Koronan brasilialainen variantti tappaa nuoria, tarttuu myös koronan sairastaneisiin ja rokotettuihin, on tarttuvampi ja tappavampi

Uusi koronavirus on ollut melko vakaa. Italiasta leviämään lähtenyt D614G oli varmastikin herkemmin leviävä kuin alkuperäinen D614, koska melko nopeasti syrjäytti sen. Nyt nopeasti leviävä brittivariantti on tiettävästi taas vain herkemmin leviävä, mutta nykyiset rokotteet tehoavat siihen. Rokotustason tavoitetta joudutaan todennäköisesti nostamaan lähemmäs 80 prosenttiin nykyisestä, mutta sen ei pitäisi olla suuri ongelma.

CNN:n uutisklippi vaikuttaa perustuvan pitkälti The Guardianin juttuun Spreading faster, hitting harder – why young Brazilians are dying of Covid, mutta lisäksi siinä on paikallisen asiantuntijan haastattelu ja uutiskuvaa. CNN itse ei ole tehnyt aiheesta tekstijuttua ainakaan vielä.

The Guardianin jutun alussa on aika vahvaa tekstiä:

”.. the nightmares persist.

In them the 31-year-old father relives the spine-chilling scenes he witnessed as his Covid-hit body battled for survival in a Rio ICU. The six-month-old baby who appeared to be suffocating right next to him. The man urinating blood after his kidneys failed. The unnerving bleep-bleep-bleep of machines warning doctors that yet another life was on the line.

“It was agony. When you closed your eyes – God forgive me – but it was as if you were in hell,” said Castro, a systems analyst and devout Christian who fell ill in early March as Brazil was thrust into the deadliest month of a coronavirus disaster that has killed more than 365,000 people.

“I saw everything in there. Children, adults, young people, bodybuilders – the lot. All of them going through the same thing,” Castro recalled, rubbishing the idea that only elderly people were in danger. “If you’re a human being you’re at risk,” he said. “This disease is a total game of Russian roulette.”

Joitakin nostoja

  • Tehohoitopotilaiden keski-ikä on alle 40 vuotta.
  • Tehohoitopotilaista kuolee 7 kymmenestä, Manausissa 9. Ruotsissa viime vuoden kevään lopulla vastaava luku oli 2.
  • Brasiliassa on kuollut jo 1 300 lasta, viime vuonna 1 000,  kun USA:ssa lapsia kuoli vain 43.
  • Helmikuun 2020 ja 15.3.2021 välillä koronaan kuoli vähintään 852 alle kymmenvuotiasta, joista 518 oli alle vuoden ikäisiä vauvoja.

BBC:n jutussa Why are so many babies dying of Covid-19 in Brazil? on lisää lasten kuolleisuudesta.

Voi Manaus

London Imperial Collegen uutisartikkelin More transmissible and evasive SARS-CoV-2 variant growing rapidly in Brazil pohjana oleva tutkimusartikkeli Genomics and epidemiology of the P.1 SARS-CoV-2 lineage in Manaus, Brazil julkaistiin pari päivää sitten vertaisarvioituna Science-lehdessä. Uudempi tutkimus perustuu vanhempaan vasta-ainetutkimukseen, joka tehtiin luovutetuista veristä. Sen perusteella tilastollisesti 76 % Manauslaisista oli sairastanut koronan viime vuoden lokakuussa. Joulukuussa 2020 julkaistiin uutisartikkeli Three quarters of Brazilian Amazon have been infected with COVID-19 since March.

Viime keväällä Amazonasin osavaltion pääkaupungin Manausin terveydenhoito romahti. Erityisesti hapesta oli pulaa ja kun sinne ei ole teitä maan muista osista, oli sen toimittaminen sinne hankalaa. P.1-variantti alkoi leviämään Manausissa jo viime vuoden marraskuussa, kätevästi heti vasta-ainetutkimuksen tuloksen jälkeen. Suomessa on tällä hetkellä tavoitteena rokottaa 70 % yli 18-vuotiaista ja sillä pitäisi syntyä laumasuoja. Ja alaikäisethän ei kuole koronaan. Manausissa on kuitenkin taas sama tilanne kuin vuosi sitten. Sairaalat täynnä ja happi loppu. Se tietysti nostaa kuolleisuutta, kun terveydenhuolto romahtaa.

Koska Manausin vasta-ainetutkimuksen tulos oli tilastollinen, on uudelleen sairastumisen mahdollisuus myös laskettava ja tutkimuksessa tulokseksi saatiin 25 – 61 %. Manaus on aika erikoinen paikka koronan suhteen, joten P.1-variantin 1,7 – 2,4-kertaa suurempaa tarttuvuutta en pitäisi erityisen luotettavana. Suojaako aiempi sairastuminen vakavalta taudin muodolta ja mikä merkitys vasta-aineiden määrällä on, ovat kysymyksiä, jotka jäävät avoimeksi. Vasta-aineethan poistuvat ajan myötä, mutta koronan osalta niistä tiedetään toistaiseksi vain, että rokotteiden teho kestää ainakin puoli vuotta.

Mitä brasilialaisesta ja eteläafrikkalaisesta variantista tiedetään?

Brasilialaisesta ei liene suomeksi juuri mitään, mutta englanniksi löytyy vaikkapa The Guardianin Brazilian Covid variant: what do we know about P1? Siinä lainataan brasilialaisen arvostetun tutkimuskeskuksen, Fiocruzin epidemiologistia, Jesem Orellanaa, joka sanoi, että epidemiansa takia Brazilia on uhka ihmiskunnalle.

Hesarin vain tilaajille juttu Etelä-Afrikan virusmuunnos yleistyy Suomessakin – Mitä se tarkoittaa rokotusten kannalta? keskittyy vain eteläafrikkalaiseen, mutta se usein niputetaan brasilialaisen kanssa yhteen niiden samojen piirteiden takia.

Brasilian käyrät ovat aika erikoiset. Niissä maissa, joita olen seurannut, on kuolleiden osuus tartunnan saaneista reippaasti laskenut. Brasiliassa tosin on pulaa testeistäkin. Minä luen noista käyristä, että P.1 on noin kaksi kertaa tappavampi ja kun ottaa huomioon kuolleisuuden vähenemisen muualla, jopa 4 – 8 kertaa tappavampi kuin D614 ja D614G. Brittivariantista on vaikea sanoa mitään, kun rokotteet suojaavat riskiryhmäläisiä ja tiputtavat kuolleisuutta reippaasti. Brasiliassa väestöstä on rokotettu vain noin 3 %.

Kuolleiden kokonaismäärä Brasiliassa on nyt 369 024 ja vain USA:ssa on se suurempi 579 939. Kuolleisuus miljoonaa asukasta kohden Brasiliassa on toistaiseksi pienempi 1 726, mutta ohittanee pian USA:n, jossa kuollleisuus on nyt 1 744.

Yhtäläisyydet espanjantaudin toiseen aaltoon

Espanjantaudin toinen aalto oli kaikkein tappavin. Se lähti leviämään I maailmansodan juoksuhaudoista ja kenttäsairaaloista. Leviämistä ei juurikaan yritetty estää ja sotaa käyvien maiden lehdissä siitä ei saanut kirjoittaa, koska se olisi huonontanut taistelumoraalia. Sen takia tauti alettiinkin tuntea espanjantautina, koska Espanja ei osallistunut sotaan eikä siellä ollut sotasensuuria. Jo ensimmäinen aaltokin pääsi pitkälti leviämään kenraalien käskystä ja samoin kävi toiselle aallolle. Kolmannen aallon aikana oli jo rauha, siihen suhtauduttiin vakavasti ja tauti ei enää ollutkaan niin vaarallinen.

Brasilian koronakriisin käsittelyä on sanottu maailman huonoimmaksi ja niinpä tietysti sieltä tuleekin koronan vaarallisin variantti. Kiitti v*tusti Bolsonaro. The Guardianin artikkelin Brazil’s Covid-19 response is worst in the world, says Médecins Sans Frontières kuvateksti: ”People hold banners depicting President Jair Bolsonado reading ‘The Bolsonaro strain, world danger’ during a protest at the Brazilian embassy in Buenos Aires on Wednesday.” Bolsonaro-variantti – maailmanlaajuinen vaara.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu