Pörssilistattu järjestäytynyt rikollisuus

Opioidikuolemat USA:ssa

Yhdysvaltojen opioidi-kriisiä on Suomesta käsin kovin vaikea ymmärtää ja hahmottaa. Mittakaavaa kuvaa, että 20 viimeisen vuoden aikana yliannostuksiin on kuollut noin 400 000 ihmistä ja vuonna 2017 ennustettiin, että seuraavan 10 vuoden aikana kuolee vielä 500 000 ihmistä. Toisessa maailmansodassa amerikkalaissotilaita kuoli 407 300. Vietnamin sodassa amerikkalaissotilaita kuoli 58 000 ja jo vuonna 2016 yliannostuksiin kuoli useampi amerikkalainen.

Washington Post sai tämän kuun 15. päivänä haltuunsa tietokannan, jossa on vuosien 2006 ja 2012 välisenä aikana levitettyjen resepti-opioidien määrät alueittain. Pahin liittovaltio on Länsi-Virginia, jossa useissa piirikunnissa henkeä kohden keskimäärin apteekeista ostettiin 150 opioidipilleriä. Tunnetuinta valmistetta, OxyContinia, voi ottaa vähintään 12 tunnin välein ohjeen mukaisesti. Vuoden 2012 jälkeen yliannostuskuolemien määrä on kaksin-, jollei jo kolminkertaistunut, joten paikoitellen melkein puolet asukkaista saattaa olla opioidiriippuvaisia.

Washington Post on julkaissut kaksi kokooma-artikkelia pohjautuen tietokantaan, 19.7. Follow The Post’s investigation of the opioid epidemic ja 27.7. Little-known makers of generic drugs played central role in opioid crisis, records show. Geneeriset tai rinnakkaislääkkeet eivät tuota niin suuria voittoja kuin patentoidut, kuten Purdue Pharman OxyContin ja Insysin Subsys. Omistajatkin ovat pääosin irlantilaisia pääomasijoittajia ja rahat valuneet jo ulkomaille. Suurten korvausten saaminen lakituvassa voi siis jäädä haaveeksi. Insys on jo hakeutunut yrityssaneerausta vastaavaan USA:n konkurssilainsäädännön Chapter 11 suojaan oikeusjutuilta maksettuaan kesäkuussa 225 miljoonaa USD korvauksia hävittyään oikeusjutun, jossa neljä sen johtajaa ja perustaja saivat jopa 20 vuoden vankeustuomiot mm. lääkärien lahjomisesta.

Näin reteesti räppärit mainostivat 100 kertaa morfiinia tehokkaampaa Insysin fentanyyliä. Aika selvä vihjaus lääkäreille, että rahaa tulee ja asiakkaatkin ovat tyytyväisiä.

 

Mielenkiintoisin oli kuitenkin jo 15.10.2017 julkaistu artikkeli THE DRUG INDUSTRY’S TRIUMPH OVER THE DEA, jossa kerrotaan, miten lääketeollisuus sai käyttämällä lobbaukseen parin vuoden aikana 102 miljoonaa dollaria muutettua huume- ja lääkevalvontaviraston toimintaa ohjaavaa lakia niin, että DEA ei enää pystynyt estämään holtitonta opioidilääkkeiden levitystä. Obama allekirjoitti lain 19.4.2016.

Lain oli käytännössä kirjoittanut lääketeollisuuden palvelukseen siirtynyt entinen DEA:n lakimies, joka tiesi, miten muotoilla lakiteksti siten, että se tehokkaimmin esti DEA:n toiminnan eikä silti herättänyt lainsäätäjän epäilyksiä. Prosessi oli pitkä ja vasta lain kolmas versio hyväksyttiin käytännössä yksimielisesti kongressissa ja senaatissa. Sinä aikana lääketeollisuus palkkasi DEA:lta useita ”hyviä tyyppejä”, pääjohtaja vaihtui ”ystävällisemmin” teollisuuteen suhtautuvaksi ja tutkintaa jarrutettiin työilmapiirin huonontamiseksi ja monet ilmeisesti lähtivät sen takia. Lopulta lain viimeisen version käsittelyn aikana poliitikot eivät enää kuulleet DEA:n suunnalta vastalauseita ja saattoivat sanoa, että eivät he ymmärtäneet lain todellisia vaikutuksia.

Pörssilistatulla järjestäytyneellä rikollisuudella on siis varaa palkata työntekijöitä parhaista yliopistoista, valtion hallinnosta, kirjoittaa omat lait ja lobbaamalla saada ne säädetyiksi.

 

Lisätietoja:

Suomenkielinen wikipedia-sivu on yllättävän hyvä, mutta englanninkielinen hieman erisisältöinen ja tietysti laajempi.

edX:ssä on ilmainen ja laaja Harvardin kurssi The Opioid Crisis in America

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu