Sähköisenä, kiitos

Turun Sanomat julkaisi 8.7. netissä eli sähköisenä Esko Valtaojan kirjoituksen Kirjallisena, kiitos, johon pari päivää aihetta haudottuani kirjoitin vastauksen. TS hyväksyy vain korkeintaan 1800 merkkiä pitkät vastaukset, joten lähetin vain tyngän. Alla koko vastaus.  

Otsikko: Formaatti, tallennus, presentaatio vs. sisältö

Kaikki suloisesti sekaisin. Aloitan hieman aiheen purkamista..

Ei sisällön painaminen paperille sen arvoa kovinkaan paljon enää lisää ja arvonlisäys vähenee vuosi vuodelta. 

Minä taisin ostaa Kindlen jo muutama vuosi sitten enkä siitä alussa ollut niin innostunut, mutta nyt kun siihen on kertynyt muutama lehden vuosikerta ja kymmeniä kirjoja ja tallennustilasta on käytetty kai vain kymmenys ja se silti mahtuu povitaskuun, toisin kuin usea ns. pokkari, on se mielestäni varsin ehdoton. 

Mainittu lehti ei ole vuosiin ilmestynyt paperisena ja silloin kuin se ilmestyi, saapui se Suomeen kai noin kuukauden viiveellä. Siirryin sähköiseen versioon ehkä noin 7 vuotta sitten ja aluksi tulostin ja nidoin sen paperille, mutta Kindle on paljon näppärämpi.

Ns. sähköiselle aineistolle voi tehdä kaikkea kivaa ja kätevää. Hakuja jne. ja esim. Kindessä kun vie kursorin oudon englanninkielisen sanan kohdalle, se näyttää e-e-sanakirjasta sanan selityksen. Nettiyhteydellä ja selaimella voi www-sivuista saada (heikkolaatuisen) suomennoksenkin.

Kindlen vaatimattoman kokoista näyttöä enemmän minua sienestäjänä harmittaa maasto-GPS:ni kolmituumainen näyttö.  Paperisen maanmittauslaitoksen maastokartan koko on yli puoli neliömetriä ja sille ei kokoontaittumaton näyttö vaan yksinkertaisesti koskaan pärjää. Kyllä paperi vielä usein on ehdoton.

Laitteet ovat siis toistaiseksi rajallisia, mutta jo nyt näkyvissä olevat mahdollisuudet ovat huimat. Dan Steinbock taisi jo yli kymmenen vuotta sitten kirjoittaa oman kirjastonsa skannausprojektista asuessaan USA:ssa ja ilmeisen kyllästyneenä kirjojen kuskaukseen muuttojen yhteydessä. No, nykyään suurin osa materiaalista on joko vapaasti saatavissa netissä taikka uusien oston voi tehdä digitaalisesti. Kirjasto voi mahtua jopa taskuun tai vähintään kotipalvelimeen, joka kulkee mukana vaivattomasti ilman perävaunuyhdistelmää tai rahtilaivaa.

Sisällön arvionti taas on hyvin vaikeaa. Ehkä netissä miljoonat apinat saavat vielä vahingossa yhden Shakespearen teosta vastaavan luotua.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu