Koronan brasilialainen variantti tappaa nuoria, tarttuu myös koronan sairastaneisiin ja rokotettuihin, on tarttuvampi ja tappavampi
Uusi koronavirus on ollut melko vakaa. Italiasta leviämään lähtenyt D614G oli varmastikin herkemmin leviävä kuin alkuperäinen D614, koska melko nopeasti syrjäytti sen. Nyt nopeasti leviävä brittivariantti on tiettävästi taas vain herkemmin leviävä, mutta nykyiset rokotteet tehoavat siihen. Rokotustason tavoitetta joudutaan todennäköisesti nostamaan lähemmäs 80 prosenttiin nykyisestä, mutta sen ei pitäisi olla suuri ongelma.
CNN:n uutisklippi vaikuttaa perustuvan pitkälti The Guardianin juttuun Spreading faster, hitting harder – why young Brazilians are dying of Covid, mutta lisäksi siinä on paikallisen asiantuntijan haastattelu ja uutiskuvaa. CNN itse ei ole tehnyt aiheesta tekstijuttua ainakaan vielä.
The Guardianin jutun alussa on aika vahvaa tekstiä:
”.. the nightmares persist.
In them the 31-year-old father relives the spine-chilling scenes he witnessed as his Covid-hit body battled for survival in a Rio ICU. The six-month-old baby who appeared to be suffocating right next to him. The man urinating blood after his kidneys failed. The unnerving bleep-bleep-bleep of machines warning doctors that yet another life was on the line.
“It was agony. When you closed your eyes – God forgive me – but it was as if you were in hell,” said Castro, a systems analyst and devout Christian who fell ill in early March as Brazil was thrust into the deadliest month of a coronavirus disaster that has killed more than 365,000 people.
“I saw everything in there. Children, adults, young people, bodybuilders – the lot. All of them going through the same thing,” Castro recalled, rubbishing the idea that only elderly people were in danger. “If you’re a human being you’re at risk,” he said. “This disease is a total game of Russian roulette.”
Joitakin nostoja
- Tehohoitopotilaiden keski-ikä on alle 40 vuotta.
- Tehohoitopotilaista kuolee 7 kymmenestä, Manausissa 9. Ruotsissa viime vuoden kevään lopulla vastaava luku oli 2.
- Brasiliassa on kuollut jo 1 300 lasta, viime vuonna 1 000, kun USA:ssa lapsia kuoli vain 43.
- Helmikuun 2020 ja 15.3.2021 välillä koronaan kuoli vähintään 852 alle kymmenvuotiasta, joista 518 oli alle vuoden ikäisiä vauvoja.
BBC:n jutussa Why are so many babies dying of Covid-19 in Brazil? on lisää lasten kuolleisuudesta.
Voi Manaus
London Imperial Collegen uutisartikkelin More transmissible and evasive SARS-CoV-2 variant growing rapidly in Brazil pohjana oleva tutkimusartikkeli Genomics and epidemiology of the P.1 SARS-CoV-2 lineage in Manaus, Brazil julkaistiin pari päivää sitten vertaisarvioituna Science-lehdessä. Uudempi tutkimus perustuu vanhempaan vasta-ainetutkimukseen, joka tehtiin luovutetuista veristä. Sen perusteella tilastollisesti 76 % Manauslaisista oli sairastanut koronan viime vuoden lokakuussa. Joulukuussa 2020 julkaistiin uutisartikkeli Three quarters of Brazilian Amazon have been infected with COVID-19 since March.
Viime keväällä Amazonasin osavaltion pääkaupungin Manausin terveydenhoito romahti. Erityisesti hapesta oli pulaa ja kun sinne ei ole teitä maan muista osista, oli sen toimittaminen sinne hankalaa. P.1-variantti alkoi leviämään Manausissa jo viime vuoden marraskuussa, kätevästi heti vasta-ainetutkimuksen tuloksen jälkeen. Suomessa on tällä hetkellä tavoitteena rokottaa 70 % yli 18-vuotiaista ja sillä pitäisi syntyä laumasuoja. Ja alaikäisethän ei kuole koronaan. Manausissa on kuitenkin taas sama tilanne kuin vuosi sitten. Sairaalat täynnä ja happi loppu. Se tietysti nostaa kuolleisuutta, kun terveydenhuolto romahtaa.
Koska Manausin vasta-ainetutkimuksen tulos oli tilastollinen, on uudelleen sairastumisen mahdollisuus myös laskettava ja tutkimuksessa tulokseksi saatiin 25 – 61 %. Manaus on aika erikoinen paikka koronan suhteen, joten P.1-variantin 1,7 – 2,4-kertaa suurempaa tarttuvuutta en pitäisi erityisen luotettavana. Suojaako aiempi sairastuminen vakavalta taudin muodolta ja mikä merkitys vasta-aineiden määrällä on, ovat kysymyksiä, jotka jäävät avoimeksi. Vasta-aineethan poistuvat ajan myötä, mutta koronan osalta niistä tiedetään toistaiseksi vain, että rokotteiden teho kestää ainakin puoli vuotta.
Mitä brasilialaisesta ja eteläafrikkalaisesta variantista tiedetään?
Brasilialaisesta ei liene suomeksi juuri mitään, mutta englanniksi löytyy vaikkapa The Guardianin Brazilian Covid variant: what do we know about P1? Siinä lainataan brasilialaisen arvostetun tutkimuskeskuksen, Fiocruzin epidemiologistia, Jesem Orellanaa, joka sanoi, että epidemiansa takia Brazilia on uhka ihmiskunnalle.
Hesarin vain tilaajille juttu Etelä-Afrikan virusmuunnos yleistyy Suomessakin – Mitä se tarkoittaa rokotusten kannalta? keskittyy vain eteläafrikkalaiseen, mutta se usein niputetaan brasilialaisen kanssa yhteen niiden samojen piirteiden takia.
Brasilian käyrät ovat aika erikoiset. Niissä maissa, joita olen seurannut, on kuolleiden osuus tartunnan saaneista reippaasti laskenut. Brasiliassa tosin on pulaa testeistäkin. Minä luen noista käyristä, että P.1 on noin kaksi kertaa tappavampi ja kun ottaa huomioon kuolleisuuden vähenemisen muualla, jopa 4 – 8 kertaa tappavampi kuin D614 ja D614G. Brittivariantista on vaikea sanoa mitään, kun rokotteet suojaavat riskiryhmäläisiä ja tiputtavat kuolleisuutta reippaasti. Brasiliassa väestöstä on rokotettu vain noin 3 %.
Kuolleiden kokonaismäärä Brasiliassa on nyt 369 024 ja vain USA:ssa on se suurempi 579 939. Kuolleisuus miljoonaa asukasta kohden Brasiliassa on toistaiseksi pienempi 1 726, mutta ohittanee pian USA:n, jossa kuollleisuus on nyt 1 744.
Yhtäläisyydet espanjantaudin toiseen aaltoon
Espanjantaudin toinen aalto oli kaikkein tappavin. Se lähti leviämään I maailmansodan juoksuhaudoista ja kenttäsairaaloista. Leviämistä ei juurikaan yritetty estää ja sotaa käyvien maiden lehdissä siitä ei saanut kirjoittaa, koska se olisi huonontanut taistelumoraalia. Sen takia tauti alettiinkin tuntea espanjantautina, koska Espanja ei osallistunut sotaan eikä siellä ollut sotasensuuria. Jo ensimmäinen aaltokin pääsi pitkälti leviämään kenraalien käskystä ja samoin kävi toiselle aallolle. Kolmannen aallon aikana oli jo rauha, siihen suhtauduttiin vakavasti ja tauti ei enää ollutkaan niin vaarallinen.
Brasilian koronakriisin käsittelyä on sanottu maailman huonoimmaksi ja niinpä tietysti sieltä tuleekin koronan vaarallisin variantti. Kiitti v*tusti Bolsonaro. The Guardianin artikkelin Brazil’s Covid-19 response is worst in the world, says Médecins Sans Frontières kuvateksti: ”People hold banners depicting President Jair Bolsonado reading ‘The Bolsonaro strain, world danger’ during a protest at the Brazilian embassy in Buenos Aires on Wednesday.” Bolsonaro-variantti – maailmanlaajuinen vaara.
Alkaa mennä dystopiaksi – milloin sinne pudotetaan vetypommeja?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin tuon aika nopeasti, osan pohjatyöstä olin tehnyt jo aikaisemmin, Imperial Collegen jutut olivat tuttuja ja julkaisin heti, kun juttu vaikutti valmiilta. Taisi mennä peräti kuusi tuntia.
Sitä en miettinyt, mitä Suomessa kannattaisi tehdä, mutta se on aika selvää. Pitää saada tautitilanne niin hyväksi, että voidaan agressiivisesti testata ja jäljittää sekä sekvensoida. Suomesta on löytynyt vain yksi tapaus brasilialaista Hesarin jutun mukaan. Ruotsissa sitä muistaakseni on ollut enemmän eli rajoillakin pitäisi olla tarkempi. Eli aika pitkälti jatkaa samaan tahtiin.
Brasilialaiset saavat kyllä kovan opetuksen. Jos valitsee epäpätevän presidentin, kärsii koko maa. Bolsonaro vielä joulukuussa väitti, että jos ottaa rokotteen, voi muuttua krokotiiliksi ja naisille kasvaa parta. Vielä parempi kuin kloriten piikittäminen tai UV-lamppujen työntäminen ruumiin aukkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän siitä saa, kun virus pääsee tai se päästetään leviämään helposti. Kyllähän se tilaisuutensa käyttää. Sille annetaan enemmän tilaisuuksia kokeilla eri variantteja, jolloin agressiivisen variantin leviäminen on vain ajan kysymys. Todennäköisyyksiin voidaan vaikuttaa, vaikka kyse onkin viruksen sattumanvaraisesti muuttumisesta.
Ei siis mitään uutta auringon alla. 100 vuotta sitten virus muuntui niin ikään ollen välillä todella raivoisa ja välillä miedompi. Jos brasilialainen tai joku muu agressiivisempi virus pääsee leviämään pallon ympäri, ollaan tässä taistelussa vasta alussa.
Ilmoita asiaton viesti
The Guardian julkaisi eilen artikkelin What are the new Covid variants and what do they mean for the pandemic?, josta saa melkoisen hyvän kokonaiskuvan varianteista ja mutaatioista. Guardian on ilmeisesti aika paljon valmistellut aihealuetta. Melkoisen monta juttua lyhyessä ajassa.
Hesarin jutusta olisi pitänyt siteerata sen lohdullinen loppu:
”Muuntautumiskyvyn rajoihin viittaa yhdysvaltalainen tutkimus, jossa käytiin läpi kaikki mahdolliset, vasta-aineiden kiertämistä edistävät mutaatiot piikkiproteiinin siinä kohdassa, jonka avulla se sitoutuu solun reseptoriin. Parhaaksi osoittautui juuri eteläafrikkalaisesta ja brasilialaisesta muunnoksesta tuttu E484K. Viruksen pahin ase olisi siis jo sen käytössä.”
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on huojentavaa, jos on totta. Näitä voi toki kehittyä muuallakin kuin Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta Guardianin artikkelista:
”One of the most worrying mutations found so far is E484K, or Eeek. This also changes the spike protein, this time making it harder for some antibodies built up by vaccination or previous infection to latch on to the virus. Scientists fear that E484K-carrying variants could still spread in populations that have been hit hard by the virus or which have been highly vaccinated, hence the concern about the South African variant undoing the vaccination programme in the UK.
A hint that the mutation benefits the virus can be seen in the number of variants that now carry it. Geneticists have spotted E484K in the South African and Brazilian variants and others found in the UK, New York, Nigeria and most recently, Angola. In the UK, samples of the Kent variant spreading in the south-west have also evolved the E484K mutation, as has another variant circulating in Merseyside.”
Guardianissa oli myös juttu intialaisesta, jota on löytynyt UK:sta ja siinäkin taisi olla E484K. Britit kutsuvat Kentin variantiksi sitä, jota muut kutsuvat brittivariantiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kanadalla on suunnilleen yhtä suuri etu kausivaihtelusta, jolle äskettäin löytyi paras selitys. Osittainen kopio aiemmasta kommentistani:
”..sivu https://en.wikipedia.org/wiki/Airborne_transmission ,jossa:
”..aerosols (infectious particles < 5 µm in diameter)..
Relative Humidity (RH)
Relative humidity (RH) plays an important role in the evaporation of droplets and the distance they travel. The 30 μm droplets evaporate in seconds.[21]
The CDC recommends a minimum of 40% RH indoors.[22] Maintaining indoor relative humidity over 40% will significantly reduce the infectivity of aerosolized virus. An ideal humidity for preventing aerosol respiratory viral transmission at room temperature appears to be between 40% and 60% RH. If the relative humidity goes below 35% RH, there is more virus with infectious potential in the air. ”
Joka on tähän asti paras koronan kausivaihtelun selitys. Talvella tai lämmityskaudella sisäilma on kuivaa ja sen takia korona tarttuu herkemmin. Ulkona taas auringon UV-säteilyllä ei ole mitään käytännön merkitystä, koska ulkona aerosolitartuntaa on yleensäkin erittäin vaikea saada.
Kannattaa lukea koko sivu. Sitä ei ole suomeksi eikä ruotsiksi. Ja sitten vielä varoitus: ”Airborne transmission is complex, and hard to demonstrate unequivocally”. Sivulle upotetulla videolla käytetään samaa vertausta virusaerosoleille kuin minä olen käyttänyt: tupakan savua.
Tuhkarokko taisi olla se herkimmin tarttuva virustauti: ”Tuhkarokko tarttuu herkästi ilmateitse, minkä vuoksi yhden sairastuneen altistamien määrä voi olla hyvin suuri.”, https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuhkarokko
Nyt kun ei vielä tiedetä, miten kausivaihtelu vaikuttaa uusiin variantteihin, voi kuitenkin päätellä, että niiden suurempi leviävyys perustuu aerosolitartuntoihin ja kausivaihtelu voisi olla jopa suurempi kuin viime kesänä.”
.
Hesarissa on etusivulla rokotuksista ennuste: ”Tuoreimpien 14 päivän tahdilla tavoitteen [70 %] saavuttaminen kestää vielä 3 kuukautta.” Silloin ei tarvita vielä lämmitystä ja RH on riittävän korkea. Tavoitetta kannattaisi nostaa, mutta voi hyvinkin olla, että mRNA-rokotteisiin lisätään melko pian myös E484K:n vasta-aineen ”teko-ohje”. Moderna kehitti nykyisen rokotteensa kahdessa päivässä. Loppuaika kului testaamiseen ja muuhun vääntöön. Tästäkin selvitään pelkällä pelähdyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi että rajakontrolli saadaan kuntoon, kun leviää laajemmalle tieto, että brasilialaiseen kuolee myös lapsia ja vauvoja.
Ennen kuin lähdin kirjoittamaan tätä, tein Hesarissa haun Brasilia viimeisen kuukauden ajalta. Artikkeleja löytyi, mutta ei koronaan kuoleviin lapsiin liittyviä. En sitten viitsinyt muilta sivustoilta hakea.
Tämä on siis aika kuuma uutinen. Katsotaan mitä tapahtuu. Kyllä muutkin seuraa CNN:ää, The Guardiania ja BBC:tä.
Tarkistin nyt vielä Hesarin ja päivittyvässä seurannassa oli otsikko:
”16.4. 23:24 Sonja Parkkinen, toimittaja
Brasilia kehottaa naisia siirtämään raskaaksi tulemista vaikeimman pandemia-ajan yli, virusmuunnos vaikuttaa olevan vaarallisempi raskaana oleville”
Ja viimeinen kappale:
”Brasilian virusmuunnos on ollut aiempaa vaarallisempi myös nuorille. Yli puolet sairaalahoitoa vaativista koronapotilaista oli maaliskuussa alle 40-vuotiaita.”
ICU on lyhenne sanoista Intensive Care Unit eli tehohoito. Tuonkin Reuters oli saanut väärin. En ihan usko, että koronaseurantaa päivittävä toimittaja ei osaisi käyttää sanakirjaa, jos outo sana tulee vastaan.
Hakutietokannan luominen eli indeksointi oli aikoinaan aikamoisen raskas operaatio. Ehkä se on edelleen ja tuo juttu ei vaan ollut ehtinyt indeksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Luulisi että rajakontrolli saadaan kuntoon, kun leviää laajemmalle tieto, että brasilialaiseen kuolee myös lapsia ja vauvoja.”
Tämä luulo on toiveunta. Tälle hallitukselle on EU aina etunenässä ja sieltä on esitetty toivomus, että yksi EU:n perusarvoista on vapaa liikkuvuus, jota ei saa vaarantaa. Marinille se on sama kuin käsky EU:sta. Kaksi viikkoa sitten hallituksen edustajat eivät vaivautuneet edes vastaamaan kahteen opposition kysymykseen rajavalvonnan tiukentamisesta.
Toinen erittäin vakava merkki on THL:n radiohiljaisuus brassimuunnoksesta. Onko se ammattitaidottomuuden merkki vai poliittisen ohjauksen merkki? Kun hallitus käänsi kelkkansa ja päätti ruveta avaamaan rajoituksia, niin siihen aikatauluun ei sovi tiedot uudesta vielä vakavammasta uhkasta.
Hallituksen vastaus tulee olemaan, että seuraamme tilannetta ja toimimme sen mukaan.
Kiitos erittäin asiapitoisesta kirjoituksesta. Onneksi on some, koska näitä tietoja ei saa kuin ulkomaisista lähteistä. Jotkut koronakriittiset kirjoitukset on poistettu jopa tältä alustalta ilman selitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika harva seuraa USA:n uutiskanavia ”amerikan ajassa”. Arvelisin että näin tuon CNN:n klipin joskus neljältä yöllä. Minulla on melkoisen hyvät pohjatiedot koronasta eikä ollut suuri vaiva googlata ensimmäinen Guardianin eilen ilmestynyt artikkeli, kun CNN:n siteeraama Sciencen artikkeli oli aika kapulakieltä. Myös Hesarin juttu oli tuttu ja BBC:n kaksi päivää vanhaan artikkeliin oli Guardianissa linkki.
Minä nyt vain satuin olemaan ensimmäinen ”toimittaja”, joka huomasi tämän hyvän juttuaiheen. 90-luvulla kirjoitin varmaankin satoja juttuja MikroPC-lehteen, joten rutiinia löytyy.
Hesarin juttu on jo kolmisen viikkoa vanha, mutta silloin brasilialaista oli Suomesta löytynyt vain yksi tapaus, joten ei THL:llä paljon ole syytä siitä tiedottaa, kun lehdissäkään siitä ei mitään tarkempaa vielä ole ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos katsauksesta. Ammattilaisen työtä. Itse olen pyrkinyt seuraamaan Manauksen tilannetta noin kerran kuukaudessa viime huhtikuusta lähtien. Tyypillinen ”suomalainen koronankieltäjä” ei suostu lainkaan tarkastelemaan mm. kokonaiskuolleisuutta pahimmilla alueilla, missä hautoja kaivetaan urakalla ja terveydenhuoltojärjestelmän max. kapasiteetti on ylitetty kuukaudesta toiseen. Olen verrannut Covid 19 virusta useaan otteeseen espanjan tautiiin, jolloin Suomessa kuoli yli 20 000 henkilöä ja se kohdistui pahentuessaan nuoriin ja lapsiin. Mutta olen kyllä tehnyt huomion, että rokotuksen vastustajat ja koronan kieltäjät ovat ajautumassa itse jonkinlaiseen paniikkiin.
Ilmoita asiaton viesti
YLE:llä on varsin hyvä juttu eteläafrikkalaisesta: Etelä-Afrikan raju toinen aalto hiipui osittain siksi, että niin merkittävä osa väestöstä sai koronatartunnan. Todellisen kuolleisuuden siinä arvioidaan olevan noin 2 000 miljoonaa kohden ja jos niin pienellä kuolleisuudella jo saa jonkinlaisen laumasuojan, on eteläafrikkalainenkin kuitenkin aika lievä, jopa lievempi kuin koronan perinteiset variantit.
Brasilialaisen vaarallisuuden pysyminen salassa näinkin pitkään on aika hämmentävää. Se että se löydettiin ensimmäisen kerran Japanissa matkailijalta, joka oli saanut sen Brasiliassa, kuvaa kyllä hyvin Brasilian kykyä hoitaa koronakriisiä. Lisäksi Imperial Collegen jutut pohjautuivat kolmen yliopiston yhteistyöhön, paikallisena Sao Paolo ja Englannissa lisäksi Oxford eli alan tutkimuskin Brasiliassa on vaatimatonta.
Ilmoita asiaton viesti