Kuinka vaaraton omikron-variantti on?
Toistaiseksi lähes kaikki korkeassa asemassa olevat viranomaiset ja tutkijatkin ovat kieltäytyneet arvioimasta omikronin vaarallisuutta. Selvästi optimistisimmasta päästä on Yhdysvaltojen presidentti Bidenin terveysasioiden pääneuvonantaja Anthony S. Faucin lausunto, että omikron näyttäisi olevan vaikutuksiltaan lievempi, mutta selvästi leviävämpi kuin lähes yksinomaan vallitseva delta-variantti. Alla CNN:n haastattelu 5.12.
Omikronin leviämisvauhti näyttäisi olevan todella villiä, tapausmäärät nelinkertaistuivat Etelä-Afrikassa vain neljässä päivässä, kuten Jake Tapper yllä toteaa. Se näkyy myös Worldometerin käppyröissä alla.
Kuolleiden määrässä omikronin villi leviäminen ei näy vielä lainkaan, mutta se ei ole lainkaan erikoista, viikon tai parin viive on täysin normaalia.
Omikronin oireet ja niiden vahvuus eivät kuitenkaan ole normaalia koronavarianteille. 28.11. BBC:n Andrew Marr haastatteli etäyhteydellä Etelä-Afrikan lääkäriyhdistyksen puheenjohtajaa Angelique Coetzeetä. BBC:n klippi otsikolla Omicron symptoms mild so far, says South African doctor who spotted it. Tuosta haastattelusta kirjoitti mm. The Independent: UK ‘panicking unnecessarily’ over omicron, says doctor who discovered new variant.
7.11. eli tiistaina kanadalainen Global News (2,84 miljoonaa tilaajaa) haastatteli jälleen Angelique Coetzeetä.
Omikron ei ole tiettävästi vielä tappanut ketään ja vasta äskettäin Ranskassa koronan jo aiemmin sairastanut mies joutui ensimmäisenä omikronin takia tehohoitoon.
Oireet ovat lähempänä tavallista flunssaa eikä koronalle tyypillistä hajun ja makuaistin menetystä, happitason laskua tai kohonnutta pulssia ole havaittu. Sen sijaan päänsärky ja yleinen särky sekä väsymys ja kurkkukipu ovat omikronille tyypillisiä.
Tavalliseen flunssaan viittaa myös The Washington Postin otsikolla Omicron possibly more infectious because it shares genetic code with common cold coronavirus, study says referoima tutkimus. US taas referoi WaPoa otsikolla Uutta tietoa omikronin leviämisestä – ”häkellyttävä” yhtäläisyys tavalliseen flunssaan.
Rokotteidenkin osalta on tarjolla rauhoittavia uutisia. Omikronille mukautettua rokotetta ei ehkä tarvitakaan, koska tehosterokotteet nostavat vasta-aineiden tasoa riittävästi, jotta useimmissa tapauksissa vältytään tartunnalta ja vakavalta tautimuodolta suojaavat pitkäkestoiset ns. muistisolut ovat tehonneet hyvin kaikkiin variantteihin. WaPo: Early studies suggest omicron is formidable — but not unstoppable The variant erodes a key line of defense from vaccines, but boosters can help restore protection.
Vaikka omikron siis vaikuttaa olevan yhtä vaaraton kuin tavallinen flunssa, se ei varmastikaan ole viimeinen variantti, joka leviää edeltäjiään herkemmin ja jo seuraava voi olla vaihteeksi selvästi vaarallisempi. Täysin satunnaista varianttien kehittyminen ei ole. Jos omikronista tulee vallitseva, on se myös todennäköisin ”kehitysalusta” seuraavalle ja määrittää sitä kautta myös seuraavan ominaisuuksia.
Se on kuitenkin jo selvää, että tehokkaita keinoja koronan selättämiseen on neljä: rokotukset, rokotu(stodistu)kset, (tehoste)rokotukset ja (pakko)rokotukset.
P.S.
Päivittäisessä NYT:n koronakirjeessä (tilauslinkki), jonka sain tämän julkaisun jälkeen kerrotaan, että koronarokotteiden kuukausittainen tuotantomäärä on jo 1,5 miljardia annosta. Our World in Data taas kertoo rokotustilanteesta:
”55.4% of the world population has received at least one dose of a COVID-19 vaccine.
8.32 billion doses have been administered globally, and 32.26 million are now administered each day.
Only 6.6% of people in low-income countries have received at least one dose.”
Tartuttavuuden suhteen on sellainen epäilys, että omikron olisi ehtinyt leviämään melko laajalti jo ennen kuin sitä osattiin alkaa epäillä. Se olisi siis tulkittu pitkään vain tavalliseksi flunssaksi, jota se niin paljon muistuttaa.
WaPon jälkimmäisessä jutussa oli jännä uusi teoria omikronin synnystä. Korona olisi voinut tehdä sivuraiteen eläinkuntaan ja olisi sieltä palannut ihmisiin hieman pidemmän ajan kuluttua useita mutaatioita keränneenä. Aiempi suosittu teoria oli jossain immuunikadosta kärsivässä (AIDS on aika yleinen E-Afrikassa) ihmisyksilössä pidemmän aikaa muhiminen.
Ilmoita asiaton viesti
Toivoa on, että omikron ”rokottaa” kaikki.
Sitten hieman WordPressin tekniikasta. Kuvat saa asennettua napsauttaen suurentuviksikin, esimerkki tässä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rjaaskel/onko-koronarokote-yleishaitallinen-tai-hyodyton/
Tapahtuu muokkaimessa kuvaa napsauttaen ja valiten putkahdusvalikosta kynäsymboli (=muokkaa). Sitten Linkin kohteeksi Mediatiedosto ja lopuksi Päivitä-painikkeella päivitys. Ei muuten, mutta tuo alin kuva on liian pientä pränttiä, paitsi jos sen avaa uuteen välilehteen, mutta sekin on vaivalloisempaa kuin tuo, että sen lukija saisi hiirellä napsauttaen isommaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Vielä parempi on jatkaa avaamalla edistyneet asetukset ja valitsemalla siellä linkin avaus uuteen välilehteen. Kuten yllä muutoksen jälkeen.
Kirjoituksessani https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/rkoski/maksamakaronilaatikko/ kuva kirjoituksen lopussa on peräti 15,5 miljoonaa pikseliä tarkka, mutta se on omalla palvelimellani.
Ilmoita asiaton viesti
”Se on kuitenkin jo selvää, että tehokkaita keinoja koronan selättämiseen on neljä: rokotukset, rokotu(stodistu)kset, (tehoste)rokotukset ja (pakko)rokotukset.” Tuo kuulostaa kyllä mielipiteeltä.
Ja onhan muitakin keinoja. Koronatartunnan saaneet ammutaan paikalla ja haudataan 4 metrin syvyyteen. KIinassa: Hitsataan asuintalojen ulko-ovet kiinni.
Ja sitten se keino mitä käytettiin espanjantaudissa: Odotetaan että tulee yhä helpommin tarttuvia ja miedompia variantteja jotka kiertävät väestössä läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan että sitä kyttää myös usea toimittaja. Siitä ensimmäisestä tehohoitoon omikronin takia joutuneesta ranskalaisesta oli tehty ihan oma juttu. En nyt kyllä muista missä se oli, mutta veikkaan WaPoa tai NYT:iä, joiden koronakirjeet minulle tulee päivittäin.
Ilmoita asiaton viesti
Koronan haasteessa otettu painotukseen leviämisen nopeus. Vähän kuin ekologisen pohjan nakertamisen kohdalla, hd-painotus.
Näitä tärkeitä tiivistelmiä löytyy, eri sektoreilta.
Ilmoita asiaton viesti