POTUS – Prince Of The United States
Lyhenne POTUS on tärkeä tuntea, jos seuraa Trump-showta alkukielellä. Prince on on Niccolò Machiavellin vuonna 1513 kirjoittaman kirjaklassikon englanninkielinen nimi. Suomeksi se on Ruhtinas (Il Principe), joka on mielestäni parempi käännös tarkoittaen Italian sen aikaisten kaupunkivaltioiden yksinvaltiasta. Sen vanhempi suomennos vuodelta 1918 löytyy projekti Lönnrotin kautta projekti Gutenbergista.
Ruhtinas on se teos, joka määritteli machiavellismin, jonka wikipedia tiivistää:
”Machiavelli described immoral behavior, such as dishonesty and the killing of innocents, as being normal and effective in politics. He even seemed to encourage it in some situations. The book gained notoriety due to claims that it teaches ”evil recommendations to tyrants to help them maintain their power”.”
Ruhtinas on melko ohut, joten siihen versioon, jonka luin 80-luvulla, oli liitetty myös Discourses (Valtiollisia mietelmiä) ja yhdessä ne olivat muistaakseni vajaa 400-sivuinen pokkari.
Lukukokemuksena Ruhtinas ei ollut mikään järisyttävä. Olin jo lukenut Goldingin Kärpästen herran ja Orwellin Eläinten vallankumouksen sekä 1984:n. Lisäksi Turun lyeossa oli siihen aikaan vain poikia ja koulukiusaamista tietysti esiintyi. Kun mekanismin tuntee, ei käytettyjen keinojen koventuminen hämmästytä. Trumphan sanoi jo ennen valintaansa, että presidenttinä hän voi vaikka ampua jonkun kadulla eikä häntä pidätetä.
Wikipedian artikkelissa minua kuitenkin hieman yllätti:
”Antonio Gramscin tulkinnan mukaan Ruhtinas, johon Machiavelli viittaa, onkin kansa. Machiavelli ei kirjoittanut Ruhtinas -teosta suinkaan oppikirjaksi ruhtinaille – he eivät tarvinneet opasta vallankäyttöön koska he jo tiesivät kuinka valtaa käytetään – vaan paljastaakseen kansalle pikkuruhtinaiden metkut. Näin Gramsci käänsi käsityksen Ruhtinaan moraalittomuudesta nurin; teoksen päämäärä oli moraalinen: Italian yhdistäminen ja rauhoittaminen niin, että jatkuvista sodista päästäisiin eroon. Toteuttaakseen päämääräänsä Gramscin mukaan Machiavelli yritti kertoa kansalle sen olevan poliittinen toimija ja että kansan tulisi valita itselleen hyvä ruhtinas. Saman tulkinnan mukaan kirjan joutuminen katolisen kirkon indeksiin johtui nimenomaan siitä, että se paljasti myös kirkon kaksinaismoralistisen tavan käyttää valtaa, ei niinkään itse teoksen ”moraalittomuudesta”.”
Joskus 80-luvun loppupuolella Tukholmasta ostetussa kirjassa on jonkinlainen sisällysluettelo takakannessa.
Kommentit (0)