En ole vajaaälyinen

Olen järkyttynyt. Katsoin hetken ilmeisesti ihan tavanomaista TV-ohjelmaa Suorinta reittiä Nelonen HD -kanavalta, koska kanava täytyy valita tai aktivoida ennen kuin pystyy ajastamaan siltä tallennettavia ohjelmia. Sen verran minulle selvisi ohjelman ideasta, että se on täysin tyhjänpäiväinen tai typerä ja esiintyjät olivat koko ajan äänessä ärsyttävästi ja häiritsevästi tyhjänpäiväisyyksineen, ilmeisesti jotta katsoja ei vaan ajattelisi jotain. Tyhjä pää – tyhmä olo, mainosta mukaellen.

Äskeinen linkki on Ruutu.fi-sivustolle ja sitä kautta ohjelmia pystyisi katsomaan nopeutetusti ja milloin itselle sopii, mutta en tiedä miten tallennus onnistuisi ja olisiko mainosten leikkaaminen tai hyppääminen yli mahdollista. Asun taloyhtiössä, johon tuli kaapeli-TV vuoden vaihteessa tai se otettiin käyttöön silloin. Valokaapeli on tullut talojakamoon jo ennen kuin muutin tänne vuonna 2018, mutta siltaava laite kykeni jakamaan vain 100/50 Mbps nopeudella VDSL-yhteyttä asuntoihin. Uusi silta pystyy 1 000/100 Mbps VDSL-nopeuteen ja siihen on liitetty myös antenniverkko. Ja minulla sattui olemaan tallella kaksi DVB-C HD-TV-korttia, vuodelta 2008! Ja käytettyinä ostettuja. Yhden HD-resoluutiolla lähetetyn vanhan MV-suomi-filmin olen kokeeksi leikannut oikeaan pituuteen, mutta en ole katsonut vielä sitä. On niitä TV-kortilta tallennettuja elokuvia tainnut kertyä jo pari kymmentä. Tarkistus: 35 kpl. Pientä puuhaa, jos aika käy pitkäksi..

Hieman samantyyppinen, tosin ärsyyntymisreaktio, minulle tuli  muutama viikko sitten Ylen artikkelista:

Kuva on linkki artikkeliin.

Minä kuuntelen äänikirjoja hyvin harvoin, mutta nopeutan aina video-kuvaa. Koska tärkein sovellus niiden katsomiseen on selain, selaimessa nykyisin kaikki video-kuva on HTML5-formaatissa ja Chromeen sekä Firefoxiin on saatavilla sama Video Speed Controller(Chrome) -laajennos, käytän sitä. Sen avulla nopeutta voi säätää 10 % askelin rajattomasti ja oletusnopeuden voi säätää haluamakseen. Minulla se on 1.8x, josta kahdella D-näppäimen painalluksella nopeutan suomenkieliset kaksinkertaiseen nopeuteen ja kahdella S-näppäimen painalluksella hidastan englanninkieliset 1,6-kertaiseen nopeuteen. Microsoftin Edgeen en ole löytänyt yhtä kätevää laajennosta, pitäisi hankalasti hiirellä tökkiä.

Vielä reilu pari vuotta sitten nopeudet olivat aika selvästi hitaampia, koska olin enimmäkseen humalassa. Taisin englanniksi toistaa jopa vain normaalinopeudella, jos olin lähellä nukahtamista, mutta kyllä Ylen Areenasta tottuneena katsoin 1,4- – 1,6-kertaisella nopeudella jo silloinkin. Alkoholi tunnetusti hidastaa aivotoimintaa ja aloin miettimään alkoholismin, mielenterveyden ja puheen toistonopeuden yhteyttä nähtyäni Roy Anderssonista kertovan Fred Scottin dokumentin Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta. Siinä Andersson perustelee alkoholismiaan tylsistymisen välttämisellä. Se tuli saataville Areenaan 17.4.2021, suurinpiirtein juuri silloin, kun raitistuin. Ihmisen suurin riippuvuus on aistien tuottama syöte, aistiärsykkeet. Jos sitä ei ole riittävästi, alamme hallusinoimaan ja tulemme hulluiksi. Pimeässä pehmustetussa ja äänieristetyssä kopissa jossain vanhassa kokeessa aistiharhoja alkoi esiintymään 24 tunnissa ja lisäksi ruumiinlämpöisessä vedessä jopa 8 tunnissa.

Video Speed Controllerinkin(Firefox) käyttöliittymä on varsin kömpelö verrattuna siihen, mitä on käytössä tekstiä lukiessa. Nopeutta voi säätää portaattomasti ja välittömästi. Tein taannoin pienen kokeen itselläni ja luin erään Hesarin artikkelin, joka oli myös kuunneltavissa runsaan 45 minuutin pituisena. Luin sen noin 17 minuutissa. Parissa kohdassa olisin jäänyt pohtimaan, mutta ei se haitannut tai harmittanut yhtään, että en jäänyt. Olen joskus 35 vuotta sitten hieman harjoitellut pikalukemista, skimmaamista, mutta se soveltuu ja on todella tehokasta mielestäni vain kun etsitään jotain tiettyä tarkkaa tietoa muun dokumentaation joukosta. Silloin tietysti hyödynnetään sisällysluetteloa, hakemistoa, tietokoneella hakutoimintoja jne. soveltuvasti.

Vastaavasti jos hieman pinnistän, on kyse puheammattilaisista ja esimerkiksi illan toinen, kolmas tai neljäs uutislähetys, voin korottaa videon toistonopeutta helposti 2,2-, jopa 2,4-kertaiseksi. Voidaan siis sanoa, että minulle sopivin tekstin lukunopeus on lähes kolminkertainen ja puheen kuuntelunopeus hieman runsas kaksinkertainen normaaliin puhenopeuteen verrattuna.

 

Jos en voisi nopeuttaa toistettua puhetta, voisin hyvinkin olla edelleenkin alkoholisti ja kenties jo kuollut.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu