Yhdysvaltojen huumekriisin todellinen syy

Keskimäärin 130 amerikkalaista kuolee joka päivä opioidien, kuten heroiinin, hydrocodonen, codeinin, morfiinin ja fentanyylin  yliannostukseen. Suunnilleen 70 prosenttiin näistä kuolemista liittyi reseptilääkkeiden käyttö. Lääkkeen yliannostus on nyt yleisin tapaturmaisen kuoleman syy Yhdysvalloissa ja opioidiriippuvuus sen juurisyy. Lähde: Harvard Medical School

Toinen kuvaava vertailu on, että Vietnamin sodassa amerikkalaisia sotilaita kuoli 58 220 ja viimeisen 20 vuoden aikana yliannostuksiin on kuollut noin 400 000 amerikkalaista, pelkästään vuonna 2017 47 600 eli lähes Vietnamin sodan verran vain vuodessa. Jos kasvuvauhti on sama kuin 2015 – 2017 kuolee tänä vuonna 62 600 ja 2021 77 600. Suomalaisia sotilaita kuoli 83 – 95 tuhatta toisessa maailmansodassa.

Vaikka suuret lääkeyhtiöt ovat nyt lakituvissa ja ongelma tiedossa ei reseptiopioidien vähentäminen auta. Laiton heroiini on maksaa vain kolmanneksen ja saatavuus levinnyt koko maahan. Lääkeyhtiöt ovat luoneet valtavan asiakaskunnan, kun 58 % amerikkalaisista käytti vielä 2017 reseptiopioideja. Pitkäaikainen opioidien käyttö aiheuttaa aina riippuvuuden ja rikollisille kelpaa raha siinä missä lääkeketjullekin. Lakituvissa on myös jakeluyhtiöitä ja lääkäreitä.

Suurimpana syyllisenä pidetään yleisesti lääkeyhtiö Purdue Pharmaa,  jota vastaan on nostettu syytteitä lähes jokaisessa osavaltiossa, Guardianin mukaan jo ainakin 48:ssa. Purdue Pharma aloitti koko sotkun 1996 muka turvallisella OxyContinilla ja rahoitti lääkäreiden 20 000 koulutusohjelmaa ensimmäisen kuuden vuoden aikana. Tutkimustulokset olivat tietysti vääristeltyjä.  Myös muut lääkeyhtiöt, kuten Johnson & Johnson ovat saaneet syytteitä ja Purdue Pharman omistajasuvun, Shacklereiden hyväntekeväisyyssäätiön logoa ei enää haluta yliopistojen ja museoiden tiloihin ja pankitkaan eivät huoli yhtiötä asiakkaakseen. Insys maksoi lääkäreille lahjuksia ilmeisesti vaarallisimman opioidilääkkeensä määräämisestä, jonka FDA oli hyväksynyt vain terminaalivaiheen syöpäpotilaille, mutta vakuutusyhtiöille kerrottiin, että muutkin potilaat ovat sellaisia.

Tämä on isompi tai tärkeämpi uutinen USA:ssa kuin Trump-show, savuverho kansanmurhalle.

Törmäsin ilmiöön lukiessani melko tiiviisti The Washington Postia viime syksynä ja olen sen jälkeen ihmetellyt, ettei siitä vaikuta uutisoitavan Suomessa lainkaan. Nyt kun päätin kirjoittaa aiheesta, tein haun Purdue Pharma YLE:n sivuilla ja artikkeleja löytyi 2, MTV uutiset sivustolla tulos oli 0 ja HS:n sivuilla 9. Hesaria en seuraa säännöllisesti, joten ei ihme, että asia on mennyt minulta ohi, kun aihealue ei erityisesti kiinnosta. The Guardian löysi opioid crisis 196 kertaa.

Suomessa luotetaan terveydenhoitojärjestelmään ja USA:n kaltainen tilanne vaikuttaa aivan uskomattomalta, joten esimerkiksi Trumpin sanoma, että suurin ongelma on Meksikon vastainen raja, vaikuttaa ihan uskottavalta.

Hesarissa Laura Saarikosken Trump ajaa kuolemantuomiota huumekauppiaille, mutta ei tietenkään lääketehtailijoille, jotka aiheuttivat epidemian on mielestäni hyvä tiivistelmä aiheesta ja https://www.theguardian.com/us-news/opioids antaa laajan yleiskuvan.

Jos Kokoomuksen ajama terveydenhuollon yksityistäminen olisi edennyt, olisimmeko saaneet tulevaisuudessa lukea vastaavia otsikoita kuin USA:ssa tänä keväänä: Doctor who was paid by Purdue to push opioids to testify against drugmaker ja Billionaire founder of opioid firm guilty of bribing doctors to prescribe drug. Hesarin vain tilaajile -artikkelissa kerrotaan, että Suomessa terveyskeskuslääkärit soittavat julkisen puolen kipuklinikoille epäselvissä tapauksissa, mutta USA:n kaltaisia ongelmia on pienessä mittakaavassa yksityisellä puolella.

Yllä olevaa muokattu melko paljon 5.6. 21:00

Lisäys: Subsys Rap Video Created by Insys Pharmaceuticals

This is an actual music video created by Insys Pharmaceuticals. This video was played for the jury in a case in which Insys is charged with creating a kickback scheme for physicians who prescribed the drug.

Kickback scheme = Lääkärit saivat rahaa Insysiltä, jos määräsivät Subsysiä.

The Guardian:

Sales of Subsys surged as a result of the company’s aggressive marketing, rising from $14m in 2012 when the drug came on the market to nearly half a billion dollars five years later. Fentanyl is a powerful and highly addictive drug that has killed more people than any other opioid over recent years, although most of those who overdose do so on illegal versions of the drug smuggled into the country.

Prosecutors said the kickback scheme was one factor in the opioid epidemic as doctors “saw a huge payday that potentially put people’s lives in danger”. They showed the jury emails in which a former Insys CEO said certain doctors were “owned” by the company because of the amount of Subsys they prescribed.

Härskiä toimintaa ja jopa 20 vuotta kakkua tulossa johtajille.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu