Miten New York City rokotti yli 6 miljoonaa asukastaan alle kuukaudessa

 Photo Credit: Content Providers(s): CDC/James Hicks - This media comes from the Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL), with identification number #3265.
Kuva: CDC/James Hicks, Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library (PHIL), ID #3265 Tämä nuori bangladeshiläinen tyttö sai isorokon vuonna 1973. WHO julisti Bangladeshin vapaaksi isorokosta joulukuussa 1977.

 

Keväällä 1947 New York Cityssä rokotettu Anthony S. Fauci totesi 3.1.2021, että jos silloin, kun hän oli kuusivuotias, NYC:ssä onnistuttiin rokottamaan isorokkoa vastaan 5 miljoonaa ihmistä kahdessa viikossa, pystyy koko USA kyllä rokottamaan miljoona ihmistä kuukaudessa koronaa vastaan.

Vuoden 1947 tartuntaketjun käynnisti amerikkalainen liikemies Eugene Le Bar, joka oli paluumatkalla Mexico Citystä ja pysähtyi New Yorkissa maaliskuun 1. päivänä, koska tunsi itsensä sairaaksi eikä jatkanut matkaa kotiin Maineen. 5. päivänä hänet otettiin sairaalaan 40,5 °C kuumeessa ja siirrettiin tartuntatautisairaalaan kolme päivää myöhemmin. 10. päivänä hän kuoli.

Pian Willard Parkerin tartuntatautisairaalassa löytyi muiltakin potilailta samanlaisia oireita ja vasta huhtikuun 4. päivä tulivat laboratoriotulokset, jotka vahvistivat kyseessä olevan isorokon.

Kuolleisuus isorokkoon oli noin 30 % ja siitä selviytyneet sokeutuivat tai arpeutuivat, tai molempia. Sitä pidetään yhtenä viidestä vaarallisimmista kulkutaudeista. Sitä vastaan oli kehitetty rokote jo 1700-luvulla ja 1947 useimmat new yorkilaiset oli rokotettu sitä vastaan, mutta rokotesuojasta ei ollut täyttä varmuutta, myös Eugene Le Bar oli ollut rokotettu.

New Yorkin terveysjohtaja () tohtori ilmoitti jo kello 14:00 4.4., pitkänä perjantaina, radiossa, että kaikki 7,8 miljoonaa New Yorkin asukasta voivat saada ilmaisen rokotuksen. NYC:llä oli omissa varastoissa 650 000 rokoteannosta, armeijalta saatiin 250 000 annosta Brooklynistä sekä yhteensä 780 000 annosta Kaliforniasta ja Missourista. Yksityisillä lääkeyrityksillä oli valmista varastoa myytävänä 2 miljoonaa annosta ja lisätilausta varten tuotanto muutettiin keskeytymättömäksi.

Ensimmäisen viikonlopun aikana rokotteita otettiin vain 527, mutta ensimmäisen viikon aikana sentään noin 600 000. Rokotuspaikkoina oli sairaalat, klinikat, poliisi- ja paloasemat sekä koulut. Rokottajien joukossa oli myös vapaaehtoisia ja yksi rokottaja saattoi pistää jopa 8 annosta minuutissa. Kun kaksi viikkoa oli kulunut, oli rokotteita jaettu jo 5 miljoonaa. Toukokuun alkupuolella Weinstein saattoi todeta vaaran olevan jo ohi ja silloin rokotteita oli annettu 6 350 000 annosta. Ensimmäiset rokotuspisteet sulkeutuivat jo 26.4. ja viimeiset 3.5.

Isorokkoon sairastui vuonna 1947 New Yorkissa 12 ihmistä ja heistä kuoli kaksi. Sen jälkeen USA:ssa ei ole tavattu isorokkoa, viimeisin luontainen tautitapaus löydettiin 1977 ja 1980 WHO julisti sen luonnosta hävitetyksi. Vielä 1900-luvulla sen arvioitiin tappaneen 300 miljoonaa ihmistä.

Lähteet:
The New York Times: How New York City Vaccinated 6 Million People in Less Than a Month
Wikipedia: 1947 New York City smallpox outbreak

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu