Psykedelia-avusteinen psykoterapia

Vuonna 1986 perustettu MAPS, Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, on voittoatavoittelematon tutkimus- ja opetusorganisaatio, jolle annetut lahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia USA:ssa (501(c)(3)). Sen tavoitteena on edistää hallusinogeenien ja kannabiksen lääkinnällistä käyttöä.

Järjestön perustaja ja johtaja Rick Doblin puhui huhtikuussa TED-konferenssissa MDMA:n eli ekstaasin käytöstä traumaperäisen stressihäiriön (PTSD, Posttraumatic stress disorder) ja masennuksen terapiahoidon täydentäjänä. MDMA valittiin siksi, että se on hyväksytyin psykedeelisistä aineista ja sitä ehdittiin käyttää terapiassa ennen sen luokitusta huumeeksi. PTSD taas valikoitui sen takia, että sotaveteraanien hoitoa arvostetaan eniten. TED-puhe ei vielä löydy Youtubesta, joten alla hieman varhaisempi Doblinin haastattelu:

TED-puheessa Doblin mainitsee esimerkki-potilastapauksen yhteydessä, että terapian ja MDMA:n avulla potilas pääsi eroon myös opioidiriippuvuudesta. Masennustakaan ei ensisijaisesti ole pyritty hoitamaan, mutta useat PTSD:stä kärsivät ovat myös masentuneita.

MAPS ei ole lääkkeen kehittäjä, mutta silti sillä on kulunut rahaa FDA:n hyväksyntäprosessiin, joka siirtyi 2016 laajamittaiseen vaiheen 3 tutkimuksiin, joiden jälkeen se voidaan hyväksyä reseptilääkkeeksi vuoden 2021 lopulla.

The Economist on tehnyt samasta aiheesta hyvin dramatisoidun 7:12 pitkän jutun. PTSD:stä kärsii noin 8 miljoonaa amerikkalaista ja joka päivä noin 22 sotaveteraania tekee itsemurhan.

Toinen lääke, joka ei ole patentoitavissa, ei siis kiinnosta lääkeyhtiöitä ja jolla voidaan hoitaa masennusta ja PTSD:tä on ketamiini, USA:ssa myynnissä nimellä Calypsol, jota käytetään nukutusaineena leikkauksissa. Sitä ei ole luokiteltu huumeeksi, joten Philanthropic Ventures Foundationin (PVF) Sunrise-projektilla lienee vähemmän kuoppainen tie saada ketamiinin käyttö leviämään masennuksen hoidossa. SSRI-lääkkeet lievittävät masennuksen oireita ja joidenkin väitteiden mukaan jopa aiheuttavat tai pitkittävät masennusta.

Lisäys:

Ketamiini ei ole Suomessa suinkaan tuntematon. Pekka Roponen mainitsi käyttäneensä sitä masennuksen hoitoon jo 3.8.2015 täällä puheenvuorossa.

 

Mikä näissä kahdessa tapauksessa on yhteistä samojen taudinkuvien lisäksi on, että lääketutkimuksia suorittavat voittoatavoittelemattomat järjestöt, koska lääkkeitä ei voida patentoida. Siis vähän kuin avoin lähdekoodi, jonka tärkein tulonlähde on verovähennyskelpoiset lahjoitukset.

Lääketeollisuudesta taas on kehittynyt käytännössä järjestäytynyttä rikollisuutta, kuten reilu viikko sitten kirjoitin: Pörssilistattu järjestäytynyt rikollisuus.

 

Lisäys 22.02.2020:

YLE:n juttu Jan Boijer-Spoof halusi riistää henkensä, kunnes hänelle tarjottiin harvinaista ketamiinihoitoa – “Kuin joku painaisi päässä reset-nappulaa” kertoo ketamiinihoidoista.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu