Lawrence Livermore National Laboratoryn fuusiokokeen julkistus 13.12.2022
Itse koe suoritettiin 5. päivä kello 1:03. 192 jättiläismäistä laseria lämmitti lyijykynän pyyhekumin kokoista sylinteriä 10 miljoonasosasekunnin ajan 2,05 megajoulen energialla ja haulin tai maustepippurin kokoinen deuterium-tritium-isotooppien polttoainepanos tuotti sata kertaa lyhyemmässä ajassa noin 3 megajoulea energiaa. Yhdellä megajoulella voisi lämmittää 2,381 litraa vettä 0 °C lämpötilasta kiehuvaksi, jos häviöitä ei tapahtuisi. Häviöitä kuitenkin tapahtui vanhoissa lasereissa, Livermoren National Ignition Facilityä alettiin rakentaa jo 1997, niihin syötettiin energiaa noin 300 megajoulea.
Deutsche Wellellä on myös aiheesta klippi, Breakthrough in nuclear fusion raises hopes for unlimited clean energy source | DW News, mutta CNN:llä on parempi:
CBS Newsillä on koko yli puolituntinen julkistustilaisuus:
Hesarin juttu Yhdysvallat kertoi uudesta läpimurrosta fuusiovoimassa ja YLEn Suuri läpimurto – fuusioreaktiossa tuotettiin ensi kertaa enemmän energiaa kuin reaktio vaati ovat melko vaatimattomia, mutta YLE linkitti USA:n energiaministeriön tiedotteen: DOE National Laboratory Makes History by Achieving Fusion Ignition. New York Timesin juttu Scientists Achieve Nuclear Fusion Breakthrough With Blast of 192 Lasers on tilaajan lahjoittamana linkkinä ja The Guardianin hieman vaatimattomampi juttu on US scientists confirm ‘major breakthrough’ in nuclear fusion.
Bill Nyen optimismi on hyvin perusteltua. Fissio saatiin aikaiseksi ensi kertaa laboratoriossa 2.12. vuonna 1942, melko tarkkaan 80 vuotta sitten, ja ensimmäinen sähköverkkoon sähköä tuottava ydinvoimalaitos, Obninskin ydinvoimalaitos, aloitti toimintansa 1. kesäkuuta 1954 Neuvostoliitossa. Ydinvoimalaitos yhdistettiin sähköverkkoon noin kolme viikkoa myöhemmin tuottaen sähköä tarpeeksi noin 2 000 kotitaloudelle. Sen sijaan maailman ensimmäinen täyden mittakaavan ydinvoimalaitos, Sellafield, avattiin 17. lokakuuta 1956 Isossa-Britanniassa.
Lisäys 14.12. klo. 10:28
Bloomberg Quicktakes julkaisi noin 4 kuukautta sitten 22½-minuuttisen katsauksen fuusioenergia-alan kaupallisista yksityisistä toimijoista:
CNBC ei ole tämän vuoden aikana julkaissut fuusioenergiasta, mutta fission uudesta noususta seuraavan noin puoli vuotta sitten:
DW Documentarylla on tämän vuoden aikana lähimpänä aihetta 17.11. julkaistu 42½-minuuttinen dokumentti Euroopan tulevaisuuden energiaratkaisuista:
https://www.youtube.com/watch?v=0LG_eEqdcLs
Lisäys 11:51
Declared Funding
In the survey, declared private funding surpasses $4.7bn, plus an additional $117 million+ in grants and other funding from governments, taking the total to over $4.8bn. This is a 139% increase in funding since the 2021 version of this report.
Kiitos jutusta ja linkeistä.
Noniin, ihmisiä huijaavat ydinfyysikot käyttivät 300 MJ sähköenergiaa tuottamaan 3 MJ vaikeasti hallittavaa energiaa ja väittivät päässeensä plussalle energian tuotannossa. Sellaisia huijareita.
Itse kirjoitin vähän aiemmin vaatimattomampien lähteiden varassa uskoen huijauksen:
https://roskasaitti.wordpress.com/2022/12/13/fuusioreaktorikoe-joka-ei-tuhlannut-energiaa/
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa oli rajoitteena vanhta haaskaavat laserit. Eli tosiaan vain 3 % energiaa tuli takaisin, mutta tie on auki energian nettotuotolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ne jatkavat tätä niin kauan kuin saavat rahaa. Ja nehän saavat, sillä tämä tarjoaa poliitikolle mahdollisuuden kertoa kansalle positiivinen viesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti jo nyt on tilanne sama kuin avaruusmatkailussa, yksityiset yritykset saavat jo enemmän rahoitusta ja fuusion kaupallistaminen voi olla yllättävän nopeaa. Katso lisäykset alustukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on aivan tavallinen tällaisten hankkeiden kehittämisessä. Aivan varmasti ei tietysti kukaan voi tietää mikä onnistuu ja mikä ei. Kyse on todennäköisyyksien arvioinnista. Tämän kohdalla todennäköisyydet kaupallistumiseksi ovat todella äärettömän pienet. Perustelen seuraavasti:
– Mitään mitä kutsuisin läpimurroksi ei ole tapahtunut. Tätä sanaa tutkijat käyttävät mieluusti kun jokin koe onnistuu. Tekevät tiedotteen ja tiedotustilaisuuden. Nykyään jokainen tutkija joutuu (valitettavast) koko ajan myymään tutkimustaan kärsimättömille rahoittajille, jotta rahavirta ei katkea.
–Menemättä yksityiskohtiin tekninen haaste on valtava vieläkin. Julkisuudessa ei myöskään kerrota, että nämä voimalat muuttuvat hiljalleen radioaktiiviseksi jätteeksi.
-Teknologiasta ja taloudesta johtuen nämä laitokset olisivat valtavan kokoisia. Nykymaailma menee turvallisuussyistä kohti hajautettuaja pienempiä systeemejä vaikka vielä melko suuriakin voimaloita tarvitaan. MIttakaavaa tuskin nykyisestä kasvatetaan fuusiovoimaloihin sopivaksi.
-Paitsi kriisiturvallisuus vielä suurempi ongelma on vaadittava jättimäinen investointi kaupallisiin laitoksiin. Kukaan kaupallinen firma ei halua ottaa sellaista riskiä.
-Vaikka tekniikka saataisiin toimivaksi, laitosten pitäisi olla kannattavia kaupallisesti. Kannattavaa toimintaa voi yrittää saavuttaa rakentamalla valtavia laitoksia (koska teknologia on vaativaa ja kallista), jolloin kustannus/energiayksikkö laskee. En ole nähnyt yhtään alkuunkaan realistista laskelmaa, jossa kannattavuus saavutettaisiin.
-Sijoittajat rahoittavat kaikenlaista varsinkin USA:ssa. Tilastojen mukaan näistä hankkeista vain 5-10% onnistuu.
-Fuusiovoimaloita on tutkittu n 70 vuotta. Kaupallistaminen ja koelaitokset ovat aina siirtyneet kauemmaksi vaikka lähiaikoina piti olla valmista. Normaalikin uuden voimlaitosprosessin tai vastaavan teollisuusprosessin kehittäminen markkinoille vie helposti 10-20 vuotta. Jos kaikki asiat vielä ratkaistaisiin fuusion kohdalla niin nopeammin kuin 40 vuotta se ei onnistu.
Isot yritykset saattavat vetää kehitysprojekteja uskottavuusmielessä osoittaakseen olevansa parempia kuin kilpalijat, jotta näin saavat etua vanhojen tuotteittensa myymiseksi tai vain oppiakseen arvioimaan uusia asioita. Näiden realistisuuden arviointi ei ole poliitikoille tai maallikoille helppoa.
Avaruusmatkailusta puhutaan. Juu, sitähän tehdään jo mutta mitään suurta matkailubusinestä ei ole lähiaikoina näköpiirissä.
Kuka muistaa Hyperloopin, johon Suomenkin valtio hieman sotkeentui kun luvattiin nopea tapa mennä Helsingistä Tukholmaan. Ei tule toteutumaan Stadissa.
Ilmoita asiaton viesti