Sähkösavuke maistuu, savuke ei

Esitän vain omia subjektiivisiä mielipiteitä asiasta, mutta yritän perustella niitä. En haluaisi puuttua valtion kieltolinjoihin kummankaan osalta, mutta hieman täytyy.

Jaotellaan ensin hieman tupakan haitta-aineita. Nikotiini on tärkein, joka koukuttaa. Sitä on molemmissa vaihtelevia määriä, mutta nestettä saa myös täysin ilman sitä. Nikotiini ei muuten ole tiettävästi haitallinen. Se on kyllä vahva myrkky, mutta kummallakaan tavalla ”nautittuna” sitä on käytännössä mahdoton saada tappavaa määrää.

Muita todistetusti haitallisia aineita e-nesteissä ei ole. On kuitenkin eräs tutkimus, jossa löydettiin paria haitta-ainetta yhdestä nestelaadusta lähes yhtä paljon kuin verrokkina olleesta nikotiinipurukumista. Muista nestelaaduista niitä ei löytynyt ja tupakassa niitä on kuitenkin selvästi enemmän, joten kyse oli mitättömästä yksittäistapauksesta.

Tuossa oli faktaosio tiivistetysti. Tarpeen vaatiessa varmaan joku ystävällisesti täydentää asiaa linkein.

Vielä eräs tieto e-nesteistä. Osa niistä maistuu tupakalle ja variaatioita löytyy eri tunnettuja tuotemerkkejä matkivista kuubalaisiin sikareihin jne. Suurin osa ei kuitenkaan maistu tupakalle vaan mansikalle, mustikalle jne. samaan tapaan kuin mehu- tai karkkivalikoimaa löytyy. Myös kaikki tupakoissa käytetyt tavanomaisemmat mausteet pitäisi löytyä nestevalikoimista

Aloitin aikoinaan savukkeilla ja välillä käärin itsekin. Suuri muutos kuitenkin oli siirtyminen pikkusikareihin. Siitä ei ollut paluuta, koska savukkeiden paperi palaessaan maistui pahalta. Jotkut kevytsavukkeet eivät maistuneet miltään. Piippuun oli mahdollista siirtyä. Olikin varsin opettavaista Dollar-merkkisellä ”mehumaijalla” tervaa pulputtaa. Poltin mentholilla maustettuja merkkejä.

Siirryin sähköisiin noin kolme kuukautta sitten. Ensimmäisiä yllätyksiä oli se, että tupakan makuiset nesteet maistuvat pahalta. Sitä en siis kaivannut. Sähkösavukkeiden ja nesteiden arvosteluissa puhutaan savua vastaavan höyryn määrästä ja kurkkutuntumasta. Täytyy myöntää, että niitä kaipaan, mutta sähköiset ovat riittäviä eikä mitätön ero ole läheskään riittävä syy paluuseen. Eri makuisia nesteitä en ole kovin paljon kokeillut, tuttu menthol sopii minulle.

Noin kuukausi siirtymisen jälkeen uteliaana maistoin pikkusikaria. Ei maistunut hyvältä ja kokemus oli muutenkin epämiellyttävä. Ei tee enää mieli.

Onko e-savukkeissa sitten jotain huonoa tai epämiellyttävää? Ensimmäisissä tilaamissani halpismalleissa oli leluakkuja ja tuli kiire tilata toimivampia. Niissä taas on ollut pienenä kiusana nesteen vuotaminen. Nyt odottelen Bud-eGo-laitetta, jonka ei pitäisi vuotaa. Laitteen arvostelu osoitteessa http://www.e-savuke.com/forum/index.php?topic=1255.0 . Tilasin sen suomalaisesta http://www.sahkosavut.com/ :sta. Voisin tietysti jatkaa laiteurheilun kuvausta, mutta varmaan tämä jo riitti kertomaan, että sormet ja asunto ei kellastu ja haise ja ulkona ei tarvitse palella. Ei siis mitään tupakan haittoja. Eräästä kokeilemastani nesteestä tosin kommentoitiin, että haisi venäläiseltä hajuvedeltä.

Voi hyvinkin olla, että olen suggeroinut itseäni tupakkavastaiseksi ja e-myönteiseksi, mutta mitä sitten? Keuhkosyöpää en juurikaan pelännyt eikä se ole muuttunut. Sen sijaan keuhkoahtaumatauti on se, josta uskon, että lähes kaikki pitkään polttaneet saavat sen. Voi olla, että yli 6-kymppiset tupakoijat muutenkin hengästyisivät helposti, mutta pelkään siitä aiheutuvaa huonokuntoisuuden kierrettä, joka lyhentäisi elinikää useilla vuosilla.

Tupakoitsijoiden vainoaminen erilaisilla säännöillä on minusta typerää. Se on kuitenkin toinen asia. Lähes samat vaivat ovat sähköiselläkin puolella. Nesteet pitää tilata ulkomailta, mutta kuitenkin EU:n sisältä. Laitteet on yhtä hankalasti piilossa jne. Mielipiteeni Valvirasta on aika ikävä. ”Tukka pois ja linnaan.”

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu