Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Uuden Suomen vaalikone julki – Etsi ehdokkaasi eurovaaleissa

Omikron-seuranta 1.1.2022

Edellisen seurantakirjoitukseni jälkeen ei ole tapahtunut oikeastaan mitään yllättävää tai erikoista. Ehkä tärkein uutinen, jota ei juuri uutisoitu on, että omikronista on tulossa valtamuunnos myös koko maailman tasolla, tapausmäärät kasvavat hurjaa vauhtia ja entisiä ennätyksiä on rikottu tapaninpäivästä lähtien päivittäin.

Aiempi korkein aallon huippu oli 28.4.2021, jolloin 7 päivän liukuva keskiarvo oli 826 660. Vuoden viimeisenä päivänä keskiarvo oli jo yli miljoonan, 1 271 965.
Kuolleiden määrä sen sijaan on laskussa.

 

Etelä-Afrikka

Perjantaina Ilta-Sanomat uutisoi otsikolla Omikron hiipuu Etelä-Afrikassa: ”Ällistyttävää” ja leipätekstissä oli mm.:

– Kaikki mittarit osoittavat, että maa on ohittanut neljännen aallon huipun, Etelä-Afrikan presidentinkanslian torstaina julkaistussa tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteessa myös todetaan, että vaikka omikron tarttuu aiempia virusmuotoja herkemmin, sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä ei ole noussut samalla tavoin kuin aiempien korona-aaltojen aikana.

Ilmeisesti Etelä-Afrikassa on tapana julkaista sama uutinen viikon välein aina torstaisin tai aaton aattoina. En nyt viitsi tarkistaa, mutta kovin kuulostaa samalta kuin 23. päivän uutisointi.

Eilen tapausten keskiarvo oli jo laskenut samalle tasolle kuin se oli 4.12. Vielä muutama päivä tai korkeintaan viikko, niin tapaukset ovat varmaankin jo lähestulkoon loppuneet.
Eilisen liukuva keskiarvo oli 58 ja huippu 16.1.2021 oli 575 koronakuolemaa. Asukkaita Etelä-Afrikassa on 60,4 miljoonaa.

 

Englanti

Eilisen liukuva keskiarvo oli lähes 150 000.

Kuolleiden määrässä ei ole selvää muutosta eikä tehohoidossakaan, mutta tavallisten sairaalapaikkojen tarve on lisääntynyt.

Tammikuun loppupuolella sairaalapaikkoja oli koronapotilaiden käytössä yli 38 000, joten nykyinen noin 9 500 ei vielä ole mitenkään poikkeuksellinen.

UK Health Security Agency julkaisi jälleen viikkokatsauksensa perjantaina ja BBC uutisoi siitä otsikolla Covid booster 88% effective against hospital treatment with Omicron. Hesarin otsikko oli: Britannian terveys­turva­virasto: Omikron­tartunnan saaneen riski joutua sairaalaan on huomattavasti pienempi kuin deltan kohdalla. UK HSA:n sivu jonne katsaukset ilmestyvät on Investigation of SARS-CoV-2 variants: technical briefings ja uusin 17-sivuinen on nimeltään Omicron VOC-21NOV-01 (B.1.1.529) technical briefing: hospitalisation and vaccine effectiveness.

Lisäys: Tavallisten sairaalapaikkojen tarve on huomattu ja siihen on jo reagoitu. BBC kirjoitti torstaina: Covid: Nightingale surge hubs to be set up in eight hospitals, NHS England says The eight temporary ”Nightingale” units will each house about 100 patients, with building starting this week. There are also plans to identify sites for a further 4,000 beds if needed.

Myös aiemmin Eglannissa on kasattu koronan takia kenttäsairaaloita, artikkeli jatkaa: ”This is not a revival of the Nightingale hospitals set up at the height of the pandemic in the spring of 2020. Back then, large venues such as conference centres were pressed into service for an anticipated surge in seriously ill Covid patients. But they were little used as major hospitals preferred to hold on to staff to deal with Covid pressures rather than lend them to the Nightingales.”

 

Pohjoismaat ja muu maailma

Pohjoismaissakin tavallisten sairaalapaikkojen tarve on lisääntynyt.

Tanskassa on EU:n korkein tehosterokotettujen taso.

Torstaina julkaistu Washington Postin juttu ‘Crazy’ omicron surge could peak soon, but the virus is unpredictable as the pandemic enters its third year Columbia University researchers estimate infections could top out during the week of Jan. 9 on lukemistani tarkin ennustessaan omikron-aallon huippua. Columbian yliopiston epidemiologi Jeffrey Shamanin mukaan viikolla 2 voisi uusia vahvistettuja tartuntoja tulla USA:ssa 2,5 miljoonaa, jopa 5. Torstaina 30.12. tartuntoja oli jo 562 000, joten luvut voivat olla suuremmatkin, mutta Shaman arvioi todellisten lukujen olevan 4 tai 5 kertaa virallisia suurempien. Kun tartunnat kestävät useita päiviä, on samanaikaisten aktiivisten tartuntojen määrä tietysti moninkertainen. “Kyse on jopa 10 miljoonasta ihmisestä” Shaman sanoi. “Hulluja lukuja. Hulluja, hulluja lukuja.”

USA:ssa tartuntamäärät ylittivät puolen miljoonan rajan torstaina.

Useissa ennusteissa on kyllä mainittu tammikuu kuukaudeksi, jolloin omikron-aalto saavuttaa huippunsa.

 

Lisäys: Sairauspoissaolot näyttävät nousevan omikron-aallon erääksi vakavimmista seurauksista. BBC päivitti sunnuntaina ennen puolta päivää artikkeliaan Covid: Workplaces told to plan for absences of up to 25% Ministers have been tasked with developing ”robust contingency plans” for workplace absences, as the government warned rising cases could see up to a quarter of staff off work. Public sector leaders have been asked to prepare for ”worst case scenarios” of 10%, 20% and 25% absence rates, the Cabinet Office said.

Liikenneala ja varsinkin lentoliikenne on ollut vaikeuksissa ja nyt uuden vuoden lentoja on peruttu samaan tapaan kuin joulunakin, mm. BBC: US flight cancellations hit new holiday peak amid Covid and bad weather.

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (0)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.