Läheltä piti 1939, entä nyt? + Kristittyjen faustilainen diili
The Lincoln Project julkaisi Läheltä piti (Near Miss) -videon 17.11.2023.
Se mitä todennäköisimmin perustuu ainakin osittain Rachel Maddow’n podcastin Ultra oheismateriaaliin, joka on luettavissa ja kuunneltavissa laajimpana versiona MSNBC:n sivustolla osoitteessa Rachel Maddow Presents: Ultra (löysin tuon linkin Maddow’n virallisen henkilökohtaisen sivuston kautta). Ultra julkaistiin jo vuosi sitten ja alla MSNBC:n toimittaja Lawrence O’Donnell haastattelee työkaveriaan Rachel Maddow’ia Ultran syntyhistoriasta.
Trumpin puheessa sotaveteraanien päivänä 11.11. (samalla myös I maailmansodan päättymisen muistopäivä) oli tuttu kaiku. Alla varmaankin eräs lyhyimistä siitä tehdyistä klipeistä:
Trump ei valitettavasti häviä minnekään teeskentelemällä ja sen takia olisi syytä lukea The Washington Postin artikkeli A Trump dictatorship is increasingly inevitable. We should stop pretending. (tilaajan lahjoittama artikkelilinkki). Se julkaistiin jo 30.11. ja olen iloinen, että sen lopulta luin tänään.
FDR (F. D. Roosevelt) oli ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka oli virassa useamman kuin kaksi kautta. George Washington oli kieltäytynyt kolmannesta kaudesta ja vuonna 1951 hyväksyttiin perustuslain 22. lisäys, joka rajoitti kaudet kahteen ja siten FDR oli myös viimeinen kolmannen ja neljännen kauden presidentti. Hän tosin kuoli 63-vuotiaana ja erittäin uupuneena neljännen kauden alkupuolella vuonna 1945.
Robert Kaganin mielipidekirjoitus on valitettavan pitkä eikä se taida olla kovin helposti avautuva, mutta se on tärkeä. Edellinen vakava varoitus oli Jonathan Karlin kirja , jonka julkaisun aikoihin (14.11.2023) se oli esillä myös PBS:n haastattelussa (MSNBC:n klipit, jotka näin pari viikkoa sitten, ovat pidempiä).
Evankelisien faustilainen diili
Huomenna 5.6. ilmestyy virallisesti Tim Albertan kirja The Kingdom, the Power, and the Glory: American Evangelicals in an Age of Extremism.
Kirjoittaja on ollut mm. MSNBC:n Morning Joe -aamuohjelmassa:
Luin tuon Kaganin kirjoituksen + jo aiemmat WP:n ja NYT:n asiaa käsittelevät artikkelit.
Ja kyllähän se kylmää; erityisesti kun ihmiset tietävät millainen Trump on. Täysin on käsittämätöntä hänen suosionsa – etenkin miten hänen väitteensä korruptoituneen valtiokoneiston hajoittamisesta resonoi osassa äänestäjiä.
Olemme todellakin jännän äärellä, jos Trump valitaan. Ehkä ainoa kampittaja voisi olla RFK, joka swing stateissa saattaisi vedota kahjoäänestäjiin?
Ilmoita asiaton viesti
Toinen päivämäärätarkistus, jonka tein Kaganin artikkelia lukiessa oli super-tiistai, joka on 5.3.2024. Silloin suurin osa osavaltioista on järjestänyt esivaalit ja jos Trump on silloin voittaja, ei GOP:n sisällä enää ole hänelle vastavoimaa. Jännä kevät tiedossa.
Edit: Super-tiistai on 5.3. eikä 5.4. Muut päivämäärät: https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_2024_United_States_presidential_election#2024 RNC: 15-18.7.
Ilmoita asiaton viesti
En huomannut lisätä aasinsiltaa ennen FDR-kappaletta (jonka vasta äsken erotin omakseen). Tutkin pikaisesti historian päivämääriä ja silloinkin presidentinvaalit pidettiin Yhdysvalloissa aivan normaalisti eli FDR:n kolmas kausi alkoi 20.1.1941 eikä USA:n fasisteilla tainnut olla siihen paljonkaan vaikutusta. Voi tietysti ajatella, että myös Biden on samanlaisessa tilanteessa ja hänellä on nyt meneillään kolmas kausi, jos Obaman varapresidenttiydet lasketaan kahdeksi ensimmäiseksi. Ihan suoraa historian toistoa tuossa ei ole, mutta eiköhän moni osaa sen aasinsillan kuvitella mieleisekseen.
Ilmoita asiaton viesti
Alfred Emanuel Smith oli ensimmäinen katolinen ehdokas Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, vuosi oli 1928.
Lehdet kirjoittivat, että jos Smith valitaan, paavi muuttaa Washingtoniin.
Yhdysvaltain demokratia on äärimmäisen heikko, osittain johtuen ”kansan” täysin olemattomasta sivistystasosta ja perusteettomasta uskosta Yhdysvaltojen erinomaisuuteen ja ”vapauksiin”, joita missään muualla ei ole.
Fasismi, todellinen, on koko ajan ollut läsnä Yhdysvaltain politiikassa viimeiset 100 – 150 vuotta. Jyrkkä uskonnollisuus niin valkoisen kuin värillisen väestön parissa johtaa myös poliittisia valintoja.
Ilmoita asiaton viesti
En pienellä etsinnällä löytänyt vahvistusta sille, että JFK olisi ollut ensimmäinen katolinen presidentti, mutta se oli kuitenkin hänen uskontonsa. Jäänyt jostain TV-dokumentista mieleen. JFK:n isä oli hartaampi katolinen ja irlantilaisuuskin nähtiin taakkana. Olisiko Biden sitten vasta toinen? Kumpikaan ei ole uskoaan korostanut.
Lisäys: Ymmärsin kysyä Bingiltä tai siis nykyään Copilotilta, ja oikeassa olin. JFK 1. ja Biden 2. katolinen POTUS.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitinkin että Smith oli ehdokas ja jo sekin johti hulluuteen.
Omituinen maa, omituinen kansa. Ansaitsevat Trumpin, muut kansat eivät.
Ilmoita asiaton viesti