Pörssilistattu järjestäytynyt rikollisuus
Yhdysvaltojen opioidi-kriisiä on Suomesta käsin kovin vaikea ymmärtää ja hahmottaa. Mittakaavaa kuvaa, että 20 viimeisen vuoden aikana yliannostuksiin on kuollut noin 400 000 ihmistä ja vuonna 2017 ennustettiin, että seuraavan 10 vuoden aikana kuolee vielä 500 000 ihmistä. Toisessa maailmansodassa amerikkalaissotilaita kuoli 407 300. Vietnamin sodassa amerikkalaissotilaita kuoli 58 000 ja jo vuonna 2016 yliannostuksiin kuoli useampi amerikkalainen.
Washington Post sai tämän kuun 15. päivänä haltuunsa tietokannan, jossa on vuosien 2006 ja 2012 välisenä aikana levitettyjen resepti-opioidien määrät alueittain. Pahin liittovaltio on Länsi-Virginia, jossa useissa piirikunnissa henkeä kohden keskimäärin apteekeista ostettiin 150 opioidipilleriä. Tunnetuinta valmistetta, OxyContinia, voi ottaa vähintään 12 tunnin välein ohjeen mukaisesti. Vuoden 2012 jälkeen yliannostuskuolemien määrä on kaksin-, jollei jo kolminkertaistunut, joten paikoitellen melkein puolet asukkaista saattaa olla opioidiriippuvaisia.
Washington Post on julkaissut kaksi kokooma-artikkelia pohjautuen tietokantaan, 19.7. Follow The Post’s investigation of the opioid epidemic ja 27.7. Little-known makers of generic drugs played central role in opioid crisis, records show. Geneeriset tai rinnakkaislääkkeet eivät tuota niin suuria voittoja kuin patentoidut, kuten Purdue Pharman OxyContin ja Insysin Subsys. Omistajatkin ovat pääosin irlantilaisia pääomasijoittajia ja rahat valuneet jo ulkomaille. Suurten korvausten saaminen lakituvassa voi siis jäädä haaveeksi. Insys on jo hakeutunut yrityssaneerausta vastaavaan USA:n konkurssilainsäädännön Chapter 11 suojaan oikeusjutuilta maksettuaan kesäkuussa 225 miljoonaa USD korvauksia hävittyään oikeusjutun, jossa neljä sen johtajaa ja perustaja saivat jopa 20 vuoden vankeustuomiot mm. lääkärien lahjomisesta.
Näin reteesti räppärit mainostivat 100 kertaa morfiinia tehokkaampaa Insysin fentanyyliä. Aika selvä vihjaus lääkäreille, että rahaa tulee ja asiakkaatkin ovat tyytyväisiä.
Mielenkiintoisin oli kuitenkin jo 15.10.2017 julkaistu artikkeli THE DRUG INDUSTRY’S TRIUMPH OVER THE DEA, jossa kerrotaan, miten lääketeollisuus sai käyttämällä lobbaukseen parin vuoden aikana 102 miljoonaa dollaria muutettua huume- ja lääkevalvontaviraston toimintaa ohjaavaa lakia niin, että DEA ei enää pystynyt estämään holtitonta opioidilääkkeiden levitystä. Obama allekirjoitti lain 19.4.2016.
Lain oli käytännössä kirjoittanut lääketeollisuuden palvelukseen siirtynyt entinen DEA:n lakimies, joka tiesi, miten muotoilla lakiteksti siten, että se tehokkaimmin esti DEA:n toiminnan eikä silti herättänyt lainsäätäjän epäilyksiä. Prosessi oli pitkä ja vasta lain kolmas versio hyväksyttiin käytännössä yksimielisesti kongressissa ja senaatissa. Sinä aikana lääketeollisuus palkkasi DEA:lta useita ”hyviä tyyppejä”, pääjohtaja vaihtui ”ystävällisemmin” teollisuuteen suhtautuvaksi ja tutkintaa jarrutettiin työilmapiirin huonontamiseksi ja monet ilmeisesti lähtivät sen takia. Lopulta lain viimeisen version käsittelyn aikana poliitikot eivät enää kuulleet DEA:n suunnalta vastalauseita ja saattoivat sanoa, että eivät he ymmärtäneet lain todellisia vaikutuksia.
Pörssilistatulla järjestäytyneellä rikollisuudella on siis varaa palkata työntekijöitä parhaista yliopistoista, valtion hallinnosta, kirjoittaa omat lait ja lobbaamalla saada ne säädetyiksi.
Lisätietoja:
Suomenkielinen wikipedia-sivu on yllättävän hyvä, mutta englanninkielinen hieman erisisältöinen ja tietysti laajempi.
edX:ssä on ilmainen ja laaja Harvardin kurssi The Opioid Crisis in America
Hyvä kirjoitus!
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa saa mainostaa reseptilääkkeitä suoraan kuluttajille – pyydä lääkäriltäsi tätä, ja kivuton elämä alkaa.
Miksipä yksityislääkäri ei määräisi? Suomessakin valitetaan, jotta ylimieliset lääkärit pihtaavat kipulääkkeitä…
Ilmoita asiaton viesti
On muitakin kipulääkkeitä kuin opioidit, esim joillekin toimii erittäin hyvin kannabis. Monissa jenkkilän osavaltioissa opioidien käyttö on onneksi laskenut, kiitos siitä laillisen kannabiksen.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on uskoakseni ollut sellainen onni, että en ole koskaan tarvinnut tai saanut opioideja, ainakaan niin suurta annosta, että olisin vaikutusta havainnut. Pikkulapsena yskänlääkkeissä taisi olla kodeiinia, mutta niistä lusikallisista mitään huomannut. Ja suurin kirurginen toimenpide on ollut nielu- tai kitarisat.
Olen kirjoittanut USA:n opioidikriisistä lähinnä sen takia, että se on minun mielestäni suurin uutinen siellä, jopa suurempi kuin Trump-show ja valitettavan huonosti uutisoitu täällä. Hesarissa on ollut ihan hyvin siitä juttuja, varsinkin Laura Saarikoski siellä ollessaan kirjoitti aiheesta varsin hyvin. Nyt näistä uusimmista käänteistä ei ole niin hyvin siinäkään lehdessä.
Kyllä Suomessa lääkkeistä hyvin tietoa löytyy. OxyContin mm. on Farmaca Fennicassa. Tarkistin sen annostusvälin sieltä: https://pharmacafennica.fi/spc/2999804 Sitä jäin kyllä ihmettelemään, että pienin pakkauskoko on 28 tablettia, kun mielestäni 10 olisi sopiva. 5 päivää kun jo riittää riippuvuuteen väittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa homma on kutakuinkin hanskassa, Yhdysvalloissa ei niinkään.
Tiettyä lääkekielteisyyttä Suomessa ajoittain esiintyy, mutta enemmän psyykenlääkkeiden kuin kipulääkkeiden puolella. Medialla on tässä oma osuutensa. Ainakin kerran vuodessa media kauhistele miten paljon Suomessa syödään turhaan mielialalääkkeitä.
Sitä en tiedä mistä ne tempaisevat tuon ”turhaan”.
Minäkin mutustelen yhtä lääkettä, jonka reseptiä yritin kerran Mehiläisessä uusia tuloksella: ”Herrajumala mikä annos, ihan järkyttävää. Saat pienimmän mahdollisimman pakkauksen, mutta älä enää ikinä tule tänne”.
No en mene. Eikä kyseessä tietenkään ollut kipulääke. Ei edes aspiriini.
Ilmoita asiaton viesti
Monet mielialalääkkeet ovat myös kipulääkkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Niitäkin syödään liikaa ja turhaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa opioideihin liittyviä yliannostuksia oli vähintään 150 kpl vuonna 2015 tai 2016, Norjassa tuoreen tiedon mukaan noin 300. Eli ei mainittavaa ongelmaa.
Alimmassa graafissa on masennuslääkkeet 5269 kuolemaa 2017, joten ei nekään ihan vaarattomia ole. Niistäkään minä en tiedä mitään 🙂
Se minua on harmittanut, kun olen pari kertaa pyytänyt lääkäriltä Duactia saamatta sitä. Sisältää pseudoefedriiniä ja on tietääkseni ainoa, joka auttaa nuhan alkuvaiheen vetiseen runsaaseen vuotoon, joka kestää päivän, korkeintaan kaksi. Siinä vaiheessa, kun sellainen iskee, ei viitsi mennä lääkäriin eli lääke on turha, jos sitä ei ole varastossa. Minulle kyllä riittäisi 6 tai 12 kpl pakkaus hyvinkin pariksi vuodeksi, kun pienin pakkauskoko on 24 kpl.
Ilmoita asiaton viesti
—Alimmassa graafissa on masennuslääkkeet 5269 kuolemaa 2017
Eihän tuo nyt mitenkään voi pitää paikkaansa, eihän itsemurhiakaan tehdä noin paljon!
–2006:Masennuslääkkeistä on tullut suurin kuolemia aiheuttava lääkeryhmä. Ne ovat syynä noin kolmannekseen kaikista lääkeainekuolemista.
Masennuslääkkeen aiheuttamaan myrkytykseen menehtyi toissa vuonna noin 150 ihmistä. Kaikkiaan lääkemyrkytyksiin kuoli vähän alle 500 ihmistä.
Useimmiten lääkemyrkytyksissä on useampia lääkkeitä samassa cocktailissa. Uudentyyppisillä masennuslääkkeillä ei käytännössä henki lähde ollenkaan, jos ei ota muuta samalla kertaa.
Luultavasti ne eivät aiheuta yksinään yhtäkään kuolemaa vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa yleensä olla myös alkoholilla osuutta asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo luku oli USA:ssa. Antidepressants, 5,269, alin kuvaaja koko graafissa. Olet varmaankin ihan oikeassa Suomen suhteen. Suomen väkilukuun suhteutettuna luku olisi 92 eli USA:n tilanne masennuslääkkeiden osalta on hieman parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Näinhän se on. Yhdysvalloissa medikalisaatio on aika paljon pidemmällä kuin meillä. Joka (oletettuun) vaivaan varmasti löytyy lääke. Ja jokainen käärmemyrkkymies kuulostaa Tepolta. Asuessani maassa näitä kannabiksen ”joka vaivaan ja kipuun auttaa ruoho” miehiä riitti. Niin lääkefirmoissa kuin muutenin. Yleensä tahtoi vain käydä niin, että niitä kipuja sitten löytyi lisää ja lisää ja tropitkin muuttuivat entistä kovemmiksi.
Virgina oli ainakin minun aikana se kaiken huumekäytön persläpi. Metan raunioittamia ihmisiä löytyi ihan joka armaasta tuppukylästä joiden läpi ajoi. Yhdysvallat kamppailee ennennäkemättömän huume-epidemian kanssa, jonka keskiössä ovat opiaattipohjaiset reseptilääkkeet ja heroiini. Kun se pössyttely ei enää riitä vedetään sitten vähän kovempaa. Hiiliteollisuuden romahduksen aiheuttama työttömyys ja näköalattomuus ovat edesauttaneet huumekriisiä Länsi-Virginiassa. Se ei siellä ole pitkään aikaan ollut pelkästään köyhien ja syrjäytyneiden ongelma. Kamaa vedetään.
Täällä on kovin puhuttu sen puolesta, että kevythuumeiden laillistaminen poistaisi huumeongelman. Huumeiden laillistamisen puolestapuhujat tietänevät, ettei uusi suhtautuminen poista huumeongelmia. Mn. vanhassa kotiosavaltiossani, Coloradossa jossa on erittäin liberaali lainsäädäntö, pelkästään myrkytystietokeskuksen puhelut lisääntyivät myös 56% heti kun ruoho oli vapautettu.
On paljon puhuttu marihuoanan vaikutuksesta Cloradon talouteen, jos oikein muistan jiin 200 miljoonaa dollaria oli ensimmäisen vuoden verokertymä osavaltiolle laillisen marin myynnistä. On tullut työpaikkoja ja tuloja. Se on fakta. Mutta on sillä synkätkin puolensa jotka Teppo & co. unohtavat. Itse asiassa sillä oli monia kielteisiä seurauksia valtiolle. Jopa niin paljon, että hyödyt voidaan aika helposti ulosmitata haitoilla. Esimerkiksi marihuanan aiheuttamat auto-onnettomuudet ovat lisääntyneet viimeisen viiden vuoden aikana. Vuosina 2013–2018 kuolemaan johtaneet auto-onnettomuudet lisääntyivät yli 150%. Keskimäärin yksi Coloradon asukas kuolee huumeiden aiheuttamassa ajo-onnettomuudessa joka toinen päivä.
Laillinen kauppa ei myöskään ole poistanut laitonta marin myyntiä, kuten monet uskovat.Verojen vuoksi pimeää kauppa käydään edelleen. pelkästään postin takavarikoimien lähetysten määrä on kasvanut yli 387 prosenttia jos vertailukohtana on aika 5 vuotta sitten. Joten vaikka laillistamisella on ollut joitain myönteisiä vaikutuksia, on selvää, että kaikki sen vaikutukset eivät ole hyviä.
Mutta palatakseni takaisin lääkefirmoihin, niin on aivan selvää, että niillä on tarkoituksena tehdä rahaa. Yksi syy medikalisaatioon on lääketieteen nopea kehitys joka voi olla hyvä tai huonoa asia. Mukana on myös perusteetonta markkinointia ja katteettomia lupauksia. Tämä kehitys on tuonut lääketieteelle lisää yhteiskunnallista painoarvoa ja rahaa
Medikalisaatiolle on myös kysyntää. Ennen monet vaivat hoidettiin perhepiirissä ja eksistentiaaliset ongelmat kirkossa. Myös lisääntynyt terveysjournalismin kysyntä voi osaltaan edistää medikalisaatiota. Moni luulee olevansa sairas. Etenkin USA:n kaltaisessa maassa jossa ”terveys & hyvinvointi” (Feel good & Look good) ovat keskiluokan unelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Länsi-Virginia tai yleensä Appalakkien alue on joo pahin.
Harvardin kurssilla (lisäsin linkin) yllätti, että vanhemmat ihmiset, 40-50-vuotiaat taisi olla suurin ryhmä, ovat tavallisimpia opioidiriippuvaisia. Selityksenä oli, että nuoret ja kauniit ei niin helpolla saa reseptiä.
Insys ei pelkästään lahjonut lääkäreitä. Subsys sai FDA:lta luvan käyttöön terminaalivaiheen syöpäpotilaille, mutta kun vakuutusyhtiöt kyselivät potilaista, niin kaikki olivat muka terminaalivaiheessa eli kyseessä oli myös vakuutuspetos. The Guardian: https://www.theguardian.com/us-news/2019/may/02/jo…
Kannabista ei voi yliannostaa. Nyt on sitten jotain synteettistä, jolla sekin onnistuu, mutta se on jo toinen juttu. Minun mielestäni siis enimmäkseen harmiton. Täällä Suomessa se voisi korvata alkoholia, joka on myös aika ikävä aine.
Epäilen että lukusi kannabiksen osalta ovat tarkoitushakuisia. Melko äskettäin kongressin kuulemisessa eräs asiantuntija selitti, että koska kannabis on rasvaliukoinen, se säilyy elimistössä pidempään, jopa 30 vrk ja vaikka ei enää vaikuttaisiakaan, kannabiksen käytön ehkä lisääntyessä ja laillistamisen jälkeen aina testattaessa se kirjataan useammin liikennekuolemissa. Tässä linkki juuri Coloradon tilanteesta: https://youtu.be/MYfE7j0wBMs?t=5289
Tuota Youtube-linkkiä etsiessä tuli katsottua enemmän liittovaltion lainsäädännön tilanteesta ja nykyisellään se on kyllä ihan päätön. Kannabis on luokiteltu vaarallisimpien huumeiden I-luokkaan ja selvästi vaarallisemmat fentanyyli sekä kokaiini vähemmän vaaralliseen II-luokkaan. Alkoholi ja tupakka eivät ole Controlled Substances Act -luokiteltuja vaikka nekin ovat vaarallisempia kuin kannabis.
Yllä kolmannesta graafista ilmenee hyvin selvästi, että fentanyyli aiheuttaa eniten kuolemia ja reseptilääkkeet ovat edelleen kakkosena, mutta ne ovat synnyttäneet kysynnän ja hyvin toimivat pimeät markkinat, joilla fentanyyli pääasiassa liikkuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun se pössyttely ei enää riitä vedetään sitten vähän kovempaa.”
Nyt kyllä tulee sellaista höpöä että oksat pois ranskanpullasta, kannabiksen laillistaminen on nimenomaan vähentänyt opioidien käyttöä, niistä johtuvia haittoja sekä kuolemia.
”The opioid overdose epidemic is arguably the worst public health crisis in U.S. history. At the time of this publication, more people are dying than at the peak of the AIDS epidemic, and for the first time, drug overdoses outnumber automobile and handgun deaths. A continental crisis of this magnitude warrants the immediate implementation of novel strategies that prevent opioid misuse, overdose, and death.
Growing pre-clinical and clinical evidence appears to support the use of cannabis for these purposes. The evidence summarized in this article demonstrates the potential cannabis has to ease opioid withdrawal symptoms, reduce opioid consumption, ameliorate opioid cravings, prevent opioid relapse, improve OUD treatment retention, and reduce overdose deaths. Cannabis’ greatest potential to positively impact the opioid epidemic may be due to its promising role as a first line analgesic in lieu of or in addition to opioids. The comparative efficacy of cannabis alone or in conjunction with current medication-assisted OUD therapies is not well characterized. However, no other intervention, policy, pharmacotherapy, or treatment paradigm has been as impactful as cannabis legislation has been on the rates of opioid consumption, overdose, and death.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135562/
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa
lukea. Ihan hiuksia nostattavaa tekstiä lääkäriltä joka on ollut myös lääketeollisuuden palveluksessa.
Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus 2019
Kirjailija: Peter C. Gøtzsche
Ilmoita asiaton viesti
Alkuteos julkaistu jo 2013, jolloin lääkkeet olivat vasta kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Yliannostukset nousivat selvästi yleisimmäksi jo 2015 USA:ssa. Alkuteos on omituisen kallis Amazonissa ja tuo suomennos on halvempi kuin Kindle-versio!
https://www.sitruunakustannus.fi/tappavat-laumlaum…
Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Muisti palailee vähitellen. Tuo kustantajan sivu on aika hyvä linkkeineen ja videokin hyvä. Kertoo ihan samanlaisista kuvioista kuin olen lukenut opioidi-kriisin yhteydessä. Insysin johtajat tuomittiin Guardianin sanoin ”racketering charges”, joka on järjestäytyneestä rikollisuudesta käytetty (epävirallinen?) termi.
Ilmoita asiaton viesti
Häntä ei nyt oteta kovin vakavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä ei olekaan samanlaisia ongelmia kuin USA:ssa ja sen takia sikäläistä tilannetta on vaikea ymmärtää tai edes ottaa kovin vakavasti. Uskon Gøtzschen väitettä, että myös FDA on osittain korruptoitunut ja koko systeemi aika sairas.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Pohjois-Amerikan nettiradio kanavii kuuntelee niin huume ongelmaa jauhetaan joka suunnalla . Skotlannin&Englanninkin kanavil huumekuolema keskustelu jatkuvaa .
Trumppihan virkaan astujais puheessaan raivos kuinka ”huumeet tuhoaa valtavan potentiaalin ihmisistä” .
Se Meksikon rajamuuri huumekauppaa sulkemaan on myös tarkoitettu . Mutta Suomessa idiootit mussuttaa kuinka Trump on rasisti ..
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat puolueet näyttävät yhtä syyllisiltä. Ongelman katsotaan alkaneen jo vuonna 1996 OxyContinin lanseerauksesta. Noissa kahdessa Washington Postin kokooma-artikkelissa kerrotaan heidän alkaneen seuraamaan vuodesta 2016 opioidi-kriisiä, joten siinä mielessä Obaman kaudella ongelmaa ei vielä niin tiedostettu ja se varmaankin oli siistimpää, koska suurin ongelma oli reseptilääkkeet. Trumpin kaudella fentanyyli on karannut käsistä ja heroiini-, kokaiini- sekä muut laittomat aineet ovat myös lisääntyneet rajusti eikä Trump ole tehnyt oikein mitään hyödyllistä tilanteen korjaamiseksi. Muurilla tuskin on mitään vaikutusta, koska suurimmat takavarikot tehdään rajanylityspaikoilla.
Kaikkein tehokkaimmin vaikuttavat toimivan paikallishallinnot osavaltio- ja piirikuntatasolla: https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic_in_t… ja juuri ne ovat haastaneet eniten lääkeyhtiöitä oikeuteen. USA:n lainsäädäntö on ilmeisesti sellainen, että rikoslain osalta osavaltiot ovat hyvin itsenäisiä ja liittovaltio hieman hampaaton.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltojen tilanteen rinnalla on Meksiko, jossa huumeiden vastaisessa sodassa on kuollut noin 100 000 ihmistä 13 vuoden aikana. Hesari kirjoitti aiheesta melko äskettäin: Huumeparoni ”El Chapon” tuomio on yhden aikakauden loppu: huumesodan voittaminen voi olla entistä vaikeampaa. Meksikon väkiluku on noin 120 miljoonaa eli suhteessa väkilukuun sielläkin kuolee väkeä suunnilleen samaan tahtiin kuin pohjoisemmassa.
Voi melko perustellusti väittää, että alkoholin kieltolaki synnytti USA:n järjestäytyneen rikollisuuden. Huumeiden kieltolain voi väittää luoneen Meksikoon järjestäytyneen rikollisuuden ja Yhdysvaltoihin pörssilistatun järjestäytyneen rikollisuuden sekä korruptoineen liittovation hallintoa.
Ehkä raportoin tarkemmin Meksikon tilannetta kunhan kielitaito on riittävällä tasolla..
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta Coloradon tilastosta sen verran, että tarkastin tiedon kaveriltani Aspenista. Hänen mukaansa tilaston tekotapa on ollut sama vuosikausia. Siihen onko kannabikseen suhtauduttu kirjaamisvaiheessa eri tavalla nyt ja ennen hän ei osannut sanoa mitään.
Sen sijaan hän oli sitä mieltä, että laittoman ruohon myynti on kasvanut. Laillisessa on veroja (mikä on oikein) ja laittomassa ei. Näkyy hinnassa. Vähän sama juttu kun niiden Appalakkien toisessa ”tuotteessa” eli pontikassa. Ei kieltolaki sitä lopettanut; osa tekee laillista ponua, mutta monet edelleen laitonta.
Mitä tulee tuohon järjestäytyneeseen rikollisuuteen, niin kyllähän sitä oli jo 1800 luvulla. Sen toivat mukanaan kiinalaiset, iltalialaiset, iralntilaiset jne. kansallisuudet joiden keskuudessa vastaavaa toimintaa oli ollut kotimantereella.Myytiin huumeita, suojelua tyttöjä jne. koko perinteinen repertuaari. Sen sijaan kieltolaki toi järjestäytyneen rikollisuuden piiriin paljon porukkaa, joka muuten olisi kiertänyt gangterit kaukaa. Viina ei ollut mikään paha asia yleisesti ja samalla oltiin tilanteessa, jossa sitä rahaa oli pakko jostakin kääriä. Ja kun sitä tuli viinasta (jota ei pidetty minään) ryhdyttiin hommiin. Jo ennen kieltolakia sidotut politiikan ja rikollisuuden suhteet vain vahvistuivat kieltolain aikana.
Meksikon narcot ja kartellit syntyivät kysynnästä ja köyhyydestä. Ruohoa meni kaupaksi USA:n puolelle jo 1920-luvulla niin paljon, että ensimmäiset isot organisaatiot syntyivät jo silloin. ( Vienti oli muistaakseni vielä laillista Meksikossa). Tämä meksikon surullisen kuuluisa huumesota on aika monitahoinen asia. Se on soppa jossa kaikki on kietoutunut kaikkeen. Kun yhdistetään machoilu, pelko paljastumisesta ärkyttävään määrään rahaa, niin
saadaan aikaan tortilla, josta ei ruumiita puutu. Olisin halunnut käydä Meksikon puolella Sierra Marden eräässä laaksossa, mutta meitä ei päästetty sinne. Olisimme kuulemma kuolleet välittömästi. Tämä meille kertoi Federale, joka suoraan sanoi saavansa rahaa Narcoilta ja samalla suojelua perheelleen kilpailevan ryhmän väkivaltaa vastaan.
Siin jäi kyllä sanattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää profiiliisi kuva, niin ei tarvitse kommenttejasi enää erikseen hyväksyä.
Kannabiksen osuuden jätän kahdelle päivystävälle asiantuntijalle 🙂
Joltain kaupallisella TV-kanavalla näytettiin tosi-TV-sarjaa pontikankeittäjät. Ihan kahjon näköistä puuhaa. Varmaan juuri Appalakeilta. Syvä joki/Deliverance tuli mieleen. Kehitysmaatyyliä.
Kieltolaki päättyi USA:ssa 1933 ja vasta sen jälkeen lainvalvojat keksivät kannabiksesta itselleen uuden työmaan ja kun sitä käyttivät enimmäkseen vain mustat ja latinot, niin oli helppo keksiä sen vaarallisuudesta mielikuvituksellisia juttuja. Eli ei tainnut vielä 20-luvulla olla ainakaan rahakasta touhua meksikolaisille ja siihen aikaan maataloustuotteita ei taidettu paljon vielä viedä ulkomaille.
Etelä-Amerikkaan tuli myös siirtolaisia ja italialaisia varmaankin eniten Argentiinaan. Sitten on vielä Kanada ja varsinkin Australia, joka aloitti vankisiirtolana. Niihin järjestäytynyt rikollisuus ei vakiintunut.
USA:n alkoholin kieltolaki kesti 13 vuotta. Meksikossa on käyty huumesotaa nyt 13 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän pontikkaa, kansannimellä korpikuusen kyyneltä saa vieläkin, varsinkin syvältä Sawosta. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Siinä muka? tosi-TV-sarjassa puolihaalaripukeiset hillbillyt seikkaili joissain pöpeliköissä lyhtyjen valossa ja välillä juostiin sheriffejä pakoon.
Siitä on ainakin 30 vuotta, kun joku kaveri jostain Itä-Suomesta kehui modaavansa pyykkikoneita tislauslaitteiksi. Termostaatti, lämmitysvastus, vesi- ja viemäriliitäntä jo on, tislausohjelma ja jäähdytin ainakin tarvitaan. En kysellyt tarkemmin, mutta ihan järkevän kuuloinen konstruktio.
Nykyisellä tietämyksellä arkkupakastin ja muovikanisteri on kätevin. Kylmätislauksella saa ihan tavallisella pakastimella helposti yli 30-prosenttista. Etuna on hajuttomuuden yms. lisäksi se, että aika harva ymmärtää edes ”laitteiston” nähdessään, mistä on kyse.
https://www.youtube.com/watch?v=Ww1nh0yPX3A
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä ohjelmassa, tiedänpähän vain. 😉
Nykyään saa netistä tilattua ammattitason tislauslaitteet todella halvalla, toimivat lähes automaattisesti. Eihän se laillista toki ole.
Ilmoita asiaton viesti
Pah, pakkastalvi ja muoviämpäri riittää. Ilmankos suomalaiset niistä tykkää 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Sen sijaan hän oli sitä mieltä, että laittoman ruohon myynti on kasvanut.”
Ei ainakaan tilastot tuota väitettä tue, data kannattaa hommata muuten, kuin arvioita kavereilta, mutulla on menty varsinkin kannabiksen osalta tarpeeksi kauan… Ei laillistaminen toki laitonta kauppaa ole kokonaan lopettanut, Coloradossa kuitenkin parhaiten. Kaliforniassa ja Kanadassa säätely on hankalaa, lisenssejä ei juuri saa ja verotus on paljon korkeampaa, laittomat markkinat kukoistaa.
Ei päihteiden kanssa ole täydellisiä ratkaisuita, mutta kieltolaki on kaikista haitallisin ja kallein.
Ilmoita asiaton viesti