamaan tuolta ylläpidon kautta, vaikka komentti olisikin vieraassa blogissa. Nyt en tosin ole ihan varma, loppuuko se muokkausmahdollisuus, jos on jo tullut vastauskomentti.
Ilmoita asiaton viesti
Perusuomalaisten ja kokoomuksen yhteistyökyky. No se mitataan vielä moneen kertaan, kunhan aika ehtii. Hölmöintä koko himmelissä on se, että taloutta ”elvytetään” ns. puolueideologisella pohjalla ja kannatuksella. Ei se näin vain mene. PS saa takkiinsa kuten kokkareetkin. SDP voittaa ja sama ralli jatkuu tappiin asti.
Ilmoita asiaton viesti
Haapalat ja sen sellaiset yrittävät selittää kannatusmuutoksia henkilökuvilla, kun eivät suostu myöntämään, että puolueilla on poliittisia ohjelmia, joita ihmiset kannattavat tai eivät kannata. Äänestäjät tietävät, mitä kerrotaan tavoiteltavan ja ymmärtävät kyllä, milloin on valehdeltu.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei ollut SDP:n kannatus Marininkaan varassa ja Lindman voi henkäistä helpotuksesta.
– Orpon ja Purran kovien otteiden edessä tavalliset tolkun ihmiset hakevat turvaa ja apua tavallisten ihmisten turvaa ajavilta puolueilta ja järjestöiltä, kuten esim. SAK:lta.
Sellaisilta joilla on myös joukkovoimaa ja vaikutusvaltaa haastaa hallitusta vastaan! Harharetkeläiset palailevat ja nukkuvat heräilevät…
Ilmoita asiaton viesti
Haapala satsasi niin valtavasti Marinin dissaukseen että on vieläkin vierotusoireinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisten äänestyskäyttäytymisestä on runsaasti tutkimuksia ja muita selvityksiä. Niiden perusteella tehtyjen tiivistelmien mukaan tuohon käyttäytymiseen vaikuttavat niin henkilökuvat (ehdokkaan ikä, sukupuoli, ammatti, ulkonäkö jne.) kuin poliittiset ohjelmatkin. Lisäksi päiväntapahtumat, media, äänestäjän taloudellinen tilanne, työ jne. sekä mm. kulloisenkin puheenjohtajan persoona.
Minkään osa-alueen nostaminen yksinomaiseksi tai edes muita ylivoimaisesti merkittävämmäksi äänestyskäyttäytymistä selittäväksi tekijäksi on asioiden yksinkertaistamista – ja kaikkein vähiten sitä selittää järki.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikenlainen aina vaikuttaa toisiin ihmisiin. Harvahko kuitenkaan toteaisi, että omaa käyttäytymistä selittää ”kaikkein vähiten” järki. Tai että järjellä ei ole tekemistä äänestäjän oman taloudellisen tilanteen arvioinnin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
En väitä vastaan, mutta mitä enemmän kuuntelee ja katselee ympärilleen, sen vakuuttuneemmaksi tulee tunteiden isosta merkityksestä myös poliittista suuntausta valittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinimusta hallitus ehtii saavuttaa alle 40% kannatuksen alue- ja kuntavaaleihin mennessä.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan sitten, että onko tuotakaan lohtua jäljellä vihreille.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin täytyy selvittää kaikille Suomalaisille, kellä Suomessa on ylin hallintovalta ja toimeenpanovalta ?.
Eduskunnalla ja hallituksella vai edunvalvontajärjestöillä ??
Mikäli luotetaan ja päädytään edunvalvontajärjestöihin, niin eduskuntavaalit voidaan lopettaa.
Karvasta kokemusta löytyy kun edunvalvontajärjestöt palkkaratkaisussa Tupo 2007 määrittelivät elämisen /asumisen tason mihin matalapalkka-alat ja osapäivätyöntekijät sekä työttömät ja vähävaraiset eivät ole pystyneet. Vaan ovat joutuneet tuloloukkuihin mm asumistuen ja toimeen tulon piiriin -palkka ja tulot ei riitä. Tämä on aiheuttanut syrjäytymistä sekä terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia joiden hintalappu on vuosien aikana ollut useita miljardeja. Myös näitten työttömien sekä syrjäytyneitten saaminen vapaille työmarkkinoille riittää haastetta, heidän työkykynsä on alentunut pitkään jatkuneen työttömyyden takia.
Tulokset näkyvät nyt suomen sekä kuntien velkaantumisessa. Sekä SOTE alueitten rahoitusvajeet, joka näkyy terveyskeskuksien sekä muiden lähipalveluiden lakkauttamisena. Tehdään sisäistä devalvaatiota vanhusten sekä vähävaraisten kustannuksella. Koska kotimaista ostovoimaa ei haluta leikata tässä taloudellisessa tilanteessa kun vienti ei vedä.
Samankaltaista kilpailukykysopimusta mitä kesällä 2016 solmittu työehtosopimus, jonka avulla pyrittiin parantamaan Suomen talouden kilpailukykyä ja työllisyyttä. Sopimus sisälsi palkkatason jäädyttämistä, työajan pidentämistä, lomarahojen leikkauksia ja työnantajamaksujen vähentämistä.
Tätä ratkaisu ei voi tehdä koska se veisi kotimaista ostovoimaa kun vienti ei vedä ollaan kotimaisen kulutuksen sekä velalla elämisen varassa.
Vaikka nyt 2023 paljon tehdään, kääntyy laiva hitaasti. Julkisen talouden ja valtion budjettitalouden luvut ovat hallitusohjelman toteuttamisen – puhumattakaan yhden budjetin – jälkeenkin rumia.
Tragediaa tässä on että edunvalvontajärjestöt ovat itse osittain tämän velkaantumisen aiheuttaneet.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jairipalonen/elintasosi-on-lainaa/
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistoliitto ja vihreät kohta yhteensä alle viidentoista prosentin. Ei suomalaiset kovin tyhmiä taida ollakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoron ylläpito näköjään vähän siivonnut kommentteja. Siellähän oli mm. yksi haara Gazan sotaa tms, että en valita. Saattaa olla vähän tiukemmat kriteerit näissä karusellijutuissa? Tämä nyt tiedoksi kommentoijille, jotka luottivat löperyyteeni.
Ilmoita asiaton viesti
Uuden puoluejohtajanko persoona SDP:n nousun pääselittäjä? Vaiko vanhan?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkeahan vai epäillä, mutta minulla ei nyt ole oikein mitään mittaria, millä mittaisi erilaisten mahdollisten vaikutustekijöiden osuutta asiaan. Niinpäin nyt voinee sanoa, ettei Lindtmanin Antti ole puheenjohtajana SDP:n kannatusta heikentänyt, eikä sitä heikennystä ole tullut SAK:n lakkopuheistakaan. Mutta kuinka paljon nämäkin kaksi mainittua vaikutustekijää näkyy tuossa 2,7% kannatuskasvuhyppäyksessä, niin siihen en osaa sanoa oikein mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Suut makeeks ensin.Sitten mennään IFM tahdissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kysymys on siitä että suomalaiset eivät kristillisenä kansana ymmärrä hallituksen politiikkaa ja valintoja https://twitter.com/juuhaa/status/1720378520344432954?t=e3YXzmjRWZ8BvmhZjtbeCA&s=19
Ilmoita asiaton viesti
Intiassa ja Kiinassa olisi ay-väellä talouden kasvusta ulosmitattavaa ! Kunhan siellä ”vapaasti” saisi huseerata ? Suomessa on jo takavuosina hyvinvointia ylimitattu ulos sekä euroina että teksti etuina?
Nyt olisi tarjolla pelkästään oikeudenmukaista siivua julkisesta velasta !
Ilmoita asiaton viesti