Koronan aikainen havaitseminen ja hoito

Koronan leviämisen rajoittamiseksi käytetyt keinot ovat toistaiseksi olleet suurelta osin lähinnä keskiaikaisia. Onneksi meillä on älylaitteita ja Oulussa kehitetty Õura-älysormus on ilman erillistä ohjelmistopäivitystä todennäköisesti estänyt useita koronatartuntoja. Asiasta uutisoi YLE ja alla keskeiset kohdat:

”Kun mies heräsi torstaiaamuna, älysormus kertoi hänen vireystasonsa olevan alhainen. Se puolestaan johtui yhdellä asteella kohonneesta ruumiinlämmöstä.

Hollmén ei tuntenut itseään lainkaan sairaaksi. Siitä huolimatta hän soitti varmuuden vuoksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan kysyäkseen toimintaohjeita. Olihan hän hiljattain ollut laskettelulomalla Itävallan Tirolissa, joka sittemmin julistettiin epidemia-alueeksi.

Miehelle tehtiin koronavirustesti, jonka tulos oli positiivinen.”

Koko juttu: Kaarinalainen Petri Hollmén sai koronatartunnan: Älysormus herätti epäilyksen tartunnasta. Hollménin blogista löytyy tieto, että seuraavana päivänä hänen lämpönsä oli laskenut 36,5 asteeseen eikä hänelle tullut mitään muita oireita. Ilman älysormusta hän olisi voinut levittää virusta ilman, että kukaan olisi koskaan saanut tietää siitä. Tämä on tietysti vain yksittäistapaus. YLE:n jutussa Voisiko suomalainen älysormus havaita koronan merkit jo ennen kuin tartuntaa osaa epäilläkään? Lääkäri ei usko, maailmalla asiaa selvitetään kerrotaan tutkimuksesta, jossa vain reilulla 40 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista potilaista oli hoidon alussa kuumetta. Koronan oireista kuume on kuitenkin yleisin, muistaakseni 86 prosentilla potilaista on sitä jossain vaiheessa.

Õura on kuitenkin kallis, eräässä verkkokaupassa hinta oli 314 €. Jos halutaan mitata pelkkää ruumiinlämpöä, on infrapunalämpömittari nopea ja vaivaton.

Tuokaan ei ole ihan halpa. Lisäksi sen mitta-alue on pieni, joten se ei ole samaan tapaan monikäyttöinen kuten halvemmat teollisuuskäyttöön tarkoitetut ovat. Ne taas ovat aivan liian epätarkkoja kuumeen mittaamiseen. Mittausetäisyys on 3 – 5 cm, tarkkuus tyypillisesti +/- 0,2°C ja mittausaika alle 5 sekuntia. Yleisötilaisuuksissa, paikoissa joissa muutenkin on vartijat ja tietysti poliisilla tuo olisi aika välttämätön.

Termokromaattinen kuumeentunnistin

Minulla on kovin hatara muistikuva tuosta jo kesäkuussa 1980 vanhentuneesta kuumeentunnistimesta. Muistaisin että niitä olisi jaettu ilmaiseksi apteekissa. Myyntitiskillä oli kulho, josta niitä sai ottaa vapaasti. Kai 70-luvullakin oli joku tavallista pahempi influenssaepidemia. Myös influenssat tarttuvat oireettomilta eikä korona muutenkaan juuri poikkea niistä. Tärkeimmät erot ovat 10 – 20 -kertainen kuolleisuus ja noin kaksinkertainen leviävyys.

Kuumeentunnistimessa tärkein ominaisuus on helppous ja nopeus. Ilmaisinpintojen väri muuttuu muutamassa sekunnissa ja kun värimuutos on liukuva, näkee värin pysymisestä samana sen, että mittaus on valmis. Minä olen mitannut kyynärtaipeesta, koska se on riittävän tarkka ja silloin ei tarvita peiliä tai toista ihmistä, kuten oikeaoppisesti otsalta mitattaessa.

Kuvassa on myös tavallinen kuumemittari. Tilasin sen Kiinasta parilla eurolla pian tämän koronapandemian saavuttua Suomeen. Vaikka sekin on aika nopea, niin ei sitä viitsisi joka aamu käyttää. Kuumeentunnistinta viitsii. Jos se ”hälyttää”, on tarkemmalle mittaukselle aikaa ja motivaatiota.

Koska tuo kuvassa oleva on jo vanhentunut, tein ostoksia Kiinasta:

Tilasin samantien 3, hinta postikuluineen 1,31 €. Tukkuhinta noille lienee aika mitätön. Arvelen 70-luvulla saamani mittarin olleen apteekin PR-kampanjaa. Olisi hyvä idea nytkin. Isosta rahasummasta ei voi olla kyse. Vaikka sillä saataisiin seulottua vain 40 % oireettomista koronan levittäjistä, on sekin paljon ja alentaisi merkittävästi R0-arvoa.

 

Kasvomaskit

Koronan torjunnassa pitäisi käyttää kaikkia keinoja. Alla esiintyy Yhdysvaltain armeijan korkein lääkintäupseeri, Surgeon General Vice Admiral Jerome Adams.

https://www.youtube.com/watch?v=tPx1yqvJgf4

 

Koronan varhainen hoito

Jo pitkään koronan hoitoon kokeilluista lääkeistä lupaavimmalta on vaikuttanut Favipiravir. Sitä on testattu useassa maassa, mutta yleensä mainitaan kaksi Kiinassa tehtyä koetta. Niistä toista referoitiin Lääkärilehdessä seuraavasti (Avigan on favipiravirin kauppanimike):

”Kiinalaistutkimuksen perusteella Avigan-lääkettä saaneet potilaiden oireet helpottivat lyhyessä ajassa. Virukset katosivat lääkettä saaneiden elimistöstä keskimäärin 4 vuorokaudessa, kun verrokkiryhmässä siinä kesti 11 vuorokautta. Samalla keuhkokuumeen oireet katosivat lääkettä saaneiden joukossa ilman merkittäviä sivuvaikutuksia.”

Favipiravir on siitä mukava, että se on geneerinen eli rinnakkaislääke. Ilmeisesti favipiravir-hoidon aloittamisajankohdalla on suurikin merkitys. Mitä aikaisemmin se aloitetaan, sen parempi tulos.

Toinen lupaavalta vaikuttava lääke on Remdesivir. Melko äskettäin julkisuuteen vuoti epäonnistuneen testin tulokset, mutta nyt Wikipedia sanoo:

”As of April 2020, remdesivir was viewed as the most likely promising treatment for COVID-19 by Johns Hopkins University. On the 29th of April a study by the US National Institute of Allergy and Infectious Diseases was announced to show an hastened recovery and a possible decrease in mortality rate[2]. Previously data from one randomized controlled trial was released early in error and before peer review; it did not show improvement. Gilead Sciences stated that due to low enrollment the study was halted while a non-associated researcher stated it does mean if there is any benefit, then that benefit will be small.”

Minulla oli aikaisemmin se käsitys, että remdesivir olisi tehokkaampi kuin favipiravir koronan myöhäisemmässä vaiheessa, mutta näin ei ehkä ole.

Ilta-Sanomat: Yhdysvalloissa lupaavia tuloksia kokeellisesta lääkkeestä koronapotilaiden hoitoon

Suomessakin tehdään koronaan liittyvää lääketutkimusta kertoi Lääkärilehti eilen. Pienoinen pettymys oli, että toinen tutkituista lääkkeistä on selvästi haitallinen hydroksiklorokiini. Se toinen on remdesivir.

Kaikki testattavat koronalääkkeet on listattu Wikipediassa.

 

Testaus, testaus, testaus

Detroit on eräs pahimmin koronasta kärsineistä kaupungeista Yhdysvalloissa. Waynen piirikunnassa, jossa Detroit sijaitsee, koronakuolleisuus on 955/milj. kun Euroopassa pahiten kärsineessä maassa, Belgiassa se on ”vain” 647/milj. Detroit on kuitenkin oikealla tiellä massiivisella testauksella, joka aloitettiin vanhusten hoitokodeista ja viime torstaina kaikki asukit ja henkilökunta piti olla testattu. Detroitin pormestarin tiedotustilaisuus 29.4. jossa kerrotaan, että hoitolaitoksissa testausta jatketaan ja joka aamu rakennustyöläisten lämpö mitataan, vastataan kysymyksiin koronan oireista, kädet pestään ja käytetään suojaimia.

Abbott on tuomassa markkinoille vieläkin nopeampia pikatestejä. Detroitissa käytetyt antavat tuloksen 15 minuutissa ja niiden tarkkuus on 90 %. Uusi Abbottin testi antaa tuloksen 5 minuutissa ja kittien tuotantomäärä pitäisi nousta 20 miljoonaan kuukaudessa kesäkuusta lähtien.

Myös koirien käyttöä koronan tunnistukseen tutkitaan. Washington Post: Dogs are being trained to sniff out coronavirus cases Samanlaisesta kokeesta kokeesta kertoi jo 27.4. London School of Hygiene & Tropical Medicine

Suomen valitsema linja on hyvä. Koko ajan koronasta tiedetään enemmän, lääkkeet vaikuttavat lupaavilta, testaus kehittyy, suojaimia tulee enemmän markkinoille ja rokotteita kehitetään huimaa vauhtia. The Economic Times: Covid-19 vaccine by September? Oxford Group leaps ahead Syyskuussa ensimmäiset muutama miljoonaa rokoteannosta!

 

30.4. Politiikkaa vai koronavirustiedotusta

Trumpin tiedotustilaisuudet koronaviruksesta ovat selvästi olleet hänen vaalitilaisuuksiaan. Vastuun toimista hän on työntänyt paikallishallinnoille, kuvernööreille ja pormestareille, tehkää työt, minä kerään kunnian. Seurauksena on ollut, että yhä harvempi on ollut kiinnostunut presidenttiä huonosti näyttelevän pellen sekoiluista ja on sen sijaan alkanut seuraamaan tiedotustilaisuuksia, joissa kerrotaan, mitä koronan vastaisen taistelun etulinjoissa tapahtuu. Suosituimpia ovat olleet New Yorkin osavaltion kuvernöörin Andrew Cuomon tiedotustilaisuudet. Siellä on järistyksen episentrumi. Myös Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on erittäin hyvä esiintyjä. Molemmat tietysti demokraatteja. Nyt Trump on lopettanut tiedotustilaisuutensa varmaankin katsojien vähyyden takia ja ehkä hänkin jo tajuaa, että ei hän koskaan johtanut taistelua koronaa vastaan. Pienoinen myrsky alkoi senaatin rebuklikaanien puhemiehen lausunnosta, No blue state bailout, tarkoittaen ei avustusta osavaltioille koronan takia. Sen sijaan hän ehdotti lainsäädännön mukaan mahdotonta osavaltioiden konkurssia. NYT:ssä 23.4. McConnell to Every State: Drop Dead. Aiheesta on kirjoitettu paljon muitakin juttuja, mm. WP 24.4. McConnell takes flak after suggesting bankruptcy for states rather than bailouts. Tämä sen jälkeen, kun Andrew Cuomo oli kritisoinut McConnellia 23.4. tiedotustilaisuudessaan ja nyt jälleen 29.4. Video alkaa poliittisesta osuudella. Sitä ennen Cuomo antaa lyhyen tilannekatsauksen ja selittää edellytykset rajoitusten purkamiselle.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu