Sovitteluehdotuksia
Palkkakustannuksia voidaan laskea viisi prosenttia, mutta palkkoja ei silti tarvitse laskea. Sopimalla mahdottomalta tuntuvakin on mahdollista.
Hallituksen tai Sipilän ajama yhteiskuntasopimus on terminä sekä harhaanjohtava että valaiseva. Työehtosopimuksia on Suomessa sovittu usein kolmikannassa, mutta Sipilän yhteiskuntasopimus ei ole kaikki vastaan työntekijöitä, se on diktatuuria. Yhteiskuntasopimuksessa on paljon enemmän sopijaosapuolia. Työehdoista sopimisessa osa yhteiskuntasopimuksessa mukana olevia voidaan tavoittaa vain lainsäädännön kautta, mutta työehtosopimuksillakin voidaan tehdä yllättävän paljon.
Hallituksen tavoite on siis 5 % palkkakustannusten lasku. Mitään ei ole käytännössä tarjottu tilalle. Neuvottelutilanne on siis näennäisesti mahdoton.
Sosialisoinnin malli sopimalla
Työntekijöille maksetaan suoraan 5 % alempaa palkkaa erikseen sovittavalla tavalla ja kyseinen 5 % siirtyy ensivaiheessa rahastoon. Lomarahan siirtäminen rahastoon voisi olla kivuttomin tapa, mutta säännöllisestäkin palkasta voitaisiin siirtää pieni osuus. Rahaston varoilla hankitaan työnantajayrityksen osakkeita joko suunnatulla osakeannilla tai vapailta markkinoilta. Työntekijärahasto ei voisi siirtää osinkoa eläkerahastoon vaan osingot ohjataan omistusosuuden kasvattamiseen eli raha pysyy yrityksessä, jotta investointihalukkuus lisääntyisi. Omistusosuuden ylitettyä sovitun rajan tai sovitun siirtymäajan jälkeen työntekijärahastojen tuottoja voitaisiin siirtää eläkerahastoihin. Omistukseen perustuva AY-liikkeen osallistuminen yritysten päätöstentekoon olisi tietysti todennäköinen ja toivottukin sivuseuraus.
Investointien lisääminen lainsäädännön kautta
Tämä on tavallaan variaatio edellisestä. Palkkojen 5 % alentamisesta johtuvaa voiton lisäystä ei saa jakaa osinkoina tai johdon bonuksina siirtymäkauden aikana. Helposti sanottu, mutta lainsäädännöllisesti ja valvonnallisesti aika hankala. Tavoite on tietysti työpaikkojen ja tuottavuuden lisääminen investointien kautta.
Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi osakeyhtiölain muuttamista ja todennäköisesti perustuslain suojaaman omaisuudensuojan ohittamista. Ehkä se olisi sittenkin pienempi paha kuin perustuslain turvaamien työvoiman suojaamisen ja vapaan sopimisen ohittaminen.
Ei aivan selkein mahdollinen hallituksen avaus aikanaan, uusi aika sitten kai kaiken muuttaa voi. En vain usko ennen kuin niin tapahtuu, mutta jotain tuloksia saatanee ennen joulua. Suomen kansa äänesti näin, kolme suurinta ei vain aina kuulu hallitukseen. Ei kuuluisi nytkään, mutta jo ennen hallituksen räätälöintiä oli selvää, että monet muutkin asiat ovat tapetilla kuin vain suomalaisten työpaikat. Perussuomalaisia ei voinut jättää rannalle ruikuttamaan, nyt on se näytön paikka työläisen hyväksi. Ammattitaidottomuus neuvotteluissa näkyy vain niin räikeasti läpi. Soini puhuu nykyään kuin vain paperista lukisi, jos sitten puhuu ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en persuja äänestänyt, mutta jos olisin äänestänyt, en enää ikinä äänestäisi. Myös kepun nykyjohto on täysin kokematonta. Hallitusohjelmasta voi siis syyttää lähinnä vain kokoomusta.
Ilmoita asiaton viesti
Raimo Kosken ehdotus, että työvoimakustannusten alennuksilla saatava hyöty kerättäisiin rahastoon, jolla voitaisiin elinkeinoelämää elvyttää, on harkinnan arvoinen. Olen itsekin joskus samaa esittänyt. Ajatus vain taitaa olla liian mutkikas nykyhallitukselle.
Ilmoita asiaton viesti
Miksei noinkin voisi tehdä…mutta se on eri asia. Ei tämä toimenpide alenna työn hintaa asiakkaalle pennin latia.
AY liike voisi toteuttaa tämän ihan omin päin, nostamalla AY jäsenmaksut tuohon tasoon ja rahastoimalla varat niin kuin ehdotit… ja itse näinhän on tehtykin.. monella liitolla on jo nyt tuollaisia sijoituksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sekään laske tuotteiden hintoja, jos alentuneiden kulujen osuus maksetaan osinkoina. Edellinen hallitus elvytti alentamalla yritysten maksuja, mutta tuliko työpaikkoja lisää? Tuskinpa, mutta osinkoja maksettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen uutisissa oli eilen taloustieteilijä, joka otti kantaa myös Suomen tilanteeseen. Haastattelussa hän tuntui olevan työntekijän puolella, ihmetteli hieman Suomen hallituksen intoa vain säästöihin. Viisaat investoinnit ovat hänen mielestään tärkeämpi tie päästä kurjuudesta irti. Ja sitten se vanha viisaus, rikkaus kuriin, veroparatiisiin pyrkivät surutta selliin, tai ainakin karanteeniin. No joo, näin ei tämä talousteitelijä sentään sanonut, mutta toki sen, että Yhdysvalloissa palkansaajat ovat jääneet rikkaitten sijoittajien jalkoihin. Haastattelu alkaa 10- min 38 s lähetyksen alkamisesta, siis puolessa välissä ohjelmaa. http://areena.yle.fi/1-2761075?autoplay=true toinen linkki vie Kaleva lehden uutisointiin http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/talousnobelist…
Ilmoita asiaton viesti
kyl kyl…
Joku tasapaino tietenkin pitää olla, mutta kyllä USAn tilanne on toooodella kaukana Suomen tilanteesta. Ei oikein ole mitään asiaa mikä siellä ja täällä olisi samanlaisesti. En siis ehdota siirtymistä USAn malliin vaan vain pari pientä askelta pois sieltä toisesta reunasta.
Keskeisin rajoite on Euro. Jos siitä pidetään kiinni, niin aika vähän on tehtävissä omaehtoisesti. Tässä tilanteessa Saksa on oikeastaan se ainoa mahdollinen referenssi.
Ilmoita asiaton viesti