Fyysikkojen naurettava koronakuolleisuuslaskelma.

MTV-uutisten juttu Koronaan kuolee 3–5 kertaa influenssaa todennäköisemmin – suomalaistutkija: ”Koronaa on analysoitu enemmän kuin mitään kausi-influenssaa koskaan” oli varsin hauskaa luettavaa ja varsinainen tutkimus, Statistical techniques to estimate the SARS-CoV-2 infection fatality rate, vielä hauskempaa. Tutkimusta kannattaa vain selata eikä lukea. Lähinnä kannattaa kiinnittää huomiota vain käsittämättömiin kaavoihin.

Kirjoitin aiheesta äskettäin otsikolla Miten tappava uusi koronavirus oikeasti on? ja pääsin tulokseen tällä hetkellä vähintään viisinkertainen tavanomaiseen kausi-influenssaan verrattuna käyttäen Yhdysvaltojen tilastoja. Keväällä New Yorkissa tehty serologinen tutkimus ja kolme graafista kuvaajaa olivat ainoat, joita tarvitsin. Yhdysvalloissa koronakriisi on hoidettu niin huonosti, että ei ole suuri ihme, että päädyin suurempaan lukuun kuin ”Tutkimuksen mukaan länsimaissa koronakuolleisuus on keskimäärin 0,4 prosenttia” eli nelinkertainen. Tuo tutkimus on 50-sivuinen ja minun juttuni kuolleisuutta käsittelevä osuus noin kolme sivuinen.

Omassa kirjoituksessani pääidea oli, että tartuntakuolleisuus, IFR, on muuttunut keväästä huomattavasti ja ihmiset voivat siihen omilla toimillaan vaikuttaa. Myös hoidoilla on ollut merkittävä vaikutus, ne puolittivat IFR:n Yhdysvalloissa kesällä. Nyt Euroopan toisen aallon ja Yhdysvaltojen kolmannen tartuntapiikin aikana IFR voi hyvinkin edelleen laskea merkittävästi uusien hoitojen vaikutuksesta.

Lisäksi kaavoissa ei otettu lainkaan huomioon monia merkittäviä seikkoja, joita mainitsin kirjoituksessani. Esimerkiksi seuraavia termejä tutkimuksesta ei löytynyt: ”blood clots”, ”mortality rate”, mutation, treatment, drug.

Koronan eri mutaatiot jätin mainitsematta. Niitä käsitellään toukokuisessa NYT:n jutussa Did a Mutation Turbocharge the Coronavirus? Not Likely, Scientists Say, joka viittaa tutkimukseen  Spike mutation pipeline reveals the emergence of a more transmissible form of SARS-CoV-2.

Herkemmin leviävä mutaatio G614 näyttää lähteneen leviämään Italiasta. Kiinassa oli aluksi pelkkä D614. Tuota uudempia tutkimuksia eri mutaatioiden levinneisyydestä en ole huomannut.

Kesän jälkeen mutaatioita on syntynyt runsaasti. Jutussa COVID mink analysis shows mutations are not dangerous — yet sanotaan mm.: Fonager says researchers in Denmark have sequenced viral samples from 40 mink farms and identified some 170 coronavirus variants. Mikä tällä hetkellä on ihmisillä yleisin ja varsinkin miten tappava se on, on vielä vain ennustettavissa.

Eräs parhaimmista opettajistani muistutti usein KISS-periaatteesta:

KISS-periaate (engl. Keep it simple, Stupid!) on ajatusmalli, joka pyrkii yksinkertaisuuteen.[1][2] Termin alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Jo Albert Einstein muotoili sanonnan ”everything should be made as simple as possible, but no simpler” (Kaikesta pitäisi tehdä niin yksinkertaista kuin mahdollista, mutta ei yksinkertaisempaa). Tämä vastaa KISS-periaatetta. Tämä periaate tunnetaan nimellä Einsteinin hiomakivi, ja sitä käytetään Occamin partaveitsen tarkastelussa.

 

Tässä vielä DW Newsin klippi mutaatioista. Mukana myös minkit ja Tanska.

 

 

 

 

 

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu