Sovitteluehdotuksia

Palkkakustannuksia voidaan laskea viisi prosenttia, mutta palkkoja ei silti tarvitse laskea. Sopimalla mahdottomalta tuntuvakin on mahdollista.

Hallituksen tai Sipilän ajama yhteiskuntasopimus on terminä sekä harhaanjohtava että valaiseva. Työehtosopimuksia on Suomessa sovittu usein kolmikannassa, mutta Sipilän yhteiskuntasopimus ei ole kaikki vastaan työntekijöitä, se on diktatuuria. Yhteiskuntasopimuksessa on paljon enemmän sopijaosapuolia. Työehdoista sopimisessa osa yhteiskuntasopimuksessa mukana olevia voidaan tavoittaa vain lainsäädännön kautta, mutta työehtosopimuksillakin voidaan tehdä yllättävän paljon.

Hallituksen tavoite on siis 5 % palkkakustannusten lasku. Mitään ei ole käytännössä tarjottu tilalle. Neuvottelutilanne on siis näennäisesti mahdoton.

Sosialisoinnin malli sopimalla

Työntekijöille maksetaan suoraan 5 % alempaa palkkaa erikseen sovittavalla tavalla ja kyseinen 5 % siirtyy ensivaiheessa rahastoon. Lomarahan siirtäminen rahastoon voisi olla kivuttomin tapa, mutta säännöllisestäkin palkasta voitaisiin siirtää pieni osuus. Rahaston varoilla hankitaan työnantajayrityksen osakkeita joko suunnatulla osakeannilla tai vapailta markkinoilta. Työntekijärahasto ei voisi siirtää osinkoa eläkerahastoon vaan osingot ohjataan omistusosuuden kasvattamiseen eli raha pysyy yrityksessä, jotta investointihalukkuus lisääntyisi. Omistusosuuden ylitettyä sovitun rajan tai sovitun siirtymäajan jälkeen työntekijärahastojen tuottoja voitaisiin siirtää eläkerahastoihin. Omistukseen perustuva AY-liikkeen osallistuminen yritysten päätöstentekoon olisi tietysti todennäköinen ja toivottukin sivuseuraus.

Investointien lisääminen lainsäädännön kautta

Tämä on tavallaan variaatio edellisestä. Palkkojen 5 % alentamisesta johtuvaa voiton lisäystä ei saa jakaa osinkoina tai johdon bonuksina siirtymäkauden aikana. Helposti sanottu, mutta lainsäädännöllisesti ja valvonnallisesti aika hankala. Tavoite on tietysti työpaikkojen ja tuottavuuden lisääminen investointien kautta.

 

Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi osakeyhtiölain muuttamista ja todennäköisesti perustuslain suojaaman omaisuudensuojan ohittamista. Ehkä se olisi sittenkin pienempi paha kuin perustuslain turvaamien työvoiman suojaamisen ja vapaan sopimisen ohittaminen.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu