Omikron-seuranta 15.1.2022 – Hyviä uutisia Englannista
Suomessa on ohitettu hyvin pienin otsikoin tartuntahuipun saavuttaminen Englannissa jo viime viikon keskiviikkona.
Keskiviikkona BBC julkaisi jutun Omicron: Has the winter wave peaked already? ja siinä on kuvaajat eri alueiden sairaalakuormituksesta. Lontoon alueella sairaaloiden kuormitus lähti laskuun jo joulukuun puolella, joillakin syrjäisemmillä alueilla nousu vielä jatkuu, mutta useimmilla se on pysähtynyt tai pienessä laskussa.
Etelä-Afrikka
Etelä-Afrikassa tapausmäärien huippu oli jo 17. joulukuuta, mutta lasku on ollut hitaampaa kuin nousu.
Suomi
Etelä-Afrikassa tartuntahuippu saavutettiin 17 päivässä ja Englannissa 19 päivässä. Jos Suomessa se saavutettaisiin edellisten keskiarvoajassa, olisi tartuntahuippu 16.1. eli tänään sunnuntaina. Suomi on kuitenkin niin harvaan asuttu maa, että tartuntatilanne etenee enemmän eri tahtiin kuin em. maissa. Omikronin hurjalla leviämistahdilla ero päivissä jää silti pieneksi ja olisin kovin hämmästynyt, jos tartuntahuippua ei saavuteta ensi viikolla ja mieluummin sen alkupuolella.
Hyvät ja huonot uutiset
Omikron leviää hirvittävän nopeasti. Tartuntojen määrän tiedetään tuplaantuvan noin 2½ päivässä. Jos hieman pyöristellään ja 29.12. jälkeen tuplaantuminen olisi tapahtunut vasta kuusi kertaa ja lähtötaso olisi ollut vain 2 000, olisi viimeinen oikea tartuntamäärä 128 000 päivässä. Nythän virallisiin testeihin on vaikea päästä ja tartuntojen oikeasta määrästä on vain arvauksia. Samaan aikaan esimerkiksi THL:stä kuuluu ”lohduttavia”!! viestejä, että tartuntahuippu saavutettaisiin jo helmikuussa.
Tartuntahuipun saavuttaminen ei tarkoita edes sitä, että puolet tartunnoista olisi jo tapahtunut. Etelä-Afrikassa lasku on ollut epäilyttävän hidasta ja nyt näyttäisi, että tartunnoista noin 60 % tapahtuisi huipun jälkeen. Uusia rajoitustoimia huipun jälkeen ei tietenkään enää kannata ottaa käyttöön. Esimerkiksi Walesin tilanteesta BBC kirjoitti perjantaina: ”Covid in Wales: Restrictions to ease after Omicron peak Most restrictions in Wales will be scrapped over the next two weeks if Covid cases continue to fall, the first minister has confirmed.”
Minun suurin pelkoni omikronin osalta on sen leviämis- tai tarttumisvauhti, jota eivät paljon rokotteiden tai aiemmin sairastetun koronan antama immuniteetti hidasta. Englannissa omikrontartunnoista 9,5 % on ollut uudelleentartuntoja ja omikronin sairastanut on voinut saada uuden tartunnan vain kuukauden päästä edellisestä. Onko se syynä Etelä-Afrikan tartuntojen hitaaseen laskuun ja mitä tapahtuu jatkossa Englannissa?
”Koronapenkkiurheilijana” olen hämmästynyt erityisesti Iso-Britannian epidemian laskua, vähän tyyliin ”tässäkö tämä nyt sitten oli?” Kun tuo tilastoitu tartunnan saaneiden määrä suhteessa väestöön ei riittäisi vielä mihinkään laumasuojaan..Ilmesesti omikron on levinnyt laajalle, mutta niin vähäoireisesti, ettei ihmiset ole hakautuneet hoitoon tai testeihinkään.
Se taas, että huipun jälkeen tartuntakäyrä ”häntii” on minusta ihan luonnollista. Tartuntaa harkitsevalla viruksella on kohteina useammin immuuni ihminen, mutta eivät ne sairastumattomat ole sentään loppuneet, ainoastaan harventuneet. Kun taas ennen huippua rajoitteena oli lähinnä aktiivisten tartuttajien lukumäärä, joka kaksinkertaistui rajallisessa ajassa sekin, ehkä parissa päivässä..
Ihan sama, vaikka olisi ”vain” flunssa, niin kyllähän aiina koko väestöstä löytyy niitä, jotka joutuvat vähintäänkin teholle epidemian aikana ja sen vuoksi. Tämä nyt on yhtenä uhkana. Sitten on vielä näkemättä, että jättääkö omikron niitä pitkäkestoisia vaivoja mitenkäkin paljon. Toiveissani on, ettei juuri jätä, mutta eipähän terveydenhoito voi toiveisiin perustua.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan Englannissakin viralliseen testaukseen on ollut hankala päästä. Tosin HUS-alueella positiivisten tulosten osuus on ollut ihan eri kymmenillä. BBC:n jutussa About 4.3 million Covid infections estimated in UK on tammikuun 1. viikon luvut ja positiivisia selvästi alle 10 %. HUS-alueella taisi olla jopa 40 %.
Korjaus edelliseen: BBC:n jutussa kerrotaan satunnaistesteistä. 6,7 % koko UK:n väestöstä oli saanut tartunnan viikolla 1. THL joskus ihan pandemian alkuaikoina teki satunnaistestejä, mutta eipä niistä sen jälkeen ole paljon kuulunut.
Jälkitaudit on aika yleisiä flunssilla, mutta ei pitkäaikaiset. Ennen omikronia variantit ”tykkäsivät” keuhkoista, joista on tehokas pääsy verenkierron kautta vähän joka puolelle. Omikronilla ei enää tätä ominaisuutta ole, joten pitkä korona ei enää ole niin todennäköinen.
Ilmoita asiaton viesti
Omikron tuo mukanaan valtavan määrän uusia variantteja, joka on tässä se huolestuttavin asia jatkoa ajatellen.
Tarttuvuudessaan tuhkarokon luokkaa , mutta oireistoltaan voi olla jatkossa mitä vain.
Tällaista ei ole koettu aiemmin ja jatko voi olla ikäväkin.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkö? Eikös Omikron ole juurikin leviytymisvauhtinsa takia syrjäyttänyt muut..?
Ilmoita asiaton viesti
Luuleeko Mikkonen, ettei Omikron variantti muuntaudu tästä enää uudeksi variantiksi ?
Täydellisen vilpitöntä toki tällainenkin ajattelu.
Ilmoita asiaton viesti
Toki varmasti muuntautuukin, mutta jos kehitys samaa kuin alkuversiot-delta-omikron, niin näyttää myös teho laskevan jokaisen osalla, toivottavasti jatkuu samalla tyylillä kun ei tästä kokonaan eroon pääse.
Ilmoita asiaton viesti
At least 20 cases of Omicron sub-variant BA2 detected in Israel
BA2 on jo tunnistettu useissa maissa, ja se sisältää muita mutaatioita kuin Omicronilla.
Tällä hetkellä ei tiedetä, onko BA2 vaarallisempi kuin Omicron.
”Tässä vaiheessa ei ole näyttöä siitä, että se käyttäytyisi eri tavalla kuin Omicron…”
https://www.timesofisrael.com/several-cases-of-omicron-sub-variant-ba2-detected-in-israel/
Ilmoita asiaton viesti
Yllä linkatussa BBC:n jutussa About 4.3 million Covid infections estimated in UK viitataan ONS:n tutkimukseen Coronavirus (COVID-19) Infection Survey, UK: 14 January 2022, jossa UK VOC:t ovat mm.: Omicron: B.1.1.529 (which includes sub-lineages BA.1, BA.2 and BA.3).
Eli huolestuttavia alivariantteja on kolme, mutta niitä käsitellään tilastoinnissa yhdessä.
Huolestuttavan paljon hyvää dataa UK:sta löytyy. Niiden parissa saisi varmaan vierähtään aika pitkiä aikoja..
Ilmoita asiaton viesti
WaPossa on BA.2:sta laajahko juttu tänään: There’s a new version of omicron but so far it doesn’t appear to be more dangerous. Sen mukaan BA.2:sta on Tanskassa jo 65 % kaikista koronatartunnoista ja BA.2:sta on alettu kutsua häive-omikroniksi, koska se on vaikeampi havaita PCR-testeillä.
Ilmoita asiaton viesti