Jäähyväiset alkoholille
Aloitetaan pohjalta.
Hemoglobiiniarvoni oli mitattuna alhaisimmillaan 3.5.2021 klo. 21:06 70 g/l, kun miehillä viitearvo on 134 – 167. Aikaisemmin päivällä vielä terveyskeskuksen puolella mitattiin 78 g/l klo. 11:10 ja kun minut oli otettu sairaalaan sisään joskus kuuden aikaan illalla, olin melkein heti saanut pussillisen verta alhaisen hemoglobiinin takia. Sen jälkeen otettiin taas verikoe ja kun hemoglobiini oli vain laskenut lisäverestä huolimatta, minut päätettiin siirtää varmuuden vuoksi TYKSin Turun sairaalaan, koska Salon yksikössä ei ole kirurgian päivystystä öisin. Lisäksi ambulanssimatkan aikana sain toisen pussin verta.
Minä en oikein ymmärtänyt dramatiikkaa. Mitään merkkejä verenvuodosta ei ollut eikä olokaan ollut huonontunut ja minusta oli vähän typerää maata paareilla ihan koko matka, kun kävelykin sujui. No, minulla oli hyvät langattomat kuulokkeet ja vanhassa kännykässä, jota vielä silloin käytin mp3-soittimena, oli noin 2 000 CD-levyn musiikit. Matka alkoi Ahmad Jamalilla ja Turussa musiikki vaihtui Charles Mingusiin. Ne olivat kertausta alustuksena Miles Davisiin, joka oli silloin tuore löytö. Silti jo ambulanssissa ajattelin, että on se niin hienoa, kun on vielä olemassa hyvää musiikkia, jota en ollut aikaisemmin kuunnellut. Oli minulla tablettikin mukana ja sillä katselin yöllä PBS News Houria ja ehkä vielä NBC Nightly Newsiä. Sairaalassa olossa tiesin pahinta olevan pitkästymisen, mutta olin siihen riittävästi varautunut.
Kello 23:39 mitattu B-Hb oli 82 g/l eli kuitenkin hieman noussut. Jälkeenpäin luin, että hemoglobiini laskee iltaa kohden ja nousee rasituksessa tai stressaavassa tilanteessa, kuten aamulla terveyskeskukseen mentäessä ja sitten tietysti laskee illalla osastolla vuodelevossa. Ilman sitä ensimmäistä veripussia B-Hb olisi varmaankin alkanut illalla kuudella. Seuraavana päivänä takaisin Salossa lääkäri totesi kierrolla hemoglobiinistani vain, että kai sellaiseenkin tottuu.
Viimeisin osastolla mitattu B-Hb oli 91 g/l 18.5.2021 07:01 ja se oli tiistai yli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olin tullut maanantaina. Oloani oli kuitenkin enemmän helpottanut painon lasku lähes 30 kiloa avannepussiin valuneen askitesnesteen muodossa kuin lähinnä nimellisesti noussut hemoglobiini. Se lähti paremmin nousuun vasta myöhemmin loppukesällä tiputetun 500 ml ferritiiniliuoksen ansiosta. Viimeisin arvo, 172 g/l, 20.2.2023, on jo yli ohjearvon, mutta pari tuntia heräämisen jälkeen mitattuna sen pitäisikin olla koholla eivätkä noin suuret arvot ole minulla olleet poikkeuksellisia.
Diagnoosi
Se on koko ajan ollut muu tai määrittämätön maksakirroosi, epäily alkoholietiologiasta, mutta kun maksasta ei ole otettu koepalaa, on se vain epäily ja viimeisin ultraäänellä tähystäneen lääkärin kommentti oli marraskuussa 2021 muistaakseni: ”Tämähän näyttää oikeastaan aika hyvältä”. Saman vuoden toukokuussa akuutissa vaiheessa kyseessä oli selvästi maksatulehdus, joka saatiin kuriin antibiooteilla aluksi suoraan suoneen ja uuden ehkäisy askitesnesteen poistolla, mutta maksakirroosi voidaan varmistaa vain koepalalla, jonka ottaminen on turhan radikaali toimenpide.
Eikä sillä tarkalla diagnoosilla ole juurikaan väliä, hoito on kuitenkin sama ja mainittu jo otsikossa. Kun vasta vuodenvaihteessa aloin ihan oikeasti epäillä, että onko minulla ihan ”kunnon” maksakirroosi vai vain pieni maksan vajaatoiminta ja vain huonoa tuuria, että tuli se maksatulehdus, oli suhtautumiseni ehtinyt muuttua niin paljon, että se olisikin ollut hyvää tuuria, kun sain melko aikaisen varoituksen.
Mutta palataan niihin alkureaktioihin, kun minulle alkoi selviämään, mistä on kyse. Aika kuvaavaa oli ensimmäisen illan päivystävän lääkärin ensimmäinen kysymys osastolla: ”Tiedätkö miksi olet täällä?” En muista miten paljon enemmän tai vähemmän kysyvästi vastasin ”Maksakirroosi”, mutta keskustelua siitä ei syntynyt. Netistä ja annetusta Duodecimin jutun monisteesta vahvistui se käsitys, että lääketiede on aika avuton ja neuvoton yleensäkin maksasairauksien kanssa ja parantavaa hoitoa maksakirroosiin ei ole, paitsi elinsiirto. Kun vasta helmikuussa 2022 oli aika ottaa puheeksi elinsiirto, olin jo itsekin arvannut, että maksani oli ihan liian hyvässä kunnossa siihen ja seuraavaa estettä eli jo 60 vuoden ikää ei tarvinnut edes miettiä. Mutta sairaalasta päästessäni en sitä vielä tiennyt, oli vain yleinen käytäntö, että elinsiirtoa voidaan harkita puolen vuoden juomattomuuden kuluttua ja ultrassa ei kai tilanne vielä nähnyt kunnolla, kun oli askitesnestettä runsaasti ja maksa tulehtunut.
Se tietysti harmitti, että vain runsas vuosi aiemmin olin käynyt terveystarkastuksessa ja verikokeissa ns. maksa-arvot eivät hälyyttäneet, mutta se kirjallisuuden mukaan ei ole mitenkään epätavallista ja maksakirroosin saamisen mahdollisuutta on hyvin vaikea ennustaa, se on kuin arpapeliä eikä alkoholi ole ainoa syy, vaikka onkin merkittävin. Duodecimin Terveyskirjaston artikkelissa Maksakirroosi hoitoa käsittelevä luku päättyy kappaleeseen:
”Maksakirroosi on vakava sairaus. Siinä vaiheessa, kun vatsaonteloon on kehittynyt nestettä, kirroosipotilaista melkein puolet kuolee vuoden kuluessa.”
Siis vain runsaassa vuodessa ennuste oli muuttunut, ”ei vaaran merkkejä” tilasta melkein 50-prosenttiseen kuolemanvaaraan vuoden kuluessa!
Addiktio?
Eräs ongelma, joka leimaa suomalaista keskustelua alkoholin aiheuttamista sairauksista on se, että kaikki leimataan alkoholisteiksi ja mitään toivoa ei ole, jos ei tule uskoon, joku nainen ei ota ristikseen tai ei pääse hoitoon. Varmaankin kaikilla alkoholia runsaasti käyttävillä on jonkinlainen psyykkinen riippuvuus, sanotaan sitä vaikka tapariippuvuudeksi ja alkoholin jättäminen edellyttää jonkinlaista elämäntapamuutosta. Kuinka vaikea se muutos on, riippuu tietysti tilanteesta ja myös omasta harjaantumisesta mukautua muutokseen ja muokata sitä tilanteen ja oman edun mukaan. Minä asennoiduin muutokseen tietysti mahdollisuutena. If life gives you lemons, make lemonade.
Jos psyykkisen addiktion suhteen ihmiset ovat melkoisen tasavertaisia ainakin mahdollisuuksien suhteen, ei fyysisen riippuvuuden suhteen näin ilmeisesti ole. Minulle ei vaikuta tulevan aineen poistumisen jälkeisiä riippuvuusoireita juuri mistään aineesta ja kun laskuhumala on minullekin melkoisen ikävä olotila, en oikein osaa vieläkään tunnistaa varsinaista krapulaa. Nikotiinin kanssa sama juttu siten puhtaampana, että kun siitä ei tule laskuhumalan tapaisia oireita, niin ei ole mitään varmuudella tunnistettavia oireita.
Sitten oli vielä kolmas syy, miksi tiesin, että en tarvinnut apua alkoholin käytön lopettamisessa – olin tehnyt sen jo aikaisemminkin, noin vuodesta 1984 noin vuoteen 1998 ja silloin uudelleen aloittaminen ei ollut retkahdus vaan hyvin loiva luisu. Näin jälkiviisaana voisi todeta, että 23-vuotiaana en ollut vielä ehtinyt saada riittävästi huonoja kokemuksia alkoholista loppuelämäksi, mutta 14 vuotta silloin arvioituna varmaan näytti melkein koko loppuelämältä, toisaalta silloin ei ollut hengenvaaralla pakottavaa syytä, kuten nyt on.
Olen miettinyt ja kirjoittanutkin tätä kirjoitusta pitkään ja samalla seurannut, mitä lehdissä aiheesta kirjoitellaan. Viimeisin kiteyttää hyvin:
”Tiedän, että jokaisen alkoholistin tarina on erilainen ja suurimmalle osalle absolutismi on ainoa vaihtoehto. Kontrolloitu alkoholinkäyttö on paljon vaikeampaa kuin täyskieltäytyminen.” (HS 2.3.2023 Herätys, vain tilaajille).
Julkaisun viivästämiseen voi pitää tekosyynä sitä, että yritin löytää jotain tapaa auttaa tai neuvoa muita, mutta tärkein syy oli odottaa toipumisen päättymistä, jona pidin hemoglobiiniarvon nousua normaalille viitearvojen ylärajalle ja viikkoa myöhemmin, 27.2.2023, tehtyä gastroskopiaa ja juttelua lääkärin kanssa.
Entäs sitten?
Vaikka minulle lopettaminen tai absolutismi oli helppoa, vaati se kuitenkin herätyksen ja maksatulehdus sekä sen jälkeisen juomisen aiheuttama kuolemanvaara olivat ihan riittäviä minulle. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi tietysti ollut hyvä rajoittaa aikaisemmin, mutta en minä kaipaa edes alkoholijuomien makuja, niitä olisi kyllä tarjolla ilmankin, mutta en ole niitä käyttänyt paitsi ruismaltaita leivän leivonnassa.
Gastroskopiassa ei tehty toimenpidettä 27.2.2023, kun sille ei ollut enää tarvetta eikä ehkä hyvinvointialueen aloituksen vuoksi tekemättä jääneellä maksan alueen ultraäänitutkimuksellakaan ole enää muuta tarkoitusta kuin seuloa maksasyöpää ja se pitäisi tehdä peräti puolen vuoden välein, kun vuosi sitten saman lääkärin mielestä kerran vuodessa riittäisi. Kahdelle lääkkeelle on vielä yli vuodeksi resepti, mutta kun ne ovat lähinnä estolääkkeitä, ei niiden vaikutusta kai pitäisikään huomata. Lisäksi sairaalassa ollessani minusta tutkittiin varmaankin kaikki, mikä olisi voinut vaurioitua alkoholista, sydän ja alavatsa ulträänellä, sydänkäyrä, alavatsan TT-kuvaus, ruuansulatuskanaviston tähystys ylä- ja alakautta sekä verestä paljon ja usein kokeita. Keuhkotkin röntgen-kuvattiin alussa hengästymisen syyn seulomiseksi. Omakannassa tutkimustulokset ovat lääkärien salakielellä, mutta ilmeisesti mitään kovin erikoista ei löytynyt, joten jäljelle jää vain merkittävästi kohonnut maksasyövän riski.
Minä taidan siis olla ikäistäni keskimäärin paremmassa kunnossa, kun tutkimuksissa ei löytynyt mitään ja aika harva on tutkittu yhtä tarkkaan. Hesarin kuukausiliitteessä oli 4.3. julkaistu juttu ”Lisävuosia jaossa Elämme pidempään kuin luulimme, kertoo uusin ennuste”, jonka mukaan ikäiselläni olisi vielä päälle 26 vuotta elinaikaa ja eläisin yli 87-vuotiaaksi. Kun tutkimustulokset ottaa huomioon, voisivat luvut olla hyvinkin pyöreät 30 ja 90. Se laittaa miettimään elämää vähän toisin kuin ennen. Ei tule alkoholia ikävä.
Niin kauan, kun maksa toimii kunnolla, alkoholin käyttö nostaa maksa-arvoja. Sitten kun ne alkavat laskea, se voi olla merkki maksan toiminnan todellisesta heikkenemisestä, vaikka näennäisesti voidaan tulkita hyväksi merkiksi. Pahasti vaurioitunut maksa ei siis pysty maksaentsyymejäkään enää valmistamaan kunnolla.
Raitista kevättä!
Ilmoita asiaton viesti
”… kun ne alkavat laskea, se voi olla merkki maksan toiminnan todellisesta heikkenemisestä…”
– Epämiellyttävä ajatus. Maksa olisi heittänyt hanskat tiskiin: ”Pohja se o miukii säkissäi!”
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi että minulta on otettu verikokeita keväisin 2016, 2018 ja 2020, mutta 2018 oli suppea eikä yhdessäkään ollut hälyyttäviä arvoja, muistaisin terveydenhoitajan/lääkärin sanoneen että ovat hieman koholla.
En sitten tiedä kuinka taajaan kokeita olisi syytä ottaa ja olisiko niillä siltikään riittävää herättävää vaikutusta.
Sekin jäi korostamatta, että toukokuussa 2021 oltiin jo vuosi eletty koronan rajoitusten kanssa, mutta pitkiä putkia ei rajoittanut juuri mikään. Taisi olla useampikin kuukausi silloin mennyt putkessa.
Ihmeellisintä 13.2.2020 kokeissa on B-Hb arvo 162 g/l, joka on hyvä ja toukokuun 2021 alimmasta 70 g/l arvosta nousu takaisin samalle tasolle kesti kauemmin. 14.6.2022 B-Hb oli 153 g/l .
Ilmoita asiaton viesti
Psyykkisen alkoholi- addiktion vallassa olevien ”Viinit ruokakauppaan” – kampanja osoittaa, että blogin sanomalle on tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta italiailaiset elävät keskimäärin maailman 14. vanhimmiksi, espanjalaiset maailman 18. vanhimmiksi, ranskalaiset maailman 19. vanhimmiksi kun taas suomalaiset maailman 38. vanhimmiksi.
https://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_02_02_andorra.html
Ilmoita asiaton viesti
Muuttujia on aika paljon muitakin kuin viinin juonti. Kuinkahan kauan nuo etelämaalaiset oikein eläisivätkään jos jättäisivät viinin pois?
Ilmoita asiaton viesti
Että vedätkö mutkat suoriksi ja väität, että alkoholi pidentää heillä ikää?
Alkoholin haitallisista terveysvaikutuksista on maailmassa laajaa keskustelua. Silmiini osui kommentistasi esimerkiksi Ranska. Siellä terveysviranomaiset ovat huolestuneita malliin: ”Excessive alcohol consumption is the leading cause of liver diseases in Western countries, especially in France”. Vapaasti käännettynä: ”Ylenmääräinen alkoholin kulutus on maksasairauksien pääsyy länsimaissa, erityisesti Ranskassa”.
Henkilökohtaisesti en askartele alkoholin mahdollisten haittojen kanssa sen kummemmin, mutta ”ottaa päähän” tuon viinikampanjan epärehellisyys.
Ilmoita asiaton viesti
En vedä mutkia suoriksi, vaan oikeastaan sinä vedät, kun tulkitset minun esittävän, että viinin juonti pidentää ikää.
Esitin vain tilaston, joka todistaa, ettei päivittäinen viininjuonti tai viinien myyminen ruokakaupoissa välttämättä aiheuta eliniän selkeää lyhenemistäkään verrokkipopulaatioihin verrattuna.
Toki alkoholi on suurin syy maksasairauksiin, mutta suurin osa ihmisistä, jotka viiniä päivittäin käyttävät, eivät silti saa niitä maksasairauksia. Lisäksi on ymmärrettävä, että kun ylenpalttinen tyydyttämättömien rasvojen nauttiminen itäsuomalaisessa ruokavaliossa aikoinaan aiheutti keskimääräistä elinikää alentavan suuren määrän sydän- ja sepelvaltimosairauksia, niin ei siitäkään tehty sellaista johtopäätöstä, että kyseiset ravintoaineet pitäisi kieltää tai asettaa myyntiin vain valtion omistamiin kauppoihin.
Itse asiassa muistan 70-luvulta tilanteen, jossa pyrittiin kartoittamaan ruokavalioiden merkitystä elimistölle vertaistutkimuksella, jossa italialainen ryhmä ihmisiä olisi pantu syömään kolmeksi kuukaudeksi pohjoiskarajalaista dieettiä ja pohjoiskarjalainen ryhmä puolestaan italialaisittain. Kyseinen tutkimus jäi tekemättä, koska Firenzen yliopiston professori oli sitä mieltä, että tuo pohjoiskarjalainen ruokavalio on aivan liian epäterveellistä kolmeksi kuukaudeksi nautittavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Viestinnästäsi huokuu jollain tavoin, ettet ole ollut alkoholisti etkä välttämättä kovin selkeästi suurkuluttajakaan, vaan olet kuulunut sellaiseen ihmiskategoriaan, jonka elimistö ei siedä normaalilla tavalla alkoholia.
Lukuisat ihmiset potevat esimerkiksi laktoosi-intoleranssia tai gluteeniallergiaa, mutta ei juuri kukaan demonisoi maitoa tai vehnäjauhoa siitä syystä. Jos ei elimistö jotain ainesosaa siedä syystä tai toisesta, niin toki kohtalona on sitten elää sellaista ilman.
Tuskimpa kukaan ajattelee, että Englannin edellinen kuningatar Elisabeth II kuoli jo 96-vuotiaana siksi, että otti päivittäin paukkuja.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä olin varsinainen suurkuluttaja ja aika pitkälti sen takia, että elimistö kesti hyvin tai osasin minimoida haittavaikutukset. Juicen kertoma oli tuttua, ei tule enää humalaan ja (askites-)nestettä kertyi kehoon melkein 30 litraa. https://www.youtube.com/watch?v=9UBgofOvrz0 Neil Hardwick show vieraana Juice, Irwin ja Vexi Salmi (1989).
Maksan kestokyky on taas sitten eri asia. Se ei kovin paljon etukäteen valittele ja minä taas uskoin jo ensimmäistä selvää varoitusta. Aluksi olin sitä mieltä, että minulle olisi sattunut tavallista herkempi maksa, mutta kun ei se niin pahasti ollut kärsinyt, niin en sitten enää tiedä. Se nyt ainakin on hyvä, että se varoitus tuli aika aikaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopalainen jatkuva alkoholijuomien pikkulipittämen on terveydelle vahingollisempaa, kuin suomalainen kertakaatokänni, joka usein ei toistu.
Maksa pystyy palautumaan, kun se saa riittävästi aikaa ilman viinaa.
Kirroosi on pysyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirroosia ei välttämättä saa päivittäisestä alkohlin nauttimisesta, vaan silloinkin määrän pitää ylittää tietty kriittinen raja. Varsinaisissa viinikulttuurin maissa tuota kriittistä rajaa ei useinmiten ylitetä. Esimerkiksi Ranskassa on nykyään tilastojen mukaan maksakirroosi miehillä kuolinsyynä 28,1 kuolemassa sataatuhatta kuolemaa kohden ja Suomessa puolestaan 28,7 kuolemassa sataatuhatta kuolemaa kohden.
Rajun kännin vetäminen puolestaan aiheuttaa runsaasti onnettomuuskuolemia ja tapaturmia, persoonallisuushäiriöön rinnastettavissa olevia väkivaltakäyttäytymismuotoja, läheisten ihmisten ahdistuneisuutta j.n.e. Lisäksi kuolemaan johtava haimatulhdus on usein seurausta rajusta viinan kertajuomisesta. Viinikulttuurin maissa on ”default” -oletuksena, että alkoholia ei nautita humalan saamiseksi. Toki sielläkin on poikkeuksia ja normi-ihmisetkin saattavat pitää kosteita bileitä, mutta ei kovin usein eikä alkoholi niissäkään yhteyksissä ole se pääasia.
Ilmoita asiaton viesti
”Liki kolmanneksella ranskalaisista on alkoholiongelma – ”sivistyneen alkoholinkäytön mallimaassa” juodaan enemmän kuin Suomessa”
https://suomenkuvalehti.fi/ulkomaat/liki-kolmanneksella-ranskalaisista-on-alkoholiongelma-sivistyneen-alkoholinkayton-mallimaassa-juodaan-enemman-kuin-suomessa/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo riippuu siitä miten ”ongelma” määritellään. Ranskan kohdalla se ei tarkoita sosiaalista ongelmaa, potkuja työstä, linnareissuja, puukottamisia t.m.s., vaan lähinnä sitä, että he juovat joka päivä.
Suomalaiset otsikoivat sen ongelmaksi – eivät ranskalaiset välttämättä itse.
WHO:n infopaketista lainattua:
”Ranskassa moni juo, mutta pienempiä määriä.
Perinteisistä viinimaista puolestaan Ranska on kulttuuriltaan hyvin erilainen kuin Italia. Alkoholin kokonaiskulutus on Ranskassa Suomen lukemissa, mutta juotu määrä jakautuu väestön kesken tasaisemmin. Raittiita ranskalaisia on vähän, mutta ne jotka juovat, juovat vähemmän kuin suomalaiset. Ranskalaisten
ruokaviinikulttuuri tuottaa vähemmän haittoja kuin suomalainen, mutta ranskalaisille tyypillinen juomatapa aiheuttaa paljon maksakirrooseja. Kirroositilastoissa ranskalaiset ovat perinteisesti kärkisijoilla meidän suomalaisten kanssa.”
https://ehyt.fi/wp-content/uploads/2020/07/Alkoholikulttuurien-erot-WHOn-maaprofiilit-2015.pdf
Ilmoita asiaton viesti
On myös toinen ilmiö alkoholin lisäksi joka rasittaa maksaa. Fruktoosia ei elimistö pysty pilkkomaan kuin maksassa. Jos sitä tulee liikaa, se varastoituu maksaan odottamaan vuoroaan. Rasvamaksa syntyy paitsi alkoholista, myös fruktoosin liikasaannista.
Ilmoita asiaton viesti
Fruktoosia ei mainita lainkaan Duodecimin artikkelissa.
”Maksakirroosin syyt
Maksakirroosia aiheuttavat pitkäaikainen runsas alkoholin käyttö, vyötärölihavuuden aiheuttama rasvamaksa, maksan virustulehdukset, erityisesti C-hepatiitti ja tietyt autoimmuunitaudit. ”
Kun uudelta Bingiltä kysyy ”Is there a connection between fructose and liver chirrosis”, se vastaa Kyllä 2 lähteen mukaan ja myös Google nosti USA:n THL:n, NIH:n artikkelin How high fructose intake may trigger fatty liver disease, https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-high-fructose-intake-may-trigger-fatty-liver-disease julkaistu September 15, 2020.
Ari Melber on kaivellut hieman toisen kroonisen valehtelijan historiaa, mutta ei hänkään osaa vastata Tucker Carlsonin itse esittämään kysymykseen: https://youtu.be/9WXGs2PKZ4I?t=678
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitus on rakennettu hemoglobiinin ympärille, vaikka sen aiheena on käytännössä ”maksa alkoholin armoilla”. Mikä oli kirjoittajan käyttötahti annoksina per viikko?
Alkoholi puree todella moneen muuhunkin kohteeseen kuin maksaan. Jossain on tietysti aina se heikoin lenkki, yksilökohtaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Hemoglobiinista tuli mielestäni hyvä indikaattori toipumiselle ja se on ollut minulla koko aikuisiän korkea, usein jopa yli viitearvojen. En maininnut mittaustulosten puutteen takia sitä, että olin aika useasti aikaisemminkin huomannut hengästyväni hyvin vähästä, kun olin lopettanut juomisen, mutta kun se oli aina helpottanut melkoisen nopeasti, niin en sitä lähtenyt selvittämään tarkemmin.
Se kohde, johon alkoholi minulla ei purrut, oli lompakko. Päiväannos oli noin 4 litraa itse tehtyä viiniä, joko 9 tai 11 prosenttista ja sen litrahinta oli noin euro. Käymisastioihin mahtui 25 litraa, joten yksi erä riitti suurinpiirtein viikoksi. Astioita oli 5 ja erä valmistui noin kolmessa viikossa, joten juotavaa oli aina, jos vain oli laittanut sitä tulemaan. Terveellisemmät vaihtoehdot olivat niin paljon kalliimpia, että niihin ”sortuminen” aina harmitti.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltämättä runsas päivannos. Uumoilin ylempänä, ettet olisi niitä kaikkein rajuimpia dokaajia ollut, mutta tuollaista neljän litran päivittäistä viiniannosta ei moni pysty enää ylittämään. Kun aiemmin viittasin viinikulttuurin maihin, niin tyypillinen keskivertokansalaisen päiväannos on 0,2 – 0,4 L.
Ilmoita asiaton viesti