Maahanmuuton todelliset taloudelliset vaikutukset

Yhdysvalloissa CBO (Congressional Budget Office), jota Suomessa vastaa lähinnä Eduskunnan tietopalvelu, mutta on tietysti voimavaroiltaan aivan toista luokkaa, julkaisi 18.6.2024 64-sivuisen dokumentin An Update to the Budget and Economic Outlook: 2024 to 2034. Siinä olevat kaksi tekstilaatikkoa (tai kainaloa, kuten niitä suomalaisen lehden toimituksessa nimitettiin), Maahanmuuton kasvun vaikutukset talousarvioon ja Maahanmuuton kasvun taloudelliset vaikutukset kiinnittivät Axiosin toimittajan huomion, josta tuloksena Immigration surge projected to boost growth over next decade, CBO says. Siihen viitattiin MSNBC:n ensimmäisessä YouTubessa julkaistussa klipissä, mutta uudemmassa, lyhyemmässä ja alla olevassa ei enää:

 

Google Chromella kokonaiset verkkosivut on helppo suomentaa, mutta alla ensimmäisen laatikon alkua kopioituna:

Laatikko 1-1.
Maahanmuuton kasvun vaikutukset talousarvioon
Yhdysvaltoihin saapuvien ihmisten määrä kongressin budjettitoimiston kategoriassa ”muita ulkomaalaisia” on kasvanut viime vuosina jyrkästi yli 200 000 ihmisen vuosittaisen määrän, jonka CBO olisi historiallisen kokemuksen perusteella odottanut. 1 CBO:n arvioiden mukaan tuohon kategoriaan kuuluvien ihmisten nettomaahanmuutto on vuosina 2021–2026 8,7 miljoonaa suurempi kuin se olisi ollut, jos nettomaahanmuutto olisi pysynyt muuten odotetulla tasolla. 2 Näihin ennusteisiin liittyy paljon epävarmuutta.

Analysoidakseen, kuinka tämä maahanmuuton nousu vaikuttaa liittovaltion budjettiin vuosina 2024–2034, CBO kehitti kontrafaktuaalisen skenaarion, jossa muiden ulkomaalaisten nettomaahanmuutto on 200 000 ihmistä vuodessa. 3 CBO:n perusennusteissa, jotka sisältävät nousun, maahanmuuton kasvu pienentää nettovajetta 0,9 biljoonalla dollarilla kyseisenä ajanjaksona (katso taulukko). Erityisesti maahanmuuton kasvun seurauksena tulot ovat CBO:n arvion mukaan 1,2 biljoonaa dollaria suuremmat kyseisenä ajanjaksona, ja pakollisten ohjelmien menot ja liittovaltion velan nettokorot ovat 0,3 biljoonaa dollaria suuremmat. Näihin ennusteisiin sisältyvät vaikutukset maahanmuuttajien ja heidän lastensa maksamiin veroihin ja liittovaltion etuuksiin sekä taloudessa tapahtuneiden muutosten, kuten tuottavuuden ja korkojen nousun, aiheuttamat vaikutukset (ks. laatikko 2-1 ).

Ja toisen:

Laatikko 2-1.
Maahanmuuton kasvun taloudelliset vaikutukset
Yhdysvaltoihin saapuvien ihmisten määrä on kasvanut jyrkästi viime vuosina, ja se pysyy kongressin budjettitoimiston ennusteen mukaan poikkeuksellisen korkealla tasolla lähivuosina. 1 Suurin osa tästä kasvusta ei tule tilapäisistä ulkomaalaisista työntekijöistä tai laillisesti oleskelevista henkilöistä, vaan ryhmästä, jota CBO kutsuu ”muiksi ulkomaalaisilla”. 2 Tässä luokassa nettomaahanmuutto (Yhdysvaltoihin muuttavien ihmisten määrä miinus sieltä lähtevien määrä) kasvoi historiallisesta noin 200 000 ihmisestä vuodessa 1,9 miljoonaan vuonna 2022 ja 2,4 miljoonaan vuonna 2023, CBO arvioi. Muiden ulkomaalaisten nettomaahanmuuton ennustetaan olevan jälleen 2,4 miljoonaa vuonna 2024, supistuvan vuosina 2025 ja 2026 ja palaavan historialliseen vauhtiin vuoden 2026 jälkeen. Ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta.

Analysoidakseen maahanmuuton nousun vaikutuksia talouteen CBO tutki eroja sen talousennusteen ja hypoteettisen (vastakohtaisen) ennusteen välillä, miltä talous olisi näyttänyt vuosina 2021–2034, jos muiden ulkomaalaisten nettomaahanmuutto olisi ollut 200 000 ihmistä. vuodessa. Erot näiden ennusteiden välillä osoittavat, että maahanmuuton kasvun ennustetaan lisäävän maan nimellistä bruttokansantuotetta (BKT) 8,9 biljoonalla dollarilla eli 2,4 prosentilla CBO:n perustason kattaman ajanjakson 2024–2034 aikana. Nousun ennustetaan myös nostavan korkotasoa vuonna 2034 noin 0,1 prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin ne olisivat ilman nousua. Nämä BKT:n ja korkojen nousut ovat keskeisiä tekijöitä liittovaltion tulojen ja menojen ennustettuun kasvuun (ks. laatikko 1-1 ). 3

Linkit vielä uudelleen:

Maahanmuuton kasvun vaikutukset talousarvioon
Maahanmuuton kasvun taloudelliset vaikutukset

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu