Suomalaisen journalismin surkea taso

Kun kritisoi, pitäisi pystyä osoittamaan tai viittaamaan parempaan. Tänään Helsingin Sanomat teki sen jälleen. Jutussa "Vuosi sitten kirkastetun Littoistenjärven pohjassa näyttää nyt ”siltä kuin olisi Amazonilla” – tänä kesänä puhdistetaan neljä uutta järveä" on 7 valokuvaa ja kaksi videoa. Sen voi lukea ja katsoa ilman, että olisi lehden tilaaja.

Tekstisisältö vaikuttaa hyvältä, mutta en uskalla enempää kehua, koska en itse aiheesta tiedä juuri mitään. Esitystapa on kuitenkin huipputasoa. Teksti sujuvaa, valokuvat hienoja, videot parasta ammattitasoa ja yhdessä ne muodostavat kokonaisuuden, jonka tasoista ei nähdä missään muussa suomalaisessa mediassa.

Toinen esimerkki on valitettavasti vain tilaajille, mutta sen asiasisältöä uskallan kehua maailman parhaimman tasoiseksi eikä esitystavassakaan ole moittimista. "Narsistinen Tom Wolfe esitteli neljä tekniikkaa, jotka tekisivät sinustakin paremman kirjoittajan – tässä jutussa HS:n Vesa Sirén arvioi, mikä opeissa on kestävää ja mikä vaarallista" ehkä rikkoo joitakin esittelemiään sääntöjä, "pihviä" ei varsinaisesti esitellä heti alussa ja minun mielestäni otsikko on ylipitkä. Säännöt on kuitenkin tehty rikottaviksi, jos ne osaa, ja on ehkä vain hyvä, jos lukija jää miettimään, olisiko tuon voinut tehdä paremmin. Videoita, linkkejä, valokuvia, hienoa ja asiantuntevaa tekstiä.

Vesa Sirénin juttu on siinä mielessä hyvä esimerkki, että siinä ei ole yhtään itse tuotettua videota, grafiikkaa, valokuvaa tai muuta "työlästä". Toimittaja on vain kirjoittanut tekstiä, luonut linkkejä ja valinnut valmista materiaalia. Resursseista hyvän jutun teko ei siis ainakaan aina ole kiinni.

YLE on se ainoa toinen, jolla on varmasti resursseja, mutta ei kuitenkaan ehkä tahtoa tehdä yhtä tasokasta työtä. Ongelma on tietysti se, että YLE on julkisen palvelun yhtiö, joka varoo astumasta liikaa kaupallisen median tontille. Otan kuitenkin yhden esimerkin, tekstijuttuun upotetun videokokoelman, jonka ohjeilla ja esimerkillä koululaisetkin helposti oppivat tekemään parempia uutisjuttuja kuin suomalainen media poislukien HS ja YLE: Opettaja: näillä ohjeilla teet hyvän videon – katso Yle Uutisluokan opetusvideot

Toisaalta YLE tekee ajankohtaisohjelmiinsa kerätyn aineiston perusteella hyvinkin tasokkaita juttuja verkkoon, mutta hieman erillään TV-toiminnasta. Viikko sitten A-studion kakkosaiheena oli Pikkukunnat ilman poliisia ja sen tausta-aineistosta tehtiin "Kun ei ole poliisia, kenelle teet rikosilmoituksen?" Kun poliisi poistuu, rikostilastot kaunistuvat – Katso oman kuntasi muutos, jossa on oikeastaan vain A-studion aihe esiteltynä laajemmin, mutta käytetty lähes kaikkia perinteisen  www-tekniikan keinoja poislukien video. Aivan mainio.

 

Muut lehdet ilmeisesti vain odottelevat kuolemaa, kun printtilehti hiipuu.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu