Miksi Yhdysvaltojen korkein oikeus ei pysty kumoamaan Coloradon päätöstä Trumpin vaalikelvottomuudesta

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden (SCOTUS) puoluepoliittiset voimasuhteet ovat tällä hetkellä 6 konservatiiveiksi laskettua vastaan 3 demokraateiksi laskettua. SCOTUS ei ole varsinaisesti puoluepoliittinen elin, mutta Yhdysvalloissa vähän kaikki on nykyään puoluepoliittista ja hyvin jakautunutta. SCOTUS:in konservatiivien laintulkinnasta käytetään nimitystä originalismi, josta alla Copilotin käännös Wikipedia-artikkelin alusta:

Originalismi on perustuslaillisen ja lakisääteisen tulkinnan menetelmä. Originalistit väittävät, että lakitekstiä tulisi tulkita alkuperäisen ymmärryksen perusteella hyväksymishetkellä. Originalistit vastustavat ajatusta siitä, että tuomarit ajavat merkittävää oikeudellista kehitystä common law -kehyksessä, ja suosivat sen sijaan lakien muuttamista lainsäätäjän tai perustuslain muutoksen kautta.

Termi keksittiin vuonna 1980, ja käsite tuli suosituksi Yhdysvaltain konservatiivisissa lakipiireissä 1990-luvulle mennessä. Originalismi on kuitenkin edelleen maailmanlaajuisesti epäsuosittua, ja ideologia saa vetovoimaa vain Yhdysvalloissa ja vähemmässä määrin Australiassa. [1] Originalismin kriitikot kääntyvät usein kilpailevaan elävän perustuslain käsitteeseen, jonka mukaan perustuslakia tulisi tulkita nykyajan kontekstin perusteella. [2] [3]

”Originalismi” voi viitata alkuperäiseen tarkoitukseen tai alkuperäiseen merkitykseen. Teorioiden väliset jaot liittyvät siihen, mikä tarkalleen ottaen tuo tunnistettavissa oleva alkuperäinen tarkoitus tai alkuperäinen merkitys on: kirjoittajien tai ratifioijien aikomukset, tekstin alkuperäinen merkitys, näiden kahden yhdistelmä vai tekstin alkuperäinen merkitys, mutta ei sen odotettu soveltaminen. Originalismia ei pidä sekoittaa tiukkaan konstruktionismiin.

Coloradon korkeimman oikeuden päätös perustuu Yhdysvaltojen perustuslain 14. lisäyksen 3. sektioon, joka jälleen Copilotin kääntämänä alla:

Osa 3

Kukaan ei saa olla senaattori tai edustaja kongressissa tai presidentin ja varapresidentin valitsijamies tai pitää mitään siviili- tai sotilasvirkaa Yhdysvaltojen tai minkään valtion alaisuudessa, joka on aiemmin vannonut valan kongressin jäsenenä tai Yhdysvaltain upseerina tai minkä tahansa osavaltion lainsäätäjän jäsenenä, tai minkä tahansa valtion toimeenpanevana tai oikeudellisena virkamiehenä tukeakseen Yhdysvaltain perustuslakia, on osallistunut kapinaan tai kapinaan sitä vastaan tai antanut apua tai lohtua sen vihollisille. Mutta kongressi voi poistaa tällaisen vamman kunkin parlamentin kahden kolmasosan enemmistöllä.

Coloradossa alemman oikeusasteen päätös oli tiivistettynä: Vaikka Trump oli ollut osallisena kapinaan, hän ei ollut officer eli ”upseeri” tai ”virkamies” ja sen takia 14. lisäyksen 3. sektio ei koske häntä. Korkein oikeus Coloradossa taas katsoi, että myös presidentti on ”officer” ja Trump ei enää ole kelvollinen presidenttiehdokkaaksi. 19.12.2023 päivätyssä 213-sivuisessa Coloradon korkeimman oikeuden päätöksessä on ollut sulattelemista. Sen ensimmäinen sivu jälleen käännettynä:

Tässä Coloradon vaalilain mukaisessa piirioikeuden menettelyssä korkein oikeus pohtii, voiko entinen presidentti Donald J. Trump esiintyä Coloradon republikaanien presidentinvaalien esivaaleissa vuonna 2024. Tuomioistuimen enemmistö katsoo, että presidentti Trump on hylätty. Yhdysvaltain perustuslain 14. lisäyksen kolmannen osan mukainen presidentin virka. Koska hänet on estetty, olisi vaalilain mukaan väärin, jos Coloradon ulkoministeri listaisi hänet ehdokkaaksi presidentin esivaaleissa. Tuomioistuin lykkää päätöksen antamista 4.1.2024 saakka mahdollisten jatkokäsittelyjen varassa.

Ensimmäisiä aiheesta julkaistuja artikkeleja oli NYT:n Trump Is Disqualified From 2024 Ballot, Colorado Court Says in Explosive Ruling (tilaajan lahjoittama linkki). Eläköitynyt liittovaltion tuomari Michael Luttig on kehunut Coloradon tuomiota loistavaksi, brilliant, ja alla hänen osuutensa eilisessä Morning Joe -aamuohjelmassa:

 

George Conwayn mielipide on mielenkiintoinen. Coloradon tuomiossa oli kolme eriävää mielipidettä ja Conwayn mielestä ne olivat ”gobsmacking – for their weakness” pahoinpitelyä – heikkoutensa vuoksi. Conway on kirjoittanut The Atlanticiin artikkelin The Colorado Ruling Changed My Mind, mutta puhuu alla aiheesta CNN:n klipillä:

 

Jos SCOTUS haluaisi kumota Coloradon tuomion, pitäisi perustelujen olla vielä paremmat ja se ei tule olemaan helppoa. Ja lopuksi Adam Serwerin kirjoitus jälleen The Atlanticissa, The Colorado Ruling Calls the Originalists’ Bluff. Alex Wagner tiivistää asian seuraavasti:

 

Lisäys: Hesarin ja Ylen jutut aiheesta

Coloradon korkein oikeus: Trump ei ole vaali­kelpoinen presidentiksi

Mitä Coloradon korkeimman oikeuden järisyttävä Trump-päätös merkitsee?

Coloradon korkein oikeus: Trump ei voi olla ehdokkaana presidentinvaaleissa osavaltiossa vuonna 2024

Voiko Trump enää hakea presidentiksi? Tutkija: ”Koko Yhdysvaltain järjestelmää koetellaan”

Podcast: Coloradon osavaltio: Trump ei vaalikelpoinen. Yhdysvallat ei saa läpi Ukrainan apupakettia tämän vuoden puolella.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu