Oikaiseeko myös Yhdysvallat koronarokotteen tutkimuksissa ja ottaa sen käyttöön liian aikaisin?

Venäläisen Gamaleya-tutkimusinstituutin kehittämä Gam-COVID-Vac, kauppanimeltään Sputnik V -koronarokote sai myyntiluvan Venäjällä syyskuun 11. päivä vaikka sen kliiniset testit olivat kesken, tulokset julkistamatta ja III-vaiheen testiksi pienen, 2 000 ihmisen testiryhmän rokottaminen aloitetttiin vasta seuraavalla viikolla (MTV-uutiset 15.8. Ensimmäinen erä Venäjän Sputnik-koronarokotetta valmistui – moni maa aikoo ostaa ennätystahdilla kehitellyn rokotteen). Esimerkiksi Oxfordin ja AstraZenecan rokotetta testataan III-vaiheessa kymmenillä tuhansilla ihmisillä useissa eri maissa (YLE 29.7.: Rokotetutkimuskeskuksen johtaja: Koronan kanssa on pärjättävä nykykeinoin vielä kuukausia, mutta valoa on näköpiirissä). Myös Kiinassa käytetään kyseenalaisia keinoja, kuten BBC kertoo: Coronavirus vaccine: Short cuts and allegations of dirty tricks in race to be first. Kiinalaiset eivät kuitenkaan ole hakeneet lyhytaikaisia propagandavoittoja venäläisten tapaan, vaan testeihin on saatu ”vapaaehtoisia” kansanarmeijasta.

Rokotteita on melko helppoa ja nopeata kehittää, mutta sen todistaminen, että ne ovat tehokkaita ja turvallisia, maksaa ja vie paljon aikaa. Jos rokote ei ole riittävän tehokas, se voi jopa lisätä taudin leviämistä väärän turvallisuudentunteen ansiosta. Jos se ei ole riittävän turvallinen, rokotteen ottamisesta kieltäydytään ja yleinen rokotevastaisuus kasvaa ja jälleen rokotteesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Financial Times julkaisi sunnuntaina FDA:n, Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevalvontaviraston johtajan, Stephen Hahnin haastattelun otsikolla FDA head says he is willing to fast-track Covid-19 vaccine. Siihen pohjautuen mm. NBC News uutisoi:

 

Hahn kuitenkin korostaa, että FDA pitää vain ”ovea auki” rokotteiden kehittäjien hakemuksille käyttöluville hätätilakäytössä, jotka rajoittuisi vain tietyille ihmisryhmille. FDA lupaa harkita luvan myöntämistä, jos saavutetut hyödyt ovat riskejä suurempia. Hahn painotti, että lupaa ei myönnetä presidentti Trumpin painostuksesta tai että Trumpin mahdollisuudet voittaa marraskuun vaalit paranisivat.

 

Ajankohta Hahnin ulostulolle ei ole aivan parhain sillä vain viikkoa aikaisemmin useat tiedotusvälineet kiinnittivät huomiota ylioptimistiseen arvioon toipilasplasman tehosta koronan hoidossa. Hahn oli sanonut, että potilaista jopa 35 % enemmän säilyisi hengissä plasman ansiosta. Todellinen luku lienee noin 5 prosentin luokkaa. Myös toipilasplasmalla on rajoitettu hätätilalupa.

 

Korona voi olla todella ikävä tauti

Vasta nyt alkaa kaikkien kevään ensimmäisen aallon aikana sairastuneiden kohtalo olla selvillä. Maaliskuun alkupuolella ei vielä tiedetty, että yleisimpiä komplikaatioita tehohoidossa ovat veritulpat ja niistä voi seurata jopa amputaatioita. Rosa Felipe on ollut kaksi kuukautta hengityskoneessa samassa Miamilaisessa sairaalassa, jossa hän oli töissä EEG-hoitajana ja todennäköisesti sai koronatartunnan. Reilu viikko sitten julkaistuissa jutuissa ei ollut vielä tiedossa, menettääkö hän vain sormia vai koko kädet. 7NEWS: Healthcare worker may lose hands due to COVID-19 complication

 

Nick Corderon kuolemasta on jo yli 8 viikkoa, mutta hänen kuolemansa uutisoitiin laajasti Suomessakin, HS: Broadway-näyttelijä Nick Cordero on kuollut koronavirukseen, MTV-uutiset: Koronaviruksen sairastanut kanadalaisnäyttelijä Nick Cordero, 41, on kuollut – taisteli tautia vastaan 95 päivän ajan jne. Erittäin hyväkuntoisen ja mm. tanssijanakin esiintyneen näyttelijän oikea jalka jouduttiin amputoimaan hänen ollessaan tehohoidossa.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu