Ollaan sitten työttömänä eläkkeelle asti

Tarkistin Hesarin artikkelista 18 kohdan lista: HS käy läpi hallitus­ohjelman tärkeimmät asiat omalle kohdalle osuvat asiat ja löysin kaksi merkittävää:

”5. Sosiaaliturva


Toimeentulotukeen toteutetaan useita uudistuksia. Sen velvoittavuutta lisätään laajentamalla niin kutsuttua alentamismenettelyä, ja lisäksi asumismenoihin tulee viiden prosentin omavastuuosuus.
…”

Kun vuokrani on 420 €/kk, tarkoittaa tuo 21 euron laskua kuukausituloihin. Asumistuen ja työmarkkinatuen määrällä ei ole merkitystä, kun saan säännöllisesti toimeentulotukea paitsi veronpalautuksen maksatuskuukautena.

”…
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehto pidennetään 12 kuukauteen, eikä työssäoloehtoa kartu palkkatuetusta työstä.
…”

Salossa on ollut käytössä malli, jossa kaupunki:

Salon kaupungin palkkatukityöllistäminen

Kaupunki tarjoaa palkkatukipaikkoja salolaisille pitkään työttömänä olleille työnhakijoille monilta eri palvelualueilta kuten esim. varhaiskasvatus, ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut, toimistotehtäviä eri palvelualueilla, nuorisopalvelut, vanhuspalvelut, kirjasto- ja museopalvelut, tilapalvelut sekä puistot. Merkittävä osa kaupungin palkkatukipaikoista on Salon alueen yrityksissä ja yhdistyksissä, joiden kanssa Salon kaupunki työnantajan roolissa laatii edelleensijoitussopimuksen.”

Työsuhde on ollut 8 kk pituinen, mutta senkin ehdot muuttuvat 1.7.2023 voimaanastuvan palkkatukiuudistuksen johdosta. Lisätietoja: Edelleensijoitus yrityksiin (muuta tietoa työntekijän ehdoista en löytänyt kaupungin sivuilta, tuo sivu on suunnattu lähinnä yrityksille).

Eipä tuokaan enää oikeastaan kiinnosta. Täytän 64 vuotta 9 kk elokuussa 2026, joten alimman vanhuuseläkeiän mukainen ensimmäinen eläkepäiväni olisi 1.9.2026. Ollaan sitten työttömänä siihen asti. Pian 12 vuotta jo totuteltu, joten kyllä se siitä..

Eläkkeellä sitten voisi tehdä jotain keikkatöitä, herättää pöytälaatikkofirman, jäisi ansioista jotain itsellekin, tai muuttaa ulkomaille.

 

Lisäys: Hesarissa on myös artikkeli Työttömien tukiin monia kiristyksiä: katso lista työllisyys­toimista ja siinä taulukko:

Korostettuna on kaksi kohtaa, jotka ainakin minun mielestäni ja osaltani ovat vaikutukseltaan työllisyyttä vähentäviä.

 

Lisäys: Artikkeli Tämä saattaa olla hallitusohjelman oudoin kirjaus – Työttömiltä viedään työnteon kannustin? (vain tilaajille) käsittelee työttömyysturvan suojaosista luopumista. Sanahirviö tarkoittaa sitä 300 € summaa, jonka on voinut ansaita ilman, että sillä on vaikutusta työttömyysetuuteen ja sitä korotettiin koronan takia 500 euroon, mutta korotus loppui jo 1.12.2021. Sillä ei minulle ole vaikutusta, koska toimeentulotuessa vastaavat määrät ovat 50 ja 150 €. En tiedä onko ”koronalisä” siitä jo poistettu.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu