Läskit lihaksiksi lompsis
Hyvässä kirjoituksessa pitäisi tarjota ”pihvi” heti alussa ja nykyään jo klikkiotsikossa, mutta valheesta ei olisi hyvä jäädä kiinni. Ainakaan heti. No, 20 kiloa painosta tippuu normi-ihmisellä alle neljännesvuodessakin eikä HIIT-treeniäkään tarvita, mutta arvatenkin se auttaa. Kun sitten lukee artikkelin lopun tiivistelmän:
”Saadakseen myös lihaksia Joni Keisala otti painonpudotuksen kaveriksi myös kuntosaliharjoittelun. Syyskuussa 2021 painoa oli 112 kiloa. Ensimmäisen kuukauden aikana paino putosi 10 kiloa. Tammikuussa 2022 eli viiden kuukauden harjoittelun jälkeen paino oli pudonnut 20,4 kiloa ja vaaka näytti lukemaa 91,6 kiloa. Pituus oli pysynyt samana eli 188 sentissä. 42-vuotiaan miehen kroppa oli kokenut nopeasti ison muutoksen.”
Niin eipä tuossa ”ihmiskokeessa” todistettu juuri mitään ja herää useita kysymyksiä metodologiasta.
Tosin lopputulos on mitä parhain, vaikka olikin ”väärin sammutettu”.
Sellaista kuitenkin vielä haluan urputtaa, että vaikka painoa olisikin pudonnut kuukaudessa 10 kiloa, ei rasvaa ole voinut niin paljon poistua, se ei tuon kokoisella keholla onnistu mitenkään. Kun olin aikoinaan syömättä neljä viikkoa, nousi paino parissa päivässä sen jälkeen noin 7 kiloa. Toiseen suuntaan muutos on hitaampi, mutta se noin 7 kiloa myös häviää muutamassa päivässä tai ainakin alle viikossa. Ja pari kiloa tippuu jo yhdelläkin vessakäynnillä. Päivän aikana vaihtelu voi kai olla enemmänkin kuin muutama kilo, mutta minä olen seurannut alinta aamupainoa, joka on mielestäni ainoa järkevä vertailukohta.
Ylen artikkelissa on myös Keisalan haastattelun äänitallenne, jossa toimittajan kynänjälki ei ole hallitseva. Ruokavalion rasvoista voisi todeta, että Keisala on käyttänyt kaikkia tuntemiaan laihdutuskikkoja, toivoen ilmeisesti, että joku tai jotkut toimivat, mutta se ei tarkoita tai todista niiden tehokkuutta. Kannattaa silti ehdottomasti kuunnella. Ja kuten sanottu, lopputulos on mainio.
Oma projektini
Minullakin on käynnissä vastaava projekti, mutta kun Keisala panosti aluksi ilmeisesti vaikeampana pitämäänsä painonpudotukseen, minä taas olen panostanut lihaskunnon parantamiseen. Aluksi kokeilin yhdistää myös painonpudotusta, mutta se tuntui häiritsevän liikaa minulle vaikeampaa lihastenkasvatusta, joten se sai väistyä toistaiseksi. Keisala oli lähes samankokoinen ja -pituinen, mutta lähes 20 vuotta nuorempi, joten olen ollut varovaisempi, eikä minulla ole alan koulutustakaan.
Kävin viikko sitten kehonkoostumusmittauksessa ja sen keskeiset tulokset ovat alla. Etsi lähin InBody-mittauspaikka.
Koko A4-kokoinen tulosarkki sekä vuotta vanhempi ovat jaettuina Googlen kuvapalvelussa kansiossa InBody-mittaukset. Tärkeimmät leikatut tiedot ovat Ideaalipaino: 93,8 kg ja Rasvakontrolli: -22,3 kg (liikaa). Ideaalipaino on laskettu rasvaprosentilla 15.
Nestetasapainoa kuvaava ECW-suhdeluku oli 0,397, kun normaali on välillä 0,36 ja 0,39. Sitä voisi osaltaan selittää edellisten parittomien päivien rankka kuntosaliharjoittelu ja kun olin syönyt aamiaisen ja juonut normaalisti ennen mittausta, voisi alimman aamupainon arvioida kätevästi samaksi kuin Keisalan lähtöpainon 112 kg.
Silloin kun vielä kokeilin samanaikaista painonpudotusta, oli alin aamupaino 107,1 kg 17.4. eli runsas kuukausi ennen InBody-mittausta ja kätevästi tasan 9 kiloa alhaisempi. Olisin muka lihonut 9 kg syömällä niukasta normaaliin kuukauden aikana. Se siitä Keisalan kymmenestä kilosta kuukaudessa.
Tavoitteet
Lihasmassaa minulla oli jo vuosi sitten 115 % normaalista, mutta en ole aikaisemmin miettinyt tarkemmin tavoitettani sen suhteen. Nyt kun alkaa olla jo tuntumaa edistymisvauhtiin eikä enää tarvitse olla niin varovainen kuin alussa, tuntuisi järkevältä tasolta sama leuanvetotulos ideaalipainoisena kuin parhaimmillaan alle 30-kymppisenä eli reilusti yli 20 kertaa. Siihen voisin päästä jo heinäkuussa. Suomusjärven kuntosalilla on taljalaite, jossa onnistuu myös leuanvetoliike 5 kilon painoja lisäämällä ja ideaalipainoni jäänee lähemmäksi 95 kiloa kuin sataa. Painonpudotuksen jälkeen sitä voi harjoitella kotonakin vaikka kuntosali on vain vajaan kilometrin päässä, vuosimaksu on vain 22 € työttömiltä ja tältä vuodelta jo maksettu.
Harjoittelen muitakin liikkeitä, mutta niistä ei yhtä hyvää mittatikkua saa. Niiden tulokset saavat olla mitä ovat, kun lihastenkasvatusvaihe päättyy ja keskityn painonpudotukseen. Ehkä jatkan kuitenkin HIIT-treeneillä joka kolmas päivä? Mahdollisuuksista kertovat: Kuvat Suomusjärven kuntosalilta. Kuvat Suomusjärven ulkoliikuntapaikoilta.
Taustaa
Päätös laihtuttamisesta syntyi jo kaksi vuotta sitten. Siitä tarkemmin aiemmassa kirjoituksessani Jäähyväiset alkoholille + epilogi. Vaikka maksakirroosia ei voi parantaa, on sen esiasteen, rasvamaksan, torjuminen eli laihduttaminen varmaankin abstinenssin jälkeen paras keino välttää sen paheneminen. Koska tiesin maksan olevan tärkeimmän elimen, joka polttaa tai pilkkoo rasvaa, utelin jo sairaalassa lääkäreiltä, miten maksakirroosi vaikuttaa asiaan, mutta en saanut kunnollista vastausta. Ensin oli kuitenkin saatava veriarvot, käytännössä hemoglobiini kuntoon, joka varmistui tämän vuoden helmikuussa ja sitten lopulta 4.5., jolloin terveyskeskuslääkäri soitti ja vahvisti, että minulla ei ollutkaan maksakirroosia, ei ollut enää mitään esteitä jäljellä.
Taisin ostaa jo viime vuoden puolella halvan älykellon Kiinasta, noin 28 € ja se mittaa hyvin vaivattomasti leposykkeen, joka minulla on alimmillaan 55 bpm, kun alle 60 on merkki joko sairaudesta tai urheilijan tasoisesta kunnosta sekä verenpaineen joka sekin on minulla hälyttävän hyvä, usein alle ohjearvojen 100/60, 95/62 huhtikuussa useana päivänä, mutta sitä olen harvoin viitsinyt mitata.
Aikoinaan parikymppisenä, vuosi tai korkeintaan pari päälle, minä laihdutin pikavauhtia vähintään 20 kiloa 5+2 paastoarkipäivillä viikossa, siis päinvastoin kuin paljon myöhemmin jonkinlaista suosiota saanut kahden paastopäivän viikossa -dieetti. Nuorella ruostumattomalla teräsvartalolla mennään vaikka perse edellä puuhun, mutta kyllä sitä kuusikymppisenäkin tekee temppuja, kun on varma terveydestään. Kirjoituksessani Vankila lomakohteena ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä en kertonut sitä, että viimeisenä neljän viikon paastopäivänä kiersin Turun lääninvankilan ulkoilupihaa ja jokaisella kierroksella vedin 10 tai useamman leuan tangolla. Siinä vaiheessa varmasti kaikki muut vangit jo tiesivät tarinani. Se oli heinäkuun viimeisiä päiviä enkä ollut hikoillut useaan viikkoon. Ihostani pystyi hankaamaan hienoa talkin tapaista jauhetta, joka oli melkein valkoista. Niin kuivaa tai rasvatonta oli marraskesi, kun ei hikoillut. Aurinkoisella pihalla kävellessä tunsin!, kun hikirauhaset avautuivat ja alkoivat toimia. Erikoisimmat kunniakierrokset, jotka olen tehnyt.
Verikokeiden jälkeen kävin gastroskopiassa 27.2. ja siihen liittyen lääkäri kirjasi: ”Verikokeissa Hb 172, MCV 92, Leuk 12.2, Trom 225, K 4.1, Na 143, Krea 63, Alb 39.7, INR 1.1, Bil 6. Eli verikokeiden perusteella täysin kompensaatiossa oleva maksakirroosi, kliinisesti ei myöskään askitesta.” Googlasin termiä täysin kompensaatiossa oleva maksakirroosi ja ensimmäinen osuma oli Askites–kuoleman merkki? – Duodecim-lehti (linkki pdf-versioon, jossa on mukana myös taulukot). On niin synkkää tekstiä, että kai minä melkoinen ihme olen.
Nyt kun ei ole kirroosia eikä edes maksa-arvojen perusteella rasvamaksaakaan, ei ole pakottavaa syytä laihduttaa, ja juodakin voisi, mutta on se aika halpa ”hinta” saada lisää todennäköisiä elinvuosia tekemällä kunnollisen ”perusparannusremontin” nostamalla kunto nuoruuden parhaimmalle tasolle ja tiputtamalla paino ideaaliin. Olisiko se sitten näillä näkymin tavoiteikä 105 vuotta jatkaen aiemman kirjoitukseni mietintää?
Otin jo 9.5. ”ennen”-valokuvia, mutta ”jälkeen”-valokuvia pitää odottaa kai syksyn puolelle, joten en vielä häpäise itseäni Keisalan tapaan.
Lisälukemista
HS 26.3. Vasta kun liike lakkasi, tajusin sen merkityksen mielen hyvinvoinnille. Camusin Myten om Sisyfos oli järisyttävä kirja, jonka sisällöstä en muista juuri mitään.
HS 13.5. Judoka parhaassa iässä. Ei oikeastaan muuta kuin minua 5 cm lyhyempi kaveri, joka ei ole tippaakaan lihava, mutta painoa on 130 kg. Niin ja paikallisella salilla käy laiha minua noin 5 cm pidempi kaveri, joka kertoi painokseen 110 kiloa.
NYT How to Age Well kokooma-artikkeli tai selittävä linkkikokoelma NYT:n muihin artikkeleihin.
NYT The Best Exercise for Aging Muscles. Punttisalilla sai voimaa ja HIIT-treeni lisäsi kestävyyttä ja eniten vanhemmilla koehenkilöillä! Kuntosalillakin voi tehdä HIIT-treeniä!
NYT Really, Really Short Workouts. HIIT-treenauksen perusteet.
NYT People Who Do Strength Training Live Longer — and Better. Sekä voima- että sykettä selvästi kohottava -treeni pidentävät ikää ja terveitä vuosia.
Lisään vielä AliExpressin vanhojen ostojen listalta sormiprässejä. Alimpana lelut, joista saa pehmusteita kunnollisiin, joista kuvasta puuttuu 250 lb eli 113 kg. Nyt on käytössä 150 lb eli 68-kiloinen. 300 lb on jäykin, jonka olen löytänyt, mutta en ole tilannut. Löytyy näitä Suomestakin, mutta hintaakin on.
Kun yhden sormiprässin kuvauksessa on rehab eli kuntoutus ja päiväykset yli vuosi sitten, muistui mieleen, miksi niitä silloin hankin. Minulla oli kyllä pari ikivanhaa lelua, mutta niistä toinen väsyi odotetusti aika pian ja meni poikki, kun aloitin rannelihasten kuntoutuksen täysin voimattomasta takaisin normaaliksi. Aika monta on tullut aikojen saatossa rikottua. Vasemman käden ranteesta en jaksanut nostaa yhtään, kun kämmen osoitti alas tai käsi oli kättelyasennossa. Olin nukkunut vasemman käden päällä siten, että puutuminen oli niin pysyvää, että lihaksista meni voima. Siis hermoperäinen vaiva, mutta se parani lihasharjoittelulla lopulta täysin ja sekin oli outoa, että vääriä lihaksia harjoittamalla. Tosin alussa piti toisella kädellä pitää sormiprässiä paikallaan tai vastaan. Löysin kyllä omituisia ranteentreenausjousiviritelmiä, mutta ne olivat postimaksujen takia melkoisen kalliita ja jälkiviisaasti oli hyvä, että en niitä ostanut.
Yllättävän hyödyllisiä pikkuvempaimia siis ja kun on kattava setti eri vahvuuksia, ei tarvitse liian löysiä rikkoa. Nuo kai riittävät melkein perinnöksi asti. Lähi-Saleenkin on aika äskettäin ilmestynyt hyllyyn joitain leluluokan vehkeitä. Halpoja luultavasti, mutta ei kiinnosta.
Täytyy lisätä vielä uusin tilaus kaupan nimen takia. En tosin sitä ostaessa huomannut ja olisi ehkä jäänyt ostamatta, mutta on tuo kai hauska?
Elon a ja o on tuo sokraattinen ”tunne itsesi”. Sen lisäksi lukeminen, opiskelu, kannattaa aina oli aihe mikä tahansa.
Elämäntavat liittyvät todennäköisyyksiin. Lopputulema on aina sama, kuolema.
Elo on jatkuvaa muutosta jota myös vanhenemiseksi kutsutaan. Siksi mikä toimi ennen ei välttämättä toimi enää. Siksi a ja o on ”tunne itsesi”. Valehdella voi maailmalle, itselle ei kannata.
Kalorivaje pudottaa painoa. Ei mikään muu. Ruokavalion saa sitten sorvata mieluisekseen. Se mikä versio ruokavaliosta on kulloinkin Pop, In, vaihtelee.
Kaikki urheilu on hyvästä, pakollista jossain määrin. Urheilun voisi jakaa osiin.
1)voima
2)kestävyys
3)räjähtävyys
4)liikkuvuus
Kaikkia tulisi vaalia omien mieltymysten mukaan. Voimatreeniä jollain metodilla, matalan sykkeen liikuntaa ja jotain missä syke myös välillä nousee ylös. Jotta kroppa pysyy kasassa liikkuvuus nousee listassa mitä vanhemmaksi tulee (+ kehon inbalanssit)
Ilmoita asiaton viesti
Otsikon Lisälukemista alla on vain osa parin kuukauden aikana aiheesta lukemistani artikkeleista ja on siellä kuntosalillakin tiiviitä ohjelappuja, Arnoldin kultainen kuusikko, https://liikuttaa.fi/arvostelu-arnoldin-kultainen-kuusikko/, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”terve mieli terveessä ruumissa” on myös antiikista. Kuten kaikki muukin. Pyörä keksitään uudelleen ja uudelleen.
https://gainweightjournal.com/wp-content/cache/all/the-real-gladiator-workout-train-like-a-gladiator/index.html
Ilmoita asiaton viesti
Leposykeväite (alle 60 olisi merkki urheilijan tasoisesta kunnosta tai sairaudesta) pisti silmään. Ei nyt ehkä noinkaan, sykkeet ovat aika yksilölliset, etenkin maksimisyke, joka voi olla kuusikymppisellä lähellä 200 tai sitten alle 170 ja molempien kuntataso voi olla sama. Leposykkeessä on tietysti vähemmän vaihtelua, itsellä se on ollut noin 20 vuotta 45-50 välillä, nuorena jopa alle 40. Mutta jos syke on 55, eikä kyse sairaudesta, niin kuntotaso on hyvä, ei kuitenkaan mikään urheilijan lukema.
Ilmoita asiaton viesti
Leposykkeen ja verenpaineen kirjoitin ulkomuistista ja sen takia, että nekin olisi hyvä ottaa huomioon. Nyt kun googlasin, niin esim. IS tiivistää:
”Tällainen on normaali syke
Sydämen normaali syke levossa on 60–100 lyöntiä minuutissa.
Ylilääkärin mukaan rajat eivät kuitenkaan ole ehdottomia. Esimerkiksi aktiiviliikkujan leposyke voi olla alle 60 lyöntiä minuutissa. ”
https://www.is.fi/terveys/art-2000008462508.html
55 on aikamoisen hyvä leposyke, kun on pari vuotta sitten ollut sairaalassa pari viikkoa alkoholin läträyksen takia ja askitesnestettä on avannepussiin valunut niin, että paino tippui lähes 30 kg.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon nähden ilman muuta hyvä leposykelukema.
Ilmoita asiaton viesti
voima
2)kestävyys
3)räjähtävyys
4)liikkuvuus
Kaikkia tulisi vaalia omien mieltymysten mukaan. Voimatreeniä jollain metodilla, matalan sykkeen liikuntaa ja jotain missä syke myös välillä nousee ylös. Jotta kroppa pysyy kasassa liikkuvuus nousee listassa mitä vanhemmaksi tulee (+ kehon inbalanssit)
_____________________-_____________________________________
Viivytystaisteluahan tässä käydään… onhan se hiukan vaikea hyväksyä kun kroppa rapistuu ja suorituskyky heikkenee, puhumattakaan kehon muutoksista kun ruoka maistuu ja aineenvaihdunta hidastuu.
No, kaikkihan on omissa käsissä ja noihin ylläoleviin voisin lisätä koordinaation harjoittelun, esim erilaisilla tanssinomaisilla ryhmäliikuntatunneilla ja miksei vaikka salsatunneilla. Tasapainon harjoittelu.
Lisäksi; sanaristikon, korttipelit tai uuden kielen opiskelu
Ilmoita asiaton viesti
Kielten opiskelusta: Duolingo 2022 Yearly Report. Tällä hetkellä enimmäkseen espanjaa ja saksaa ja opiskeluputkella on pituutta 1373 päivää eli syksyllä tulee neljä vuotta täyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Oho, aika kova..👍
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei sitä itsensä sairaalakuntoon ryyppääminen tärkeitä asioita saa häiritä 😉
Ilmoita asiaton viesti
Lisäsin lisälukemistoon artikkelin People Who Do Strength Training Live Longer — and Better. Sekä voima- että sykettä selvästi kohottava -treeni pidentävät ikää ja terveitä vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Leuanveto on vain järkevin mittatikku. On siellä salilla kaksikin jalkaprässiä, joista toinen on mukana harjoittelukierrossani. Kaikkein hankalin on alaselkä- ja vatsalihaslaite. Sen penkin selkätuki on sellainen lyhyt nysä, että häntäluun seutuni kipeytyi enkä voi vatsalihaksia sen kanssa tehdä vähään aikaan ja alaselän asennossa painot ei riitä alkuunkaan, se on ihan lelu, ei edes kunnolla hengästy. Jalkaprässissä on nyt käytössä 140 kg, kun täydet painot on 160 kg. Toisessa hankalammassa olisi irtopainot, mutta se on tosiaan hankalampi.
Tällaisia detaljeja. On se sali pieni, mutta noin 10 minuutin kävelymatka on sopiva verryttely ja on se halpa. Auki 06-22 joka päivä omalla avaimella.
Ilmoita asiaton viesti
Leuanveto on tosiaankin hyvä ja rehellinen ja lahjomaton mittari.
Ja samaa mieltä Karin ( ja Karin vaimon) kanssa, että jalkojen voimaa pitää ylläpitää. Takakyykky on itselleni ollut aina hiukan hankala ja olenkin sen nyt korvannut bulgarialaisella yhden jalan kyykyllä, siinä tulee ” kaupanpäälle” hiukan tasapainotreeniä ja syliin voi ottaa lisää painoa tarpeen mukaan. Toinen on maljakyykky kahvakuula kanssa, goblet squat, siinä tulee liikkuvuutta kun kyykkää pohjaan asti ja toistoja voi turvallisesti tehdä loppuun asti. Ja mitä kauempana pidät kahvakuulaa vartalosta, sen enemmän ottaa myös käsivarsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tangon saa kotiinkin aika helpolla ja 20 vetoa sellainen määrä, että sitä on helppo ylläpitää. Tulee se syksy ja varsinkin talvi eikä vaakasuoraan päin tulevaan räntäsateeseen aina viitsi lähteä.
Muut liikkeet on sitten helpommin järjestettävissä kotioloissakin kai jotenkin samaan tapaan kuin itse kuvasit, mutta niitä mietin sitten myöhemmin. Tai sitten kai se kesäisin voisi olla salikausi. Nytkin olin niin hienohelma, että vasta kun saivat hiekoitussorat pyöräteiltä harjattua, niin aloin salilla säännöllisesti käydä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Paikallisella salilla kätevämmän laitteen nimi on SMART LINE S.120 Leg Press ja siitä on hyvä kuva jaetussa kansiossa, johon oli alustuksessa linkki. Paino säätyy yhtä sokkaa siirtämällä 5 kg pykälin 160 kg asti, mutta kun liikkuva penkki on hieman ylös päin vinoilla johtimilla, vaikuttaa omakin paino hieman eikä painoa voi vertailla suoraan mihinkään muunlaiseen laitteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
En minä tiedä yhtään kuinka luotettava kiinalainen halpisälykelloni on verenpainetta mittaamaan, mutta en yhtään välitäkkään. En nimittäin muista, että sen reilun kahden viikon sairaalassa olon aikana kaksi vuotta sitten olisi yhtenäkään aamuna hoitaja jättänyt päivittelemättä hienoja verenpainearvojani.
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas olisin eniten kiinnostunut FitBitin laitteista, kun Google osti sen ja Google Fit -ohjelma on niiden kanssa parhaiten yhteensopiva. Google Fit toimii nykyisenkin kanssa, mutta käytän puhelimessa lisäksi Funkeepiä, joka on se suositeltu ohjelma.
Sen olen huomannut, että kelloa suoraan tulee käytettyä lähinnä vain ajan tarkistamiseen ja muu toiminnallisuus on kätevämpää kännykän kautta. Ja se on hyvä tai sopiva minulle, että kello ei kyttää koko ajan sykettä tai verenpainetta, kun ei ole syytä ja akku kestää sen ansiosta pitkään. Nuo Huaweit taas pitää ladata ihan turhan taajaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin, kun mummon tai papan liikkuminen omin avuin ei onnistu, tulee kaatumisia, murtumia yms., niin kyllä se yleensä on kiinni reisilihasten voimasta. Sitä olen lähipiirissä oleville ikäihmisille tolkuttanut, että pitäisi treenata, mutta…
Ilmoita asiaton viesti
Minulla sen kahden viikon sairaalareissun tulos oli että vuoden päästä olisi ollut 59 % mahdollisuus olla vielä hengissä. Nyt kun olen vielä hengissä kahden vuoden päästä, pidän todennäköisenä jäljellä olevana elinikänäni 44 vuotta, tosin vasta meneillään olevan ”peruskorjausremontin” jälkeen, mutta se ei näillä suunnitelmilla, valmistautumisella ja kokemuksella voi epäonnistua.
Tuossa tuli tiivistettyä kirjoituksen tarkoitus. Hyvä peruskunto. alhaiset verenpaineet ja muut nyt sattuu olemaan ja piti mainita kokonaiskuvan takia ja tiedän olevani melkoisen onnekas, mutta, minkäs minä sille voin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aina upeeta, kun joku aloittaa kuntoilemaan!
Ilmoita asiaton viesti
Sinäkin käyt salilla ja pidät eliniäntavoitteenasi 120 vuotta. Naisilla on kai jotain hormonaalista etua, mutta pidän jonkinlaisesta ketterästä kehityksestä ja kovin pitkällä aikavälillä todennäköisyyksistä sekä tavoitteiden määrittelystä vasta kun ne ovat lähempänä. Ehkä se 120 vuotta tulee, mutta sitä ennen ehtii tapahtua tosi paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Ehtii, mutta sitä kohti! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Peter Attia kysyy: Can we live to be 150? https://www.youtube.com/watch?v=xa41LPpap6k
Ehkä olisi hyvä laajentaa näkökulmia. Aika samoja asioita, joita oli linkittämissäni NYT:n artikkeleissa tietyn tyyppisen treenin elinikää lisäävästä vaikutuksesta. Minä varmaankin kirjoitan jonkinlaista jatkoa ja tod.näk. tuostakin puolesta enemmän. Ja nokitan sinun 120 vuottasi 😉
Ilmoita asiaton viesti
NYT:n kokooma-artikkelissa How to age well on monta osaa, mm. Think. Aika surkea tosin.
Minä olen aika vakavasti sitä mieltä, että Video Speed Controller selainlaajennos on auttanut minua paljon mielenterveyden tasolla. Silloin kun vielä join, sopiva nopeutus oli 1,4-kertainen, nyt keskimäärin 1,8 (2,0 suomeksi ja 1,6 englanti sekä ruotsi). Alkoholi hidasti aivoja melkein riittävästi norminopeuteen. En oikein usko, että dementiasta koskaan kärsisin.
Minä erosin kirkosta, kun täytin 18 eli en voi olla vääräuskoinen ja robotit hanurit harjaa jo kauan ennen kuin minun vuoroni tulee. Katsoin eilen videota, jossa kaksi robottia opetteli toisiltaan jalkapallon peluuta.
Ilmoita asiaton viesti
Pari päivää vanhassa What is AI and why are experts terrified about its future? | 60 Minutes Australia, https://www.youtube.com/watch?v=OTwdrMAq-Fk on heti alussa aika fiksu robotti, ei se ensimmäinen aulassa, vaan toinen.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän nopeasti kunto kohoaa, vaikka olisi ollut pitempikin tauko kuntoilussa.
Itse olin noin 6vuotta liikkumatta säännöllisesti, mutta 1,5vuotta sitten aloitin uudelleen säännöllisen kuntoilun, lähinnä hiihtoa ja rullahiihtoa.
Nyt alkaa tulokset olemaan samoja, kuin vuosia sitten…niin ja painokin on tullut hiukan alaspäin… Tällä hetkellä 76kg (pituus 183cm)
Ilmoita asiaton viesti
Taidat olla kuvastakin päätellen aika eri tasolla. Minulla näyttäisi neljässä kuukaudessa korkeintaan hoituvan täysremppa lihaskunnon osalta. Taukoa laskutavasta riippuen ainakin 10 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Oho, tiukka kaveri. Itse olin tuossa kunnossa about 24 vuotta sitten… sitten uusi parisuhde ja noin 1kg / vuosi lisää painoa. Lopputulemana vaaka näyttää nyt 108 ja pituutta on tuo 183.
Hommia olisi….
Ilmoita asiaton viesti
😁 Kyllä se mullakin paino lähtee aina vähitellen nousemaan, jos tulee pitempiä taukoja liikunnasta.
Enimmillään olen painanut 94kg…noin 25 vuotta sitten.
Lihaskunto on säilynyt aika hyvin, kun työkseni olen rakentanut yksin omin pikku kätösin mm. kymmeniä ok-taloja…
Punttisalilla olen käynyt yhden kerran, kun tytär oli siellä töissä ja houkutteli käymään… ei ollu mun juttu 😁
Ilmoita asiaton viesti
Kuntosali on nopea ja tehokas, mutta helposti tylsä.
Kun minulla on useimmiten koko sali yksin käytössä, on siellä helppo järjestää ”rata”, jota kiertää. Silloin voi jopa jättää palautumistauot väliin tai ainakin lyhentää huomattavasti. Se on siis juuri sellainen, kuin haluaa.
Eilen olin illan viimeinen ja viides käyttäjä, sama juttu lauantaina. Nyt käyntikerta on venynyt noin 25 minuuttiin, mutta 20 riitti aiemmin. Jos pyöristää käyttökerran pituuden puoleen tuntiin ja aukiolon 15 tuntiin, on ”slotteja” 30, niistä käytettyjä 5, todennäköinen päällekkäisyys 1/6.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kun palaan aktiivisemmin liha- ei kun sinkkumarkkinoille, vaihdan motokseni ”If life gives you lemons, make lemonade!”.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin taas eilen salilla ja kokeilin ensimmäistä kertaa reisilihaslaitetta, Nautilus Leg extension/Leg curl, mutta vain takareisilihaksia harjoittavassa leg curl asennossa. Penkin selkänojaa saa säädettyä, mutta ääriasennossakin pehmustettu vääntötanko, jonka pitäisi olla nilkkojen kohdalla, oli pohjelihasten kohdalla. Ei se varsinaisesti satu, mutta tuntuu hieman epämiellyttävältä. Laite on siis suunniteltu lapsille tai kääpiöille. Ja heikoille sellaisille. Kun on asettautunut suoritusasentoon, painoja on helppo säätää, mutta se on tarpeetonta, koska niitä on ihan liian vähän eli ainoa käyttökelpoinen painoasetus on kaikki.
Ihan turha lelu.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun olen sormiprässien kanssakin viitsinyt enemmän treenata, olen aloittanut 200 lb eli 91-kiloisen käytön. Ensin tosin verryttelyä 100- tai 150-naulaisella ainakin toistaiseksi. Erot ovat aika suuria niissä.
Tilasin myös 300 lb ja 350 lb -mallit Kiinasta. Hinnat on laskeneet. Vain 16 € postikuluineen. Vielä halvemmaksi olisi varmaankin tullut tilata jo heti alkuun koko sarja eri vahvuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Varasin uuden kehonkoostumusmittauksen 3.7. eli tasan 6 viikkoa kirjoituksessa esiteltyä myöhemmin. Googlauksen perusteella lihakset voivat kasvaa treenauksen alkuvaiheessa paunan eli pyöreän ½ kg viikossa eli 3 kg yhteensä.
Voiman tai tulosten kehittymisestä en oikeastaan tietoa etsinyt enkä mitään lupaavaa löytänyt. Lisäksi minulla on tarkoituksena ja jo käytössä tilanteeseen mukautuva treenaus eli niin nopeasti kuin mahdollista, mutta haittoja varoen ja isoa vaivaa välttäen. Alussa otin ehkä liiankin varovaisesti, alustusta kirjoittaessa kolmen päivän välein n. 20 min., tai taisi olla jo joka toinen päivä, sitten päivän treeni venyi melkein tuntiin ja nyt joka päivä, mutta lyhyempi aika. Mittarina lihakset ainakin hieman kipeänä koko ajan tai sitten salille.
Tällä hetkellä leuanvetoa vastaavassa liikkeessä on painona 80 kg ja kolmen viikon päästä pitäisi olla 100 tai ainakin 95 kg. Jos tavoitteeseen ei ihan pääse, se ei haittaa, oikeastaan melkein päinvastoin. Jää tavoitetta painonpudotusvaiheeseenkin. Ja siinä taljalaitteessa on maksimipaino 100 kg.
Painonpudotusvaihe on tarkoitus aloittaa jo kahden viikon päästä ja kun lihastreeniä pitäisi jatkaa kolme viikkoa, tulee yksi viikko päällekkäisyyttä. Ehkä täytyy aloittaa se hieman loivasti?
Paino on luultavasti pysynyt ihan samana ja jos seuraavaan mittaukseen mennessä on tullut 3 kg lihasta lisää, olisi sama määrä rasvaa vähentynyt. Syönyt ihan normaalisti, mutta soijaa ja kanamunia eli proteiinia enemmän.
Seuraava kirjoitus aiheesta noin kolmen viikon päästä?
Ilmoita asiaton viesti