Lisää riippuvuuksia ja yksilön vapautta rajoittavia kieltoja

EU kielsi kehon omien huumeiden tuotantoa kiihdyttävän kapsaisiinin lisäämisen elintarvikkeisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkein vahvimmat chiliuutteet häviävät pian kaupoista.

”Joidenkin kasvien puolustusmekanismi on hermostoon vaikuttava, esimerkiksi chilin polttava aine kapsaisiini on sellainen, kuten sinapin tiosyanaattikin (sinappiöljy). Nämä ovat tarkoitettu suojaamaan kasvia syömiseltä, mutta ihminen on oppinut nauttimaan ko. aineiden vaikutuksesta. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että ihmisen oma puolustusmekanismi antaa aivoille signaalin erittää endorfiinejä tarkoituksenaan rauhoittaa kipua tuntevat hermot. Koska endorfiini on kehon oma mielihyvähormoni jolla on rauhoittavia ja hyvää oloa aiheuttavia ominaisuuksia, voi siitä tulla ”riippuvaiseksi”. Tämä riippuvuus on kuitenkin melko heikko ja täysin vaaraton, sillä kyseessä on kehon oma aine.”
Lähde: http://infernochili.net/index.php?page=chili-terveys

EU kielsi kapsaisiinin lisäämisen elintarvikkeisiin 20.1.2011 voimaan astuneella direktiivillä. Useimmat yli miljoonan scovillen vahvuiset chiliuutteet on valmistettu lisäämällä niihin kapsaisiinia. Direktiivi ei kieltänyt myyntiä, joten jo valmistetut ja EU-alueelle tuodut uutteet saa myydä. Direktiivi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:354:0034…

Hämmästyttävää kyllä, on Poppamiehellä vieläkin myynnissä yksi kappale 1 ml annosta 16 miljoonan scovillen puhdasta kapsaisiinia ja peräti puoleen hintaan: http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=47&products_id=255 . Myös chilikaupalla on vielä myynnissä 6,4 miljoonan scovillen Toxic Waste -uutetta hintaan 10,90: http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=39&products_id=485 Sitä mainostetaan hauskasti, että 5 ml annos vastaa 12,5 litraa tabascoa.

Itse olen melko paatunut chilipää ja sen takia otaksun endorfiinituotantoni olevan tehokasta. Normaaleilla, alle miljoonan scovillen vahvuisilla kastikkeilla en ole kuitenkaan kokenut samanlaista selkeää endorfiinitason nousua kuin Toxic Wastella. Käyttötapa on seuraava: painetaan hammastikun terävä pää kevyesti mönjään ja sitten hipaistaan sillä kevyesti kieltä. Kipu kestää noin 15 minuutta ja sen jälkeen on samanlainen olo kuin urheilusuorituksen tai kovan saunomisen jälkeen, mutta selvästi vahvempi ja pidempikestoinen.

Olen muutaman muun saanut yllytettyä hipaisemaan Toxic Wastea, mutta ne, joilta olen huomannut asiaa kysyä, eivät ole havainneet selkeää endorfiinin vaikutusta. Ilmeisesti pahimmat chilipäät ovat tässä suhteessa etuoikeutettuja.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu