Asumistuki laski – valtion menot nousi

Rahojen siirtely momentilta toiselle aiheuttaa hallintokuluja. Yle uutisoi asiasta 28.3. otsikolla Toimeentulotuen hakemuksia vanhenee käsiin järjestelmävirheen vuoksi – Kela pyysi henkilökuntaa ylitöihin pyhäpäiviksi ja jutussa mainitaan peräti kolminkertaisia palkkojakin maksettavan. Sinänsä tuo ylimääräinen hässäkkä olisi ainakin omalta kohdaltani voitu välttää automaatiolla. Kesäkuuhun asti voimassa oleva päätös perustoimeentulosta tehtiin 15.1. ja päätös asumistuen tarkistamisesta alkaen 1.4. tehtiin 26.2. Kun ”tulopuolella” oleva asumistuki laski 304,11 eurosta 260,40 euroon, olisi sen 43,71 euroa voinut lisätä samalla päätöksellä toimeentulotukeen, mutta ei, siihen piti käyttää päivä yli lain sallima 7 työpäivää, kun oli joku järjestelmävirhe ja olin jäänyt odottamaan, että hoitaisivat hommansa jotenkin järkevämmin. Tein muutoshakemuksen vasta pääsiäisviikon maanantaina 25.3., mutta jo aamuyöllä ja päätös on kirjattu perjantaina 5.4. eli kaksi viikkoa myöhemmin ja rahat ovat tililläni vasta tiistaina 9.4. Sinänsä pieni asia ja olisin kai voinut myöhemminkin, tämän kuun aikana, hakemukseni jättää, mutta ruuhkasta ei silloin vielä ollut tietoa. Tuloksena kuitenkin asiaan nähden aika maksimaalinen harmi ja vaiva.

Työttömyyskorvauksen peruspäiväraha tai työmarkkinatuki nykyään häveliäästi on muuten nykyään vielä enemmän liian alhainen, jotta välttyisi toimeentulotuen piiriin kuulumiselta. Asumistuen laskukaava ei ihan suoraviivainen ole, mutta pikaisesti laskien aiemmin noin alle 330 euron asumismenoilla ei vielä toimeentulotukea saanut, mutta nyt alle 250 euron vuokralla sitä ei saa eli käytännössä ihan kaikki pitkäaikaistyöttömät voivat saada perustoimeentulotukea.

Muutoshakemusta tehdessäni tarkistin, että asumiskustannukseni, vuokra 420 €/kk, ovat toimeentulotuen sallimissa rajoissa ja Salossa yksinasuvalle raja on 460 €. Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen kuntakohtaiset rajat 1.4.2024-31.12.2024.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu