Älä sulje itseäsi siiloon

Siilolla tarkoitetaan tässä yhteydessä avoimen vastakohtaa. Klassisia, hyvin ilmeisiä ja tunnettuja esimerkkejä siiloista ovat hyvin halvat partahöylän rungot, jotta siiloon lukittu asiakas ostaisi hyvin kalliita teriä ja mustesuihkukirjoittimet, joita on myyty halvemmalla kuin mustekasetteja.

Siilo on vain yksi nimitys yritysten tavasta sitoa asiakkaitaan. Koska jatkossa viittaan useisiin Doc Searlsin englannin kielisiin kirjoituksiin, en yritä keksiä suomenkielisiä vastineita käsitteille vendor lock-in ja walled gardens. Toukokuussa 2009 Doc kysyi ( http://www.linuxjournal.com/content/unpacking-lock-silos-and-walled-gardens ), mistä hän voisi löytää aiheesta lisää tietoa. Seuranneessa keskustelussa kävi ilmi, että Doc Searls itse oli useimmin lainattu kirjoittaja. Toisaalta ilmiö ei ole lainkaan uusi ja sille on vakiintuneita ratkaisuja, kuten luonnollisten monopolien, esimerkiksi vesi-, viemäri- ja sähköverkostojen julkinen tai yhteiskunnan valvoma yksityinen omistus. Toinen vanha ratkaisu on standardisointi. On ihan sama kenen valmistama M6:n ruuvi on, kierre on M6 ja se sopii minkä tahansa valmistajan M6 mutteriin.

Standardisointi sopii teknologioihin, jotka ovat riittävän vanhoja ja vakiintuneita ja joiden ei enää odoteta merkittävästi muuttuvan. Myös koko ajan muuttuvassa tietotekniikassa on jo runsaasti standardeja ja laitevalmistajat osallistuvat yhdessä niiden kehittämiseen. Ohjelmistojen osalta tilanne ei ole aivan yhtä hyvä.

Doc Searls on kirjoittanut useasti siiloista, mutta ei yhtäkään aihetta hyvin tiivistävää artikkelia ja jos tässä tarjoamani linkkien kautta kaikki ei aukea, voit etsiä sanaa silo ( http://www.linuxjournal.com/googlesearch?s=silo ) Linux Journalin kaikista, paitsi aivan tuoreimmista numeroista. Jos kuitenkin pitäisi nimetä yksi artikkeli, se olisi http://www.linuxjournal.com/article/10742 , joka kuvaa ehkä kaikkein törkeimmän ja samalla mukavimman siilon, Applen iPadin (ja iPhonen) mekanismeja lukita kuluttaja ja myös sisällöntuottajat maksamaan yhä uudelleen ”tietullia”.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu