New Yorkin kaupungin pelottavat luvut, mikä on todennäköisyys kuolla koronaan
Löysin vihdoin NYC:n tilastot koronasta ja tällä hetkellä siellä kuolleisuus on 1629/miljoona tai 0,16 %. Koska eri kaupunginosissa todettujen tapausten suhteellinen määrä vaihtelee Bronxin 2005:stä Manhattanin 900:aan voi silmämääräisesti arvioida, että jos koronan levinneisyys olisi jokaisessa kaupunginosassa yhtä korkea, olisi kuolleisuus noin 0,2 %. Jos tuon haluaisi tarkemmin laskea, löytyvät kaupunginosien väkiluvut Wikipediasta.
Kuolleisuusluvut NYC:ssä ovat olleet melko jyrkässä laskussa, mutta tyypillisesti noin kolmen viimeisen päivän lukuihin ei voi luottaa. Huippu oli 7.4. 533 kuolemaa ja viimeisin luotettava luku 16.4. ja 266 kuolemaa. Rajoittamistoimet ovat siis olleet tehokkaita ja kuolleisuus tuskin kovin paljon enää nousee niin kauan kuin niitä jatketaan.
Rajoitetun testaamisen takia ei näytä olevan mitään tietoa siitä, kuinka moni NYC:ssä on jo sairastanut koronan ja saanut siten todennäköisen immuniteetin. Sen takia laumasuojan muodostumisesta ei voi tehdä kuin villejä arvauksia. Oma arvaukseni perustuu London Imperial Collegen tietoon, että kuolleisuus koronaan on jotain 0,5 ja 1 prosentin välillä. Asiasta laajemmin BBC:n artikkelissa Coronavirus death rate: What are the chances of dying?
Laumasuojan muodostumisen tasosta koronalla on esitetty arvio, että 60 – 80 % väestöstä pitäisi olla immuuneja eli sairastanut koronan. Se yhdessä Imperial Collegen korkeamman luvun kanssa tarkoittaisi, että jopa 0,8 % kuolleisuus vaadittaisiin laumasuojaan.
Mitä nuo luvut siis tarkoittaisivat Suomessa:
0,16 % 8 960 kuollutta
0,2 % 11 000
0,3 % 16 500
0,5 % 27 500
0,8 % 44 000
1 % 55 000
Toki täytyy muistaa, että Suomessa normaali kuolleisuus vuodessa on hyvinkin tarkkaan 1 %. NYC:ssä se on noin 0,66 % ilmeisesti väestön nuoremman ikärakenteen takia. Se myös tarkoittaisi sitä, että siellä kuolleisuus koronaan on peräti vain 2/3 siitä, mitä se olisi Suomen väestöllä. Sen takia taulukossa on 0,3 % -rivi. Se on myös alin arvio laumasuojan saavuttamisen tasosta. Koronaan kuolleisuus eri ikäisillä on melko tarkkaan sama kuin eri ikäisten normaali kuolleisuus.
NYC:n normikuolleisuuden laskin artikkelin Deaths in New York City Are More Than Double the Usual Total tietojen perusteella.
Washington Post tarjoaa koronaan liittyvät uutiset ilmaiseksi. The Washington Post is providing this story for free so that all readers have access to this important information about the coronavirus. For more free stories, sign up for our daily Coronavirus Updates newsletter. Minulta on jäänyt huomaamatta päivittyvä sivu Track deaths and confirmed cases in the U.S. at the county level, jossa pääsee tutustumaan Yhdysvaltojen lukuihin piirikuntatasolla.
Lisäys 22.4. Hyviä uutisia Yhdysvalloista
Detroitissa, joka sijaitsee Waynen piirikunnassa, kuolleisuus 652/miljoona, on ymmärretty vanhusten suojaamisen välttämättömyys. Siellä on aloitettu Abbottin koronapikatestien tekeminen kaikille hoivakotien asukeille ja testaamisen pitäisi valmistua jo torstaina. Nykyinen Abbottin pikatesti antaa tuloksen jo 15 minuutissa.
Detroitin pormestarin tiedotustilaisuus 21.4. Siellä jaetaan helikopterirahaa 1200 USD lähes kaikille hakijoille ja työttömyyskorvauksen saannin kriteerejä on höllennetty.
Abbott Laboratories on tuonut Yhdysvaltojen markkinoille jo kolme koronavirustestiä ja valmisteilla on neljäs, joka antaa tuloksen viidessä minuutissa. Tällä hetkellä testikittien valmistusmäärä on 4 miljoonaa kuukaudessa ja tavoitteena on nostaa se 20:een kesäkuusta alkaen. CNBC: Abbott Labs is developing new coronavirus test for mass screening as US tries to reopen the economy; shares rise
Pikatestien laaja käyttö, kasvomaskien käyttö ja lisääntynyt ovenkahvojen, painonappien sekä muiden useiden koskemien pintojen pesu ja ahkera käsien pesu tai käsidesin käyttö yhdessä tekevät rajoitusten purkamisesta turvallisempaa.
Lisäys 22.4. Jo hyväksyttyjä lääkkeitä testataan koronan hoidossa, tulokset jopa hyviä
Japanissa kehitettyä ja vuonna 2014 hyväksyttyä yleisviruslääkettä Favipiraviria kokeillaan nyt myös Israelissa. Kiinan Shenzhenissä tehdyissä kokeissa mediaaniparanemisaika oli 4 päivää ja ilman lääkettä 11 päivää. Japanissa on kuitenkin huomattu, että sen teho on heikko vakavaoireisilla ja lääkärit käyttävät sitä vain lieväoireisilla potilailla.
The Jewish Pressin juttu: Israel to Test Favipiravir (T-705) on Bnei Brak Hospital Patients
Ruotsissa taas kokeillaan vaikeasti sairaille sopivaa Remdesiviriä, joka kehitettiin ebolan hoitoon. Sen teho on parhaimmillaan, kun virus monistuu aktiivisesti, mutta ei ole vielä ehtinyt vaurioittaa pahasti esimerkiksi munuaisia.
SVT: Ebolamedicin uppges rädda svårt coronasjuka
Suomen Kuvalehdessä artikkeli Vanha viruslääke uudeksi avuksi käy läpi lupaavimmat lääkkeet koronan hoitoon. Wikipedian sivu COVID-19 drug repurposing research on vielä perusteellisempi. Kaikkien lääkekokeiluiden aikataulut löytyvät Wikipediasta sivulta COVID-19 drug development. Vaihe III on viimeinen ennen lääkkeen varsinaista käyttöönottoa ja vaihe IV on varsinaisen käytön aikana tehtävää vaikutuksien tarkkailua. Tuloksia III-vaiheen testeistä on odotettavissa jo tässä kuussa ja viimeistään kesällä. Syksyllä on siis käytettävissä aika monta lääkettä koronaan.
New Yorkin korkeita lukuja selittää varmasti koronan suurin kohderyhmä köyhä värillinen väestö, jonka terveydenhoito on retuperällä.
Ilmoita asiaton viesti
NYC:ssä koronahoitoa saa riippumatta varallisuudesta tai maahanmuuttostatuksesta. Suurimpana selittäjänä köyhien ja maahanmuuttajien suuremmalle sairastavuudelle on sekä NYC:ssä että Tukholmassa nostettu tiivis asuminen ja työskentely ammateissa, joissa etätyö ei onnistu. Minä epäilen myös joukkoliikenteen suurempaa käyttöastetta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tuo tulkittavissa niin että kuolleisuus olisi n. + 100 %?
Ja jos Suomi saavuttaa laumasuojan niin nuo 44 000 on lähes vuoden normaalikuolleisuus?
Ainakin tuossa artikkelin käyrässä on selkeä ”piikki”.
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Jos korona päästettäisiin hallitsemattomasti riehumaan, kuolleisuus nousisi vielä korkeammaksi, koska hoitoa ei riittäisi kaikille. Ruotsissa tehohoidon onnistumisprosentti on peräti 80, mutta siellä tehohoitoon pääsyn kriteerit näyttävät olevan harvinaisen kovat. Muualla on onnistumisprosentti saatu nostettua vain reiluun 60:een.
Noin ihan stetsonista arvioiden hallitsematon korona voisi siis merkitä pahimmillaan noin 66 000 kuollutta suomalaista. Hallitsematonta tilannetta on kuitenkin hyvin vaikea arvioida. Sairaanhoidon romahtamisella voisi olla kaikenlaisia ”jänniä” sivuvaikutuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jo nyt kirjoitellaan mediassa että syöpätutkimuksiin ei oikein pääse.
Ruotsilla näytti vähän rauhoittuvan mutta tänään tuli lukema 185 uutta, eli 10 % lisäys tähänastisiin. Taitaa olla korkein luku / vrk.
Nuo luvut, Worldometer.info, vaikuttavat aika ”sekaisilta”. Suomessa olisi yht’äkkiä 2 000. Ruotsissa vain 550 n. 15 000:sta.
kyseessä on ilmeisesti se mitä ko. maiden viranomaiset ilmoittavat Johns Hopkins Universitylle.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa leikkaustoimintaa sairaaloissa on vähennetty 60 %. Tuo tieto on viime viikon loppupuolelta ja tehohoitopaikkojen määrä siellä on nyt vakiintunut reiluun 500:aan. Pitkään jatkuessaan tuo on tietysti aika sietämätön tilanne. Tavallinen koronan sairaalahoito on ilmeisesti pois muusta tavallisesta sairaalatoiminnasta. Tehohoidolla on selvin yhteys leikkaustoimintaan.
Worldometerin lukujen heittely johtunee pääosin siitä, että vanhoja lukuja korjataan lisäämällä vanhustenhoidossa löytyneitä tapauksia. Varmimmat luvut saadaan aikanaan vertaamalla kuolleisuuslukuja edellisiin vuosiin. Aivan kuten linkittämässäni NYT:n artikkelissa oli tehty. Siinä tulee tietysti jonkin verran koronan epäsuoraa kuolleisuuden nostoa, mutta ehkä juuri niin asia pitäisikin laskea.
Ilmoita asiaton viesti
NYT:n artikkelissa The Pandemic’s Hidden Victims: Sick or Dying, but Not From the Virus kerrotaan ongelmista useilla sairaanhoidon aloilla. Ruotsistakin varmaan samantapaisia juttuja löytyisi. Suomessa suurin ongelma on ilmeisesti hoitoon hakeutumattomuus. Vielä, onneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Koko New Yorkin valtiossa koronakuolemat näyttävät lisääntyvän edelleen tasaisesti, tiistainakin 764 uutta. Nyt meni rikki 1 000 kuolemaa/miljoona asukasta.
Tämä Richard Levitanin artikkeli on jotenkin hämmentävä. Miksi samaa ilmiötä ei havaita kaikissa tiheästi asutuissa saastuneen ilman kaupungeissa?
https://www.nytimes.com/2020/04/20/opinion/coronavirus-testing-pneumonia.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuo veren happipitoisuutta mittaava laite tuli jo vastaan Chris Cuomon, NY:n kuvernöörin veljen koronavideoissa. Olisiko ollut tämä 3.4. julkaistu Chris Cuomo on life with Covid-19: The beast comes out at night.
Makuuasento oli viimeisin tehohoidon parannuksista, jolla tietyllä potilasaineistolla onnistumisprosentti saatiin nousemaan yli 60:n.
Näköjään myös NYT tarjoaa koronauutiset ilmaiseksi, mutta vaatii rekisteröitymisen. Pääsivu on https://www.nytimes.com/news-event/coronavirus
NYC:ssä R0 on tietysti jo pienempi kuin koko osavaltiossa, joten on ihan odotettavissa ollutta, että tilanne tasaantuu.
Tiistai oli harvinaisen ruma päivä koko maankin osalta. Johtunee siitä, että yhä useampi raportoi nyt myös todennäköiset tapaukset lähinnä vanhusten hoitokodeista. Todellinen päivittäinen kuolleisuus koko maassa saattaa olla jossain 3 000 ja 4 000 välillä. Yhdysvaltojen normikuolleisuus oli 0,85 % vuonna 2017 joten normi päiväkuolleisuus olisi 7 685. Tuosta voi sitten hieman arvioida miten rasitettu koko maan terveydenhoitojärjestelmä on. New Yorkiin ainakin aluksi lähetettiin tarvikkeita muista osavaltioista ja sinne saapui työntekijoitä muualta. NY:n kuvernööri Cuomo on useamman kerran puhunut, että resurssit saadaan riittämään, kun niitä siirretään sinne missä kulloinkin on suurin tarve.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Ruotsissa puhutaan höpöjä laumasuojan saavuttamisesta, niin laskeskelin hieman:
0,3 % 30 691 kuolemaa
0,8 % 81 842
Tämänhetkinen 1 765 kuolemaa ei ole lähellekkään laumasuojan tuovaa. Kyllä sekin R0-lukua pienentää, mutta vain hyvin vähän. Hulluja nuo ruotsalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oletetaan että rokotetta tai lääkettä ei saada aikaiseksi niin ns. ”laumasuoja” tulee lopulta kaikkialle.
Tämä tarkoittaa sitä että populaatiossa on ko. virus ja silloin tällöin joku sairastuu ja edelleen levittää kun sattuu kohtaamaan ei-immuniteetin omaavan henkilön.
Ymmärtääkseni ”laumasuoja” ei ole suoja vaan ainoastaan pienempi todennäköisyys saada tartunta.
Ideaalitilanteessa tietenkin virus lopulta katoaa kun uusia kantajia ei satu kohdalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla seitsemällä III-tason testeissä olevilla lääkkeillä on jo myyntilupa ja niiden haittavaikutukset tunnetaan. Nyt testataan vain niiden tehoa ja ilmeisesti missä vaiheessa taudin etenemistä ne ovat tehokkaimmillaan. Lisäksi on huomattu, että tehohoidossa kannattaa käyttää verta ohentavia lääkkeitä, jotta ei tulisi veritulppaa. Ja varmaan paljon muutakin. Minä en ole lääkäri.
Laumasuoja muodostuu, kun R0 on alle yhden. Tavallaan siis rajoittamistoimetkin lisäävät laumasuojaa ja niiden aikana opitut käyttäytymismallit voivat ainakin osittain jäädä pysyviksi. Esimerkiksi kangasmaskeista saattaa hyvinkin tulla muoti-ilmiö.
Massiivinen testaaminen on myös tavallaan R0:n laskemista. Karanteenia noudatetaan tunnollisesti, kun tiedetään, että on tartunta. Lisäksi osa testattavista lääkkeistä tehoaa parhaiten taudin alkuvaiheessa, jolloin on suurempi valikoima niitäkin tarjolla. On myös tyhmää olla karanteenissa ja poissa töistä, koulusta jne. pelkän epäilyn takia.
Minä aloitin kirjoitukseni aika synkissä tunnelmissa, mutta sulateltuani kahta lisäystä, on tilanne varsin valoisa. On kannattanut ostaa aikaa ja pitää tilanne tarkasti hallinnassa. Syksyllä peto taltutetaan.
Uusin kirjoitus laumasuojasta, joka on tullut vastaan on Herd immunity is the only way the coronavirus pandemic will end — and it would require a vaccine. Here’s how it works.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanteessa, jossa tauti pääsee hoivakoteihin, tulee pahaa jälkeä. Hoivakodeissa kuolleisuus ebolan tasoa.
Nykin tilastot näyttää surkeilta yli 75-vuotiailla. Onko tutkittu tarkemmin vanhusten olosuhteita eri alueilla?
Ilmoita asiaton viesti
En löytänyt oikeastaan mitään NYT:stä haulla corona nursing home NYC rajoittaen sen viimeiseen kuukauden jaksoon. Ilmeisesti tavallisin tapa kuolla vanhana koronaan on kotiin ja yllättävään hapenpuutteeseen. Kuten tuossa jo edellä esillä olleessa jutussa https://www.nytimes.com/2020/04/20/opinion/coronavirus-testing-pneumonia.html mainitaan, sitä ei havaitse ilman testilaitetta ajoissa. Chris Cuomo kehui niitä halvoiksi ja niitä saa apteekista ilman reseptiä.
Minä tilasin ajoissa Kiinasta digitaalisen lämpömittarin. Hinta alle 2 € postikuluineen. Ei se yhtä nopea ole kuin infrapuna-mittari, mutta lämmön kohoaminen yli normaalin on helpoimpia ja varmimpia merkkejä koronatartunnasta. Harvinaisen hyvin sijoitettu 2 € IMHO. Olen ymmärtänyt, että oululaisten älysormus tekee samaa seurantaa automaattisesti älypuhelinsovelluksen avustamana.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo luettelemani ikäjakauma. On Worldometerin sivuilla.
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessani linkitetty BBC:n juttu on selkeämpi ja yksinkertaisempi. Siinä ei kuitenkaan ollut sukupuolijakaumaa, joka tulee parhaiten esille SVT:n sivulla https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/ Nyt miesten osuus tehohoidoista on tippunut ja on ”vain” 74,4 %. Ei ole montaa päivää, kun se oli tasan 75.
NYC on aika erikoinen paikka. Normikuolleisuus on yllättävän alhainen ja Manhattanilla keskimääräiset vuositulot 360 000 USD. Taitaa olla ihan oikea se muistikuva vuodelta -97, että siellä pienenkin kämpän vuokra olisi 10 000/kk. Manasivat Donald Trumpia jo silloin.
BBC:n jutussa Imperial Collegen luvut lienevät lähempänä suomalaista väestöpohjaa vastaavia.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko tuota Coronavirus Death date. What are the changes…..?
Tuossa oleva graafi ei kerro kuolleiden ikäjakaumaa vaan kuolleiden osuuden tartunnan saaneista ikäryhmittäin.
Tuo ruotsalainen puolestaan kertoo sairaalaan sisäänotettuten määrät ikäryhmittäin.
Ilmoita asiaton viesti
Laumasuoja on täysin kyseenalainen, suorastaan utopistinen ajatus. Kukaan ei tiedä, voiko tälle uudelle SARS-CoV-2 -koronavirukselle saada immuniteettia ja jos voi, kuinka pitkään se kestää. Vuosina 2002-03 Aasian maissa riehunutta SARS-CoV -koronavirusta vastaan muodostui immuniteetti, mutta sen kesto oli vain 1-2 vuotta.
Koronavirus muuntuu jatkuvasti. Tosin se on varsin kestävä virus ja hidas muuttumaan johtuen siitä, että sillä on työkalupakissaan RNA-jakso, jonka avulla se koodaa ns. eksoribonukleaasia, korjausentsyymiä, jonka avulla se palautuu suurimmaksi osaksi replikoitumisen aikana tulleista virheistä. Mutta joka tapauksessa se muuntuu ja on täysin mahdollista, että jos ihminen on saanut lyhytaikaisen immuniteetin koronaviruksen A-kannalle, hänellä ei olekaan vastustuskykyä B- ja C-kannoille. Niinpä uudelleeninfektoituminen on täysin mahdollista ja suorastaan todennäköistä.
Tällä hetkellä koronaviruskantoja on vähintään nuo kolme, joidenkin arvioiden mukaan jopa 33. Huolestuttavimmat uutiset tulevat tutkijoilta, joiden mukaan on jo kanta, joka saa aikaan peräti 270-kertaisen replikoitumisnopeuden solussa verrattuna vähiten aggressiivisiin kantoihin. Ja jokainen viruksen replikoitumistapahtuma aiheuttaa isäntäsolun kuoleman. Mikäli toinen tai kolmas aalto tuovat mukanaan vaarallisimman version koronaviruksesta, tietää se ihmiskunnan väkimäärän dramaattista laskua. Siksi olisi erittäin tärkeätä taistella koronavirusta vastaan nyt, kun siihen on vielä olemassa keinoja. Ruotsin malli ei tosin auta meitä tässä ’pirulaisen’ nitistämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Espanjantaudista väitetään, että ensimmäisen aallon sairastaneet olivat immuuneja toisen aallon tosi ilkeälle versiolle.
Kiinalaiset ovat ihmetelleet Euroopassa ja Yhdysvalloissa havaittua haju- ja makuaistin menetystä, koska Kiinassa sitä ei havaittu. Sen perusteella on päätelty, että olisi jo kaksi kantaa. No, minä olen aika noviisi.
Tämä on ihan hyvää harjoitusta vaikka aika keskiaikaisia keinoja toistaiseksi käytetäänkin. Olisi paljon helpompaa ja halvempaa, jos olisi riittävästi suojaimia, testikittejä ja paremmin testattuja lääkkeitä. Vaikka niitä on III-vaiheessa jo 7 kpl koronan torjuntaan ja niillä kaikilla on myyntiluvat, ovat ne kaikki enemmän tai vähemmän kokeellisen tyyppisiä eli niitä ei ole käytetty kovin laajasti.
Seuraavaa aaltoa vastaan ollaan paremmin varustautuneita vaikka joku älykääpiö jäädyttää WHO:n rahoituksensa.
Yhdysvalloissa COVID-19:n kutsumanimi on the beast eli peto.
Ilmoita asiaton viesti