Läskit lihaksiksi lompsis

Ylen jutusta voi saada hyvinkin väärän mielikuvan. Kuva on linkki artikkeliin.

Hyvässä kirjoituksessa pitäisi tarjota ”pihvi” heti alussa ja nykyään jo klikkiotsikossa, mutta valheesta ei olisi hyvä jäädä kiinni. Ainakaan heti. No, 20 kiloa painosta tippuu normi-ihmisellä alle neljännesvuodessakin eikä HIIT-treeniäkään tarvita, mutta arvatenkin se auttaa. Kun sitten lukee artikkelin lopun tiivistelmän:

”Saadakseen myös lihaksia Joni Keisala otti painonpudotuksen kaveriksi myös kuntosaliharjoittelun. Syyskuussa 2021 painoa oli 112 kiloa. Ensimmäisen kuukauden aikana paino putosi 10 kiloa. Tammikuussa 2022 eli viiden kuukauden harjoittelun jälkeen paino oli pudonnut 20,4 kiloa ja vaaka näytti lukemaa 91,6 kiloa. Pituus oli pysynyt samana eli 188 sentissä. 42-vuotiaan miehen kroppa oli kokenut nopeasti ison muutoksen.”

Niin eipä tuossa ”ihmiskokeessa” todistettu juuri mitään ja herää useita kysymyksiä metodologiasta.

Tosin lopputulos on mitä parhain, vaikka olikin ”väärin sammutettu”.

Sellaista kuitenkin vielä haluan urputtaa, että vaikka painoa olisikin pudonnut kuukaudessa 10 kiloa, ei rasvaa ole voinut niin paljon poistua, se ei tuon kokoisella keholla onnistu mitenkään. Kun olin aikoinaan syömättä neljä viikkoa, nousi paino parissa päivässä sen jälkeen noin 7 kiloa. Toiseen suuntaan muutos on hitaampi, mutta se noin 7 kiloa myös häviää muutamassa päivässä tai ainakin alle viikossa. Ja pari kiloa tippuu jo yhdelläkin vessakäynnillä. Päivän aikana vaihtelu voi kai olla enemmänkin kuin muutama kilo, mutta minä olen seurannut alinta aamupainoa, joka on mielestäni ainoa järkevä vertailukohta.

Ylen artikkelissa on myös Keisalan haastattelun äänitallenne, jossa toimittajan kynänjälki ei ole hallitseva. Ruokavalion rasvoista voisi todeta, että Keisala on käyttänyt kaikkia tuntemiaan laihdutuskikkoja, toivoen ilmeisesti, että joku tai jotkut toimivat, mutta se ei tarkoita tai todista niiden tehokkuutta. Kannattaa silti ehdottomasti kuunnella. Ja kuten sanottu, lopputulos on mainio.

 

Oma projektini

Minullakin on käynnissä vastaava projekti, mutta kun Keisala panosti aluksi ilmeisesti vaikeampana pitämäänsä painonpudotukseen, minä taas olen panostanut lihaskunnon parantamiseen. Aluksi kokeilin yhdistää myös painonpudotusta, mutta se tuntui häiritsevän liikaa minulle vaikeampaa lihastenkasvatusta, joten se sai väistyä toistaiseksi. Keisala oli lähes samankokoinen ja -pituinen, mutta lähes 20 vuotta nuorempi, joten olen ollut varovaisempi, eikä minulla ole alan koulutustakaan.

Kävin viikko sitten kehonkoostumusmittauksessa ja sen keskeiset tulokset ovat alla. Etsi lähin InBody-mittauspaikka.

Koko A4-kokoinen tulosarkki sekä vuotta vanhempi ovat jaettuina Googlen kuvapalvelussa kansiossa InBody-mittaukset. Tärkeimmät leikatut tiedot ovat Ideaalipaino: 93,8 kg ja Rasvakontrolli: -22,3 kg (liikaa). Ideaalipaino on laskettu rasvaprosentilla 15.

Nestetasapainoa kuvaava ECW-suhdeluku oli 0,397, kun normaali on välillä 0,36 ja 0,39. Sitä voisi osaltaan selittää edellisten parittomien päivien rankka kuntosaliharjoittelu ja kun olin syönyt aamiaisen ja juonut normaalisti ennen mittausta, voisi alimman aamupainon arvioida kätevästi samaksi kuin Keisalan lähtöpainon 112 kg.

Silloin kun vielä kokeilin samanaikaista painonpudotusta, oli alin aamupaino 107,1 kg 17.4. eli runsas kuukausi ennen InBody-mittausta ja kätevästi tasan 9 kiloa alhaisempi. Olisin muka lihonut 9 kg syömällä niukasta normaaliin kuukauden aikana. Se siitä Keisalan kymmenestä kilosta kuukaudessa.

 

Tavoitteet

Lihasmassaa minulla oli jo vuosi sitten 115 % normaalista, mutta en ole aikaisemmin miettinyt tarkemmin tavoitettani sen suhteen. Nyt kun alkaa olla jo tuntumaa edistymisvauhtiin eikä enää tarvitse olla niin varovainen kuin alussa, tuntuisi järkevältä tasolta sama leuanvetotulos ideaalipainoisena kuin parhaimmillaan alle 30-kymppisenä eli reilusti yli 20 kertaa. Siihen voisin päästä jo heinäkuussa. Suomusjärven kuntosalilla on taljalaite, jossa onnistuu myös leuanvetoliike 5 kilon painoja lisäämällä ja ideaalipainoni jäänee lähemmäksi 95 kiloa kuin sataa. Painonpudotuksen jälkeen sitä voi harjoitella kotonakin vaikka kuntosali on vain vajaan kilometrin päässä, vuosimaksu on vain 22 € työttömiltä ja tältä vuodelta jo maksettu.

Harjoittelen muitakin liikkeitä, mutta niistä ei yhtä hyvää mittatikkua saa. Niiden tulokset saavat olla mitä ovat, kun lihastenkasvatusvaihe päättyy ja keskityn painonpudotukseen. Ehkä jatkan kuitenkin HIIT-treeneillä joka kolmas päivä? Mahdollisuuksista kertovat: Kuvat Suomusjärven kuntosalilta. Kuvat Suomusjärven ulkoliikuntapaikoilta.

 

Taustaa

Päätös laihtuttamisesta syntyi jo kaksi vuotta sitten. Siitä tarkemmin aiemmassa kirjoituksessani Jäähyväiset alkoholille + epilogi. Vaikka maksakirroosia ei voi parantaa, on sen esiasteen, rasvamaksan, torjuminen eli laihduttaminen varmaankin abstinenssin jälkeen paras keino välttää sen paheneminen. Koska tiesin maksan olevan tärkeimmän elimen, joka polttaa tai pilkkoo rasvaa, utelin jo sairaalassa lääkäreiltä, miten maksakirroosi vaikuttaa asiaan, mutta en saanut kunnollista vastausta. Ensin oli kuitenkin saatava veriarvot, käytännössä hemoglobiini kuntoon, joka varmistui tämän vuoden helmikuussa ja sitten lopulta 4.5., jolloin terveyskeskuslääkäri soitti ja vahvisti, että minulla ei ollutkaan maksakirroosia, ei ollut enää mitään esteitä jäljellä.

Taisin ostaa jo viime vuoden puolella halvan älykellon Kiinasta, noin 28 € ja se mittaa hyvin vaivattomasti leposykkeen, joka minulla on alimmillaan 55 bpm, kun alle 60 on merkki joko sairaudesta tai urheilijan tasoisesta kunnosta sekä verenpaineen joka sekin on minulla hälyttävän hyvä, usein alle ohjearvojen 100/60, 95/62 huhtikuussa useana päivänä, mutta sitä olen harvoin viitsinyt mitata.

Aikoinaan parikymppisenä, vuosi tai korkeintaan pari päälle, minä laihdutin pikavauhtia vähintään 20 kiloa 5+2 paastoarkipäivillä viikossa, siis päinvastoin kuin paljon myöhemmin jonkinlaista suosiota saanut kahden paastopäivän viikossa -dieetti. Nuorella ruostumattomalla teräsvartalolla mennään vaikka perse edellä puuhun, mutta kyllä sitä kuusikymppisenäkin tekee temppuja, kun on varma terveydestään. Kirjoituksessani Vankila lomakohteena ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä en kertonut sitä, että viimeisenä neljän viikon paastopäivänä kiersin Turun lääninvankilan ulkoilupihaa ja jokaisella kierroksella vedin 10 tai useamman leuan tangolla. Siinä vaiheessa varmasti kaikki muut vangit jo tiesivät tarinani. Se oli heinäkuun viimeisiä päiviä enkä ollut hikoillut useaan viikkoon. Ihostani pystyi hankaamaan hienoa talkin tapaista jauhetta, joka oli melkein valkoista. Niin kuivaa tai rasvatonta oli marraskesi, kun ei hikoillut. Aurinkoisella pihalla kävellessä tunsin!, kun hikirauhaset avautuivat ja alkoivat toimia. Erikoisimmat kunniakierrokset, jotka olen tehnyt.

Verikokeiden jälkeen kävin gastroskopiassa 27.2. ja siihen liittyen lääkäri kirjasi: ”Verikokeissa Hb 172, MCV 92, Leuk 12.2, Trom 225, K 4.1, Na 143, Krea 63, Alb 39.7, INR 1.1, Bil 6. Eli verikokeiden perusteella täysin kompensaatiossa oleva maksakirroosi, kliinisesti ei myöskään askitesta.” Googlasin termiä täysin kompensaatiossa oleva maksakirroosi ja ensimmäinen osuma oli Askites–kuoleman merkki? – Duodecim-lehti (linkki pdf-versioon, jossa on mukana myös taulukot). On niin synkkää tekstiä, että kai minä melkoinen ihme olen.

Nyt kun ei ole kirroosia eikä edes maksa-arvojen perusteella rasvamaksaakaan, ei ole pakottavaa syytä laihduttaa, ja juodakin voisi, mutta on se aika halpa ”hinta” saada lisää todennäköisiä elinvuosia tekemällä kunnollisen ”perusparannusremontin” nostamalla kunto nuoruuden parhaimmalle tasolle ja tiputtamalla paino ideaaliin. Olisiko se sitten näillä näkymin tavoiteikä 105 vuotta jatkaen aiemman kirjoitukseni mietintää?

Otin jo 9.5. ”ennen”-valokuvia, mutta ”jälkeen”-valokuvia pitää odottaa kai syksyn puolelle, joten en vielä häpäise itseäni Keisalan tapaan.

 

Lisälukemista

HS 26.3. Vasta kun liike lakkasi, tajusin sen merkityksen mielen hyvinvoinnille. Camusin Myten om Sisyfos oli järisyttävä kirja, jonka sisällöstä en muista juuri mitään.
HS 13.5. Judoka parhaassa iässä. Ei oikeastaan muuta kuin minua 5 cm lyhyempi kaveri, joka ei ole tippaakaan lihava, mutta painoa on 130 kg. Niin ja paikallisella salilla käy laiha minua noin 5 cm pidempi kaveri, joka kertoi painokseen 110 kiloa.
NYT How to Age Well kokooma-artikkeli tai selittävä linkkikokoelma NYT:n muihin artikkeleihin.
NYT The Best Exercise for Aging Muscles. Punttisalilla sai voimaa ja HIIT-treeni lisäsi kestävyyttä ja eniten vanhemmilla koehenkilöillä! Kuntosalillakin voi tehdä HIIT-treeniä!
NYT Really, Really Short Workouts. HIIT-treenauksen perusteet.
NYT People Who Do Strength Training Live Longer — and Better. Sekä voima- että sykettä selvästi kohottava -treeni pidentävät ikää ja terveitä vuosia.

Lisään vielä AliExpressin vanhojen ostojen listalta sormiprässejä. Alimpana lelut, joista saa pehmusteita kunnollisiin, joista kuvasta puuttuu 250 lb eli 113 kg. Nyt on käytössä 150 lb eli 68-kiloinen. 300 lb on jäykin, jonka olen löytänyt, mutta en ole tilannut. Löytyy näitä Suomestakin, mutta hintaakin on.

Kun yhden sormiprässin kuvauksessa on rehab eli kuntoutus ja päiväykset yli vuosi sitten, muistui mieleen, miksi niitä silloin hankin. Minulla oli kyllä pari ikivanhaa lelua, mutta niistä toinen väsyi odotetusti aika pian ja meni poikki, kun aloitin rannelihasten kuntoutuksen täysin voimattomasta takaisin normaaliksi. Aika monta on tullut aikojen saatossa rikottua. Vasemman käden ranteesta en jaksanut nostaa yhtään, kun kämmen osoitti alas tai käsi oli kättelyasennossa. Olin nukkunut vasemman käden päällä siten, että puutuminen oli niin pysyvää, että lihaksista meni voima. Siis hermoperäinen vaiva, mutta se parani lihasharjoittelulla lopulta täysin ja sekin oli outoa, että vääriä lihaksia harjoittamalla. Tosin alussa piti toisella kädellä pitää sormiprässiä paikallaan tai vastaan. Löysin kyllä omituisia ranteentreenausjousiviritelmiä, mutta ne olivat postimaksujen takia melkoisen kalliita ja jälkiviisaasti oli hyvä, että en niitä ostanut.

Yllättävän hyödyllisiä pikkuvempaimia siis ja kun on kattava setti eri vahvuuksia, ei tarvitse liian löysiä rikkoa. Nuo kai riittävät melkein perinnöksi asti. Lähi-Saleenkin on aika äskettäin ilmestynyt hyllyyn joitain leluluokan vehkeitä. Halpoja luultavasti, mutta ei kiinnosta.

Täytyy lisätä vielä uusin tilaus kaupan nimen takia. En tosin sitä ostaessa huomannut ja olisi ehkä jäänyt ostamatta, mutta on tuo kai hauska?

Vantaalla vielä tänään 17.6.
rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu