Epämiellyttävä totuus: Delta-variantti on oikeastaan ihan uusi virus
Terveysviranomaiset ovat koko koronakriisin ajan vähätelleet uuden koronaviruksen vaarallisuutta. Se on jossain mielessä kyllä ymmärrettävääkin, pakokauhua lietsomalla ei hyviä tuloksia saada ja riskeistä tiedottamisen on perustuttava faktoihin, muuten menee luottamus. Ensimmäinen vähättely, että uusi koronavirus ei tartu ihmisestä ihmiseen unohdettiin kuitenkin hyvin nopeasti eikä asiasta vaadittu perusteellista tieteellistä tutkimusta. Wuhan on 11-kertainen miljoonakaupunki eikä siellä ole lepakoita tai muitakaan eläimiä niin paljon, että korona olisi voinut pelkästään suoraan niistä tarttua.
Varmaankin tärkein vähättely on kuitenkin ollut se, että uusi koronavirus ei muka tarttuisi ilmateitse eli aerosolina. Sillä on edelleenkin vaikutusta rajoitus ja torjuntatoimissa. Aerosolitartuntaa ei voi välttää turvaväleillä tai kangas- tai kirurgisilla maskeilla. Kirjoitin aiheesta toukokuun alussa otsikolla Vihdoinkin terveysviranomaiset myöntävät, että korona leviää ilmateitse eli aerosolina, joten tässä yhteydessä ei siitä enempää. (Hesarin tänään julkaistu juttu ”FFP2-suojain on ainoa tapa, jolla omaa turvallisuuttaan voi parantaa” – Deltavariantti leviää helposti myös ulkona, asiantuntija kertoo, miten se on syytä huomioida on mielestäni hyvä.)
Uusin vähättely, joka on murtumassa, on että nykyiset rokotteet estäisivät tartuntoja. Siitä tosin ei ole toistaiseksi mitään luotettavaa tietoa, miten yleisiä läpimurtotartunnat (breakthrough infection, HS käyttää suomennosta läpäisyinfektio) ovat, koska todennäköisesti niistä erittäin suuri osa, paljon suurempi kuin rokottamattomilla, on oireettomia. Kaikkein pahin skenario on, että rokotetut saavat yhtä herkästi tartunnan delta-variantista, mutta niitä havaitaan hyvin harvoin, koska niistä lähes kaikki ovat oireettomia. Siinä vaiheessa, kun delta-variantti on ehtinyt levitä laajalti runsaasti rokotetussa väestössä, voidaan luotettavasti tutkia kuinka paljon delta-variantin vasta-aineita löytyy sekä rokotetuilta että rokottamattomilta. Silloin on kyllä valitettavasti jo ns. ”kuset housuissa”.
Nykyisten rokotteiden heikko teho tartuntojen estäjänä oli selvillä jo keväällä. Nykyisistä VOC-varianteista (Variants of Concern) kolmella on piikkiproteiiniin vaikuttava mutaatio Eeek tai Eeeg, joiden takia rokotteiden ansiosta syntyvät vasta-aineet ovat tehottomia. Brasilialaisessa tai gamma-variantissa on Eeek ja deltassa Eeeg, mutta ne ovat niin samanlaisia, että Brasilian Amazonasin Manausin tilanne alkuvuonna ennustaa varsin luotettavasti deltan leviämistä väestössä, jonka rokotekattavuus on noin 76 %. Manausissa väestöllä oli 76 prosentilla koronan vasta-aineita sairastetun taudin takia ennen gamma-variantin leviämistä. Silti siellä terveydenhuoltojärjestelmä romahti jälleen. Laajemmin aiheesta 17.4. julkaistussa kirjoituksessani Koronan brasilialainen variantti tappaa nuoria, tarttuu myös koronan sairastaneisiin ja rokotettuihin, on tarttuvampi ja tappavampi.
Kaikki variantit, jotka ovat syrjäyttäneet edeltäjänsä, ovat olleet herkemmin tarttuvia. Alkuperäistä D614-varianttia ei kovin paljon ehtinyt levitä Eurooppaan, kun sen syrjäytti D614G. Sen taas syrjäytti alfa- tai brittivariantti ja nyt delta on valtavirus jo lähes kaikkialla. Deltan leviämisvauhti näkyy jo nyt Suomenkin tartuntaluvuissa.
Viime vuoden marraskuussa kasvukäyrä oli jyrkempi hyvin lyhyen aikaa, mutta nyt on kesä, jolloin ilmalevitteisillä tartuntataudeilla on kausivaihteluksi nimitetty selvästi hitaamman leviämisen kausi ja rokotteiden saatavuus on koko ajan parantunut.
Yhdysvalloissa delta-variantin osuus oli 5. kesäkuuta päättyneellä kahden viikon jaksolla 10,3 % kaikista sekvensoiduista tartunnoista ja 17.7. päättyneellä 82,2 % eli vain kuuden viikon aikana se ohitti sekä alfan että gamman. Lähde CDC COVID Data Tracker, Variant Proportions.
Hei, me ollaan kusessa
Viikko sitten, 24.7., MSNBC julkaisi uutisklipin The Delta Variant ‘Is 200x More Contagious Than The Original Variant’, ”..200 kertaa tarttuvampi..”, joka jäi hieman samalla tapaa muilta huomioimatta kuin brasilialaisen vaarallisuudesta uutisoinut CNN:n klippi, jonka upotin yllä linkkaamaani kirjoitukseen.
200 on tietysti laskukaavan muodostuksen virheen tuottama tulos, joten tuo saikin jäädä pimentoon, mutta valitettavampaa on, että Nature-lehden 21.7. julkaistu artikkeli How the Delta variant achieves its ultrafast spread ei aiheuttanut suurempia reaktioita. Jutun ingressissä on ”pihvi”: ”Viral load is roughly 1,000 times higher in people infected with the Delta variant than those infected with the original coronavirus strain, according to a study in China.” Suurin virusmäärä oli: ”Individuals infected with Delta also had viral loads up to 1,260 times higher than those in people infected with the original strain.”
Se millä kaavalla tuhannesta tuli 200, on epäoleellista, kun kaava ja tulos on kuitenkin väärin. Englannissa deltasta on melko pitkä kokemus ja The Guardianin 4.6. julkaistussa jutussa UK reports 6,238 daily Covid cases amid fears over Delta variant infectiousness siteerataan Lontoon Imperial Collegen Neil Fergusonia, jonka mukaan delta olisi 30 – 100 % tarttuvampi kuin alfa.
Naturen jutussa paljastetaan toinenkin delta-variantin etu. Sen itämisaika on lyhyempi. Delta-variantille altistuneilta löytyy leviävää virusta ylähengitysteiden limakalvoilta jo neljän vuorokauden kuluttua, kun alkuperäisen keskimääräinen itämisaika oli kuusi vuorokautta. Tartuntaketjujen jäljityksen pitäisi siis nopeutua kolmanneksen, jotta se olisi yhtä tehokasta kuin ennen.
Eikä siinä vielä kaikki. Yhdysvalloissa CDC ei ole vielä varsinaisesti julkaissut ”tutkimustaan”, joka on enemmänkin kokoelma eri tutkijoiden mielipiteitä, mutta esimerkiksi Washington Post on julkaissut eilen sen pohjalta artikkelin ‘The war has changed’: Internal CDC document urges new messaging, warns delta infections likely more severe.
Eilisestä PBS News Hourista on leikattu klippi What to know about the CDC’s delta variant study and how it affects vaccinated Americans ja sen kuvauksesta: ”In the U.S., the Centers for Disease Control and Prevention released a pivotal study showing fully vaccinated people can spread the delta variant as readily as non-vaccinated people.” Suomeksi siis, rokotetut levittävät delta-varianttia yhtä herkästi kuin rokottamattomat.
Hesarikin kirjoittaa aiheesta otsikolla Deltavariantti voi tarttua hyvinkin lyhyessä kohtaamisessa, ja rokotetutkin voivat kantaa virusta – asiantuntijat kommentoivat uusia tietoja viruksen leviämisestä.
Jokaisella pilvellä on hopeinen reunus
Juuri äsken tuli WaPon uutiskirje, jossa oli linkki artikkeliin CDC study shows three-fourths of people infected in Massachusetts coronavirus outbreak were vaccinated but few required hospitalization. Ihan niin kuin Manausissa. Kolme neljäsosaa on aika tarkalleen sama kuin 76 %.
Ilmeisesti oireettomia rokotettuja tartunnan saaneita testattiin tartuntaketjujen jäljityksen yhteydessä. Se on ainoa järkevä peruste miksi oireettomia rokotettuja pitäisi testata. (Aloitin kirjoittamaan tätä juttua jo eilen, enkä korjaa yllä olevaa väitettäni, että rokotettujen saamien läpimurtotartuntojen määrää ei voi aikaisessa vaiheessa testata.)
Ympärivuotisia asukkaita Provincetown, Massachusettsissa on noin 3 000, mutta kesällä jopa 60 000. Siellä tartunnan saaneista vain ”kourallinen” joutui sairaalaan eikä yksikään kuollut. Rokotteet siis kuitenkin suojaavat erittäin tehokkaasti taudin vakavilta muodoilta.
Lisäys: HS kirjoittaa otsikolla Tuhannet matkailijat saapuivat pieneen lomakaupunkiin, ja tartuntojen määrä räjähti – Provincetownin tartuntarypäs sai USA:n tautiviraston muuttamaan linjauksiaan yllä mainitusta tapauksesta.
Koronan mutaatiot ovat heittäneet niin maallikkojen kuin myös asiantuntijoidenkin ennustukset romukoppaan. Emme saaneetkaan ’normaalia’ kesää…
Britanniassa, Intiassa ja muuallakin on koettu kuitenkin odottamattomia vähenemisiä deltan aiheuttamien tartuntojen määrissä. Niinpä on heitetty arvioita, että delta tarttuu kyllä erittäin helposti, mutta vain osaan ihmisistä!
Myöhempi kokemus/tutkimus sitten validoi oliko em. arvio oikea.
Ilmoita asiaton viesti
Minä pitäisin todennäköisenpänä rokotettujen saamien tartuntojen ja edelleen levittämisen uskottua tai testattua suurempaa merkitystä. Jos rokotetutkin saavat herkästi tartunnan deltasta, mutta se on melkein aina oireeton, kasvaa laumasuoja nopeasti ja lähes huomaamatta.
Rokotetuille delta-tartunta olisi siis lähes kuin tehosterokote, toki paljon vaarallisempi ja samalla viruskin pääsee leviämään.
Tuokin on tietysti toistaiseksi vain hypoteesi. Rokote kannattaa kuitenkin joka tapauksessa ottaa.
Sitä olen hieman ihmetellyt, että kukaan ei ole tainnut tajuta, että sen Pfizer-BioNTechin uuden deltaan paremmin tehoavan tehosterokotteen voisi ottaa jo ensimmäisenä tehosterokotteena. Varsinkin Suomessa se säästäisi nyt tavallaan lähes kaksi miljoonaa rokoteannosta, kun toiseen kertaan rokottamattomia, mutta kuitenkin kerran rokotettuja on noin kolmannes koko väestöstä. Ja kai se on cocktail-tyyppinen eli tehoaa edelleen myös vanhempiin variantteihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Rokotteet siis kuitenkin suojaavat erittäin tehokkaasti taudin vakavilta muodoilta.”
Nythän eettereissä elää henkeäsalpaavia määriä rokotteiden suojaavuudesta ja suojaamattomuudesta.
Valtiovallan tehtävä on, että kansalaisille kerrotaan reaaliaikaista tietoa, miten rokotukset turvaavat ja miksi on tärkeää ottaa rokotus.
Ei ole kenenkään etu, että toisaalla hihhuloidaan rokotusten vaaroista ja toisaalla todetaan, että rokotus pelastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomen miesten jalkapallomaajoukkue oli skandaalimaisesti Vuoden joukkue 2019, niin heidän faninsa täytyy saada palkinto tänä vuonna.
Koronakäyrät lähtivät pohjoiskoilliseen EM -turistien palattua kotiin. Tuli siinä Suomelle hintaa…
Ilmoita asiaton viesti
Mahdettiinkohan Pietarin matkailulla lopulta menettää kovin paljon varautumisaikaa. Delta kun on kuitenkin niin nopea leviämään, että se olisi kuitenkin vetänyt käyrät pohjoiseen.
Pietarissa kävi myös muistaakseni Lasse Lehtonen, mutta hän oli jo silloin saanut rokotteen toisen piikin. Ja silloin virallinen linja oli se, että täysin rokotetut eivät voi tartuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen ’virallinen linja’ 18.6.2021:
Venäjän voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee, että ihmiset välttäisivät toistaiseksi kokonaan matkustamista Venäjälle.
Kyllä Lehtosen toiminta oli täysin käsittämätöntä – ja itsekästä.
Ilmoita asiaton viesti
Väitän, että ihmisen geenit vaikuttavat alttiuteen sairastua.
Koronaviruksen kaikkia ominaisuuksia ei myöskään tunneta – tarkoitan, että deltastakin voi olla eri muunnoksia joita ei pystytä toisistaan nykytekniikalla erottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Variantit jaetaan kolmeen luokkaan. VOC, joita tällä hetkellä on neljä, ovat laajimmalle levinneitä tai vaarallisimpia. VOI eli Variants of Interest ovat sellaisia, joita seurataan tarkasti ja ne voisivat nousta VOC-luokkaan. Sitten on loput, joita tulee ja menee.
Osa uusien tartuntojen viruksista sekvensoidaan eli selvitetään niiden perimä, ihan kokonaan. Yksittäisiä poikkeamia perimästä eli koronan tapauksessa RNA-ketjusta kutsutaan mutaatioiksi. Ja niin edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Genetiikka on kehittynyt jo niin pitkälle, että pystytään ennustamaan minkälaiset mutaatiot ovat virukselle eduksi. Huhtikuussa aloitettiin uuden koronarokotteen I-vaiheen kliiniset testin. Sen erikoisuus on se, että se on tarkoitettu myös niille variaatioille, joita ei vielä ole olemassa.
Kirjoitin aiheesta otsikolla Yleisrokote koronaviruksia vastaan jo 12.6.
Ilmoita asiaton viesti
Idean koronapassista voi unohtaa viimeistään deltavariantin myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta koronapassi suojaisi rokottamattomia,koska nämä eivät pääsisi rokottamattomina erilaisiin tilaisuuksiin yms. Eli passi saattaisi pelastaa kirjaimellisesti joidenkin hengen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan siihen pitäisi lisätä rivi immuniteetista Eeek/Eeeg-mutaation sisältäville varianteille. Kun virus muuttuu, pitää passinkin muuttua, tai täydentyä.
Ilmoita asiaton viesti
Koronasta voi oppia, tai vetää sen johtopäätöksen, että virukset voivat jättää jälkioireita. Näin jokin mystiseksi päätyvä seuralainen, löytää selityksensä, ehkä peruflunssasta, johon reagoinut oudommin. En ole varma, tosin johdonmukaista epäillä mahdolliseksi.
Esim allergioiden yhteydessä, allergiakasvit tietysti luokiteltuna, eivät oikein pidä paikkaansa. Siinä missä pähkinät monelle tavan ruoka, joku kuolee pienestäkin määrästä. Toisaalta, samakin henkilö voi allergioistua eri tavoin, eri tilanteessa.
Allergeenisuus riippuu paljon vastaanottajasta, ja oikeastaan on ihmisen ja vierasaineen eräs suhde, ja tuo suhde vaihtelee.
Malli on paljon jatkuvampi, ja realistisempi, kuin pysyvälaatuisemmat luokitelmat.
Mitä ihmisen yleiskuntoon tulee, ja terveysriskeihin, niin kovasti kun yksilöllisyyttä tuodaan kehiin, joskus vinkkeli loistaa poissaololla.
Luononymmärtämisen kannalta, tällainen ajattelu, on minusta jees.
Ilmoita asiaton viesti