New Yorkin kaupungin pelottavat luvut, mikä on todennäköisyys kuolla koronaan

Koronakuolemat NYC:ssä. Viimeisimmät (tyypillisesti 3) luvut ovat puutteelliset.

Löysin vihdoin NYC:n tilastot koronasta ja tällä hetkellä siellä kuolleisuus on 1629/miljoona tai 0,16 %. Koska eri kaupunginosissa todettujen tapausten suhteellinen määrä vaihtelee Bronxin 2005:stä Manhattanin 900:aan voi silmämääräisesti arvioida, että jos koronan levinneisyys olisi jokaisessa kaupunginosassa yhtä korkea, olisi kuolleisuus noin 0,2 %. Jos tuon haluaisi tarkemmin laskea, löytyvät kaupunginosien väkiluvut Wikipediasta.

Kuolleisuusluvut NYC:ssä ovat olleet melko jyrkässä laskussa, mutta tyypillisesti noin kolmen viimeisen päivän lukuihin ei voi luottaa. Huippu oli 7.4. 533 kuolemaa ja viimeisin luotettava luku 16.4. ja 266 kuolemaa. Rajoittamistoimet ovat siis olleet tehokkaita ja kuolleisuus tuskin kovin paljon enää nousee niin kauan kuin niitä jatketaan.

Rajoitetun testaamisen takia ei näytä olevan mitään tietoa siitä, kuinka moni NYC:ssä on jo sairastanut koronan ja saanut siten todennäköisen immuniteetin. Sen takia laumasuojan muodostumisesta ei voi tehdä kuin villejä arvauksia. Oma arvaukseni perustuu London Imperial Collegen tietoon, että kuolleisuus koronaan on jotain 0,5 ja 1 prosentin välillä. Asiasta laajemmin BBC:n artikkelissa Coronavirus death rate: What are the chances of dying?

Laumasuojan muodostumisen tasosta koronalla on esitetty arvio, että 60 – 80 % väestöstä pitäisi olla immuuneja eli sairastanut koronan. Se yhdessä Imperial Collegen korkeamman luvun kanssa tarkoittaisi, että jopa 0,8 % kuolleisuus vaadittaisiin laumasuojaan.

Mitä nuo luvut siis tarkoittaisivat Suomessa:

0,16 %  8 960 kuollutta
0,2 %   11 000
0,3 %   16 500
0,5 %   27 500
0,8 %   44 000
1 %      55 000

Toki täytyy muistaa, että Suomessa normaali kuolleisuus vuodessa on hyvinkin tarkkaan 1 %. NYC:ssä se on noin 0,66 % ilmeisesti väestön nuoremman ikärakenteen takia. Se myös tarkoittaisi sitä, että siellä kuolleisuus koronaan on peräti vain 2/3 siitä, mitä se olisi Suomen väestöllä. Sen takia taulukossa on 0,3 % -rivi. Se on myös alin arvio laumasuojan saavuttamisen tasosta. Koronaan kuolleisuus eri ikäisillä on melko tarkkaan sama kuin eri ikäisten normaali kuolleisuus.

NYC:n normikuolleisuuden laskin artikkelin Deaths in New York City Are More Than Double the Usual Total tietojen perusteella.

Washington Post tarjoaa koronaan liittyvät uutiset ilmaiseksi. The Washington Post is providing this story for free so that all readers have access to this important information about the coronavirus. For more free stories, sign up for our daily Coronavirus Updates newsletter. Minulta on jäänyt huomaamatta päivittyvä sivu Track deaths and confirmed cases in the U.S. at the county level, jossa pääsee tutustumaan Yhdysvaltojen lukuihin piirikuntatasolla.

 

Lisäys 22.4. Hyviä uutisia Yhdysvalloista

Detroitissa, joka sijaitsee Waynen piirikunnassa, kuolleisuus 652/miljoona, on ymmärretty vanhusten suojaamisen välttämättömyys. Siellä on aloitettu Abbottin koronapikatestien tekeminen kaikille hoivakotien asukeille ja testaamisen pitäisi valmistua jo torstaina. Nykyinen Abbottin pikatesti antaa tuloksen jo 15 minuutissa.

Detroitin pormestarin tiedotustilaisuus 21.4. Siellä jaetaan helikopterirahaa 1200 USD lähes kaikille hakijoille ja työttömyyskorvauksen saannin kriteerejä on höllennetty.

 

Abbott Laboratories on tuonut Yhdysvaltojen markkinoille jo kolme koronavirustestiä ja valmisteilla on neljäs, joka antaa tuloksen viidessä minuutissa. Tällä hetkellä testikittien valmistusmäärä on 4 miljoonaa kuukaudessa ja tavoitteena on nostaa se 20:een kesäkuusta alkaen. CNBC: Abbott Labs is developing new coronavirus test for mass screening as US tries to reopen the economy; shares rise

Pikatestien laaja käyttö, kasvomaskien käyttö ja lisääntynyt ovenkahvojen, painonappien sekä muiden useiden koskemien pintojen pesu ja ahkera käsien pesu tai käsidesin käyttö yhdessä tekevät rajoitusten purkamisesta turvallisempaa.

 

Lisäys 22.4. Jo hyväksyttyjä lääkkeitä testataan koronan hoidossa, tulokset jopa hyviä

Japanissa kehitettyä ja vuonna 2014 hyväksyttyä yleisviruslääkettä Favipiraviria kokeillaan nyt myös Israelissa. Kiinan Shenzhenissä tehdyissä kokeissa mediaaniparanemisaika oli 4 päivää ja ilman lääkettä 11 päivää. Japanissa on kuitenkin huomattu, että sen teho on heikko vakavaoireisilla ja lääkärit käyttävät sitä vain lieväoireisilla potilailla.

The Jewish Pressin juttu: Israel to Test Favipiravir (T-705) on Bnei Brak Hospital Patients

Ruotsissa taas kokeillaan vaikeasti sairaille sopivaa Remdesiviriä, joka kehitettiin ebolan hoitoon. Sen teho on parhaimmillaan, kun virus monistuu aktiivisesti, mutta ei ole vielä ehtinyt vaurioittaa pahasti esimerkiksi munuaisia.

SVT: Ebolamedicin uppges rädda svårt coronasjuka

Suomen Kuvalehdessä artikkeli Vanha viruslääke uudeksi avuksi käy läpi lupaavimmat lääkkeet koronan hoitoon. Wikipedian sivu COVID-19 drug repurposing research on vielä perusteellisempi. Kaikkien lääkekokeiluiden aikataulut löytyvät Wikipediasta sivulta COVID-19 drug development. Vaihe III on viimeinen ennen lääkkeen varsinaista käyttöönottoa ja vaihe IV on varsinaisen käytön aikana tehtävää vaikutuksien tarkkailua. Tuloksia III-vaiheen testeistä on odotettavissa jo tässä kuussa ja viimeistään kesällä. Syksyllä on siis käytettävissä aika monta lääkettä koronaan.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu