Omikron-seuranta 15.1.2022 – Hyviä uutisia Englannista

Suomessa on ohitettu hyvin pienin otsikoin tartuntahuipun saavuttaminen Englannissa jo viime viikon keskiviikkona.

Kuolleiden määrä jatkaa vielä maltillista kasvua.
Koronapotilaiden määrä sairaaloissa ei enää juurikaan kasva.

Keskiviikkona BBC julkaisi jutun Omicron: Has the winter wave peaked already? ja siinä on kuvaajat eri alueiden sairaalakuormituksesta. Lontoon alueella sairaaloiden kuormitus lähti laskuun jo joulukuun puolella, joillakin syrjäisemmillä alueilla nousu vielä jatkuu, mutta useimmilla se on pysähtynyt tai pienessä laskussa.

 

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa tapausmäärien huippu oli jo 17. joulukuuta, mutta lasku on ollut hitaampaa kuin nousu.

14.1. seitsemän päivän keskiarvo oli 124 kuolemaa. Kun asukkaita on yli 60 miljoonaa, olisi kuolleitten määrä Suomen väkilukukuun suhteutettuna noin 11 päivässä. Pahin päivä oli 16.1.2021, jolloin liukuva keskiarvo oli 579.

 

Suomi

Suomessa tartuntamäärät lähtivät 29.12.2021 yhtä selvään nousuun kuin Etelä-Afrikassa 1.12. ja Englannissa 17.12. Suomessa tartuntojen liukuva keskiarvo oli 9 373 perjantaina 14.1.

Etelä-Afrikassa tartuntahuippu saavutettiin 17 päivässä ja Englannissa 19 päivässä. Jos Suomessa se saavutettaisiin edellisten keskiarvoajassa, olisi tartuntahuippu 16.1. eli tänään sunnuntaina. Suomi on kuitenkin niin harvaan asuttu maa, että tartuntatilanne etenee enemmän eri tahtiin kuin em. maissa. Omikronin hurjalla leviämistahdilla ero päivissä jää silti pieneksi ja olisin kovin hämmästynyt, jos tartuntahuippua ei saavuteta ensi viikolla ja mieluummin sen alkupuolella.

 

Hyvät ja huonot uutiset

Omikron leviää hirvittävän nopeasti. Tartuntojen määrän tiedetään tuplaantuvan noin 2½ päivässä. Jos hieman pyöristellään ja 29.12. jälkeen tuplaantuminen olisi tapahtunut vasta kuusi kertaa ja lähtötaso olisi ollut vain 2 000, olisi viimeinen oikea tartuntamäärä 128 000 päivässä. Nythän virallisiin testeihin on vaikea päästä ja tartuntojen oikeasta määrästä on vain arvauksia. Samaan aikaan esimerkiksi THL:stä kuuluu ”lohduttavia”!! viestejä, että tartuntahuippu saavutettaisiin jo helmikuussa.

Tartuntahuipun saavuttaminen ei tarkoita edes sitä, että puolet tartunnoista olisi jo tapahtunut. Etelä-Afrikassa lasku on ollut epäilyttävän hidasta ja nyt näyttäisi, että tartunnoista noin 60 % tapahtuisi huipun jälkeen. Uusia rajoitustoimia huipun jälkeen ei tietenkään enää kannata ottaa käyttöön. Esimerkiksi Walesin tilanteesta BBC kirjoitti perjantaina: ”Covid in Wales: Restrictions to ease after Omicron peak Most restrictions in Wales will be scrapped over the next two weeks if Covid cases continue to fall, the first minister has confirmed.”

Minun suurin pelkoni omikronin osalta on sen leviämis- tai tarttumisvauhti, jota eivät paljon rokotteiden tai aiemmin sairastetun koronan antama immuniteetti hidasta. Englannissa omikrontartunnoista 9,5 % on ollut uudelleentartuntoja ja omikronin sairastanut on voinut saada uuden tartunnan vain kuukauden päästä edellisestä. Onko se syynä Etelä-Afrikan tartuntojen hitaaseen laskuun ja mitä tapahtuu jatkossa Englannissa?

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu