Lehdistö lietsoo omikron-pakokauhua vääristelemällä tutkimustuloksia
Lehtijutuista jää usein mieleen vain otsikko tai sen sanoma. Ehkä vielä useammin luetaan vain pelkkä otsikko ja mahdollisesti ingressi, jos se näkyy uutislistauksessa. Silloin on helppo kääntää esimerkiksi tieteellisen tutkimuksen tulos aivan toiseksi. Näin kävi perjantaina julkistetulle Lontoon Imperial Collegen tutkimukselle, jonka Imperial College itse uutisoi otsikolla Omicron largely evades immunity from past infection or two vaccine doses. Uutinen kannattaa lukea, jos kieli ei ole este. Sen ovat kirjoittaneet toimittaja ja asiantuntijana yliopistossa työskentelevä tohtori. Läpäisyinfektioiden määrän lisäksi tutkittiin myös omikronin leviämisvauhtia. Tutkimustuloksen merkityksen kiteyttävä sitaatti oli saatu Imperial Collegen tartuntatautien osalta nimekkäimmältä professorilta Neil Fergusonilta: ”This level of immune evasion means that Omicron poses a major, imminent threat to public health.”
Financial Times näki kuitenkin ”pihvin” siinä, mitä ei tutkittu, mutta oli kuitenkin mainittu ja otsikoi: ‘No evidence’ Omicron less severe than Delta, say UK researchers. Oikeastaan aika näppärää, kun tutkimuksessa ei ollut mitään, mitä ei jo aikaisemmin olisi muualla tutkittu ja jo uutisoitu, niin tehdään otsikko siitä, mitä ei varmaankaan ollut edes tarkoitus tutkia, mutta kun aineistoa oli hieman, niin senkin Imperial Collegen toimitus oikeastaan varomattomasti mainitsi. Tulee Mieleen Fingerporista otsikot Homeliuksesta.
Financial Timesin jutun pääsee lukemaan jos maksaa euron. Sillä saa lukea neljä viikkoa, mutta tällä kertaa euronkin maksaminen tuntui liialliselta. Aiemmin olen ollut FT:n koetilauksiin hyvin tyytyväinen. Jatkon 62 €/kk on täysin naurettava, kun maksan WaPosta kaksi ja NYT:stä kolme euroa kuussa.
Yle tai STT oli sentään vaihtanut otsikoksi Neil Fergusonin sitaatin: ”Se, kuinka hyvin omikron pystyy immuunisuojan kiertämään, muodostaa välittömän uhan kansanterveydelle.” (Suoraa linkkiä tuohon ei ole, koska se on päivittyvässä seurannassa). Demokraatti taas on keksinyt vielä parantaa otsikoksi Tätä ei olisi haluttu omikronista kuulla – ikävää tietoa brittitutkimuksesta. Sisältö on kuitenkin melkein sama kuin Ylellä sisältäen asiavirheen: ”Imperial College London -yliopiston tutkimuksen mukaan omikronin tartuttavuuden todettiin olevan yli viisinkertainen deltavarianttiin nähden.”, joka on tulkittu Imperial Collegen tekstistä ”The new report (Report 49) from the Imperial College London COVID-19 response team estimates that the risk of reinfection with the Omicron variant is 5.4 times greater than that of the Delta variant. This implies that the protection against reinfection by Omicron afforded by past infection may be as low as 19%.” Aiempi koronatartunta ei siis anna juuri mitään suojaa omikronia vastaan, mutta deltaa vastaan se toimii. Se on aika eri asia kuin tartuttavuus.
Tuo uutinen pisti silmääni, koska olin itsekin tutkinut englannin tilannetta enkä huomannut mitään hälyttäviä merkkejä. Keskeisin kuvaaja oli sairaala- ja tehohoitopaikkojen määrä, joissa omikronin vaikutusta eli näy lainkaan.
Ennen kuin maksoin FT:lle euron, yritin löytää samaa sisältöä muista lehdistä googlaamalla ja Daily Mailin artikkeli Most people infected with Omicron in the UK WON’T get seriously ill because they will be protected by their immunity from vaccines or prior infection, says ’Professor Lockdown’ Neil Ferguson vaikutti hyvältä ja siinä olikin yksi huolestuttava kuvaaja, sairaalapaikkojen määrä Lontoossa.
Ne olivat vielä lokakuussa ja marraskuun alussa noin sadan tasolla, mutta ovat nousseet noin 170:n tasolle. Koko maassa oli kuitenkin tämän vuoden tammikuussa noin viisinkertainen määrä ihmisiä sairaalassa koronan takia.
Daily Mailin jutussa on kuitenkin muutakin kiinnostavaa. Omikronin osuus on sen mukaan jo yli 80 % Lontoossa ja noin 50 % suurimmassa osassa maata. Tiedoilla ei ole päiväystä, mutta omikronin leviämisvauhdin tietäen se on jo nyt vallitseva variantti koko maassa.
Kolmas mielenkiintoinen kuvaaja on UK booster rollout ja sen mukaan loppuviikolla tehosterokotteita annettiin jo noin 700 000 päivässä. Tavoitteena on miljoona pistosta päivässä ja Our World in Datan mukaan jo 39,81 % briteistä on saanut sen. Alla hieman vanhempi kuvakaappaus kuin minkä saa näkyviin klikkaamalla.
Tehosterokotuksilla britit luultavasti selviävät omikronista pelkällä säikähdyksellä.
Tarttuu 70 kertaa nopeammin?
Bloombergin otsikon Omicron Infects 70 Times Faster But Is Less Severe, Study Says voisi hyväuskoisesti luulla syntyneen toimittajan lukutaidon puutteista, mutta kun esimerkiksi The Guardian otsikoi samasta tutkimuksesta Omicron found to grow 70 times faster than Delta in bronchial tissue ei voi kuin ihmetellä, mitä Bloombergin toimittaja mahtoi ajatella.
Kun keuhkoputkikudoksen sijaan omikronin kasvualustaksi vaihdettiin varsinainen keuhkokudos, tippui kasvuvauhti kymmenysosaan ja se selittäisi sen, miksi omikron aiheuttaa lievempiä oireita, se ei ”mene keuhkoihin”, mutta kun se kasvaa nopeammin hengitysteissä, se alkaa leviämään nopeammin ja virusta myös leviää enemmän. Se taas selittää pitkälti sen, miksi rokotusten kyky estää omikronin tartuntoja hiipuu niin nopeasti niin paljon. Deltakin oli nopeammin lisääntyvä kuin edeltäjänsä ja siitä tartunnan saanut alkoi levittää kaksi tai kolme päivää aikaisemmin ja uloshengitysilmasta mitatut virustasot olivat paljon suurempia. Varsin tärkeä tutkimus ja tuo The Guardianin juttu kannattaa lukea.
Median ei pidä pelotella ihmisiä, kohta käy niin ettemme enää usko edes silloin kun oikea vaara on jo ovella. Ilmeisesti omikron on lievempi versio aikaisemmista virusvarianteista (ei leviä keuhkoihin asti, ainakaan rokotetuilla). Tutkijoiden ei myöskään liian hepposin perustein pidä antaa epäselviä lausuntoja, joita voi tavan ihminen ymmärtää väärin. Ihmiset ovat nykyään liian huomionhakuisia ja se aiheuttaa paljon ongelmnia varsinkin kriiseissä. Nyt vain vauhtia rokotuksiin, niin suojaamme samalla myös riskiryhmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Pari kommenttia näihin hyviin kuviin.
50-luvulta muistan, että pulskia (lihavia) pidettiin terveinä.
80-luvulla pikkujouluissa kirjanpitäjäni putosi Tukholman satamassa mereen.
Eräs Turkulainen palomies sukelsi hänet sitten ylös. Sairaalasta sitten kerrottiin, että ilman 4,8 promillen humalatilaa hän olisi menehtynyt. Näemmä alkoHolista voi olla joskus hyötyäkin…vitsi,vitsi.
Ilmoita asiaton viesti