Epämiellyttävä totuus: Delta-variantti on oikeastaan ihan uusi virus

Terveysviranomaiset ovat koko koronakriisin ajan vähätelleet uuden koronaviruksen vaarallisuutta. Se on jossain mielessä kyllä ymmärrettävääkin, pakokauhua lietsomalla ei hyviä tuloksia saada ja riskeistä tiedottamisen on perustuttava faktoihin, muuten menee luottamus. Ensimmäinen vähättely, että uusi koronavirus ei tartu ihmisestä ihmiseen unohdettiin kuitenkin hyvin nopeasti eikä asiasta vaadittu perusteellista tieteellistä tutkimusta. Wuhan on 11-kertainen miljoonakaupunki eikä siellä ole lepakoita tai muitakaan eläimiä niin paljon, että korona olisi voinut pelkästään suoraan niistä tarttua.

Varmaankin tärkein vähättely on kuitenkin ollut se, että uusi koronavirus ei muka tarttuisi ilmateitse eli aerosolina. Sillä on edelleenkin vaikutusta rajoitus ja torjuntatoimissa. Aerosolitartuntaa ei voi välttää turvaväleillä tai kangas- tai kirurgisilla maskeilla. Kirjoitin aiheesta toukokuun alussa otsikolla Vihdoinkin terveysviranomaiset myöntävät, että korona leviää ilmateitse eli aerosolina, joten tässä yhteydessä ei siitä enempää. (Hesarin tänään julkaistu juttu ”FFP2-suojain on ainoa tapa, jolla omaa turvallisuuttaan voi parantaa” – Deltavariantti leviää helposti myös ulkona, asian­tuntija kertoo, miten se on syytä huomioida on mielestäni hyvä.)

Uusin vähättely, joka on murtumassa, on että nykyiset rokotteet estäisivät tartuntoja. Siitä tosin ei ole toistaiseksi mitään luotettavaa tietoa, miten yleisiä läpimurtotartunnat (breakthrough infection, HS käyttää suomennosta läpäisyinfektio) ovat, koska todennäköisesti niistä erittäin suuri osa, paljon suurempi kuin rokottamattomilla, on oireettomia. Kaikkein pahin skenario on, että rokotetut saavat yhtä herkästi tartunnan delta-variantista, mutta niitä havaitaan hyvin harvoin, koska niistä lähes kaikki ovat oireettomia. Siinä vaiheessa, kun delta-variantti on ehtinyt levitä laajalti runsaasti rokotetussa väestössä, voidaan luotettavasti tutkia kuinka paljon delta-variantin vasta-aineita löytyy sekä rokotetuilta että rokottamattomilta. Silloin on kyllä valitettavasti jo ns. ”kuset housuissa”.

Nykyisten rokotteiden heikko teho tartuntojen estäjänä oli selvillä jo keväällä. Nykyisistä VOC-varianteista (Variants of Concern) kolmella on piikkiproteiiniin vaikuttava mutaatio Eeek tai Eeeg, joiden takia rokotteiden ansiosta syntyvät vasta-aineet ovat tehottomia. Brasilialaisessa tai gamma-variantissa on Eeek ja deltassa Eeeg, mutta ne ovat niin samanlaisia, että Brasilian Amazonasin Manausin tilanne alkuvuonna ennustaa varsin luotettavasti deltan leviämistä väestössä, jonka rokotekattavuus on noin 76 %. Manausissa väestöllä oli 76 prosentilla koronan vasta-aineita sairastetun taudin takia ennen gamma-variantin leviämistä. Silti siellä terveydenhuoltojärjestelmä romahti jälleen. Laajemmin aiheesta 17.4. julkaistussa kirjoituksessani Koronan brasilialainen variantti tappaa nuoria, tarttuu myös koronan sairastaneisiin ja rokotettuihin, on tarttuvampi ja tappavampi.

Kaikki variantit, jotka ovat syrjäyttäneet edeltäjänsä, ovat olleet herkemmin tarttuvia. Alkuperäistä D614-varianttia ei kovin paljon ehtinyt levitä Eurooppaan, kun sen syrjäytti D614G. Sen taas syrjäytti alfa- tai brittivariantti ja nyt delta on valtavirus jo lähes kaikkialla. Deltan leviämisvauhti näkyy jo nyt Suomenkin tartuntaluvuissa.

Viime vuoden marraskuussa kasvukäyrä oli jyrkempi hyvin lyhyen aikaa, mutta nyt on kesä, jolloin ilmalevitteisillä tartuntataudeilla on kausivaihteluksi nimitetty selvästi hitaamman leviämisen kausi ja rokotteiden saatavuus on koko ajan parantunut.

Yhdysvalloissa delta-variantin osuus oli 5. kesäkuuta päättyneellä kahden viikon jaksolla 10,3 % kaikista sekvensoiduista tartunnoista ja 17.7. päättyneellä 82,2 % eli vain kuuden viikon aikana se ohitti sekä alfan että gamman. Lähde CDC COVID Data Tracker, Variant Proportions.

 

Hei, me ollaan kusessa

Viikko sitten, 24.7., MSNBC julkaisi uutisklipin The Delta Variant ‘Is 200x More Contagious Than The Original Variant’, ”..200 kertaa tarttuvampi..”, joka jäi hieman samalla tapaa muilta huomioimatta kuin brasilialaisen vaarallisuudesta uutisoinut CNN:n klippi, jonka upotin yllä linkkaamaani kirjoitukseen.

 

200 on tietysti laskukaavan muodostuksen virheen tuottama tulos, joten tuo saikin jäädä pimentoon, mutta valitettavampaa on, että Nature-lehden 21.7. julkaistu artikkeli How the Delta variant achieves its ultrafast spread ei aiheuttanut suurempia reaktioita. Jutun ingressissä on ”pihvi”: ”Viral load is roughly 1,000 times higher in people infected with the Delta variant than those infected with the original coronavirus strain, according to a study in China.” Suurin virusmäärä oli: ”Individuals infected with Delta also had viral loads up to 1,260 times higher than those in people infected with the original strain.”

Se millä kaavalla tuhannesta tuli 200, on epäoleellista, kun kaava ja tulos on kuitenkin väärin. Englannissa deltasta on melko pitkä kokemus ja The Guardianin 4.6. julkaistussa jutussa UK reports 6,238 daily Covid cases amid fears over Delta variant infectiousness siteerataan Lontoon Imperial Collegen Neil Fergusonia, jonka mukaan delta olisi 30 – 100 % tarttuvampi kuin alfa.

Naturen jutussa paljastetaan toinenkin delta-variantin etu. Sen itämisaika on lyhyempi. Delta-variantille altistuneilta löytyy leviävää virusta ylähengitysteiden limakalvoilta jo neljän vuorokauden kuluttua, kun alkuperäisen keskimääräinen itämisaika oli kuusi vuorokautta. Tartuntaketjujen jäljityksen pitäisi siis nopeutua kolmanneksen, jotta se olisi yhtä tehokasta kuin ennen.

Eikä siinä vielä kaikki. Yhdysvalloissa CDC ei ole vielä varsinaisesti julkaissut ”tutkimustaan”, joka on enemmänkin kokoelma eri tutkijoiden mielipiteitä, mutta esimerkiksi Washington Post on julkaissut eilen sen pohjalta artikkelin ‘The war has changed’: Internal CDC document urges new messaging, warns delta infections likely more severe.

Eilisestä PBS News Hourista on leikattu klippi What to know about the CDC’s delta variant study and how it affects vaccinated Americans ja sen kuvauksesta: ”In the U.S., the Centers for Disease Control and Prevention released a pivotal study showing fully vaccinated people can spread the delta variant as readily as non-vaccinated people.” Suomeksi siis, rokotetut levittävät delta-varianttia yhtä herkästi kuin rokottamattomat.

 

Hesarikin kirjoittaa aiheesta otsikolla Deltavariantti voi tarttua hyvinkin lyhyessä kohtaamisessa, ja rokotetutkin voivat kantaa virusta – asian­tuntijat kommentoivat uusia tietoja viruksen leviämisestä.

 

Jokaisella pilvellä on hopeinen reunus

Juuri äsken tuli WaPon uutiskirje, jossa oli linkki artikkeliin CDC study shows three-fourths of people infected in Massachusetts coronavirus outbreak were vaccinated but few required hospitalization. Ihan niin kuin Manausissa. Kolme neljäsosaa on aika tarkalleen sama kuin 76 %.

Ilmeisesti oireettomia rokotettuja tartunnan saaneita testattiin tartuntaketjujen jäljityksen yhteydessä. Se on ainoa järkevä peruste miksi oireettomia rokotettuja pitäisi testata. (Aloitin kirjoittamaan tätä juttua jo eilen, enkä korjaa yllä olevaa väitettäni, että rokotettujen saamien läpimurtotartuntojen määrää ei voi aikaisessa vaiheessa testata.)

Ympärivuotisia asukkaita Provincetown, Massachusettsissa on noin 3 000, mutta kesällä jopa 60 000. Siellä tartunnan saaneista vain ”kourallinen” joutui sairaalaan eikä yksikään kuollut. Rokotteet siis kuitenkin suojaavat erittäin tehokkaasti taudin vakavilta muodoilta.

Lisäys: HS kirjoittaa otsikolla Tuhannet matkailijat saapuivat pieneen loma­kaupunkiin, ja tartuntojen määrä räjähti – Province­townin tartunta­rypäs sai USA:n tauti­viraston muuttamaan linjauksiaan yllä mainitusta tapauksesta.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu