Sähkösavukkeet verolle

Tänään vietetään WHO:n johdolla kansainvälistä tupakoinnin vastaista päivää. Lehtien verkkosivuilla en ole huomannut aiheesta muita kirjoituksia kuin TS:n Terveysjärjestöt vaativat sähkösavukkeita verolle. WHO:n kampanjassa tämän vuoden teemana on tupakan verotuksen korottaminen. TS:n jutun perusteella Kansanterveysjärjestö Suomen ASHin ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston mielestä vain sähkösavukkeiden verotusta pitäisi korottaa vaikka niillä ei ole tupakan kanssa muuta tekemistä kuin lähes harmiton nikotiini tupakan sisältämistä noin 4000 ainesosasta.

Alla minun vastaukseni TS:n kirjoitukseen sekä jatko, joka ei mahtunut 1800 merkin rajoihin.

Kaikkien säädösten järkevyyttä on syytä miettiä yksinkertaisilla kysymyksillä, kuten mitä ja miksi. Jos järkeä ei ole, kärsii säätäjän uskottavuus ja muutkin säädökset kyseenalaistetaan herkemmin.

Mitä verotettaisiin?

Höyrystinosa koostuu säiliöstä, rungosta, vastuslangasta ja imu- tai sydänlangasta. Sen valmistaminen on hyvin helppoa ja ainoat kuluvat osat ovat vastuslanka ja imulanka, joita käytetään myös muihin tarkoituksiin eikä niiden verottaminen ole käytännössä järkevää.

Akku tai yleensä virtalähdettäkään ei voi verottaa. Kännyköissä, taskulampuissa jne. käytetään samoja akkuja ja sopivan jännitteen saa vaikka suoraan tietokoneen USB-portista.

Laitteiston voisi jopa korvata vaikka keittolevyllä, johon tiputtelisi nestettä.

Entä sitten nesteet? Propyleeniglykoli ja glyseroli ovat elintarvikkeiden lisäaineita, mutta niillä on muitakin käyttökohteita. Ei niitäkään voi verottaa. Makuaineet ovat yhtä hankalia. Pitäisikö mentholi laittaa lisäverolle?

Jäljelle jää nikotiinineste, jota voisi hyvinkin verottaa. Mutta, sitä ei saa myydä Suomessa, joten verotuksen edellytys olisikin myynnin salliminen.

Miksi verottaa?

Sähkösavuke on luultavasti tehokkain tapa lopettaa tupakointi. Nikotiini ei aiheuta syöpää eikä muutenkaan ole haitallinen paitsi niin suurissa määrissä, että höyrystämällä sellaisen nauttiminen on käytännössä mahdotonta. Miksi siis verottaa vain kaikkein tehokkainta tapaa lopettaa tupakointi? Hyvin todennäköiseltä tuntuva vastaus löytyy tupakka- ja lääketeollisuuden eduista.

Mikä tupakassa on haitallista?

Jotta kokonaiskuva selkeytyisi, pitää tämäkin kysymys kysyä. Minun vastaukseni on savukaasut yleensä, niissä oleva terva ja pienhiukkaset. Lisäksi nikotiiniin tulee fyysinen riippuvuus, joka tosin vaihtelee lähes olemattomasta joidenkin väittämään hyvinkin vahvaan. Tapariippuvuuden vahvuus vaihtelee myös hyvin suuresti. Sosiaalinen riippuvuus unohdetaan hyvin usein. Kun muutkin polttaa tai tupakkapaikalla kuulee parhaat jutut, voi olla hyvin tärkeä.

Miksi sähkösavuke?

Sähkösavuke on ainoa "nikotiinin korvaushoito", joka poistaa kaikki terveyden haittavaikutukset, mutta pitää riippuvuudet. Voi tietysti olla eri mieltä, pitäisikö myös rippuvuuksista päästä eroon, mutta jos niistä ei ole haittaa, niin miksi vaivautua tai huolestua? Sähkösavuke on kuitenkin tehokkain keino lopettaa tupakointi.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu