Miten alle 22 € arvoisten kiinalaisten postilähetysten Suomen ALV:ia kierretään 1.7. jälkeen?

Kaikista EU:n ulkopuolelta tulevista postilähetyksistä pitää maksaa ALV 1.7.2001 jälkeen. Sen lisäksi Posti veloittaa 90 senttiä palvelumaksua tilaajalta, jos tullaus ja ALV maksetaan sen järjestelmän kautta. Tullimaksujen alaraja on edelleen 150 € arvoinen ostos ja tullimaksut ovat yleensä hyvin matalia. Yleinen ALV:n verokanta on Suomessa 24 %, joten jo pienestäkin ostoksesta kertyy maksettavaa enemmän kuin tullimaksuista.

Posti on julkaissut aiheesta tiedotteen Tullaus 1.7.2021 alkaen ja YLE 21.4. päivätyn uutisen Valtaosa ulkomailta tilattavista paketeista kallistuu pian, ja ostajalle tulee lisää byrokratiaa – paljonko lisähintaa kertyy? Tuolloin ei kuitenkaan vielä ollut selvillä, mitä alan suuret toimijat, kuten Alibaba, tekevät. Nyt kuviot alkavat vähitellen hahmottumaan.

Minä olen tilannut Alibaban kuluttajakauppasivuston Aliexpressin kautta yli kuuden vuoden aikana yli 220 tuotetta. Myös eBayn kautta tilaamistani tuotteista osa on tullut Kiinasta. Aluksi postitus oli lähes aina ilmainen, mutta viime aikoina suurimpaan osaan tuotteista on tullut pieni postituskulu. Tämä johtuu muutoksista vuonna 1874 Bernin sopimuksella perustetun maailman postiliiton (UPU) eri maiden välisten postimaksujen jakoon. Alkuperäisessä sopimuksessa Kiina luokiteltiin kehitysmaaksi ja sen takia esimerkiksi suomalainen Posti on saanut sieltä lähetettyjen pakettien perille toimittamisesta hyvin pienen korvauksen. Muutos sovittiin UPU:n vuoden 2019 erityiskongressissa askelittain tapahtuvaksi vuosien 2021 ja 2025 välillä.

Alibaba on todella suuri yritysrypäs. Alibaba.com on lähinnä tukkukauppa. Sieltä löytyy noin 60 000 valmistajan 15 miljoonaa varastossa olevaa erilaista tuotetta. Aliexpress.com on suunnattu tavallisille kuluttajille, tilausmäärillä ei ole alarajaa ja samaa tuotetta saatetaan myydä monillakin eri tuotemerkeillä, vaihtelevilla hinnoilla, postikuluilla ja postitustavoilla. Tavallisin on Aliexpress Standard Shipping, josta vastaa Alibaban omistama Cainiao, jolla on sopimukset 70 eri kuljetusliikkeen kanssa.

Lajittelukeskukset taitavat olla Alibaban suurimmat omat ”tuotantolaitokset”.

Kiinasta levinnyt 11.11. eli singles day on maailman suurin alennusmyyntipäivä. Alla ennen viimeisintä sinkkujen päivää julkaistu Alibaba Groupin video:

 

Vuoden 2017 sinkkujen päivänä CGTN (China Global Television Network) julkaisi videon silloin uudesta Cainiaon lajittelukeskuksesta.

 

En enää muista milloin Aliexpressistä tuli mahdolliseksi tilata joitakin tavaroita lähetettynä aluksi myös Venäjältä, sitten USA:sta, mutta EU-alueen maat, Ranska ja Espanja ilmestyivät melko äskettäin, ehkä vasta tämän vuoden puolella. Suomeen näistä maista ei ole kuitenkaan voinut tilata ja ensimmäisen tilaukseni Espanjasta tein vasta pari päivää sitten 16.6. Olen lähes aina tarkastanut mahdollisuuden tilata lähempää nopeamman toimitusajan takia. Espanjasta tilaamani 28,22 € arvoiset kengät tulevat 1,59 € postimaksulla, mutta Kiinasta ne olisivat tulleet ilmaiseksi. Espanjasta lähetetystä paketista ei tietystikään tarvitse maksaa ALV:tä, joten säästän 5,18 €.

Ensimmäiseksi tarkistin tietysti Espanjan ALV:n haulla ”VAT in Spain”. Tulokset olivat hieman hämmentäviä. World Tax Rates 2021 -sivusto väittää 16 %, kun taas Tax Foundationin mukaan se on 21 %. Jälkimmäisen mukaan useat EU-maat ovat kuitenkin alentaneet ALV:tä väliaikaisesti koronan takia. Alin ALV EU:n alueella on Luxenburgin 17 %, mutta sinne tuskin mahtuu kovin montaa isoa logistiikkakeskusta.

Mielenkiintoisempi tapaus on kuitenkin Virosta lähetetyt Kiinasta tulleet paketit. Olen tilannut ne lähettäväksi Kiinasta ja kuljetusyritys on itse valinnut niiden poikkeamisen Viron kautta. Vanhimmassa minulla tallessa olevassa pakkauksessa lähettäjällä on postilaatikko Virossa ja tulliselvityksessä arvoksi on merkitty $3.0. Maksoin siitä kuitenkin $ 18.35. Tuo on tietysti jo hyvin vanha käytäntö. Ensimmäiset ulkomailta, USA:sta, tilaamani paketit, jotka jouduin hakemaan tullipostikonttorista 80- ja 90-lukujen vaihteessa, piti itse avata ja kaivaa sieltä kuitti tai lähetyslista, jossa oli oikea hinta eikä tulliselvityksen reilusti alennettua hintaa. Kiinasta lähetetyistä paketeistani vain yksi on juuttunut Helsinki-Vantaan tullipostikonttoriin. Se oli lähetetty DHL:n kautta eli oli oletusarvoisesti arvokkaampi kuin 22 €. En tiennyt, mitä tulliselvitykseen hinnaksi oli merkitty, joten maksoin kätevästi selaimen kautta oikean hinnan mukaisen ALV:n.

En tiedä millainen Postin tarjoama palvelu ALV:n maksamiseksi EU:n ulkopuolisille verkkokaupoille on, mutta jos se perustuu tulliselvitysten tingittyihin arvoihin, Kiinasta lähetetään edelleenkin lähes arvotonta rihkamaa tai sitten ne kiertävät jonkun ”ystävällismielisen” EU-maan kautta ja ALV:n perusteena on lähettäjän reilusti tinkimä hinta.

Viron kautta paketteja on alkanut tulla vasta äskettäin, ensimmäisen tilasin 25.4., mutta täytyy uutta kuljetusreittiä kai ensin hieman etukäteen testata. Seurantatunnuksen mukaan minulle on tulossa myös Unkarin kautta paketti Kiinasta. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu