Äänestäkää kuin henkenne riippuisi siitä

Amerikassa kahden puolueen vastakkainasettelu on niin jyrkkä, että molempien äänestäjiä pelotellaan suurinpiirtein koko maan tuhoutumisella, jos väärä puolue voittaa. Ensimmäinen vaalimainos, jossa oli tuo teema ja kiinnitti minun huomioni oli keväällä The Lincoln Projectin Mourning in America, josta alla uusin osavaltio-versio.

 

Kirjoituksen otsikon olen lainannut Michelle Obaman puheesta, josta alla suppea TV-mainosversio.

 

Perjantain PBS Newshourissa Mark Shields ja David Brooks ennustavat vaalien tulosta.

 

Brooks siteeraa Institute for Advanced Studies in Culturen tutkimusta Democracy in Dark Times, jonka mukaan 66 % amerikkalaisista on sitä mieltä, että maa on menossa huonompaan suuntaan, 82 % Bidenin kannattajista uskoo Trumpin tavoitteena olevan diktatuuri ja 90 % Trumpin kannattajista uskoo demokraattien haluavan tehdä Yhdysvalloista sosialistisen maan.

Laajemmin David Brooks käsittelee tilannetta New York Timesin artikkelissa Five Great Things Biden Has Already Done. Brooksin mukaan Bidenin olisi helppo lähteä Trumpin tapaan ruokkimaan vastakkainasettelua, mutta ei ole koskaan nähnyt ehdokkaan välttävän yhtä vakaasti kahtiajakavia kysymyksiä. Biden on sen sijaan vakuuttunut siitä, että amerikkalaiset rakastavat maataan ja haluavat pitää sen yhtenäisenä. Biden tietää, että jos amerikkalaisilta kysyy, mikä on suurin maata uhkaava vaara, se on poliittinen polarisaatio ja jakautuminen.

On helppo sanoa, että haluaa yhtenäistää kansakunnan, mutta Brooks luettelee viisi asiaa, jotka Biden on jo tehnyt

  1. He’s de-ideologized this election.
  2. He’s separated politics from the culture war.
  3. Biden has scrambled the upscale/downscale dynamic.
  4. Biden has avoided the stupid binaries about race.
  5. He’s done a good job reaching out to white evangelicals.

1. Biden on nostanut vaalien tärkeimmäksi kysymykseksi koronakriisin hoidon, joka on käytännöllinen eikä ideologinen ongelma. Kuten Biden sanoo, Science over fiction. Tieteen lisäksi tärkeää on johtamiskyky ja Trumpia huonompaa johtajaa on vaikea kuvitella. Biden taas on vähintäänkin hyvä ja voi vielä todistaa olevansa erinomainen.

2. Tätä on ehkä hieman vaikea ymmärtää Suomesta käsin. Amerikassa trumpistien piireissä sillä on paljon enemmän painoarvoa, mitä Trump sanoo kuin Suomessa persujen piireissä, mitä ”Mestari” sanoo. Trumpin puheissa jokainen aihe on itse asiassa sitä, että ”meidän” identiteettiryhmämme on parempi kuin ”heidän”.

3. Brooksin mukaan tärkein politiikan jakolinja liittyy koulutustasoon. Demokraattisen puolueen suurin pitkän tähtäimen haaste on välttää leimautuminen korkeakoulutettujen (ja suurituloisten (oma huomautus)) puolueeksi, jolloin tulevaisuudessa republikaanit voisivat olla monikulttuurinen työväenpuolue. Biden käyttää yleiskielen sanoja, joita kaikki ymmärtävät, mutta käyttää niitä napakasti.

4. Tätäkin lienee täältä vaikea ymmärtää, mutta jos lähimpänä esimiehenä on ollut 8 vuotta Obama, suhtautuu vähän pakostakin rotukysymyksiin luontevasti. Lisäksi Kamala Harris varapresidenttinä hoitanee kaikkein tulehtuneimmat kysymykset.

5. Ateistina minä en ymmärrä, mutta Biden kai katolisena ymmärtää.

 

Braver Angels kysyi lokakuun loppupuolella amerikkalaisilta, miten käy jos ”väärä” puolue voittaa ja 70 % vastasi, että Amerikka ei toivu. Kuitenkin saman tutkimuksen mukaan vaalien jälkeen puolueiden välistä yhteistyötä pitää tärkeimpänä 72 % amerikkalaisista.

Joe Bidenista tulee vähintäänkin erittäin hyvä jos ei loistava presidentti.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu