Fyysikkojen naurettava koronakuolleisuuslaskelma.
MTV-uutisten juttu Koronaan kuolee 3–5 kertaa influenssaa todennäköisemmin – suomalaistutkija: ”Koronaa on analysoitu enemmän kuin mitään kausi-influenssaa koskaan” oli varsin hauskaa luettavaa ja varsinainen tutkimus, Statistical techniques to estimate the SARS-CoV-2 infection fatality rate, vielä hauskempaa. Tutkimusta kannattaa vain selata eikä lukea. Lähinnä kannattaa kiinnittää huomiota vain käsittämättömiin kaavoihin.
Kirjoitin aiheesta äskettäin otsikolla Miten tappava uusi koronavirus oikeasti on? ja pääsin tulokseen tällä hetkellä vähintään viisinkertainen tavanomaiseen kausi-influenssaan verrattuna käyttäen Yhdysvaltojen tilastoja. Keväällä New Yorkissa tehty serologinen tutkimus ja kolme graafista kuvaajaa olivat ainoat, joita tarvitsin. Yhdysvalloissa koronakriisi on hoidettu niin huonosti, että ei ole suuri ihme, että päädyin suurempaan lukuun kuin ”Tutkimuksen mukaan länsimaissa koronakuolleisuus on keskimäärin 0,4 prosenttia” eli nelinkertainen. Tuo tutkimus on 50-sivuinen ja minun juttuni kuolleisuutta käsittelevä osuus noin kolme sivuinen.
Omassa kirjoituksessani pääidea oli, että tartuntakuolleisuus, IFR, on muuttunut keväästä huomattavasti ja ihmiset voivat siihen omilla toimillaan vaikuttaa. Myös hoidoilla on ollut merkittävä vaikutus, ne puolittivat IFR:n Yhdysvalloissa kesällä. Nyt Euroopan toisen aallon ja Yhdysvaltojen kolmannen tartuntapiikin aikana IFR voi hyvinkin edelleen laskea merkittävästi uusien hoitojen vaikutuksesta.
Lisäksi kaavoissa ei otettu lainkaan huomioon monia merkittäviä seikkoja, joita mainitsin kirjoituksessani. Esimerkiksi seuraavia termejä tutkimuksesta ei löytynyt: ”blood clots”, ”mortality rate”, mutation, treatment, drug.
Koronan eri mutaatiot jätin mainitsematta. Niitä käsitellään toukokuisessa NYT:n jutussa Did a Mutation Turbocharge the Coronavirus? Not Likely, Scientists Say, joka viittaa tutkimukseen Spike mutation pipeline reveals the emergence of a more transmissible form of SARS-CoV-2.
Herkemmin leviävä mutaatio G614 näyttää lähteneen leviämään Italiasta. Kiinassa oli aluksi pelkkä D614. Tuota uudempia tutkimuksia eri mutaatioiden levinneisyydestä en ole huomannut.
Kesän jälkeen mutaatioita on syntynyt runsaasti. Jutussa COVID mink analysis shows mutations are not dangerous — yet sanotaan mm.: Fonager says researchers in Denmark have sequenced viral samples from 40 mink farms and identified some 170 coronavirus variants. Mikä tällä hetkellä on ihmisillä yleisin ja varsinkin miten tappava se on, on vielä vain ennustettavissa.
Eräs parhaimmista opettajistani muistutti usein KISS-periaatteesta:
KISS-periaate (engl. Keep it simple, Stupid!) on ajatusmalli, joka pyrkii yksinkertaisuuteen.[1][2] Termin alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Jo Albert Einstein muotoili sanonnan ”everything should be made as simple as possible, but no simpler” (Kaikesta pitäisi tehdä niin yksinkertaista kuin mahdollista, mutta ei yksinkertaisempaa). Tämä vastaa KISS-periaatetta. Tämä periaate tunnetaan nimellä Einsteinin hiomakivi, ja sitä käytetään Occamin partaveitsen tarkastelussa.
Tässä vielä DW Newsin klippi mutaatioista. Mukana myös minkit ja Tanska.
KISS-periaate (engl. Keep it simple, Stupid!) on ajatusmalli, joka pyrkii yksinkertaisuuteen.
Hauskaa sinänsä, että nimenomaisesti IT-ala on unohtanut tuon periaatteen.
Varsinkin kunnille ja valtiolle myydään mahdollisimman monimutkaisia systeemejä, jotta rahastamiselle olisi jokin järjellinen peruste.
”Kesän jälkeen mutaatioita on syntynyt runsaasti. Jutussa COVID mink analysis shows mutations are not dangerous — yet sanotaan mm.: Fonager says researchers in Denmark have sequenced viral samples from 40 mink farms and identified some 170 coronavirus variants.”
Jo tämä tekee koronarokotteesta osittain turhan, koska rokotteen antamasta suojasta mutatoituja kantoja vastaan ei ole minkäänlaista varmuutta. Vertailun vuoksi influenssarokote, joka tänä vuonna antaa suojan A- ja B- viruksia vastaan, mutta entä jos tuleekin C ?
Ilmoita asiaton viesti
Tanskan minkit lahdattiin kaikki, mutta muuallakin minkeistä on löytynyt koronaa. Hollannissa muistaakseni lahtaus oli tarhakohtaista, mutta Yhdysvalloissa on tyydytty tiukkaan karanteeniin. Minkeille korona on erityisen vaarallinen. Kuolleisuus pahimmillaan 20 %.
Cluster 5, joka tuon linkitetyn Naturen jutun mukaan olisi todennäköisesti rokotteelle vastustuskykyinen ei kuitenkaan ilmeisesti leviä ihmisestä toiseen. Tanskassa vain 12 löydettyä tapausta.
Koronaa on löytynyt myös tiikereiltä, leijonilta, kissoilta ja koirilta sekä muutamalta muulta eläimeltä, joita en nyt juuri muista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, lisäsin videon mutaatioista.
Ilmoita asiaton viesti
Influenssa C ei aiheuta epidemioita.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/influenssa
Toki sars-cov-2 mutatoituu jatkuvasti, mutta ainakaan vielä ei ole havaittu selvää uutta päätyyppiä. Tästä ”minkkiviruksesta” (kollegan ilmaus) sellaista pelättiin, mutta vissiin selvittiin säikähdyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vahvistuksesta. Minulta tuo ”minkkiviruskin” meni ohi, kun Yhdysvaltojen vaalit oli samoihin aikoihin. Olen melkoisen varma, että seuraamillani Yhdysvaltojen TV-kanavien Youtubeen lataamilla klipeillä asiasta ei ole mitään. Tarkistus: CNN:llä oli, mutta otsikko oli Denmark recommends 15 million mink be killed eikä se kiinnostanut.
Ilmoita asiaton viesti
New Yorkin kammottavia kuolleisuuslukuja osin selittää aivan karmea käytäntö menneen kevään aikana: Jotta sairaaloihin saataisiin tilaa vakavimmille tautitapauksille, lievemmin sairastavia siirrettiin vanhusten hoivakoteihin potemaan tautiaan!
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida fyysikoiden kaavoissa olla typeryyskerrointakaan.
Ruotsissa työnantajat kieltäytyivät keväällä ehdottomasti hankkimasta hoivakotien työntekijöille suojaimia.
Suomessa väitettiin maskien olevan jopa haitallisia. Oliko se jo 1600-luvulla, kun ruttomaskeja alettiin käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta koronan ’tappavuusluku’ on harhaanjohtava käsite.
Itse tappavuuden lisäksi taudista aiheutuvaan kokonaiskuolleisuuteen vaikuttaa suuresti se, että tauti tarttuu niin herkästi, koska aiempaa immuniteettia ei populaatioissa ole lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
IFR:ää eli tartuntakuolleisuutta on käsittääkseni tässä vaiheessa enää mahdoton mitata. Koronan eri mutaatioiden tappavuudesta verrattuna tartuntojen määrään ei ole varmaa tietoa ja vasta-ainetesteillä ei taida saada selville mitataanko mittaushetkeä vähän vai paljon ennen vallinneen mutaation tappavuutta. Vähän vaikea selkeästi selittää, mutta kun muuttujia on paljon, eikä niitä kaikkia tunneta koko mittausperiodilta, ei ole mahdollista saada selville mittaushetken tilannetta.
CFR eli tapauskuolleisuus on paljon helpompi ja se kertoo varsin hyvin miten koronan hoidossa on edistytty ja riskiryhmien suojaamisessa onnistuttu. Siihen ei tosin tarvita lainkaan vaikeita kaavoja. Maikkarin jutussa Suomessa kuolleisuus on vain 0,2 – 0,3, mutta se johtuu ihmisten toimista, ei koronasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tulipa mieleen Suomen rokoteohjema. Voiko olla niin että MPR-rokotusohjelma on suojannut suomalaisia vakavalta tautimuodolta? Kuulemma virusten (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) pinnalla on samankaltaisia rakenteita kuin koronaviruksessa. Ilmeisesti myös influenssarokotus suojaa jonkun verran? Rokotukset herättävät elimistön yleistä immunivastetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon tyyppisiä hypoteesejä on esitetty. Immuunipuolustus koostuu kahdesta osasta. On melko lyhytikäiset vasta-aineet ja T1-solut, jotka oppivat tappamaan viruksia ja niiden muisti säilyy pidempään kuin vasta-aineet.
Asiasta olisi kyllä sen verran näkyvästi uutisoitu, jos varmaa tietoa olisi, että asia olisi yleisessä tiedossa. Joku tutkimus saattaa olla käynnissä, mutta kun koronaa yleensäkin tutkitaan niin paljon, niin kaikille tutkimuksille ei riitä palstatilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo muuten saattaa olla yksi syy Suomen alhaiseen IFR:ään. Myös meidän erikoisella geeniperimällä saattaa olla vaikutusta. Muuttujia on ihan liikaa. Lisäksi Suomen luvut ovat niin alhaiset, että niiden perusteella lasketut tulokset ovat hyvin epätarkkoja.
Yhdysvalloissa luvut ovat suuria ja olen keväästä asti seurannut tilannetta siellä. NYT ja WP ovat kirjoittaneet aiheesta paljon ja esim. WP:llä on jatkuvasti päivittyvä sivu, josta löytyy mm. tartuntamäärät ja kuolemat piirikunnittain ja jopa kaupunginosittain.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hyvä ajoitus. Hesarissa eilen Mpr-rokote antaa suojaa vakavan koronataudin varalle, kertovat uudet tutkimukset
Rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan saa kehon muodostamaan vasta-aineita, joilla on yhteys lievempiin koronaoireisiin. Myös vanhojen koronavirusten kohtaaminen näyttää antavan ristisuojaa.
Ulkomuistista noita vanhoja lieviä koronaviruksia olisi kaksi.
Ilmoita asiaton viesti