Sähkösavukkeet verolle
Tänään vietetään WHO:n johdolla kansainvälistä tupakoinnin vastaista päivää. Lehtien verkkosivuilla en ole huomannut aiheesta muita kirjoituksia kuin TS:n Terveysjärjestöt vaativat sähkösavukkeita verolle. WHO:n kampanjassa tämän vuoden teemana on tupakan verotuksen korottaminen. TS:n jutun perusteella Kansanterveysjärjestö Suomen ASHin ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston mielestä vain sähkösavukkeiden verotusta pitäisi korottaa vaikka niillä ei ole tupakan kanssa muuta tekemistä kuin lähes harmiton nikotiini tupakan sisältämistä noin 4000 ainesosasta.
Alla minun vastaukseni TS:n kirjoitukseen sekä jatko, joka ei mahtunut 1800 merkin rajoihin.
Kaikkien säädösten järkevyyttä on syytä miettiä yksinkertaisilla kysymyksillä, kuten mitä ja miksi. Jos järkeä ei ole, kärsii säätäjän uskottavuus ja muutkin säädökset kyseenalaistetaan herkemmin.
Mitä verotettaisiin?
Höyrystinosa koostuu säiliöstä, rungosta, vastuslangasta ja imu- tai sydänlangasta. Sen valmistaminen on hyvin helppoa ja ainoat kuluvat osat ovat vastuslanka ja imulanka, joita käytetään myös muihin tarkoituksiin eikä niiden verottaminen ole käytännössä järkevää.
Akku tai yleensä virtalähdettäkään ei voi verottaa. Kännyköissä, taskulampuissa jne. käytetään samoja akkuja ja sopivan jännitteen saa vaikka suoraan tietokoneen USB-portista.
Laitteiston voisi jopa korvata vaikka keittolevyllä, johon tiputtelisi nestettä.
Entä sitten nesteet? Propyleeniglykoli ja glyseroli ovat elintarvikkeiden lisäaineita, mutta niillä on muitakin käyttökohteita. Ei niitäkään voi verottaa. Makuaineet ovat yhtä hankalia. Pitäisikö mentholi laittaa lisäverolle?
Jäljelle jää nikotiinineste, jota voisi hyvinkin verottaa. Mutta, sitä ei saa myydä Suomessa, joten verotuksen edellytys olisikin myynnin salliminen.
Miksi verottaa?
Sähkösavuke on luultavasti tehokkain tapa lopettaa tupakointi. Nikotiini ei aiheuta syöpää eikä muutenkaan ole haitallinen paitsi niin suurissa määrissä, että höyrystämällä sellaisen nauttiminen on käytännössä mahdotonta. Miksi siis verottaa vain kaikkein tehokkainta tapaa lopettaa tupakointi? Hyvin todennäköiseltä tuntuva vastaus löytyy tupakka- ja lääketeollisuuden eduista.
Mikä tupakassa on haitallista?
Jotta kokonaiskuva selkeytyisi, pitää tämäkin kysymys kysyä. Minun vastaukseni on savukaasut yleensä, niissä oleva terva ja pienhiukkaset. Lisäksi nikotiiniin tulee fyysinen riippuvuus, joka tosin vaihtelee lähes olemattomasta joidenkin väittämään hyvinkin vahvaan. Tapariippuvuuden vahvuus vaihtelee myös hyvin suuresti. Sosiaalinen riippuvuus unohdetaan hyvin usein. Kun muutkin polttaa tai tupakkapaikalla kuulee parhaat jutut, voi olla hyvin tärkeä.
Miksi sähkösavuke?
Sähkösavuke on ainoa "nikotiinin korvaushoito", joka poistaa kaikki terveyden haittavaikutukset, mutta pitää riippuvuudet. Voi tietysti olla eri mieltä, pitäisikö myös rippuvuuksista päästä eroon, mutta jos niistä ei ole haittaa, niin miksi vaivautua tai huolestua? Sähkösavuke on kuitenkin tehokkain keino lopettaa tupakointi.
Kun väitän, että ”Sähkösavuke on kuitenkin tehokkain keino lopettaa tupakointi” ja tiedetään, että moni tupakoitsiaj, joka on kokeillut sähkösavukkeita, ei ole kuitenkaan niihin pysyvästi siirtynyt, on minun selitykseni se, että sähkösavuke on väline- tai tekniikkalaji samaan tapaan kuin piipun poltto. Laitteisiin pitää tutustua ja totutella uuteen tapaan. Itse olen viimeksi polttanut piippua ja (pikku)sikareita ja nekin ovat tekniikkalajeja, joten minulle siirtyminen pois analogisita oli helppoa. Kaikille se ei valitettavasti ole.
Laitteista enemmän vanhemmissa kirjoituksissani Sähkötupakka – Välineurheilijan opas ja Sähkösavuke – Hyvät ja huonot laitteet pitkäaikaiskäytössä
Ilmoita asiaton viesti
WHO:n kampanjassa ei muuten mainita pikaisella lukemisella lainkaan sähkösavuketta tai muitakaan korvaushoitoja. Ihmeellistä, miten alkuperäinen kampanja on saatu käännettyä lähes vastakohdakseen. TS:n artikkelista saa sen käsityksen, että mm. myös tupakkapurukumit pitäisi laittaa verolle. Verotetaan siis tupakasta eroon pääsemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Loistava kirjoitus tärkeästä aiheesta. Moni kaltaiseni tupakoitsija (olen polttanut 47 vuotta, keskimäärin aski/pvä) haluaisi lopettaa tupakoinnin, mutta ei kykene siihen. Nyt olen kokeillut muutaman viikon sähkötupakkaa ja pystynytkin sen avulla merkittävästi vähentämään savukkeiden polttamista. Näin omasta kokemuksesta voin allekirjoittaa näkemyksesi: sähkötupakka on ehdottomasti helpoin tapa päästä eroon tupakoinnista.
Tämä ei tosin tarkoita sitä, että sähkötupakkakaan olisi helppo tapa päästä eroon tupakoinnista :).
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se vakaata päätöstä edellyttää. Itse siirryin kerralla ja eräs toinenkin tuntemani höyrystäjä teki samoin. Ne jotka ovat tavallaan vain kokeilleet tai yrittäneet vähentää tupakanpolttoa, ovat epäonnistuneet ja niitä on selvästi enemmän.
Minulle nikotiinipurukumi oli aikoinaan pettymys. En yleensäkään ole purukumia jauhanut sitten lapsuuden, tapa tuntui typerältä ja leuat uupui. Kaikki ei sovi kaikille. Sähkösavukkeissa taas lähes kaikki on säädettävissä, kun viitsii tutustua laitevalikoimaan ja nesteiden sekoittamiseen.
Tässä yhteydessä, kun on viitattu vääriä tietoja levittäviin tahoihin, pitää mainita se, että minä en ole kertaakaan saanut nikotiinihumalaa höyrystämällä. Olen höyrystänyt jo lähes kolme vuotta eikä edes aamuisin nikotiinin vaikutus tunnu. Tällä on riippuvuuden muodostumisen kannalta mielestäni paljon tärkeämpi merkitys kuin tupakoinnin lopettamisen. Paatunut polttaja saa nikotiinihumalan lähinnä vain aamuisin, mutta aloittelija lähes aina. En siis näe mitään järkevää syytä siihen, että nuoret alkaisivat ensin höyrystämään ja sitten siirtyisivät vahvempaan eli tupakkaan. Porttiteoria ei tässä yhteydessä mielestäni voi mitenkään toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Porttiteoria ei taida toimia oikein missään muussakaan yhteydessä.
Nuoren ratkaisuihin vaikuttavat yleensä mielikuvat. Savukkeiden polttamiseen liitettiin minun nuoruudessa ”menevän, menestyvän ja urheilullisen” leima. Tupakoinnissa oli tyyliä. Viimeistään 30 vuotiaana sitä huomaa tulleensa huijatuksi kun on koukuttanut itsensä moiseen turhaan ja haitalliseen tapaan.
Taidat muuten olla oikeassa siinä, että siirtyminen sähköiseen tupakointiin täytyy tehdä kerralla.
Ilmoita asiaton viesti
Lääkärit tupakkaa vastaan sivuuttavat täysin viimeisimmän tutkimusraportin, jonka mukaan sähkötupakka on tehokkain keino päästä eroon savuttelusta.
”E-cigarettes could substantially improve public health because of their widespread appeal and the huge health gains associated with stopping smoking,” said Robert West of University College London’s epidemiology and public health department, who led the study.
http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0E00UW201…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, hyvä artikkeli. Ei sähkösavuke tosiaan kaikkia auta ja 20 onnistumisprosenttina on aika lähellä sitä, mitä itse olen seurannut. ”Itselääkitykselle” kuitenkin ihan hyvä tulos ja jos yleinen ilmapiiri sekä neuvonta olisivat paremmalla tasolla, voisi tulos olla paljon parempi.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Jäljelle jää nikotiinineste, jota voisi hyvinkin verottaa. Mutta, sitä ei saa myydä Suomessa, joten verotuksen edellytys olisikin myynnin salliminen”
Tässä tapauksessa verottaminen voisi olla hyvä tai tarkemmin sanottuna vähiten huono ratkaisu, koska se tosiaan takaisi aineen laillisuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, nikotiinittomien höyrystysnesteiden myynti on sallittua, mutta kun niihin lisätään nikotiinia, niille pitäisi lääkelaitoksen, taitaa nykyään olla Fimea, mukaan hankkia hyväksyntä lääkkeenä ja se on tunnetusti pitkällinen ja kallis prosessi. Eräs englantilainen nikotiininesteitä myyvä yritys oli laskenut, että jos säädösten mukaan jokaiselle erilaiselle sekoitukselle pitäisi hankkia hyväksyntä lääkkeeksi testauksineen, se maksaisi miljardeja. Vaatimus lääkeluokituksesta laillisuuden edellytyksenä onkin sähkösavukealan toimijoiden mielestä kaikkein suurin vaara. EU-tasolla sitä on vastustettu kiihkeästi.
ETA-alueella on joitakin maita, joissa lääkeluokitusta ei vaadita ja joista saa tuoda sekä tilata Suomeenkin omaan käyttöön nikotiininesteitä. Niissä ei mitään haittaveron tapaista tietääkseni ole, mutta olisi se EU-tasolla aika hyvältä kuulostava kompromissi, joka tietysti edellyttäisi luopumista lääkeluokitusvaatimuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakoin nuorena muutaman vuoden ja pääsin eroon nikotiinikorvikehoidolla. Se tosin kesti vuoden ajan, ennen kuin riippuvuus oli vähentynyt sille tasolle, että korvikehoidon pystyi lopettamaan. En ymmärrä miksi sähkötupakkaa pitäisi erikseen vainota kun se on kuitenkin periaatteessa aivan samanlaista korvikehoitoa. Luulisi, että valtiovallan intressinä olisi tupakoinnin vähentäminen kaikilla mahdollisilla keinoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen ihmetellyt sähkötupakan polttokieltoja ravintoloissa, junissa, lentokoneissa j.n.e. Kun ainoa emissio on vesihöyry, niin mihin kielto perustuu?
Ilmoita asiaton viesti
Se perustuu siihen samaan kuin tupakkakieltokin oikeasti perustuu, siihen että sitä harrastamattomat siitä ärsyyntyvät. Ei se ns. passiivinen tupakointikaan kenenkään terveyttä mitenkään vaaranatanut – ellei siellä baarissa polta kaikki muut ja siellä baarissa koko päivän istuu. Ja se lienee muutenkin terveysriksi.
No, oikeasti se perustunee siihen että liian hätäisesti vilkaisten se näyttää tupakoinnilta ja joku saattaa luulla voivansa sytyttää oikeankin savukkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä on kummallista että sähkötupakan nikotiininesteiden myyntiä ei sallita Suomessa ja jos myynti sallitaan niin sitä halutaan verottaa.Muita nikotiini valmisteita saa myydä kuten, purkat, laastarit,pillerit ynnm.
Itse olen yrittänyt topettaa tupakoinnin lähes kaikilla noilla tuotteilla n.35v tupakoinnin jälkeen enkä onnistunut, sitten kokeilin höyryttelyä noin 2,5 vuotta sitten ja onnistuin helposti. Vedin parisauhua tupakkaa parinviikon päästä ja oksensin muutaman minuutin sen jälkeen, äkkiä suun huuhtelu ja vielä muutama oksennus. Oli tosi helppoa lopettaa höyryttelyllä tupakointi.Noin 3kk. sisälle loppui myös joka aamunen
5-10 minuuttien yskintä ja yö heräämiset hapensaantiin.
Ihon väri palautui, hampaat vaalenivat ja olotila on oullut paljon kivemmaksi kaikinpuolin.
Sähkötupakasta on tehty myös useita ulkomailla tehtyjä tutkimuksia ja niissä ei ole todettu tietääkseni mitään muuta haittavaikutuksia kuin nikotiini. Myös vaimoni ja tyttäreni pääsi tupakasta eroon höyryttelemällä ja tyttäreni on vähitellen pikkuhiljaa miedontanut nikotiinivahvuutta ja nyt ei käytä enää nikotiinia lainkaan.
Käsittääkseni nikotiininesteiden myynti ja verotulojen väheneminen on se joka tätä aihetta hankaloittaa Suomessa kun höyryttely on hurjaa vauhtia tullut tupakoinnin tilalle ja verotulot valtiolle vähenee.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on ollut vielä minuakin helpompi siirtymä ja positiivisemmat vaikutukset. Itse kokeilin pikkusikaria kuukausi vaihdon jälkeen ja se vain maistui pahalta. Kiva kuulla, että jollekin sähkösavukkeet sopivat vielä paremmin.
Minulla tapariippuvuus on hyvin vahva. Nyt kun sitä taas ajattelee, niin pastillien syönti on vähentynyt höyrystämisen myötä. Makuaineeni on menthol ja kun se ei höyrystäessä ole aivan ”puhdas” vaan menthol ja joku yleinen vahva maku, jotka minua miellyttävät, niin tässähän on tullut kaksi kärpästä. Jotain kuitenkin on imeskeltävä tai tai sormilla näprättävä ja höyrystyksessä on niin pienet potentiaaliset vaarat, että pysyn toistaiseksi tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä lisäys äskeiseen myös rahallisesti kustannukset ovat ehkä alta 10% tupakointiin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Kylläpä on luonnossa voimakkaat ja miellyttävät tuoksut. Siirryin nuuskaan muutama kuukausi sitten.
Hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Arvioin tuossa, että e-nestettä on mennyt vajaan kolmen vuoden aikana jotain 3-4 litraa ja ei mitään ongelmia. DIY-neste ei maksa paljon mitään. Nikotiinipitoisuutta olen myös pudottanut tasaisesti: 14mg -> 3mg.
Ilmoita asiaton viesti